20.02.2023.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) - Simptomi, uzroci i liječenje

Mnoge žene s policističnim jajnicima nisu ni svjesne da ga imaju. Simptomi PCOS uključuju neredovite mjesečnice, obilna krvarenja i debljanje.

Sindrom policističnih jajnika PCOS

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) mnogim ženama uzrokuje probleme vezane uz neredovite menstruacijske cikluse, poremećaje u količini krvarenja, pojačanu dlakavost i debljanje. Žene koje imaju ovaj endokrinološki sindrom radi neredovitih mjesečnica i poremećene razine ženskih spolnih hormona otežano ostvaruju trudnoću, a tijekom trudnoće je češća pojava komplikacija. Pojavnost mu je od 10% do 18% a dijagnosticira se kombinacijom ginekološkog pregleda, ultrazvučnog izgleda jajnika i hormonalnog statusa žene. Osim “ginekoloških” problema može biti uzrok  endokrinih i metaboličkih poremećaja čime se povećava rizik za nastanak drugih bolesti kao npr. kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa II i brojnih psihičkih poteškoća U ovom tekstu objasniti ćemo što je uzrok policističnih jajnika, kako se dokazuje i liječi te kakav utjecaj ima na život žene izvan i u trudnoći.

Što je sindrom policističnih jajnika?

Naziv sindrom policističnih jajnika je dobio prema ultrazvučnom izgledu jajnika koji su povećanog volumena i ispunjeni mnogo brojnim sitnim folikulima, no sam ultrazvučni nalaz nije dovoljan za postavljanje dijagnoze ovog sindroma.

Za sazrijevanje menstruacijskog ciklusa kod djevojčica je potrebno oko pet godina od pojave prve menstruacije u životu (menarha). Tijekom tog razdoblja mogući su slični simptomi sindroma policističnih jajnika ali kako dolazi do sazrijevanja funkcije jajnika ti simptomi prestaju pa se ova dijagnoza treba izbjegavati postavljati tijekom tog razdoblja.

Ovaj endokrinološki poremećaj kod žena karakteriziran je:

 • neredovitim mjesečnicama
 • povišenom razinom muških spolnih hormona
 • poremećajem razine masnoća u krvi
 • pojačanom dlakavošću muškog tipa. 

Što ga uzrokuje i kako nastaje sindrom policističnih jajnika?

U tijeku su studije kojima će se pokušati dokazati zbog čega dolazi do sindroma policističnih jajnika:

 • U podlozi je blaža upalna reakcija na moguće uzročnike kao što su klamidija, helikobakter ili upalni uzročnici usne šupljine. U prilog tome primijećena je pojava povišenih razina određenih upalnih parametara u krvi koji se i inače javljaju u tim situacijama i nisu strogo specifični samo za sindrom policističnih jajnika.
 • Nasljedni čimbenici – oko 35% majki i 40% sestara bolesnica sa PCOS ima taj sindrom, najčešće je vezan uz nasljednost tzv. inzulinske rezistencije – receptori za inzulin na stanicama organa koji koriste šećer iz krvi nema kvalitetan odgovor receptora pa se time i manje glukoze iz krvi može iskoristiti što dovodi do daljnjih problema i razvoja sindroma.
 • Pretilost – može se povezati uz nasljednje metaboličke čimbenike ali i loše prehrambene navike. Višak masnog tkiva često dovodi do povišene razine muških spolnih hormona u krvi a time i do razvoja ostalih problema vezanih uz PCOS.

Ono što se zna to je koji je mehanizam nastanka ovog sindroma. On se može ukratko svesti na povišeno lučenje hormona luteinizacije (LH) iz hipofize kojim se povećava količina folikula u jajniku s viškom muških spolnih hormona (testosterona, androstendiona…) što za posljedicu ima razvoj osnovnih simptoma sindroma. 

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Simptomi sindroma policističnih jajnika PCOS

Simptomi sindroma policističnih jajnika najčešće su:

 • pojačana dlakavost uglavnom muškog tipa jer je folikul dlake vrlo osjetljiv na razinu androgena, pojačana dlakavost se javlja na prsima trbuhu ili licu
 • opadanje koseprorjeđivanje kose (alopecija)
 • pojava akni povišene razine androgena i poremećaji kolesterola i masnoća u krvi dovodi do izraženije pojavi akni
 • tamnije pigmentacije u području kože vrata, prepona i ispod grudi
 • neredovite mjesečnice – manje od devet menstruacija godišnje, što znači da su ciklusi u prosjeku od 35 do 45 dana a vrlo rijetko u potpunosti izostaju više od 200 dana
 • povišeni tjelesni indeks mase (BMI) – osim kao uzrok može biti i kao posljedica sindroma u kojem je prisutan poremećaj kvalitetnog iskorištavanja glukoze u krvi u inzulinskoj rezistenciji
 • glavobolje – mogu biti uzrokovane nepravilnom razinom ženskih spolnih hormona.

Kako sindrom policističnih jajnika utječe na vaše tijelo?

Neplodnost

Vrlo često je razlog otkrivanja PCO sindroma. Nepravilne razine ženskih spolnih hormona, a time i neredovitost menstruacija onemogućavaju određivanje plodnih dana, a ako i dođe do trudnoće česti su problemi vezani uz prijeteći pobačaj.

Metabolički sindrom

Poremećaj povišenih razina triglicerida i kolesterola koji su dio ovog sindroma uzrok su :

 • povišene tjelesne težine u oko 80% žena, ali ne zaboravite da se sindrom može javiti i kod mršavih žena
 • visoke razine LDL tzv. lošeg kolesterola i niske razine HDL tzv. dobrog kolesterola
 • povišen krvni tlak (hipertenzija) – srčana i oboljenja krvnih žila, moždani udar
 • učestalija pojavnost šećerne bolesti.

Apneja u snu

Predstavlja povremene prestanke disanja tijekom spavanja, a najčešće se javlja kod žena sa viškom masnog tkiva. Osim na opće raspoloženje radi neispavanosti apneja negativno djeluje na rad srca i oksigenaciju tkiva različitih drugih organa.

Rak endometrija

Višak muških spolnih hormona u tijelu žene može biti osnova za  višu proizvodnju estrogena koji djeluje na sluznicu maternice tako što uzrokuje njeno bujanje. Kontrolu djelovanja estrogena obavlja progesteron tijekom druge faze menstruacijskog ciklusa. 

Kako je u sindromu policističnih jajnika često odnos povišene razine estrogena u odnosu na sniženu razinu progesterona kod tih žena se u određenom postotku češće može razviti karcinom endometrija tijekom perimenopauzalne i menopauzalne dobi.

Rana menopauza 

Svaka žena se rodi s određenim brojem jajnih stanica koje u svakom menstruacijskom ciklusu propadaju u određenom broju. Žene koje imaju redovite menstruacijske cikluse imaju oko 400 do 450 menstruacija tijekom života i od 48 do 55 godine života ulaze u menopauzu. 

Kod žena sa sindromom policističnih jajnika tijekom ciklusa troši se veći broj jajnih stanica zbog čega se može dogoditi da se rezerva jajnih stanica prebrzo potroši i žena uđe u prijevremenu menopauzu tj. prije 40. godine života. 

Posljedično pojava menopauzalnih promjena uzrokuje:

 • ranu pojavu osteoporoze
 • ranu suhoću rodnice – manje kvalitetan spolni život, češće upale rodnice 
 • suhoću i ljuštenje kože tijela
 • listanje noktiju
 • anatomske promjene položaja ženskih spolnih organa – ispadanje mokraćnog mjehura, maternice
 • slabija kvaliteta života – rana pojava valunga, nepravilnih menstruacija, nesanica, nervoza, anksioznost i depresija…

Depresija

Hormonalne nepravilnosti često su uzrok i razvoja simptoma depresije, a pogotovo kod žena veće tjelesne mase ili pojačane dlakavosti. 

Razvoju depresije naročito su  sklone žene mlađe životne dobi.

Kako se dijagnosticira sindrom policističnih jajnika?

Dijagnoza sindroma policističkih jajnika PCOS

Sindrom policističnih jajnika se dokazuje ukoliko su prisutna bar dva od ova tri nalaza:

 • karakterističan ultrazvučan nalaz izgleda jajnika
 • poremećaj  hormonalnog statusa 2. do 5. dan menstruacijskog ciklusa – specifično su povišeni muški spolni hormoni
 • poremećaj menstruacijskog ciklusa – uglavnom su neredoviti i traju od 35 do 45 dana što je uzrok devet mjesečnica i manje tijekom jedne godine. U težim slučajevima menstruacija može u potpunosti prestati.

Prilikom dolaska na ginekološki pregled liječnik će prvo  iz anamnestičkih podataka tj. uzimanje podataka o prisutnosti PCO sindroma u obitelji, redovitosti menstruacijskih ciklusa, pokušajima ostvarivanja trudnoće i sl. doći do relevantnih podataka koji mogu pobuditi sumnju na mogući sindrom policističnih jajnika. 

Prilikom određivanja hormonalnog statusa odrediti će se i drugi hormoni koji mogu remetiti rad jajnika i imitirati sindrom policističnog jajnika – hormoni štitnjače, nadbubrežne žlijezde, inzulinska rezistencija… O tom nalazu ovisit će odabir terapije koja će vam najbolje pomoći.

Trudnoća i sindrom policističnih jajnika

Osim na negativno djelovanje na ostvarivanje trudnoće sindrom policističnih jajnika može biti uzrok problema u trudnoći:

 1. Češća pojavnost gestacijskog dijabetesa – inzulinska rezistencija koja se javlja u oko 70% žena uzrok je pretilosti, ali i nepravilnog metabolizma šećera u krvi što opet dovodi do razvoja šećerne bolesti sa svojim mogućim komplikacijama u trudnoći.
 2. Češća pojavnost hipertenzije, preeklampsije i eklampsije u trudnoći.
 3. Zbog razvoja prethodnih bolesti koje se javljaju u trudnoći češći dovršetak poroda carskim rezom, prijevremeni porodi uz prateće komplikacije.
 4. Povećan broj spontanih pobačaja.
 5. Povećana potreba za metodama pomognute oplodnje gdje te trudnoće mogu imati povećane komplikacije.

Savjeti za prehranu i stil života kako bi liječili sindrom policističnih jajnika

Pravodobno dijagnosticiranje, liječenje i promjene određenih navika može umanjiti efekte sindroma policističnih jajnika.

 • Redukcija tjelesne težine – male promjene tjelesne težine (5 do 10% tjelesne mase) mogu značajno poboljšati menstruacijski ciklus i razine hormona.
 • Redovita fizička aktivnost – umanjuje posljedice sindroma, ali i pozitivno djeluje na psihičku stabilnost.
 • Obratiti pozornost na prehranu
  • Umjeren unos ugljikohidrata 
  • Hrana bogata vlaknima (mahunarke, voće i povrće)  
  • Kvalitetan izvor proteina u svakom obroku
  • Unos antioksidansa putem raznolikog povrća, voća i začina smanjuje “upalni” razlog pojave PCOS, kao i začina kurkuma
  • Riba bar dva puta tjedno
  • Pripravci od cjelovite soje ili mljevene lanene sjemenke su bogati izvor biljnih estrogena 
  • Orašasto voće
  • Zeleni čaj, čaj od metvice

Liječenje sindroma policističnih jajnika

Kontracepcijske pilule

Kombinirana oralna hormonalna kontracepcija (OHK) koja u svom sastavu ima tzv. antiandrogene (hormone koji smanjuju djelovanje muških spolnih hormona) u ovom slučaju ima terapijsku ulogu:

 • gaseći jajnike sprječava pretjeranu potrošnju jajnih stanica i ulazak u prijevremenu menopauzu
 • smanjuje pojavnost raka endometrija
 • smanjuje pojavnost akni i drugih kožnih promjena
 • reguliranje menstruacijskog ciklusa u količini krvarenja i periodičnosti.

Metformin

Kao što smo prije naveli inzulinska rezistencija je u velikom udjelu prisutna u sindromu policističnih jajnika. 

Ukoliko se uz povišene razine muških spolnih hormona dokaže i prisutnost inzulinske rezistencije u terapiju će dodatno biti uveden i metformin. Taj lijek regulira apsorpciju šećera u crijevima i time regulira razinu šećera krvi. Posljedično su niže razine inzulina, a time i efekat inzulinske rezistencije manje dolazi do izražaja. Tijekom korištenja metformina olakšava se i gubitak tjelesne težine.

Klomifen

Klomifen je lijek koji se koristi kod indukcije ovulacije kod žena sa PCO sindromom. Isti ćete koristiti u dogovoru sa ginekologom kako bi u blažim oblicima PCOS ostvarili trudnoću.

Letrozol

Letrozol je lijek koji se danas koristi sve češće kod poboljšanja ovulacije i lakšeg ostvarivanja trudnoće umjesto klomifena jer studije pokazuju bolje rezultate pri primjeni ovog lijeka. Inače ovaj lijek se danas koristi kod liječenje raka dojke i nalazi se na listi HZZO-a samo za tu indikaciju.

Operacija

Operacijsko liječenje policističnih jajnika je danas sve manje metoda rješavanja problema. Obavlja se uglavnom  laparoskopski (LPSC) i ideja je da se odstranjivanjem dijela jajnika (klinasta resekcija jajnika) ili “djelomičnim spaljivanjem” (eng. drilling) dijelova jajnika smanji broj folikula u kojima se nalazi povećana količina muških spolnih hormona. Radi invazivnosti postupka ali i posljedičnog smanjivanja broja rezervnih jajnih stanica sve je mani broj takvih zahvata.

Kada je potrebno posjetiti doktora?

Liječenje sindroma policističkih jajnika PCOS

Pravodobna dijagnoza i pravodobni pristup liječenju omogućava kvalitetnije rješavanje problema. Ukoliko su vam: 

 • nepravilni menstruacijski ciklusi
 • primjećujete kožne promjene koje smo prije naveli, i/ili
 • ne možete ostvariti željenu trudnoću u nekom vremenu

Bitno je na vrijeme se javiti liječniku koji će procijeniti radi li se o sindromu policističnih jajnika. Primjenom terapije onemogućavate moguće komplikacije vezane uz ovaj sindrom.

Sindrom policističnih jajnika predstavlja kompleksan endokrinološki problem kod žena i nažalost je sve učestaliji. Prilikom rješavanja hormonalnih poremećaja i praćenja nerijetko je u to uključeno nekoliko medicinskih struka ne samo ginekologija. 

Promjene životnih navika uvelike pomažu u poboljšanju policističnih jajnika i njihove funkcije. Nemali broj mogućih komplikacija na ostale organske sustave razlog je promjene stava i strahova u primjeni hormonske kontracepcije koja ovdje nije radi kontracepcije nego radi terapije i umanjenja mogućih ozbiljnijih komplikacija koje nosi sindrom policističnih jajnika.

Članak napisao:

Duško Pall, dr.med

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci