13.01.2020.

Kašalj kod djece - Vrste kašlja, olakšavanje i liječenje simptoma

Dolaskom hladnijih dana česta je pojava sezonskih bolesti koje poprati jaki kašalj. Saznajte koje su vrste kašlja i koji prirodni lijekovi najbolje pomažu.

Kašalj kod djece

Dolaskom jeseni i polaskom djece u vrtić, česta je pojava respiratornih bolesti koje prati kašalj. Respiratorne bolesti se brzo šire u kolektivu te dijete koje je do 12 mjeseci bilo kod kuće, najčešće izolirano od virusa i bakterija, a zbog dobi nema zreli obrambeni sustav (imunološki sustav), polaskom u kolektiv najčešće „pokupi“ sve bolesti koje u određenom trenutku cirkuliraju u grupi. Prva promjena zdravstvenog stanja se očituje u curenju nosa i kašlju, što za roditelje predstavlja veliki problem jer je do tada dijete bilo zdravo.

Uzrok kašlja:

Kašalj je simptom običnih prehlada ali i ozbiljnih bolesti kao što su bronhitis, upala pluća, astma i druge. Kašalj nastaje u dišnim putevima kod bolesti respiratornog sustava, najčešće uzrokovanih virusima ili bakterijama.

Mehanizam nastanka kašlja može biti različit ovisno o vrsti uzročnika i dijelu respiratornog sustava na koji uzročnik djeluje (gornji i donji dio respiratornog sustava). Djelovanje se može manifestirati povećanim lučenjem sluzi u bronhalnom stablu, sekrecijom iz gornjih respiratornih puteva, otokom glasnica, iritacijom

S obzirom na mehanizam nastanka, kašalj je različit te treba utvrditi o kakvom se kašlju radi da bi se primijenio odgovarajući lijek.

Vrste kašlja:

Kašalj možemo podijeliti na nekoliko osnovnih vrsta, a to su:

-Suhi kašalj

-Produktivni kašalj

-Promukli kašalj

-Kašalj sa vizingom (sipnjom, „fićukom“)

 Suhi kašalj:

Suhi kašalj najčešće nastaje u gornjim dišnim putevima. Uzrokovan može biti i virusima i bakterijama, ponekad alergenima ako je dijete alergično na određeni alergen.

Zvuk kašlja je suh, podražajan, iritirajući. Obično nastaje u napadima i može se osjećati kao da nas nešto škaklja u grlu, a dijete nema što iskašljati. Vrlo je neugodan, osobito može biti izražen po noći pa ometa san, a time i kvalitetu života. Kada dijete kašlje cijelu noć, roditelji i dijete su iscrpljeni i ne mogu funkcionirati sljedeći dan.

Najvažnije je kod suhog kašlja smanjiti podražaj koji ga uzrokuje.

  • Ako je kašalj virusnog porijekla, što je najčešće, ne treba davati nikakve antibiotike
  • Ako je suhi kašalj simptom uz bakterijsku infekciju, sigurno će i opće stanje biti više narušeno te se treba javiti pedijatru zbog terapije
  • Ako se radi o alergijama, njih treba tretirati ovisno o alergenu koji ga uzrokuje, eliminacijom iz okoliša, i/ili antihistaminskom pa čak ponekad i kortikosteroidnom terapijom, naravno po preporuci liječnika pedijatra ili alergologa

Suhi kašalj je simptom i zarazne bolesti koja je danas rijetka, a to je Pretussis ili hripavac („magareći kašalj“). Danas se sva djeca cijepe, prema obaveznom kalendaru cijepljenja već u dojenačkoj dobi, pa je se ne susrećemo često. U toj bolesti kašalj je izrazito jak, događa se u napadima i dijete pri kašlju pocrveni i povraća. Obično je prisutno i opće loše stanje i visoka temperatura. Što je dijete mlađe bolest je ozbiljnija te se dijete mora hospitalizirati da bi se spriječile komplikacije. Zato je jako važno cijepiti djecu.

Za smirenje suhog, podražajnog kašlja se primjenjuju lijekovi koje nazivamo antitusicima – lijekovi protiv kašlja.

Uvijek je dobro pokušati s prirodnim lijekovima i čajevima. Od čajeva se preporučuje čaj od trputca, biljke koja djeluje na umirenje kašlja. Djeca iznad 2 godine mogu koristiti med za smirenje kašlja, i to bih preporučila svijetli med (livada…) ili neki med koji je dostupan u ljekarni i po svom sastavu je med za umirenje kašlja.

Jako je važno uvijek vlažiti prostoriju, osobito ako je zima i uključeno centralno grijanje koje suši sluznicu i pospješuje kašalj. Prostorija u kojoj dijete spava mora biti dobro prozračena i redovito čišćena.

Važan je i položaj djeteta koje kašlje noću, a to je povišeni položaj, za dojenčad svakako bez jastuka, kosi položaj s glavom i trupom na povišenom položaju u odnosu na ostali dio tijela.

Potrebno je primijeniti inhalacije fiziološkom otopinom, nekoliko puta na dan kapati ili špricati (sprejati) nosić, također fiziološkom otopinom.

Treba davati i dosta tekućine, vode i/ili toplog čaja.

Preporuča se i boravak na svježem zraku, naravno ako dijete nema uz simptom kašlja i povišenu temperaturu.

Odsustvo duhanskog dima je jako važno.

Od sirupa, na tržištu postoje mnogi biljni sirupi za djecu – sirupi protiv kašlja. Većina sirupa su registrirani kao dodaci prehrani. Kod sirupa za umirenje kašlja, a i ostalih treba uvijek vidjeti sastav sirupa (od kojih biljaka su napravljeni), dob djeteta koje treba piti sirup, eventualno paziti da po okusu budu ugodni, da ga dijete može piti te svakako pitati ljekarnika za doziranje sirupa.

Osim sirupa, za smirenje kašlja se mogu primijeniti sprejevi za grlo, a za veću djecu pastile koje vlaže sluznicu te time smanjuju iritaciju i nagon na kašalj.

Ukoliko sve to ne pomaže, a kašalj traje dulje, pogoršava se, onemogućava miran san i narušava opće stanje djeteta, treba otići na pregled pedijatru koji će pregledati dijete i postaviti dijagnozu, a ako se zaista radi samo o suhom kašlju u virusnoj respiratornoj infekciji, pedijatar će prepisati odgovarajuću terapiju.

Preporuča se zdrava prehrana, što više boravka i aktivnosti na otvorenom-svježem zraku te jačanje imuniteta djeteta prirodnim preparatima ili imunostimulatorima koji su dostupni u ljekarnama.

Jako je važno da roditelji ne puše, jer je pušenje dodatan triger (okidač) da se kašalj pogorša.

Produktivni kašalj:

Produktivni kašalj može nastati kao posljedica slijevanja sluzi iz gornjih respiratornih puteva, nosa i ždrijela ali i zbog stvaranja i izlučivanja sluzi u donjim respiratornim putevima. Sve to može prisutno i u virusnim i u bakterijskim infekcijama te praćeno i nekim drugim simptomima kao što je povišena ili visoka temperatura.

Također, produktivni kašalj može biti uzrokovan i alergijama.

Zvuk kašlja je specifičan, mokar, produktivan, kao da se dijete želi riješiti sekreta koji ga muči.

Produktivni kašalj je ponekad koristan jer dijete ima potrebu iskašljati sekret koji mu smeta, pročistiti respiratorne putove i time spriječiti da se sekret spušta u donje respiratorne dijelove i izazove težu bolest – bronhitis ili upalu pluća.

Malo dijete ne zna niti ispuhati nos niti iskašljati sekret koji ga muči pa mu je potrebno pri tome pomoći (aspiracija nosića). Što je dijete starije treba ga naučiti da puhne nos u maramicu i da iskašlje sekret.

Ukoliko se radi o slijevanju sluzi iz gornjih dišnih putova važno je krenuti od kapanja i čišćenja nosa. Ponovno je i tu važno primijeniti kapi za nosi i sprej za nos fiziološke otopine.

Ponekad je dobro primijeniti i hipertoničnu otopinu u obliku kapi i spreja za nos kako bi se smanjilo lučenje sluzi te se ne bi slijevala, pa dijete ne bi imalo podražaj za iskašljavanjem.

Važne su ponovno inhalacije, vlaženje prostora i mikroklima prostora u kojem dijete boravi, a posebno gdje spava. Također treba pripaziti na temperaturu prostora, vlažnost, prozračivanje i redovito čišćenje te odsustvo duhanskog dima.

Za iskašljavanje dijete treba piti puno tekućine i toplog čaja, može od sljeza ili bršljana koje ublažava i olakšava iskašljavanje.

Djeca od 2 godine mogu koristiti med, bilo da se radi o običnom medu ili pripravku meda dostupnom u ljekarnama, a namijenjenom za lakše iskašljavanje.

Sirupi za iskašljavanje su dostupni u ljekarnama, dobri su oni na bazi sljeza, bršljana. Oni olakšavaju iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz respiratornog trakta te time preveniraju komplikacije – nastanak bronhitisa ili upale pluća.

Osim biljnih sirupa, za iskašljavanje su dobri i neki pripravci kao što su acetilcisteinski, ambroksollkloridi i drugi koji se isključivo moraju davati po preporuci pedijatra ili ljekarnika. Kod sirupa također treba obratiti pažnju da je namijenjen djeci određene dobi, da je djetetu ugodan za uzimanje i da se roditelj svakako savjetuje sa ljekarnikom ili pedijatrom o doziranju.

Navečer, prije spavanja, ne preporučujem uzimanje sirupa za iskašljavanje jer potiču na kašalj te dijete nemirno spava, a ne može iskašljati sekret.

Prije spavanja se može primijeniti i balzam za prsište koji djeluje blagotvorno. Obično je takav pripravak ugodnog mirisa, a pospješuje odčepljivanje nosića, grije prsište i dijete lakše iskašljava, bolje diše i mirnije spava.

Produktivni kašalj koji traje duže ili se pogoršava, a simptomatska terapija ne pomaže, onemogućen je miran san i narušeno opće stanje djeteta, zahtijeva pregled pedijatra koji će postaviti dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

Sirupi za iskašljavanje se ne prepisuju na liječnički recept. Kupuju se u ljekarni bez recepta ili s privatnim  receptom, po preporuci pedijatra ili ljekarnika (bez recepta).

Preporuča se zdrava prehrana i što više boravka i aktivnosti na otvorenom-svježem zraku te jačanje imuniteta djeteta prirodnim preparatima ili imunostimulatorima koji su dostupni u ljekarnama.

Jako je važno da roditelji ne puše, jer je pušenje dodatan triger (okidač) da se kašalj pogorša.

Promukli kašalj:

Kašalj koji zvuči kao „lavež psa“ ili glasanje „foke“, a prisutna je i promuklost česti je simptom bolesti koja se naziva laringitis (upala glasnica). Često je prisutno i otežano disanje. Radi se najčešće o virusnoj bolesti, ponekad bakterijskoj, često i alergenima kod djece s alergijom.

Terapija takvog kašlja se sastoji prvenstveno u primjeni  inhalacija, fiziološkom otopinom, a u težim slučajevima, prema preporuci pedijatra i    kortikosteroidnima. Mogu se dati i anatihistaminici kako bi se smanjio otok glasnica, smanjila promuklost i poboljšalo disanje.

Ponekad bolest nastupi iznenada, noću, te je često potrebno da roditelji (ako nemaju inhalacije kod kuće) hitno odu u bolnicu zbog terapije kako ne bi došlo do gušenja. Često se simptomi ponavljaju kod istog djeteta te je dobro da roditelj kod kuće ima mogućnost primjene inhalacija u slučaju pojave laringitisa, kako ne bi trebao ići na hitnu s djetetom.

U ljekarnama se mogu kupiti inhalatori za inhaliranje djece, različitih proizvođača i po različitim cijenama. Najbitnije je da se primjenjuju prema uputama proizvođača i da imaju različite veličine maski ovisno o dobi djeteta. S obzirom da su inhalacije potrebne kod svih respiratornih bolesti dobro ga je nabaviti.

Preporuča se ponovno – zdrava mikroklima, zdrava prehrana i što više boravka i aktivnosti na otvorenom-svježem zraku te jačanje imuniteta djeteta prirodnim preparatima ili imunostimulatorima koji su dostupni u ljekarnama.

Jako je važno da roditelji ne puše, jer je pušenje dodatan triger (okidač) da se kašalj pogorša.

Kašalj s vizingom (sipnjom, „fićukom“):

Kašalj s vizingom (sipnjom, „fićukom“) glavni je simptom opstruktivnog bronhitisa i često se događa u dječjoj dobi zbog same fiziologije bronhalnog stabla.

Naime, bronhi (dušnici) malog djeteta su kraći i uži te skloniji suženju nego kod odraslih. U slučajevima respiratornih infekcija još se pojačava lučenje sluzi te se bronhi lakše začepe. To rezultira teškim disanjem, hroptanjem, „fićucima“, koji se često čuju i bez stetoskopa i kašljem koji zvuči kao da se dijete guši.

U slučaju pojave takvog kašlja treba svakako otići pedijatru koji će dobro poslušati pluća i odrediti terapiju. Bronhodilatatori (lijekovi koji djeluju na širenje bronha) su lijekovi koji se prepisuju u inhalacijama ili preko babyhalera a važne su i daljnje kontrole.

Kada se bronhitis sa opstrukcijom javlja više od tri puta, treba dijete i obraditi da se vidi radi li se o alergijskoj bolesti za koju postoji profilaksa.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci