02.05.2023.

Kako spriječiti opadanje kose i uzroci pojačanog ispadanja kose

Razlozi opadanja kose mogu biti razni, a najčešći oblik je androgena alopecija. Pročitajte savjete kako smanjiti i spriječiti pojačano opadanje kose.

opadanje kose

Kosa ima veliki utjecaj na izgled i psihičko stanje osobe. Bolesti kose i vlasišta, prvenstveno opadanja kose, prorjeđenja vlasišta ili gubitak vlasi često djeluju frustrirajuće, dovode do gubitka samopoštovanja, anksioznosti i drugih psihičkih poremećaja. Liječenje koje se primjenjuje je dužeg trajanja i nema rješenja preko noći. 

Možemo li što učiniti da spriječimo ispadanje kose i ubrzamo rast? Pojačano ispadanje kose stručno se naziva efluvij, a stanje nastalo gubitkom dlaka na vlasištu ili drugim dijelovima tijela zovemo alopecija.

Koliko je normalno opadanje kose?

Na vlasištu se nalazi otprilike 100 000 folikula iz kojih tijekom života izraste mnogo vlasi. Ciklus rasta kose sastoji se od tri faze: 

 1. Prva faza je faza aktivnog rasta dlake, takozvana anagena faza. To najduža faza i traje dvije do šest godina
 2. Druga faza, katagena faza je kratka, traje obično dva do tri tjedna. Rast dlake u ovoj fazi prestaje, te se korijen kose odvaja od folikula. 
 3. Treća faza je telogena faza. To je faza mirovanja i ispadanja vlasi. Obično traje do tri mjeseca. Na kraju faze mirovanja vlas ispada iz korijena jer je potisnuta novom vlasi koja raste i tako započinje novi ciklus. 

Kosa raste brzinom 0,3 do 0,4 mm na dan i uvijek se nalazi u jednoj od tri navedene faze. 

Normalno dnevno izgubimo 70 do 100 vlasi, a novih 70 do 100 vlasi započinje novi ciklus. Ukoliko dnevno ispadne više od 100 vlasi radi se o pojačanom otpadanju kose

Starenjem, na žalost, sve više vlasi ulazi u telogenu fazu, a kosa je tanja i prorjeđuje se. 

Opadanje kose kod pranja 

opadanje kose kod pranja

Opadanje kose obično je najintenzivnije kod pranja. Često se opisuje velika količina vlasi koje začepe odvod kade. Razlog je mlaz vode koji ubrzava ispadanje vlasi koje su ušle u telogenu fazu, grubo masiranje korijena vlasi i trljanje vlasi ručnikom kod brisanja.

Da bi se smanjilo opadanje kose kod pranja savjetuje se sljedeće:

 • počešljajte kosu prije pranja
 • koristite šampone protiv opadanja kose
 • nježno masirajte vlasište kod šamponiranja
 • izbjegavajte grubo trljanje ručnikom nakon pranja
 • nemojte češljati kosu odmah nakon pranja, već ju pustite da se prirodno osuši te ju onda počešljajte.

Ukoliko spomenuti savjeti ne pomažu, potražite pomoć liječnika. 

Sezonsko opadanje kose 

Veliki dio osoba primjećuje sezonsko pojačano opadanje kose, obično u prijelaznim godišnjim razdobljima, češće u kasnu jesen (listopad, studeni) ili rano proljeće

Točan razlog sezonskog opadanja kose nije poznat. Moguće objašnjenje je da veći dio vlasi, budući da brže rastu tijekom ljeta, obično nakon ljetnog razdoblja ulaze u fazu mirovanja i zatim opadaju.

Sezonsko pojačano opadanje kose obično traje 4 do 6 tjedana i češće je u žena.  

Opadanje kose u trudnoći i nakon poroda

opadanje kose u trudnoći i nakon poroda

Kod jednog dijela žena zbog više razine hormona estrogena, ali i zdravije prehrane tijekom trudnoće usporava se ispadanje kose. Vlas dulje vrijeme ostaje u fazi rasta i jedan dio trudnica ima više kose u usporedbi s razdobljem prije trudnoće. No, većina trudnica suočava se s pojačanim opadanjem kose tijekom trudnoće ili još češće nakon poroda.

Pojačano opadanje kose u trudnoći

Pojačano opadanje kose u trudnoći može biti vezano uz:

 • hormonalne promjene koje se događaju u trudnoći
 • anemiju koja je uzrokovana manjkom željeza koja je česta u trudnoći.

Pojačano opadanje kose nakon poroda

Pojačano opadanje kose nakon trudnoće naziva se postpartalni telogeni efluvij. Može nastati odmah nakon poroda, ali češće 4 do 20 tjedana nakon njega. Postpartalni telogeni efluvij obično prestane unutar 12-15 mjeseci nakon porođaja. 

Postpartalni telogeni efluvij nastaje zbog:

 • stresa pri samom porođaju (emocionalni stres i gubitak krvi)
 • promjena u hormonskoj ravnoteži.

Ukoliko se gubitak kose nastavi i nakon 12 do 15 mjeseci nakon poroda, potrebno se javiti svome liječniku zbog daljnje obrade i liječenja.

Jako opadanje kose 

Opadanje kose može biti izrazito, dovesti do jasnog prorjeđenja vlasišta ili čak do potpunih alopecija. U svim slučajevima pojačanog opadanja kose potrebno se javiti svom liječniku da se pokuša utvrditi uzrok opadanja i započeti odgovarajuću terapiju. 

Kako dolazi do gubitka kose?

Razlozi za pojačano ispadanje kose mogu biti različiti:

 • hormonski (na primjer, utjecaj androgena, bolest štitnjače, menopauza)
 • mehanički (na primjer, neoprezno češljanje, korištenje uvijača, glačala za kosu, frizure koje povlače kosu, konjski rep ili punđa i slično; psihički poremećaj odnosno navika čupanja kose).
 • manjak željeza (anemije), manjak određenih vitamina i minerala (na primjer, vitamin B, folna kiselina, cink, bakar).
 • primjena određenih lijekova (citostatici i kemoterapeutici, također i antiepileptici, antidepresivi i brojni drugi)
 • trovanja (na primjer, živa, kadmij i ostali teški metali djeluju toksično na folikul dlake i mogu uzrokovati ispadanje kose).

Pojačani gubitak kose se najčešće može povezati s određenim bolestima kao što su bolesti štitnjače i neke druge endokrinološke bolesti, uz alergije, vitiligo, infekcije, dijabetes, tumore te autoimune bolesti.

Opadanje kose kod žena 

opadanje kose kod žena

Opadanje kose kod žena češće je vezano uz jasno opisane hormonske poremećaje

Najčešće je posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih ovarija (PCOS) koji uz opadanje kose karakterizira i neuredan menstrualni ciklus, pojava akni i povećana tjelesna težina. Liječenje policističnih ovarija se provodi uz konzultaciju dermatologa, ginekologa i endokrinologa. 

Pojačano opadanje kose kod žena može se vidjeti tijekom trudnoće i češće nakon poroda odnosno u menopauzi. Hormonski razlog pojačanog opadanja kose kod žene je često vezan uz promjenu aktivnosti hormona štitne žlijezde. 

Poseban oblik alopecija češći u žena u menopauzi se naziva frontalna fibrozirajuća alopecija. Radi se o pojavi alopecije u predjelu obrva i u frontalnom (prednjem) dijelu vlasišta.

Oblici ispadanja kose 

oblici ispadanja kose

Androgena alopecija

Androgena alopecija obuhvaća gotovo 90% svih alopecija. Javlja se i kod muškaraca i kod žena, češće u muškaraca. Nastaje pod utjecajem muških spolnih hormona, prvenstveno testosterona. Testosteron u genetski predisponirane osobe skraćuje anagenu fazu rasta te dlake ispadaju u sve kraćim vremenskim intervalima. Prema kliničkoj prezentaciji razlikuje se androgena alopecija u muškaraca odnosno androgena alopecija u žena

Muški tip androgene alopecije

Muški tip androgene alopecije obično počinje već u mladosti i može biti u različitim oblicima od blage ćelavosti do gotovo potpune ćelavosti gdje preostaje kosa samo na potezu od sljepoočnice do zatiljka. Smatra se da preko 90% muškaraca u dobi od 60 godina ima neki stupanj androgene alopecije. 

Ženski tip androgene alopecije

Ženski tip androgene alopecije se najčešće prezentira prorjeđenjem kose na tjemenu. Osjetljiva razdoblja za žene je vrijeme nakon poroda i menopauza kada dolazi do pada razine estrogena u krvi. U žena je ovaj tip alopecije često povezan sa sindromom policističnih jajnika, koji se osim ispadanja kose u žena prezentira i neredovitim ciklusima te pojavom akne. 

Alopecija areata

alopecija areata

Alopecija areata je opadanje kose u krugovima ili žarišno kružno ispadanje dlaka s vlasišta, često i drugih dijelova tijela. 

Razlikujemo:

 • lokaliziranu alopeciju areatu (jedno ili više ovalnih ili okruglih žarišta u vlasištu ili drugim dijelovima tijela na primjer bradi ili obrvama), 
 • totalnu alopeciju areatu (gubitak sve kose u vlasištu), 
 • univerzalnu alopeciju areatu (gubitak svih dlaka na tijelu). 

Razlog nastanka alopecije areate nije u potpunosti jasan. Pretpostavlja se da je posredovana poremećajem imunološkog sustava, često i stresom. Često se javlja u dječjoj dobi i obično je prolazna, tako da u gotovo 90% osoba očekujemo spontani porast kose u vremenu od godinu dana.

Anageni efluvij 

Anageni efluvij je raširen oblik ispadanja kose kod kojega jača noksa djeluje na dlaku u anagenoj fazi rasta. Najčešći oblik ovog efluvija je posljedica primjene lijekova u liječenju raznih vrsta raka (kemoterapija). U većini slučajeve, gubitak kose je privremen i kosa počinje rasti kratko vrijeme po prestanku terapije.

Telogeni efluvij

Telogeni efluvij je oblik ispadanja kose koji se najčešće javlja šest tjedana do tri mjeseca nakon nekog stresnog događaja. To je ispadanje kose koje se javlja:

 • nakon trudnoće (postpartalni telogeni efluvij) 
 • nakon težih infekcija (primjerice, ispadanje kose nakon korone) 
 • nakon veće operacije
 • nakon većeg ili naglog gubitka kilograma. 

Trakcijske alopecije

Trakcijske alopecije su alopecije koje su nastale: 

 • pod utjecajem sile, 
 • povlačenja kose prilikom češljanja, 
 • korištenja uvijača, 
 • glačala za kosu, 
 • posebnih frizura i slično.

Alopecije vezane uz psihičke poremećaje

Trihotilomanija je oblik opsesivno kompulzivnog poremećaja koji je karakteriziran čupanjem kose.

Ožiljna ili cikatricijalna alopecija

Ožiljna ili cikatricijalna alopecija je oblik alopecije koji rezultira posljedičnim stvaranjem ožiljka i trajnim gubitkom kose. 

Ovaj oblik alopecije može biti uzrokovan:

 • upalnim dermatozama u vlasištu kao što su primjerice, lihen planopilaris,  diskoidni lupus, morfea.
 • nakon nekih infekcija vlasišta na primjer dubokih gljivičnih infekcija i bakterijskog folikulitisa
 • nakon fizikalnih, mehaničkih ili kemijskih trauma vlasi 
 • kao posljedica nekih prirođenih anomalija vlasišta.

Opadanje kose – liječenje 

opadanje kose - liječenje

Ukoliko kosa opada pojačano savjetuje se pregled liječnika specijaliste dermatologa zbog utvrđivanja vrste i uzroka alopecije te provođenja odgovarajućeg liječenja.

Detaljnom anamnezom je važno dobiti podatke o:

 • dobi  
 • drugim simptomima (na primjer, umor – anemija ili promjene aktivnost hormona štitnjače) 
 • načinu češljanja, friziranja ili drugih oblika manipulacija kosom 
 • menstrualnom ciklusu u žena (sindrom policističnih jajnika, menopauza) i trudnoćama. 

Pod pregledom vlasišta se uključuje:

 • pregled običnim okom uz test laganog povlačenja vlasi (procijeniti stupanj ispadanja)
 • pregled vlasišta dermatoskopom (trihoskopija).

Pod laboratorijskom obradom uključuje se:

 • kompletna krvna sliku, rutinska biokemija
 • željezo u krvi
 • hormoni štitnjače
 • spolni hormoni
 • cink, vitamin D, B12 i folna kiselina.

Ovisno o tipu alopecije obrada se i proširuje.

Liječenje androgene alopecije 

Liječenje androgene alopecije moguće je:

 • medicinskim šamponima protiv ispadanja imaju u svome sastavu aktivne supstance koja pojačavaju prokrvljenost vlasišta te na taj način stimuliraju rast vlasi 
 • lokalnim liječenjem, otopina 2 ili 5% minoksidila
 • sistemskim liječenjem – hormonska terapija, antiandrogen finasterid i ciproteron acetat
 • PRP (platelet rich plazma) metoda – novija metoda liječenja androgene alopecije. Idealni kandidati za ovaj oblik terapije su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti sa tankom dlakom i oni kojima difuzno gube kosu. Postupak se provodi u specijaliziranim dermatološkim ordinacijama. Iz krvi se izdvaja plazma bogata trombocitima, koji sadrže brojne faktore rasta koji imaju snažan učinak na regeneraciju tkiva. Terapijom se pojačava prokrvljenost kože vlasišta i aktiviraju folikuli dlake iz stadija mirovanja u aktivnu fazu rasta.

Liječenje alopecije areate

Prema rezultatima laboratorijske obrade provodi se terapija odgovarajuće liječenje (primjerice, ukoliko je željezo nisko provest će se nadoknada željeza).

Lokalno liječenje uključuje lokalnu protuupalnu terapiju (najčešće kortikosteroidna terapija) u kombinaciji s lokalnom primjenom minoksidila

Lokalna kortikosteroidna terapija se može primjenjivati u samo žarište subkutanim injekcijama. Za teže oblike alopecije areate primjenjuje se i sistemska protuupalna terapija

Liječenje cikatricijalne alopecije

Ovisno o uzroku cikatricijalne alopecije terapija je različita. Najbolji učinak se ostvaruje liječenjem uzroka cikatricijalne alopecije

U slučajevima kada se cikatricijalna alopecija nije u potpunosti razvila i posljedica je autoimunog odgovora liječenje se provodi protuupalnom lokalnom ili sustavnom terapijom. No, ukoliko se cikatricijalna alopecija u potpunosti razvila i vezivno tkivo je zamijenilo dlačne folikule, terapija neće biti uspješna. U tom slučaju se savjetuju korektivni kirurški zahvati. 

Liječenje trihotilomanije

Liječenje trihotilomanije uključuje provođenje psihoterapije. Tijekom psihoterapije uvježbava se prekinuti naviku čupkanja kose kroz praćenje situacija kada se čupkanje javlja, a zatim uvježbavanje korištenja zamjenske aktivnosti. 

Liječenje težih oblika alopecija

U liječenju težih oblika alopecija uključuje se sustavna obično peroralna terapija. Tako se primjerice kod liječenja androgenetske alopecije primjenjuje hormonska terapija.

U liječenju totalne alopecije areate može se preporučiti sustavna protuupalna terapija, a obećava i nova primjena biološke terapije.

Od kirurških metoda u liječenju nekih oblika alopecija može se transplantacija kose, a kao metoda prekrivanja nedostatka kose jedan dio osoba se odlučuje za nošenje perika. 

Kako spriječiti opadanje kose – savjeti 

kako spriječiti opadanje kose

Izbjegavajte čimbenike koji mogu dovesti do oštećenja vlasi i pojačanog ispadanja kose.

 • Vrsta frizure i način friziranja poput prečvrstih frizura, punđa ili konjskog repa mogu izazivati stalne mikrotraume korijena dlake i dovesti do pojačanog opadanja kose. 
 • Izbjegavati toplinu. Toplina je veliki neprijatelj kose, osobito tanke i suhe kose. To se odnosi na upotrebu fenova, pegli za kosu i figara. Ne koristiti ih svakodnevno. A kada se koriste, koristiti uporabu preparata za zaštitu od topline i dodatnog isušivanja. 
 • Biti oprezan i pri izboru češljeva, četki i drugih pomagala za vlasište. Gusta kovrčava kosa zahtjeva češljeve s rjeđim zupcima. Tanka, pucanju i „zapetljavanju“ sklona kosa zahtjeva posebne, za to oblikovane četke.
 • Oprez i pri odabiru boja, što osobito vrijedi za osobe s osjetljivom kožom i kosom. Savjetuje se korištenje prirodnih boja ili boja koje ne sadrže amonijak.

Odgovarajuća njega vlasišta. 

 • Njega vlasišta uključuje pranje vlasišta uz primjenu odgovarajućih šampona, primjenu regeneratora odnosno maski za njegu kože vlasišta.
 • Birati šampon prema tipu vlasišta, masno ili suho vlasište, prhut u vlasištu i slično. Ukoliko ste primijetili pojačano ispadanje vlasi uvijek dati prednost medicinskim šamponima protiv ispadanja.
 • Medicinski šamponi protiv ispadanja su terapeutski šamponi koji u svome sastavu imaju aktivne supstance koje potiču prokrvljenost vlasišta i na taj način djeluju protiv ispadanja kose i jačaju vlas. Preporuka je koristiti ih dva puta tjedno kroz najmanje 3 mjeseca. Šampon nanijeti dva puta na vlasište, nježnim masirajućim pokretima jagodica prstiju te se ostaviti nekoliko minuta da djeluje, potom ga dobro isprati. Najbolji šampon protiv opadanja kose ne postoji. Izbor šampona protiv opadanja kose je individualan.
 • Nove generacije medicinskih šampona nemaju ograničenje za uporabu i mogu se koristiti svakodnevno. No, s dermatološkog stajališta to najčešće nije potrebno i ne treba pretjerivati. 
 • Na tržištu postoje i biljni šamponi za jačanje vlasi sa dodatkom na primjer, vitamina B, kinina ili zobi. Također postoje i šamponi za suho pranje koje dodatno i njeguju vlas. 
 • Vrsta šampona bira se individualno prema tipu vlasišta, osobnim preferencijama i financijama.

Zdrava i uravnotežena prehrana.

 • Zdrava i uravnotežena prehrana preduvjet je zdravlja ne samo kože, kose i noktiju, već cijelog organizma.
 • Nutricionisti savjetuju pojačati unos esencijalnih masnih kiselina, posebice omega-3 masne kiseline, vitamin B6, B12 i folnu kiselinu
 • Omega-3 masne kiseline organizmu možemo osigurati plavom ribom poput tune, srdele, skuše ili konzumacijom orašastih plodova i sjemenki. 
 • Dobri izvori vitamina B6 su banane, krumpir i špinat. Folnu kiselinu dobivamo iz svježeg voća i povrća, a vitamin B12 i proteine iz mesa, mlijeka, ribe i jaja. 
 • Izbjegavati rigorozne dijete koje dovode do naglog gubitka kilograma. Takve dijete će za posljedicu gubitak važnih nutrijenata u organizmu što će dovesti do pojačano ispadanje kose.
 • Vitamini za kosu poput vitamina B skupine, biotina, C vitamina se često savjetuju kao nadomjesci u prehrani i dodatci standardnom medicinskom liječenju opadanja kose. 

Dobar san i kvalitetno nošenje sa svakodnevnim stresovima.

Nema zdravog tijela bez zdravog uma. To se odnosi na cijelo tijelo pa i na zdravlje kose i vlasišta.

Kako ubrzati (potaknuti) rast kose?

Kosa raste brzinom 0,3 do 0,4 mm na dan. Lokalni lijekovi poput na primjer, minoksidila koji se primjenjuje u liječenju androgene alopecije ili alopecije areate mogu ubrzati rast kose. Znanstvene studije nisu potvrdile da primjena različitih prirodnih lijekova za ubrzani rast kose ima učinak na brži rast kose. Upitno je djelovanje šampona za rast kose i vitamina za rast kose.  

Veliki broj ljudi primjećuje pojačano ispadanje kose koje je obično prolazno, no može biti i znak neke ozbiljnije bolesti. Čudotvorni preparati za brži rast kose ili metode poput lupkanja vlasišta ili stoja na glavi neće pomoći. Svako jače opadanje kose zahtjeva pregled liječnika, odgovarajuću obradu i  primjerenu terapiju.

Nives Pustišek

Članak napisala:

prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci