13.05.2024.

Majčina dušica — ljekovitost, konzumacija i nuspojave

Majčina dušica, osim što je začin, služi i kao lijek za brojna zdravstvena stanja. Saznajte njenu ljekovitost i moguće nuspojave konzumacije.

Majčina dušica

Majčina dušica Thymus serpyllum, višegodišnja je zeljasta biljka koja se koristi zbog svojih kulinarskih, ljekovitih i aromatičnih svojstava. Lišće majčine dušice može se potopiti u vruću vodu kako bi se dobio aromatičan biljni čaj. Čaj je poznat po svojim umirujućim svojstvima i često se konzumira za ublažavanje respiratornih bolesti, poput kašlja, prehlade i upale grla. Također se u čaju može uživati ​​zbog njegova ugodnog okusa te je popularan izbor među ljubiteljima biljnih čajeva. 

Listovi majčine dušice također su vrlo aromatični i posjeduju jedinstvenu mješavinu biljnog okusa, mente i pomalo cvjetnog okusa, zbog čega se koriste u kulinarstvu kao začinsko bilje. Listovi se mogu dodavati juhama, varivima, umacima, marinadama i pečenom mesu kako bi im dali poseban okus. Majčina dušica ima dugu povijest medicinske upotrebe. Sadrži razne korisne spojeve, uključujući eterična ulja, flavonoide i antioksidanse, koji pridonose njezinim svojstvima koja promiču zdravlje. 

Majčina dušica često se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje probavnih problema, respiratornih bolesti i kao prirodni lijek za kašalj i prehladu. Također se vjeruje da ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu podržati cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Branje majčine dušice

Pronađena na livadama, stjenovitim padinama i otvorenim šumama, ova višegodišnja biljka može se brati tijekom sezone cvatnje, obično od kasnog proljeća do rane jeseni. Prilikom sakupljanja majčine dušice važno je odabrati zdrave biljke sa živim lišćem i jakim mirisom. Treba paziti da se izbjegne prekomjerna berba i da iza sebe ostavite dovoljno biljke kako bi se osigurao njezin kontinuirani rast i regeneracija. Nakon što se sakupe, aromatični listovi mogu se osušiti i pohraniti za kasniju upotrebu kao aromatičan čaj ili kulinarski začin.

Biljka majčina dušica

Majčina dušica — začin

Osušeni listovi ove biljke imaju izrazito zemljast i blago cvjetni okus koji se skladno uklapa u razne kulinarske kreacije. Bilo da se posipa po pečenom povrću, stavlja u marinade ili dodaje juhama i varivima, majčina dušica hrani daje jedinstvenu i ugodnu aromu. Najčešće se koristi u bliskoistočnim i mediteranskim kuhinjama, gdje podiže okuse jela poput mesa s roštilja, umaka za tjesteninu i salata. 

Majčina dušica je jedan od sastojaka poznate mješavine začina koja potječe s Bliskog istoka — Zaatar. Mješavina se obično sastoji od osušene majčine dušice, sjemenki sezama, sumaka i ponekad dodatnih biljaka poput origana ili mažurana. Svaka komponenta doprinosi jedinstvenom karakteru Zaatara, što rezultira skladnom kombinacijom biljnih, pikantnih, orašastih i blago citrusnih nota. Zaatar se tradicionalno koristi kao začin raznim jelima, kao što su pečeno povrće, meso sa žara, kruh i umaci.

Majčina dušica – ljekovitost

Majčina dušica nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti. Ova je biljka bogata eteričnim uljima, flavonoidima i antioksidansima koji doprinose njezinim ljekovitim svojstvima. 

Majčina dušica se obično koristi za podršku zdravlju dišnog sustava, jer može pomoći u ublažavanju simptoma kašlja, prehlade i bronhitisa. Njezina antibakterijska i antifungalna svojstva također mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Dodatno, majčina dušica se tradicionalno koristi za pomoć probavi, ublažavanje gastrointestinalnih tegoba i poticanje apetita. Međutim, važno je napomenuti da, iako majčina dušica obećava, potrebna su daljnja znanstvena istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli i potvrdili njezini potencijalni zdravstveni benefiti.

Majčina dušica za kašalj

Majčina dušica se tradicionalno koristi za ublažavanje kašlja i respiratornih bolesti. Ova biljka sadrži eterična ulja poput timola i karvakrola. Ovi spojevi mogu pomoći u otpuštanju sluzi, olakšavajući njeno izbacivanje i olakšavajući kašalj. Majčina dušica često se konzumira kao čaj ili se koristi u biljnim lijekovima za ublažavanje nadraženog grla i ublažavanje grčeva pri kašlju. Njegova antibakterijska i antivirusna svojstva također mogu pridonijeti njegovoj učinkovitosti u podršci zdravlju dišnog sustava.

Majčina dušica za probavu

Vjeruje se da majčina dušica potiče proizvodnju probavnih enzima, pomažući u razgradnji i probavi hranjivih tvari. Također se smatra da ima antispazmatična svojstva koja mogu pomoći u:

 • smirivanju i opuštanju mišića gastrointestinalnog trakta
 • ublažavanju probavne nelagode
 • smanjenju nadutosti ili grčeva.

Majčina dušica za urinarne infekcije

Vjeruje se da ova biljka ima diuretska svojstva, što može pomoći u poticanju proizvodnje urina i ispiranju toksina iz urinarnog sustava. Često se koristi kao biljni lijek za stanja poput:

 • infekcija mokraćnog sustava
 • bubrežnih kamenaca 
 • poremećaja mjehura.

Osim toga, njegova protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju upale i umiriti iritacije mjehura i u bubrezima.

Majčina dušica za kožu

Majčina dušica sadrži spojeve koji posjeduju antimikrobna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i umiriti iritacije kože. Majčina dušica se često koristi u prirodnim proizvodima i formulacijama za njegu kože zbog svog potencijala:

 • čišćenja
 • toniranja
 • pomlađivanja kože. 

Njezin sadržaj antioksidansa može pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala i stresnih faktora iz okoliša, potencijalno pridonoseći mlađem izgledu. Uz to, majčina dušica može pomoći u smanjenju prekomjerne proizvodnje masnoće i pomoći u liječenju kože sklone aknama.

Majčina dušica za san

Majčina dušica tradicionalno se koristi zbog svojih potencijalnih dobrobiti u:

 • poticanju opuštanja
 • smanjenju stresa
 • poboljšanju sna. 

Ova biljka sadrži spojeve koji imaju umirujuća svojstva koja mogu pomoći umiriti živčani sustav. Majčina dušica često se koristi u aromaterapiji, gdje njezin ugodan miris može pomoći u stvaranju umirujućeg okruženja i potaknuti osjećaj mira. Udisanje arome majčine dušice može pomoći u ublažavanju stresa, tjeskobe i napetosti te tako pomoći u opuštanju i poboljšanju kvalitete sna.

Moguće nuspojave kod konzumacije majčine dušice

Eterično ulje majčine dušice

Majčina dušica općenito se smatra sigurnom ako se konzumira u umjerenim količinama kao začinsko bilje ili biljni čaj. Međutim, važno je biti svjestan mogućih nuspojava ili interakcija, osobito u visokim dozama ili kada se koristi u medicinske svrhe. Neki pojedinci mogu doživjeti alergijske reakcije na majčinu dušicu, poput osipa na koži ili respiratornih simptoma.

Osim toga, eterična ulja prisutna u majčinoj dušici mogu izazvati iritaciju ili osjetljivost kod nekih ljudi, osobito ako se primjenjuju lokalno. Kao i kod svakog drugog biljnog lijeka, preporučljivo je posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije upotrebe majčine dušice, osobito ako imate bilo koje zdravstveno stanje, ako ste trudni, dojite ili uzimate lijekove.

Čaj od majčine dušice

Čaj od majčine dušice poznat je po svojim umirujućim svojstvima i potencijalnim zdravstvenim prednostima. Obično se koristi za ublažavanje respiratornih bolesti kao što su: 

Čaj može pomoći u: 

 • ublažavanju začepljenja
 • pospješiti iskašljavanje
 • olakšati respiratornu nelagodu. 

Čaj od majčine dušice

Smatra se da čaj od majčine dušice pomaže probavi i ublažava gastrointestinalne tegobe. Može potaknuti proizvodnju probavnih enzima, pospješujući bolju probavu i ublažavajući nadutost ili grčeve.

Neki ljudi prije spavanja piju čaj od majčine dušice kako bi pomogli u opuštanju i poboljšali kvalitetu sna. Smirujuća svojstva biljke mogu pomoći u ublažavanju tjeskobe i napetosti, omogućujući mirniji san.

Majčina dušica svestrana je biljka s nizom namjena i potencijalnim zdravstvenim prednostima. Biljka se obično koristi kao kulinarski začin za dodavanje okusa i arome raznim jelima. Može se piti kao čaj, kao umirujući i aromatični napitak koji može pomoći kod respiratornih bolesti poput kašlja, prehlade i upale grla. Tradicionalno se koristi za potporu probavi, ublažavanje gastrointestinalnih tegoba i pomoć pri opuštanju i spavanju. Iako majčina dušica ima dugu povijest korištenja, važno je napomenuti da su znanstvena istraživanja u tijeku, te je preporučljivo konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom prije nego što je počnete koristiti za određene zdravstvene probleme.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci