12.07.2019.

Prehlada kod beba - koliko traje, uzroci i liječenje

Prehlada kod beba može biti česta, a prati ju curenje nosa, kašalj ili temperatura. Saznajte uzroke i simptome prehlade kod beba te koliko prehlada traje.

Uzroci i simptomi prehlade kod beba

Uzroci prehlade

Prehlada ili viroza često je prisutna u populaciji djece i odraslih, a ne zaobilazi ni bebe. Što je beba mlađa imunitet je manji te se lakše razboli. Dojene bebe mogu biti više zaštićene zbog imunoglobulina koji su prisutni u majčinom mlijeku, no ponekad to nije dovoljna zaštita.

Prehlada kod beba najčešće je uzrokovana respiratornim virusima kojih ima jako puno, zato beba nedugo nakon što preboli može oboljeti od nove prehlade. Najviše ih ima tijekom jeseni i zime kada većinom boravimo u zatvorenim prostorima gdje se virusi mogu nesmetano razmnožavati i širiti. Prehlade su moguće i u drugim godišnjim dobima kad dolazi do promjene vremena (hladno – toplo), kad su u populaciji prisutne neke epidemije ili kad se netko od bliskih kontakata razboli i zarazi okolinu.

Bebe su često prehlađene već u najranijoj dobi ako imaju starijeg brata ili sestru koji pohađaju vrtić. Zato se preporuča, ako je moguće, da stariji brat ili sestra u nekom periodu nakon bebinog rođenja ne pohađaju dječje kolektive. To će biti korisno i za starije dijete koje se neće osjećati isključeno, moći ćete ga naučiti pomoći mami i bebi, a kući neće donijeti respiratorne infekcije koje mogu biti opasne za novorođenče.

Simptomi prehlade

Vodeći simptom prehlade je cureći ili začepljen nosić kod bebe. Simptom nije opasan, ali je neugodan jer beba ne može disati na nos, zbog otežanog disanja postaje cendrava, ponekad i slabije jede, slabije spava, često se budi, plačljiva je, itd. Što je beba manja simptomi su burniji i više zabrinu roditelje.

Dakle, kod prehlade prvo procuri nosić — to najčešće bude prozirna sekrecija. Nosić stalno treba brisati jer bebi to smeta i ne može pravilno disati na nos. Valja naglasiti da mala beba ne zna puhati nos kao odrasli te njezin nosić kroz dan treba više puta aspirirati kako bi ga očistili i ispraznili od sekreta. U prehladi se to stanje nažalost ponavlja — taman se očisti nosić, a za neko se vrijeme ponovo počne lučiti sluz i nosić je pun.

Kad je nos začepljen, beba također ne može disati, ali se nema što aspirirati. U tom se slučaju preporuča dobro natapanje nosića fiziološkom otopinom, a tek onda aspiracija da se nosić pročisti.

Kašalj se također može javiti kao simptom prehlade kod beba i male djece. Radi se o ozbiljnijem simptomu koji najčešće jako zabrine roditelje. Upravo zato su posjeti pedijatru kod prisutnosti kašlja uobičajeni. Kašalj tijekom prehlade najčešće nastaje zbog ležanja bebe u horizontalnom položaju, što doprinosi slijevanju sekreta iz nosića u ždrijelo te podražaj za iskašljavanje.

Važno je da se beba u slučaju curenja nosa i kašlja podigne u kosi položaj prilikom kojeg se dišni putevi dobro čiste — sluz se ne slijeva u grlo i beba bolje diše. Svakako je važno čišćenje i kapanje nosića, kao i inhalacije. Kašalj je ponekad koristan simptom jer pomaže da se sluz iz gornjih dišnih putova ne slije u donje (bronhe) i ne uzrokuje ozbiljnije respiratorne bolesti. 

U običnim prehladama temperatura se rijetko javlja, a ako se pojavi nije visoka i nestane sama od sebe.

Prehlade najčešće nisu teške bolesti, pa ne treba za svaku prehladu posjetiti pedijatra jer čekajući na pregled u pedijatrijskoj ordinaciji beba može biti zaražena i ozbiljnijom bolesti, pa se napravi više štete nego koristi. Dakle, većinu prehlada roditelji mogu liječiti kod kuće. 

Koliko traje prehlada kod beba

Trajanje prehlade ovisi o mnogo čimbenika:

  • vrsti virusa
  • djetetovoj dobi
  • pravovremenom liječenju
  • daljnjoj izloženosti respiratornim infekcijama
  • sezoni, npr. u zimskim mjesecima može trajati duže, jer zbog lošeg vremena beba ne može u šetnju, a kod kuće u mikroklimi s centralnim grijanjem i suhim zrakom sluznica nosića dodatno je kompromitirana.

Trajanje može biti od par dana do čak i više tjedana.

Kako liječiti prehladu kod beba

Curenje nosa

Nosić koji curi veliki je problem kod bebe te, što je ona manja, taj simptom je veći problem jer bebe ne znaju puhnuti nosić da se riješe sekreta niti pravilno disati na usta. Pošto su one najmlađe često na prsima ili imaju dudice varalice, postanu cendrave, plačljive, slabije jedu, itd.

Osnovno je ispumpavanje nosića (ručnim aspiratorima ili onima na usisavač), kapanje nosa fiziološkom otopinom i inhalacija fiziološke otopine. Preporuča se podizanje krevetića u kosi položaj, ovlaživanje zraka u okolini bebe i dobro prozračivanje prostorija, posebice za vrijeme zimskih mjeseci kada je u kući centralno grijanje.

Začepljen nosić treba također kapati sa fiziološkom i inhalirati.

Kašalj

Kašalj se može prevenirati liječenjem nosića, podizanjem krevetića u kosi položaj, inhalacijama i zdravom mikroklimom prostorije u kojoj se boravi. Jedna od mogućih pomoći mogu biti i balzami za prsište za bebe koji se mogu nabaviti u ljekarnama, a fine su konzistencije i eteričnog mirisa. Bebice se prije spavanja izmasiraju u području prsnog koša, naprijed i straga, što im je ugodno. Eterični miris balzama biljnog je sastava prilagođenog djetetovoj dobi. Bebe pritom inhaliraju, nosić se može odčepiti, a područje prsišta se grije čime se lakše oslobađa sluz.

Kašalj se javlja u različitim oblicima te je mladim roditeljima teško ponekad opisati o kakvom se kašlju radi. U prehladi je kašalj najčešće produktivan zbog skupljanja sluzi u gornjim respiratornim putovima te ga bebe ne znaju iskašljati. Kosi položaj im donekle omogućava da ih taj kašalj ne guši, nego se prirodno slijeva u probavni trakt. Preporuka je da kad se bebi nakupi sluzi, u kašlju je okrenuti na trbuščić i lagano masirati kako bi iskašljala sekret.

Bronhitis

Bronhitis ne spada u užem smislu u prehlade. On je ozbiljan simptom i kada se jave simptomi bronhitisa (kašalj, otežano disanje, hropčići pri disanju) treba otići pedijatru na pregled.

Temperatura

Temperatura je u običnoj prehladi izuzetno rijetka. Ako je prisutna treba je snižavati kad je visoka (iznad 38 °C na koži, odnosno 38,5 °C na sluznici). Za snižavanje temperature služe lijekovi antipiretici, a za bebe je najbolje upotrijebiti antipiretike u obliku čepića. Lijekovi se doziraju prema dobi. Temperaturu valja mjeriti svaka tri sata, osobito noću, te davati po potrebi lijek za sniženje temperature. Dok ne padne, beba se može rashlađivati, a pad temperature prepoznat ćete po tome kad se beba počne znojiti.  

Ako je beba prehlađena, a nema temperaturu, može se kupati kao što je uobičajeno, no treba se paziti da se pritom dodatno ne prehladi. Ako nisu odgovarajući uvjeti dovoljno je da se samo prebriše.

Prirodno liječenje prehlade kod beba

Zdrav životni stil doprinijet će prevenciji i liječenju prehlada kod beba. Zdrava prehrana za sve bebe svakako je dojenje, a preporuka organizacija WHO i UNICEF jest da se beba isključivo doji do šestog mjeseca života. Nadohrana je također važna — ona mora biti prilagođena dobi, izbalansirana, sadržavati dovoljno proteina, ugljikohidrata i masti te voća i povrća koja sadrže vitamine i željezo.

Važan je i boravak bebe na svježem zraku. Beba može boraviti vani i kad je hladno, samo je treba adekvatno obući. Odjeća mora biti prikladna ne samo sastavom (tj. materijalima), već i s obzirom na vrijeme. Preutopljavanje nije preporučljivo, a ako je vrijeme promjenjivo bebu treba slojevito obući. Šetnja je jako važna — mnoge bebe u šetnji lijepo spavaju i bolje dišu. Ako je beba samo prehlađena i nema temperaturu može u šetnju.

Nadalje, važno je održavati zdravu mikroklimu u prostoru u kojem beba boravi. Pušenje u tim prostorijama strogo je zabranjeno. Ne preporuča se šetnja u zatvorenom, npr. u shopping centrima.

Uz kapanje nosića fiziološkom otopinom, nosić se može kapati i sljezovim korijenom koji se može kupiti u ljekarni. Korjenčići sljeza se natope u mlakoj vodi i puste sluz te se ta sluz može kapnuti u dječji nosić.

Bebama koje nisu na prsima i onima starijim od šest mjeseci može se dati sljezov čaj. Med se preporuča za djecu stariju od dvije godine.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci