24.06.2024.

Kalcij u hrani ─ koje su namirnice bogate kalcijem?

Kalcij je vrlo važan za naš organizam, a njegov manjak može prouzrokovati razne negativne posljedice na zdravlje. Saznajte koja je hrana bogata kalcijem!

Kalcij u hrani

Kalcij je jedan od najopsežnije proučavanih minerala koji se tiču ​​ljudskog zdravlja i smatra se najzastupljenijim mineralom u ljudskom tijelu. Za razliku od nekih nutrijenata, kalcij se ne može sintetizirati unutar ljudskog tijela, stoga se sve njegove potrebe za obnavljanjem moraju zadovoljiti iz vanjskih izvora. 

Više od 99% kalcija nalazi se u koštanom tkivu i zubima, tvoreći kristale hidroksiapatita koji daju strukturnu krutost koštanom sustavu. Osim svoje strukturne uloge, kalcij sudjeluje u brojnim vitalnim funkcijama, uključujući kontrakciju mišića, prijenos živaca i aktivaciju enzima. 

Adekvatan unos kalcija pokazao se ključnim za razvoj kostiju kod djece i ublažavanje gubitka koštane mase i prijeloma kod starijih osoba, dok također potencijalno smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput hipertenzije. Dobri prehrambeni izvori kalcija uključuju mliječne proizvode poput mlijeka, sira i jogurta, kao i povrće poput kelja i brokule, plavu ribu, tofu i bademe.

Važnost kalcija za organizam

Kalcij je poznat po svojoj ključnoj ulozi u održavanju jakih kostiju i zuba, kalcij također značajno pridonosi razvoju, rastu i gustoći kostiju tijekom cijelog života, čime se smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma, osobito kod starije populacije. Dodatno, kalcij igra ključnu ulogu u kontrakciji mišića, prijenosu živaca i zgrušavanju krvi, osiguravajući pravilnu funkciju kardiovaskularnog sustava i olakšavajući normalnu aktivnost mišića. Adekvatan unos kalcija povezan je s nižim krvnim tlakom i poboljšanom razinom kolesterola. Nadalje, kalcij djeluje kao kofaktor za razne enzime, esencijalne za biokemijske reakcije u cijelom tijelu.

Kalcij u trudnoći 

Kalcij ima veliku važnost tijekom trudnoće zbog svoje ključne uloge u održavanju zdravlja majke i fetusa. Trudnice imaju povećane potrebe za unosom kalcija koji pomaže u razvoju bebinih kostiju, zubi, srca, mišića i živaca. 

Adekvatna količina kalcija tijekom trudnoće pomaže u pravilnom formiranju i rastu fetalnog kostura, smanjujući rizik od abnormalnosti kostura poput rahitisa i osteomalacije. Nadalje, kalcij doprinosi održavanju gustoće majčinih kostiju, budući da fetus u razvoju koristi majčine rezerve kalcija za vlastiti rast. Dovoljan unos kalcija tijekom trudnoće također podržava pravilnu funkciju mišića, prijenos živaca i zgrušavanje krvi kod majke i fetusa u razvoju. 

Dodatno, kalcij pomaže u regulaciji krvnog tlaka majke, smanjujući rizik od hipertenzivnih poremećaja kao što je preeklampsija. Stoga je osiguravanje odgovarajućeg unosa kalcija tijekom trudnoće ključno za zdravlje i dobrobit majke i bebe koja raste.

Kalcij za djecu 

Kalcij igra važnu ulogu u zdravlju i razvoju djece, značajno pridonoseći njihovom rastu i općoj dobrobiti. Tijekom djetinjstva, kada kosti brzo rastu i razvijaju se, kalcij je neophodan za izgradnju jakih i zdravih kostiju, zubi i skeletnih struktura.

Adekvatan unos kalcija ključan je za osiguravanje pravilne mineralizacije kostiju, koja postavlja temelje za zdravlje kostura tijekom cijelog života i smanjuje rizik od prijeloma i poremećaja povezanih s kostima kasnije u odrasloj dobi. Dodatno, kalcij je uključen u rad mišića, živčani prijenos i zgrušavanje krvi, podupirući razne fiziološke procese potrebne za optimalan rast i razvoj djece.

Djeca piju mlijeko

Kalcij za osobe starije dobi

Starenjem dolazi do prirodnog pada gustoće kostiju, što starije osobe čini osjetljivijima na prijelome i osteoporozu. Adekvatan unos kalcija pomaže usporiti ovaj gubitak koštane mase i smanjiti rizik od prijeloma, povećavajući mobilnost i neovisnost u kasnijim godinama. Nadalje, kalcij podržava rad mišića, što je neophodno za ravnotežu i sprječavanje padova, što je česta briga starije populacije. 

Kalcij također pomaže u prijenosu živaca i zgrušavanju krvi, pridonoseći zdravlju kardiovaskularnog sustava i ukupnoj vitalnosti. Osim toga, dovoljan unos kalcija može pomoći u smanjenju rizika od stanja poput hipertenzije, koji s godinama postaje sve češći. Stoga je osiguravanje odgovarajućeg unosa kalcija prehranom ključno za promicanje zdravog starenja i održavanje kvalitete života starijih osoba.

Kalcij za sportaše

Kalcij ima veliki značaj za sportaše zbog svoje višestruke uloge u podržavanju optimalne izvedbe i cjelokupnog zdravlja. Osim dobro poznatog doprinosa zdravlju kostiju, kalcij igra ključnu ulogu u kontrakciji mišića, živčanoj signalizaciji i zgrušavanju krvi, a sve je to ključno za sportsku izvedbu. 

Adekvatan unos kalcija pomaže u održavanju jakih i zdravih kostiju, smanjujući rizik od prijeloma stresa i drugih ozljeda povezanih s kostima koje su uobičajene među sportašima podvrgnutima intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti. Nadalje, kalcij olakšava učinkovit rad mišića, pomaže u mišićnoj kontrakciji i opuštanju, što je ključno za agilnost, brzinu i izdržljivost tijekom treninga i natjecanja. Dodatno, kalcij podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava reguliranjem funkcije srčanog mišića i zgrušavanja krvi, poboljšavajući ukupnu sportsku izvedbu i smanjujući rizik od kardiovaskularnih komplikacija.

Kalcij za žene u menopauzi

Adekvatan unos kalcija, uz dovoljnu količinu vitamina D, pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase i smanjuje rizik od prijeloma kod žena u peri i postmenopauzi. Iako nije tako moćan kao drugi tretmani poput estrogena, kalcij ostaje ključan u terapiji osteoporoze. Osim toga, kalcij je pokazao potencijalnu korist u stanjima kao što su hipertenzija, pretilost i bubrežni kamenci, iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli njegovi mehanizmi.

Manjak kalcija

Do nedostatka kalcija može doći zbog raznih čimbenika uključujući:

 • neadekvatan unos hranom
 • lošu apsorpciju ili
 • prekomjerni gubitak kalcija iz tijela. 

Nedovoljna konzumacija hrane bogate kalcijem kao što su mliječni proizvodi, lisnato povrće i orašasti plodovi može doprinijeti nedostatku, posebno kod pojedinaca koji se pridržavaju specifičnih prehrambenih navika. Stanja koja utječu na apsorpciju kalcija, kao što su određeni gastrointestinalni poremećaji poput celijakije ili upalne bolesti crijeva, također mogu dovesti do nedostatka. Osim toga, čimbenici poput:

 • nedostatka vitamina D
 • hormonske neravnoteže i
 • lijekovi koji ometaju apsorpciju ili korištenje kalcija mogu povećati rizik od nedostatka kalcija. 

Nedostatak kalcija može se očitovati simptomima poput:

 • grčeva u mišićima
 • trnaca u ekstremitetima
 • lomljivih noktiju i
 • osteoporoze. 

Ozbiljan nedostatak može dovesti do ozbiljnijih komplikacija uključujući:

 • osteopeniju
 • prijelome kostiju
 • probleme sa zubima
 • a u teškim slučajevima tetaniju ili abnormalne srčane ritmove. 

Stoga je ključno osigurati adekvatan unos kalcija putem uravnotežene prehrane i, ako je potrebno, suplementacije te riješiti sve temeljne čimbenike koji mogu oslabiti apsorpciju ili korištenje kalcija kako bi se spriječile komplikacije povezane s nedostatkom.

Namirnice koje su bogate kalcijem

Kalcij u hrani (hrana bogata kalcijem)

 1. Jogurt: jogurt je mliječni proizvod koji je bogat kalcijem, a jedna šalica obično osigurava oko 30% dnevnog preporučenog unosa. Osim toga, jogurt sadrži probiotike koji su korisni za zdravlje crijeva.
 2. Sir: sir je još jedan mliječni proizvod s visokim udjelom kalcija. Sorte poput ricotte i parmezana posebno su bogati izvori. Porcija sira od pola šalice može osigurati oko 20% dnevnog preporučenog unosa kalcija.
 3. Mlijeko: mlijeko je jedan od najpoznatijih i najpraktičnijih izvora kalcija. Kravlje mlijeko se obično konzumira kao izvor kalcija, ali i alternative poput bademovog, sojinog i zobenog mlijeka često su obogaćene kalcijem kako bi se osigurale slične razine ovog esencijalnog minerala.
 4. Tofu: tofu, napravljen od zrna soje, svestrani je biljni izvor kalcija. Obično se koristi kao zamjena za meso u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Većina tofua će osigurati između 10% – 40% dnevnih potreba kalcija po šalici.
 5. Sardine: sardine su male, masne ribe koje su također pune kalcija. Jedenje kostiju zajedno s mesom daje dodatnu količinu kalcija. Jedna konzerva sardina s kostima sadrži otprilike 320mg kalcija.
 6. Losos: losos je riba bogata hranjivim tvarima koja sadrži kalcij, zajedno s omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D. Divlji losos obično sadrži malo više kalcija nego uzgojene sorte.
 7. Kelj: kelj je lisnato zeleno povrće koje nije samo bogato kalcijem, već je i puno drugih vitamina i minerala. Jedna šalica kuhanog kelja osigurava oko 180mg kalcija.
 8. Brokula: brokula je još jedno povrće iz porodice krstašica koje je dobar izvor kalcija. Također sadrži druge hranjive tvari poput vitamina C i vitamina K, koji su važni za zdravlje kostiju.
 9. Bademi: bademi su orašasti plodovi bogati hranjivim tvarima koji sadrže kalcij, zajedno sa zdravim mastima, proteinima i vlaknima. 
 10. Sjemenke sezama: ove sitne sjemenke pune su kalcija, što ih čini odličnim dodatkom salatama i pekarskim proizvodima. Samo jedna žlica sjemenki sezama osigurava oko 87mg kalcija.

Ostale namirnice bogate kalcijem:

 • smokve
 • chia sjemenke
 • edamame
 • obogaćeno biljno mlijeko
 • amaranth
 • blitva
 • špinat
 • mahunarke
 • soja 
 • muškatna tikva
 • brazilski orah.

Od izgradnje i održavanja jakih kostiju i zuba do potpore funkciji mišića, živčanog prijenosa i zgrušavanja krvi, kalcij je neophodan u svim životnim razdobljima. Dok su mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta i sira dobro poznati izvori kalcija, brojne druge namirnice, uključujući lisnato povrće, tofu, orašaste plodove i obogaćene proizvode, također značajno pridonose unosu kalcija. Osiguravanje odgovarajuće opskrbe kalcijem kroz uravnoteženu prehranu ili dodatke prehrani imperativ je za održavanje optimalnog zdravlja, prevenciju poremećaja povezanih s kostima i podršku cjelokupnoj vitalnosti.

Barbara Kolarić

Članak napisala:

Barbara Kolarić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani

Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci