Kurkuma i med - Zdravi prirodni antibiotik (Recept i benefiti)

18.05.2020.

Kurkuma i med - Zdravi prirodni antibiotik (Recept i benefiti)

Kurkuma je lijek drevnog istoka, a moderna znanost potvrđuje tu ljekovitost. Saznajte kako kurkuma djeluje kao lijek. Naučite recept za prirodni antibiotik.

Kurkuma (ili indijski šafran) u posljednjim je godinama vrlo popularna biljka i začin. Interes za kurkumom, a onda i đumbirom nadilazi puku znatiželju o njihovom korištenju isključivo kao začinu ili pak‚ kao čaju. I kurkuma i đumbir iskazuju zanimljiva biološka svojstva korisna za zdravlje čovjeka. Kurkuma je toplog, gorkog, zemljastog okusa, koji potječe od korijena istoimene biljke, dok je đumbir vrlo pikantnog i oštrog sastava.

Ovaj žuto-narančasti začin, rođak odnosno član obitelji đumbira, iako nepoznat našem podneblju, posve je uobičajen u indijskoj, jugoistočno Azijskoj i Blisko istočnoj kuhinji i inače bogatoj pikantnim i aromatičnim začinima. Kurkuma je sastavni dio nadaleko poznatog začina currya zbog kojeg ovaj začin i ima onu prepoznatljivu zlatno-žutu boju.

Podanci odnosno korijen kurkume se tradicionalno kuha nekoliko sati, a potom suši i melje u prah. Njezina žuta boja dosta se teško uklanja, što se koristi i u tradicionalnoj indijskoj kulturi, a onda i u suvremenoj prehrambenoj industriji diljem svijeta gdje služi kao prirodno bojilo raznih prehrambenih proizvoda, pa i u tekstilnoj industriji.

Kurkuma se vrlo dugo koristi u tradicionalnoj ayurvedskoj, ali i kineskoj medicini te je poznata po svojoj ljekovitosti. Osim kao začin, korijen kurkume također ima široku primjenu kao dodatak prehrani. Kurkuma sadrži spojeve koji se nazivaju kurkuminoidi, od kojih je najvažniji kurkumin. Kurkumin ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje, no prah kurkume ga ne sadrži mnogo, svega 3% mase. Također kurkumin se slabo apsorbira u krvotok. Kako bi se povećala apsorpcija kurkumina poželjno je konzumirati kurkumu u kombinaciji s crnim paprom, koji sadrži piperin, prirodnu tvar koja značajno pojačava apsorpciju kurkumina. Kurkumin je topiv u mastima, stoga je preporuka da se konzumira s obrokom koji sadrži masnoće.

Kurkuma ljekovitost

Kurkuma se obično koristi za stanja koja uključuju bol i upalu, poput osteoartritisa. Također se koristi kod:

  • groznice
  • depresije
  • visokog kolesterola
  • određenih bolesti jetre
  • svrbeža

Neki koriste kurkumu za:

  • žgaravicu
  • poboljšanje sposobnosti razmišljanja i pamćenja
  • upalne bolesti crijeva
  • stres i mnoga druga stanja, iako još uvijek nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi podržali uporabu kurkume u ove svrhe.

Kurkumin je moćan antioksidans koji može potencijalno neutralizirati slobodne radikale, te osim toga pojačati aktivnost vlastitih antioksidativnih enzima u tijelu. Protuupalna svojstva kurkumina poznata su od davnina, a neki vole uspoređivati njezin učinak s nekim protuupalnim lijekovima, što je doista hrabra usporedba koju valja potkrijepiti znanstvenim dokazima. Naime, od svih tvari, upravo spomenuti kurkumin predstavlja onu bioaktivnu tvar koja se najviše bori s upalom na molekularnoj razini, a do kurkumina je doista teško doći, ne „oslobađa se“ tako lako iz same kurkume.

Kurkuma i med kao lijek

Kurkuma se koristi i u kombinaciji s medom, pri čemu se dobiva takozvani zlatni med. Ova se mješavina „zlatnog meda“ u ayurvedskoj medicini koristi kao tradicionalni lijek kod prehlade i kao „prirodni antibiotik“. Prednost ovog prirodnog antibiotika je ta, da njegova primjena ne oštećuje crijevnu mikrofloru.

Kako možete sami pripremiti zlatni med? Evo recepta:

  • u 100g meda dodajte 1 žličicu kurkume
  • pohranite u staklenu posudu i držite na tamnom mjestu
  • Pripremljena smjesa meda i kurkume na tamnom i hladnom mjestu može stajati do nekoliko mjeseci.
  • Zlatni med možete koristiti kao potporu imunitetu, za prevenciju prehlade ili za poboljšanje simptoma kada je prehlada već nastupila, osobito je koristan kod bolesti i upala grla.

Med je dobar izvor antioksidanasa, te je poznat po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, te u kombinaciji s kurkumom čini prirodan lijek koji se koristi kod:

  • prehlade
  • gripe
  • loše probave
  • povišenog krvnog tlaka
  • akcema, psorijaza, akna i mnogih drugih stanja i bolesti.

Dok za te tvrdnje valja potražiti znanstvenu potvrđenost, kod prehlada i upala gornjeg dijela dišnog sustava (nos, ždrijelo, grlo) često se može preporučiti kombinacija đumbira i meda.

Čaj od đumbira s medom – recept:

  • 2-3 cm usitnjenog korijena đumbira
  • prelije se vrućom vodom,
  • ostaviti da odstoji pokriven 10 minuta.
  • potom dodati žlicu meda i sok od cijeđenog limuna
  • konzumirati kao topao napitak.

Antiseptičko djelovanje đumbira pomoći će u smanjenju simptoma i jačanju obrambenih snaga organizma, naravno u sklopu ostalih mjera zdrave i uravnotežene prehrane.

Kurkuma, đumbir i med

Đumbir je gomoljasta biljka koja se najčešće koristi kao začin u sušenom ili svježem obliku te u obliku ulja, soka ili čaja. Njegova ljekovita svojstva potječu od bioaktivnog spoja gingerola (đinđerola, op.a.), koji ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Đumbir je najpoznatiji prirodan lijek protiv mučnina. Pomaže kod jutarnjih mučnina kod trudnica, morske bolesti, mučnine uslijed kemoterapije i nakon operacije. Đumbir je prepoznat po svojoj ljekovitosti te ima doista širok spektar primjene, neka od stanja kod kojih se koristi su: prehlada, gripa, upala mišića, osteoartritis, menstrualna bol, povišen kolesterol,…

Kombinacija kurkume, đumbira i meda predstavlja snažnu protuupalnu i antioksidativnu mješavinu koju možete koristiti preventivno, osobito tijekom zimskog perioda kada je imunitet slabiji. Med s đumbirom i kurkumom možete pripremiti na način da:

  • u pola šalice meda
  • dodati 2-4 žlice ribanog, svježeg đumbira (ili đumbir u prahu)
  • 2 žličice kurkume
  • ribane limunove korice po želji
  • 2 prstohvata crnog papra.
  • Sve zajedno pomiješajte te skladištite u staklenoj posudi u hladnjaku do desetak dana.
  • Jednu do dvije žličice ovako pripremljene mješavine možete otopiti u čaši vode ili u rashlađenoj šalici svojeg omiljenog čaja.

Nuspojave kurkume

Kurkuma obično ne uzrokuje ozbiljne nuspojave, no postoje zdravstvena stanja i dijagnoze kod kojih valja biti oprezan. Neki ljudi mogu doživjeti blage nuspojave kao što su bolovi u želucu, mučnina, vrtoglavica ili proljev. Ove nuspojave su češće kod većih doza, dok kod primjene malih doza u kraćem vremenskom periodu nisu zabilježene nuspojave.

Ipak postoji ciljana skupina ljudi koja bi trebala biti oprezna kod primjene kurkume, osobito u obliku suplemenata, u ljekovitoj količini.

  • U trudnoći, suplementacija kurkumom bi mogla potencijalno dovesti do stimulacije maternice što može dovesti trudnoću u rizik.
  • Isto tako, nema dovoljno pouzdanih podataka da bi se moglo utvrditi da je kurkuma sigurna za upotrebu u ljekovitim količinama tijekom dojenja, stoga se ne preporuča ni trudnicama, ni dojiljama.
  • Ne koristite kurkumu ukoliko imate žućne kamence ili začepljenje žučnih kanala.
  • Kod osoba koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi konzumacija kurkume može dovesti do sporijeg zgrušavanja krvi i krvarenja, osobito ako se koristi u kombinaciji s antikoagulansima.
  • Smatra se da bi kurkumin iz kurkume mogao djelovati poput hormona estrogena. Što bi značilo da kurkuma može pogoršati stanja osjetljiva na hormone, poput raka dojke, raka jajnika, raka maternice, endometrioze. Međutim, neka istraživanja pokazuju da kurkuma smanjuje učinke estrogena u nekim stanicama raka osjetljivim na hormone. Stoga kurkuma može imati blagotvoran učinak na hormonski osjetljiva stanja. No dok se ova saznanja sa sigunošću ne potvrde, kurkumu koristite oprezno ako imate stanje koje bi se izlaganjem hormonima moglo pogoršati.
  • Kurkuma u obliku dodataka prehrani se ne preporuča dijabetičarima, jer snižava glukozu u krvi, što potencijalno kod dijabetesa može dovesti do hipoglikemije.
  • u slučaju primjene viših doza kurkume, a ponajprije kurkumina iz dodataka prehrani, osobe s deficitom željeza trebale bi biti opreznije kod uzimanja velikih doza, jer može smanjiti apsorpciju željeza.

Zaključak

Kurkuma je zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava vrlo vrijedan začin u pripremi obroka, ali i kao za zdravlje koristan funkcionalni dodatak prehrani. Samostalno ili u kombinaciji s medom i/ili đumbirom podržava imunološki sustav, pomaže ublažavanju bolova te može doprinijeti pravilnom radu probavnog sustava. No svakako valja biti oprezan sa konzumacijom kod osjetljivih skupina i zdravstvenih stanja i dijagnoza. Kao i kod svake alternativne terapije, razgovarajte sa stručnjakom (ljekarnikom, fitoterapeutom i liječnikom) prije nego što počnete kurkumu koristite za liječenje bilo kojeg zdravstvenog stanja.

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci