04.02.2020.

Akne: kako ih se riješiti na licu, bradi, vratu i leđima - savjeti

Probleme s aknama ima 80% ljudi! Ako ste i vi jedni od njh, kliknite i saznajte sve o liječenju prištića. Jednostavni savjeti za borbu protiv prištiča na zdrav način.

Akne su najčešća bolest kože. Mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, no najčešće ih očekujemo u doba puberteta i adolescencije. Prema podacima iz literature, gotovo 80% stanovništva u jednom razdoblju života ima akne. Više o aknama možete pročitati na: Sve što želite znati o aknama

Kako se riješiti prištića, akni, mitesera… kako god ih zvali

Koliko dugo traju akne

Neliječene akne mogu trajati godinama. Prvi učinci pravilno odabrane terapije protiv akni mogu se vidjeti nakon nekoliko tjedana primjene lokalne ili sistemske terapije. Liječenje je potrebno provoditi do potpunog smirenja izbijanja akne, a u nastavku se preporuča terapija održavanja koja uključuje nastavak lokalne terapije koja će spriječiti ponovnu aktivaciju akne te pravilnu njegu kože sklone aknama.

Kako ukloniti akne za jedan dan

Akne je nemoguće ukloniti za jedan dan i to je važno shvatiti odmah na početku terapije. Razlog nastanka akne je izrazito kompleksan (više možete pročitati na Sve što želite znati o aknama na jednom mjestu) i liječenje traje tjednima odnosno mjesecima. Nakon završetka liječenja, terapija održavanja traje godinama. Najveći problem terapije protiv akni je što se očekuje učinak terapije „preko noći“. Upravo zato se često odustaje od terapije te prelazi na neki drugi oblik terapije. Traži se najbolja kozmetika za akne, čudotvorna krema ili postupak koji će ukloniti akne za jedan dan.

Kako najbrže ukloniti akne

Liječenje akni uključuje terapiju i pravilnu njegu kože.

Terapija može biti lokalna i sistemska i ovisi o dobi osobe te stupnju težine bolesti (blage, umjereno teške i teške akne). Lokalna terapija se primjenjuje za sve oblike akni, dok se sistemska terapija primjenjuje za srednje teške i teške akne.

Lokalno liječenje uključuje sljedeće:

Lokalni keratolitici (salicilna kiselina, lokalni retinoidi, benzoil peroksid, poli-hidroksi kiseline, alfa i beta hidroksi kiseline)

Učinak: normalizacija keratinizacije i smanjivanje stvaranja loja što za posljedicu ima ljuštenje i sprječavanje nastanka komedona

Lokalni retinoidi (tretinoin, adapalen, tazaroten, isotretinoin, retinaldehid)

Učinak: sprječavanje nastanka komedona (komedoliza), normalizacija keratinizacije i smanjivanje stvaranja loja te sprječavanje upale. Osnova su liječenja blažih i srednje teških oblika akne, a koriste se i u terapiji održavanja. Često se kombiniraju s lokalnim antibioticima i benzoil peroksidom.

Neželjene reakcije: lokalne reakcije iritacije (pojava iritativnog dermatitisa, crvenilo, jače ljuštenje, subjektivno osjećaj pečenja i svrbeža, vidi članak Dermatitis). Da bi se spriječio razvoj iritacije, savjetuje se postepeno uvoditi lokalne retionoide u terapiju (na primjer, na početku terapije nanositi ih svaku treću ili četvrtu večer, a kada se koža navikne savjetuje se učestalija primjena). Svakako ih koristiti s odgovarajućom njegom kože.

Benzoil peroksid

Učinak: djeluje antimikrobno (smanjuje aktivnost Cutibacterium acnes), protuupalno i normalizira proces keratinizacije. Budući da primjena benzoil peroksida ne izaziva stvaranje rezistencije Cutibacterium acnes (što je glavna neželjena reakcija lokalne primjene antibiotika u terapiji akne), benzoil peroksid se može koristiti kroz duže vrijeme. Često se u gotovim preparatima kombinira s lokalnim antibioticima ili retinoidima.

Neželjene reakcije: suhoća kože, iritacija (crvenilo, svrbež i pečenje kože) i izbjeljivanje odjeće i posteljine.

Lokalni antibiotici (eritromicin, klindamicin)

Učinak: djeluju antibakterijski i protuupalno.

Neželjene reakcije: iritacija i razvoj bakterijske rezistencije. Zbog vrlo brzog razvoja bakterijske rezistencije lokalne antibiotike koristiti kratko vrijeme (ne duže od dva tjedna) i kombinirati ih s lokalnim retinoidima i/ili benzoil peroksidom.

Azelatna kiselina

Učinak: sprječava nastanak komedona, protuupalni učinak i ubrzava prolazak postupalnih hiperpigmentacija.

Najbolji učinak liječenja akni ostvaruje se kombinacijom različitih oblika lokalne terapije. Da bi se pojačao učinak lokalne terapije i smanjili neželjeni učinci (iritacija i suhoća) uz lokalnu terapiju savjetuje se i primjerena njega kože.

Sistemsko liječenje uključuje sljedeću terapiju:

 • Peroralni antibiotici (doksicicilin, minociklin, azitromicin, eritromicin te rjeđe limeciklin, oksitetraciklin) se primjenjuju u liječenju umjerenih i teških akni. Učinak terapije se očekuje za šest tjedana do tri mjeseca terapije, a u terapiji se ne bi smjeli primjenjivati duže od četiri odnosno šest mjeseci. Antibiotici tetraciklinske skupine ne smiju se primjenjivati za liječenje akni kod djece mlađe od 12 godina, a zbog osjetljivosti na sunce ne smiju se primjenjivati tijekom ljetnih mjeseci.
 • Peroralni retinoid izotretinoin primjenjuje se u liječenju srednje teških i teških akni, odnosno akni koje ne reagiraju na konvencionalnu terapiju i povezane su sa stvaranjem ožiljaka te akni koje imaju veliki utjecaj na kvalitetu života oboljele osobe. Izotretinoin djeluje na sve komponente u nastanku akni, smanjuje veličinu i sekreciju lojnih žlijezda, normalizira keratinizaciju u folikulima, sprječava nastanak komedona, djeluje antimikrobno te protuupalno. Neželjene reakcije peroralne primjene izotretinoina mogu biti mišićnoskeletne (bol u mišićima), mukokutane (suhoća kože i sluznica), rjeđe glavobolja i učinci na središnji živčani sustav. Sve neželjene reakcije terapije prestaju kada se izotretinoin prestane koristiti. Tijekom terapije potrebne su mjesečne kontrole krvne slike, jetrenih enzima i masnoća. Budući da izotretinoin izaziva suhoću kože i sluznica, tijekom terapije prekida se sva aktivna lokalna terapija za akne, osim medicinske kozmetike koja vlaži kožu (ne smije sadržavati aktivnu supstancu za liječenje akne). Kod djevojaka se zbog teratogenog učinka, oralni retinoidi daju istovremeno s oralnom kontracepcijom (hormonalna terapija). Prvi učinak terapije vidi se nakon mjesec do dva od početka terapije. Doze koje se primjenjuju su od 0,5 do 1 mg/kg, a terapija se provodi do ukupne doze od 120 do 150 mg/kg.
 • Hormonalna terapija kod djevojaka i žena može biti dodatak lokalnoj terapiji ili se primjenjuje u kombinaciji s primjenom izotretinoina oralno. Početni odgovor na terapiju je vidljiv nakon najmanje tri mjeseca terapije.

Akne nakon puberteta

Akne odrasle dobi su akne koje se javljaju nakon 25. godine života. Smatra se da nastaju kao posljedica nasljedne predispozicije, hormonskog disbalansa, pušenja, utjecaja stresa, neadekvatne (komedogene) kozmetike i nepravilne prehrane. Obično se radi o upalnim aknama na bradi, donjem dijelu lica i aknama na vratu. Uz upalne promjene često se vide i kronične promjene kao postupalne hiperpigmentacije. Dodatno o aknama odrasle dobi možete pročitati na Sve što želite znati o aknama na jednom mjestu.

Studije su procijenile da i do 40% odraslih osoba starijih od 25 godina ima kožu sklonu aknama, a više od 2/3 oboljelih su žene. Pojava akni u odrasloj dobi uzrokuje psihičku patnju kao i akne u pubertetu. Osobe su sklone povlačenju iz društva, tjeskobi pa i depresiji.

Hormoni i akne

Akne nastaju pod utjecajem hormona. Muški spolni hormoni (androgeni) i hormoni kore nadbubrežne žlijezde (dehidroepiandrosteron, DHEA) odgovorni su za nastanak akne. Na stanicama žlijezda lojnica prisutni su receptori za androgene i DHEA te vezivanjem hormona za receptore dolazi do lučenja loja. Prekomjerno lučenje loja može nastati zbog viška hormona ili zbog pojačane osjetljivosti lojnih žlijezda na hormone. U pubertetu se i očekuje povećana aktivnost hormona i pojačan utjecaj hormona na lojnice, no on se može nastaviti i u odrasloj dobi. Žene nakon 25. godine su podložnije jačim i češćim hormonskim fluktuacijama nego muškarci. Ženski menstrualni ciklus uzrokuje promjene razine hormona što utječe i na kožu. Promjene hormona tijekom trudnoće imaju utjecaj i na kožu tako da gotovo polovica trudnica ima akne u trudnoći.

U stresu se pojačano oslobađaju hormoni kore nadbubrežne žlijezde koji se popularno i zovu hormoni stresa. Oni utječu na nastanak akni i upravo se zato akne i pojavljuju, a i pojačavaju u stresnim životnim razdobljima.

Problemi s aknama na leđima i ramenima

Akne se često javljaju i na koži leđa, dekoltea i ramena. Ovdje se obično radi o jače upalnim aknama koje nerijetko cijele ružnim hipertrofičnim, keloidalnim ožiljcima. Budući da se radi o većoj površini tijela koje ove akne zahvaćaju lokalna terapija neće biti dovoljna za uspjeh terapije te se akne ove lokalizacije obično liječe sistemskom terapijom. U lokalnom liječenju idealno je primijeniti lokalni preparat u formi gela ili spreja koji se jednostavnije primjeni na veću površinu tijela.

Gljivične akne

Gljivične akne su pojam koji nije poznat u medicinskoj stručnoj literaturi, ali je raširen među ljudima. Radi se o sitnim papulama, odnosno papulopustulama koje se javljaju na koži dekoltea i gornjeg dijela leđa. To nisu stvarne akne već se radi o aktivaciji kvasci Pityrosporum ovale (Malassezia spp) na koži spomenutih regija te se stanje naziva Pityrosporum folliculitis. Obično nastaju u imunosuprimiranih osoba (osoba slabog imuniteta), a terapijski najbolje djeluje antimikotik u obliku tekućine (sprej ili šampon). Više možete pročitati u članku: Seboroicni dermatitis kod djece i odraslih

Prirodni lijekovi za akne

Na internetu se mogu naći različiti prirodni lijekovi za akne. Treba zapamtiti da se radi o terapiji koja nije znanstveno utemeljena i zato ju ne preporučujemo u liječenju akni. U liječenju akni savjetuje se koristiti provjerenu, od liječnika preporučenu medicinsku terapiju i ne tragati za čudotvornim biljnim kremama.

Kako dugotrajno riješiti problem akni

Jutarnja rutina

 • Umivanje uz sredstvo za pranje lica, micelarnu otopinu ili losion prilagođen koži sklonoj aknama. U njezi kože koja pati od akni odrasle dobi savjetuje se često primjena medicinske kozmetike za netolerantnu, odnosno osjetljivu kožu
 • Na kožu nanijeti preparat za vlaženje. Birati nekomedogenu medicinsku kozmetiku. Također biti oprezan pri izboru korektivne kozmetike

Dnevna rutina

 • zdrava i uravnotežena prehrana
 • izbjegavanje cigaretnog dima (aktivno i pasivno pušenje)
 • vježbati tehnike suočavanja sa stresom

Noćna rutina

 • Pažljivo očistiti kožu, ukloniti tragove šminke i nečistoća skupljenih tijekom dana. Kod pubertetskih akni savjetuje se primjena sredstva za pranje u obliku gela ili pjene te losion ili micelarna otopina koji su prilagođeni koži sklonoj aknama. Kod akni odrasle dobi često se savjetuje primjena preparata za osjetljivu intolerantnu kožu.
 • Potom nanijeti preparat s aktivnom supstancom za liječenje ili održavanje stanja nakon provedenog liječenja (obično lokalni retinoidi, benzoil peroksid ili slično)

Bitnost brige o koži

 • Koža je ogledalo našeg zdravlja. Briga o koži je briga o zdravlju općenito i zato se u pravilnom pristupu savjetuje zdrava i uravnotežena prehrana, dobar san, izbjegavanje pušenja, pravilna zaštita od sunca te uvježbavanje tehnike suočavanja sa stresom. Osim aktivne terapije za akne, cijelo vrijeme je potrebno provoditi i pravilnu njegu kože. Često sama terapija za akne djeluje izrazito isušujuće i uzrokuje iritaciju kože. Savjetuje se primjena medicinske kozmetike koja nije komedogena i prilagođena je koži s aknama. Više o njezi kože možete pročitati na Kako njegovati lice – savjeti.
 • Ne zaboraviti i pravilnu zaštitu od sunca. Koža sklona aknama ne smije koristiti masne teksture krema za zaštitu od sunca, savjetuje se koristiti emulzije sa zaštitnim faktorom koje su prilagođene koži sklonoj aknama. Više o njezi kože možete pročitati na Zaštita od sunca – sve o licu, koži i opeklinama od sunca.
 • Treba paziti i pri izboru korektivne kozmetike koja treba biti kvalitetna i prilagođena koži sklonoj aknama.
 • Teži oblici akni u svakoj dobi i akne u dječjoj dobi često traže i dodatne obrade, prvenstveno endokrinološke i o tome treba voditi računa i savjetovati se sa liječnikom. Više o liječenju akni dječje dobi možete pročitati na: Liječenje novorođenačkih i dojenačkih akni

Zaključak

Akne su najčešća bolest kože koja se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Liječenje treba započeti što ranije da bi se spriječile posljedice bolesti, prvenstveno nastajanje ožiljkastih promjena. U određivanju terapije važno je voditi računa o dobi osobe s aknama, stupnju težine bolesti, ali i utjecaju bolesti na kvalitetu života. Akne često uzrokuju emocionalne poteškoće poput smanjenog samopoštovanja, socijalne izolacije, tjeskoba i depresije u oboljele osobe.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci