26.06.2020.

Osip po tijelu - Crvene fleke (primjeri osipa sa slikama)

Crvene mrlje na koži česta su pojava. Mogu se pojaviti zbog infekcija kože, alergijskih reakcija ili iritacija na koži. Većinom dolaze uz dodatne simptome.

Osip po tijelu

Osipi po tijelu ili osipne bolesti (egzantemi) su promjene u teksturi ili boji kože, nastale naglo ili postepeno.

Osip po tijelu može zahvatiti cijelo tijelo ili biti lokaliziran

Osip može biti:

 • samo na koži,
 • uz kožu zahvatiti i sluznice (osip na sluznici zove se enantem),
 • uz promjene na koži mogu biti prisutni i opći simptomi (na primjer, povišena temperatura, slabost, mučnina, povraćanje i slično).

Subjektivne smetnje koje osobe opisuju uz osip najčešće su svrbež, pečenje, žarenje, trnci i slično.

Osipe na koži opisujemo na sljedeći način:

 • prisutnost ili odsutnost općih simptoma,
 • lokalizacija promjena (zahvaćena koža i/ili sluznice),
 • raspored promjena (promjene grupirane ili razbacane po tijelu),
 • točan opis pojedinačnih kožnih promjena (broj, oblik, veličina boja, ograničenost prema podlozi, mekana ili tvrda konzistencija).

Mogući razlog pojave osipa po tijelu

Razlozi pojave osipa su brojni.

 • Infekcije u to spadaju bakterijski osipi, virusni osipi (npr. vodene kozice), infekcije parazitima (npr. svrab) i gljivične infekcije.

 • Alergijske reakcije – primjerice, alergije na hranu, alergije na lijekove, kontaktne alergije i brojne druge.

 • Osipi kao posljedica pojačanog imunološkog odgovora organizma, autoimuni osipi.
 • Osipi od znojenja i vrućine.
 • Osipi kao posljedica iritacije – na primjer, iritansi u kozmetici (iritativni kontaktni dermatitisi). Pelenski osip je posljedica iritacije na pelenu, urin i stolicu. 
 • Osipi vezani uz suhu kožu – na pojavu suhe kože utječu hladan zimski zrak, suhi zrak ili pak centralno grijanje tijekom zimskog razdoblja.

Osip po tijelu kod djece

Osipi po koži češći su u dječjoj nego odrasloj dobi.

Vrste osipa

 • Osipi u razini kože: fleke (makule). Fleke mogu biti različitih boja: crvene fleke (eritem), svjetlije pigmentirane (hipopigmentacije), tamnije pigmentirane (hiperpigmentacije) i vaskularne (petehije — krvarenja u kožu).
 • Osip iznad razine kože: kvržice ili čvorići (papule), urtike (kao kontakt s koprivom), mjehurići (vezikule), mjehuri (bule), gnojni mjehurići (pustule), ljuske (skvame) i kraste (kruste).
 • Osipi ispod razine kože: pukotine na koži (ragade), pukotine na sluznici (fisure), ogrebotine (ekskorijacije) i defekti kože (erozije, ulkusi).

Prema opisanim promjenama na koži razlikujemo različite vrste osipa:

 • Makulopapulozni osip (mrlje i kvržice po koži) 

 • Eritematozni osip (crvene fleke po koži)
 • Urtikarijalni osip (urtike po koži)

 • Vezikulobulozni osip (mjehurići i mjehuri po koži)
 • Ekcematoidni osipi (crvenilo, vlaženje, suhoća i ljuskanje po koži)

 • Petehijalni osipi (sitno točkasto krvarenje u koži)

Kliničke prezentacije osipa mogu biti mnogobrojne. Pojam osipa jako je širok, stoga, kada govorimo o osipnim bolestima, možemo govoriti o gotovo cijeloj dermatologiji. Često se klasične dermatološke bolesti poput:

mogu opisati kao osipne bolesti.

Zanimljivo je da je najveći broj pretraživanja po internetu vezan uz osipe i osipne bolesti zadan riječima crvene fleke po tijelu, crvene fleke po licu, crvene fleke po rukama i licu, suhe crvene fleke po tijelu ili lišaj na koži.

Lišaj na koži

Lišaj na koži je narodni termin za lokaliziranu suhoću i crvenilo kože. Obično se prezentira laganim ljuskanjem kože uz svjetlije pigmentiranu kožu (hipopigmentaciju) ili nježno crvenilo. Promjena može biti i intenzivnije crvena (crvene fleke po tijelu), katkada uz izdignuti ljuskavi rub.

Osip od znoja

Osipi od znoja ili osipi od vrućine (milijarije) su osipi koji se obično javljaju kod beba i male djece uslijed pojačanog znojenja, najčešće tijekom ljetnih mjeseci. No, mogu se javiti i u hladnije doba godine kod povišene tjelesne temperature ili ako je dijete previše utopljeno i/ili namazano uljem. Ovaj tip osipa nastaje zbog začepljenja i upale izvodnih kanalića žlijezda znojnica uslijed pojačanog znojenja. Iako je osip naglašen, dijete je dobrog općeg stanja. Terapija se sastoji od rashlađivanja djeteta. Kožu nije potrebno mazati jer će se time dodatno začepiti izvodni kanali znojnica i pojačati osip.

Osipi izazvani iritacijom

Osipi izazvani iritacijom česti su osipi. Iritacija može biti izazvana trljanjem kože o kožu, primjerice kod kože pazuha, ispod dojki ili na preponama, obično kod pretilih osoba.

Iritacija također može nastati u kontaktu s iritansima iz okoline, primjerice, hladnim zimskim zrakom (na koži lica ili šaka). Iritacija pelenske regije ili pelenski dermatitis česti je oblik iritativnog dermatitisa kod djece i osoba koje nose pelene.

Osipi izazvani iritacijom prezentiraju se crvenilom, a često i vlaženjem. Ovakva koža podložna je bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama.

Osipi izazvani infektivnim uzročnicima

Infektivni osipi mogu biti mnogobrojni, stoga ih je teško kratko i jednostavno opisati. Ukoliko se radi o infektivnom uzročniku osipa, prvo je važno utvrditi je li osip vezan uz temperaturu i opće simptome ili je ograničen samo na kožu. Osipi koji isključivo zahvaćaju kožu domena su liječnika specijalista dermatologa.

Primjeri: virusne bradavice i herpes.

Svrab (šuga, scabies) zarazna je kožna bolest uzrokovana parazitom Sarcoptes scabiei. Bolest se širi direktnim kontaktom s osobe na osobu, a glavni simptom svraba je intenzivan svrbež koji se pojačava noću i u toplini.

Promjene vidljive na koži su brojne:

 • ubodi i kanalići na koži nastaju kao posljedica djelovanja samog uzročnika, a
 • ostale promjene (čvorići, urtike, ogrebotine i crvenila) su posljedica preosjetljivosti i reakcije organizma na uzročnika.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i dokaza uzročnika iz strugotine kože, a u terapiji je važno, osim liječenja oboljele osobe, liječiti sve ukućane i osobe u bliskom kontaktu.

Osipi izazvani lijekovima

Osipi izazvani lijekovima ili alergijski osipi na lijekove su alergijske reakcije posredovane imunološkim sustavom. Alergijska se reakcija može razviti na aktivnu komponentu lijeka ili na boje, aditive i konzervanse koji su sastavni dio lijeka. Osipi izazvani lijekovima mogu biti različite kliničke prezentacije, od medikamentoznih egantema i urtikarijalnih reakcija do po život opasnih toksičnih reakcija na lijek (uz osip, zahvaćeni su i drugi organi i organski sustavi).

Osipi od sunca

Osipi od sunca nastaju kao posljedica izlaganja suncu. Često se javljaju već tijekom prvog proljetnog sunca na dijelovima tijela izloženim suncu (lice, vrat, dekolte, šake i podlaktice). Obično je obilježen crvenilom, često i sitnim mjehurićima, uz svrbež i peckanje.

Kako liječiti osip na tijelu

U liječenju osipnih bolesti najvažnije je utvrditi koji je razlog izbijanja osipa i terapiju usmjeriti na uklanjanje uzroka nastanka. Ukoliko je, na primjer, osip izazvan alergijskom reakcijom na lijek ili hranu, prvo je potrebno ukloniti lijek, odnosno namirnicu koja izaziva alergijsku reakciju. Ukoliko je osip infektivni, liječi se uzročnik (bakterija, virus, parazit ili gljiva) koji je osip izazvao.

Kreme za osip

Nema jedne savršene kreme za sve osipe. Izbor kreme ovisi o vrsti osipa. U dogovoru s liječnikom može se primijeniti lokalna protuupalna terapija, prvenstveno lokalna kortikosteroidna terapija, koja će brzo smiriti upalu u koži i svrbež. Ukoliko se radi o infektivnom uzroku, liječnik će preporučiti kreme s antibakterijskim, antivirusnim, antimikotičnim ili antiparazitarnim djelovanjem.

Kod najvećeg broja osipa savjetuje se i primjena neutralnih krema ili masti koje obnavljaju kožnu barijeru. Ovaj tip neutralnih krema nikako nemojte koristiti kod osipa izazvanih vrućinom ili znojenjem jer će se osip pogoršati. Pročitajte više o pravilnoj njezi suhe kože.

Tablete koje pomažu kod osipa

Kako nema jedne kreme za sve osipe, tako nema niti univerzalnih tableta koje pomažu kod svih osipa. Za smirivanje svrbeža kod alergijskih osipa često se primjenjuju tablete antihistaminika. Ukoliko se radi o infektivnim osipima, primijenit će se tablete prema uzročniku koji ih je izazvao.

Prirodni lijekovi za osip

Brojni su prirodni lijekovi za osip, od lokalnih do peroralnih pripravaka. Kako ovaj oblik liječenja nema znanstvenu osnovu, o njemu nećemo govoriti.

Kada otići kod liječnika

Kod liječnika hitno otići:

 • ako se osip javi uz temperaturu i opće loše stanje,
 • ako osip na koži nastaje kao posljedica krvarenja u kožu (petehijalni osip),
 • ako je osip na koži posljedica teških alergijskih reakcija,
 • ako je uz osip na koži prisutan i osip na sluznicama.

Liječniku treba otići ako osip traje duže vrijeme i ne smiruje se unatoč provedenoj terapiji. Svaki osip kod malog djeteta traži pregled liječnika dok se ne utvrdi razlog nastanka osipa.

Manifestacije osipa su mnogobrojne. Za većinu osipa bit će potreban pregled liječnika koji će uzeti detaljnu anamnezu i pokušati već na taj način utvrditi razlog izbijanja osipa. Prema potrebi, učinit će se i ciljana obrada, na primjer, brisevi kože, alergološka obrada i biopsija kože. Liječenje je važno usmjeriti na uzrok nastanka osipa.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Nives Putišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci