01.02.2024.

Kako odabrati dječji i putni krevetić te svu opremu uz njih?

Budućim roditeljima često nije lako odlučiti koji krevetić je najbolji za njihovu bebu, stoga vam donosimo detaljan vodič za odabir dječjeg i putnog krevetića.

Kako odabrati dječji krevetić

Odabir dječjeg krevetića je svakako neizostavan dio pripreme za dolazak prinove u obitelj. Kada je riječ o prvoj bebi, odluka o tome koji krevetić je najbolji može biti izazovna jer tržište danas nudi uistinu velik asortiman, od kolijevki, next to me krevetića, klasičnih i modularnih krevetića do različitih prijenosnih i putnih krevetića. Sigurnost krevetića je kriterij broj jedan koji svaki model mora zadovoljiti, a dodatne karakteristike su stvar osobnih preferencija i pružaju vam mogućnost da krevetić prilagodite navikama spavanja bebe i cjelokupnom životnom stilu.

Dječji krevetići prema dobi

Preporuka stručnjaka je da novorođenče od prvog dana spava u svom krevetiću u blizini roditelja. Iako se često dogodi da krevetić za beba postane odlagalište odjeće, a beba spava uz roditelje, krenite u potragu za krevetićem pod pretpostavkom da će mali smotuljak u njemu zaista i spavati.

Modeli dječjih krevetića prema dobi

Postoje različiti modeli dječjih krevetića, ali generalna podjela krevetića prema dobi je sljedeća:

 • kolijevka za bebu je prilagođena spavanju bebe u prvih nekoliko mjeseci života
 • kinderbet je klasični dječji krevetić koji je prilagođen spavanju bebe do navršene treće godine života
 • modularni dječji krevetić je zamišljen kao krevetić koji raste s djetetom pa se može koristiti do otprilike 12. godine djetetova života.

Dimenzije dječjih krevetića prema dobi

Naravno da nije nužno kupovati novi krevetić svaki put kad dijete navrši određenu dob, ali postoji izbor ako to poželite:

 • za novorođenčad je preporučena dimenzija kolijevke 80×45 cm
 • za djecu do 3 godine starosti je preporučena dimenzija krevetića 125×60 cm
 • za djecu od 3. do 7. godine starosti je preporučena dimenzija kreveta 140×70
 • za djecu od 7. do 10. godine starosti je preporučena dimenzija kreveta 170×90.

Ako nakon prvog krevetića želite odabrati onaj koji će djetetu odgovarati dugi niz godina preporuka je kupiti standardni jednostruki krevet (90×190 cm ili 90×210 cm). Važno je da djetetu krevet nije premalen, a sigurnost u velikom krevetu omogućavaju zaštitne ograde koje se stavljaju i skidaju po potrebi.

Vrste dječjih krevetića

Karakteristike određenog dječjeg krevetića su ono što pomogne roditeljima u donošenju odluke koji krevetić za bebu odabrati, a u nastavku doznajte koje su glavne značajke najpopularnijih vrsta dječjih krevetića.

Klasični dječji krevetić

Klasični drveni dječji krevetić s podesivim podnicama na nekoliko razina i bočnom stranom koja se diže i spušta i dalje je među najpopularnijim dječjim krevetićima. Bijeli, sivi, u boji drveta, izrezbaren ili ravnih linija, mat ili sjajan, s kotačićima ili bez — izbor klasičnih krevetića je ogroman, a cijene takvih krevetića su prilagođene gotovo svakom kućnom budžetu. Kupnja klasičnog krevetića preporučuje se roditeljima koji u sljedećih pet godina planiraju imati više djece.

Ovalni ili okrugli krevetić 

Ovalni ili okrugli modeli dječjih krevetića bebama pružaju dodatan osjećaj sigurnosti jer ih podsjećaju na majčinu utrobu. Dizajnom su iznimno atraktivni, a izostanak rubova vam omogućava da ovakav model smjestite i u najmanju spavaću sobu. Većina ovalnih i okruglih krevetića ima kotačiće i stranice koje se podešavaju prema dobi djeteta. U većini varijanti okruglog ili ovalnog krevetića su uključeni kotačiči i stranica koja se podešava prema dobi djeteta. Dakle, osim estetičnosti, praktičnost je velika prednost ovakvih krevetića.

Modularni krevetić

Krevetić koji raste s djetetom dostupan je u klasičnom, ali i ovalnom ili okruglom obliku. Iako je modularni krevetić skuplja varijanta dječjeg krevetića možete kupnju ipak smatrati dugoročnom investicijom jer će dijete u njemu moći spavati duži period svog djetinjstva.

Kolijevka

Kolijevke su dječji krevetići u kojima dijete može spavati do navršenih šest mjeseci života. Za kupnju kolijevke se često odlučuju roditelji koji u početku žele smjestiti bebu u svoju sobu, ali u planu imaju skorije uređenje dječje sobe u kojoj će beba spavati u klasičnom krevetiću. Na tržištu su već duže vrijeme dostupni next to me modeli kolijevki koji su svojevrstan nastavak roditeljskog kreveta no mogu stajati samostalno, a po potrebi se pretvoriti i u putni krevetić. Kolijevke su sigurne, stabilne, lako prenosive iz prostorije u prostoriju no definitivno nisu trajnije rješenje za vašu bebu.

Putni krevetić

Sastavni dio opreme za bebe je i putni krevetić koji po potrebi može biti vrtić, igraonica ili rezervni krevetić za spavanje. Putni krevetići su lagani, lako se sastavljaju i dolaze s torbom za pohranu koja štedi prostor. Treba istaknuti da je putni krevetić privremena zamjena za krevetić no nije preporuka da to bude jedini krevetić u kojem vaše dijete spava.

Savjeti kako odabrati dječji krevetić

Estetika, odnosno dizajn dječjeg krevetića ne smije biti glavni kriterij pri odabiru najboljeg za vašu bebu. Kao što smo ranije istaknuli, sigurnost krevetića je na prvom mjestu, a zatim slijede druge važne karakteristike krevetića koje će prevagnuti u odabiru. Vaš izbor je hoće li to biti praktičnost ili estetika, ali svakako ne ignorirajte savjete koji će vam ipak pomoći da donesete “pametniju” odluku.

#1 Starost djeteta

Prethodno smo naveli različite vrste kreveta prilagođene dobi djeteta, stoga vam to mora biti jedan od najvažnijih kriterija prilikom donošenja odluke koji dječji krevetić ćete odabrati.

#2 Sigurnost

Krevetić prilagođen dobi djeteta je jedan faktor sigurnosti, a dodatno treba provjeriti mogućnosti koje ima zaštitna ogradica, paziti da razmak između rešetki bude veći od 6 cm i da ne postoji prazan prostor između rešetki i dječjeg madraca te bilo kakva oštećenja, izbočine ili udubine.

#3 Materijal

Uzglavlje i podnožje dječjeg krevetića bi trebale biti pune ploče ako se odlučujete za klasični drveni krevetić. Preporuka je birati orah, hrast ili jelu jer su to najizdržljiviji materijali.

#4 Praktičnost

Možda vam je za oko “zapeo” masivan kinderbet, ali veličinu krevetića, osim dobi djeteta, morate prilagoditi prostoru u kojem živite. Ne želite situaciju u kojoj ste zbog krevetića zablokirani ili ne možete otvoriti vrata, ormar i slično.

#5 Madrac

Većina krevetića se prodaje u kombinaciji s dječjim madracom, ali važno je provjeriti osigurava li taj madrac prirodan položaj i dobru potporu dječjoj kralježnici.

#6 Mogućnost spajanja s bračnim krevetom

Ako želite da beba spava što bliže vama, ali da ipak spava u svom krevetiću, onda je za vas važan faktor mogućnost spajanja krevetića s bračnim krevetom. To će svima omogućiti neometan san, a i uspavljivanje bebe će biti uspješnije. 

#7 Skladišni prostor

Mali stanovi vape za dodatnim skladišnim prostorom koji je jooš potrebniji kada dođe beba. Ukoliko je i kod vas takva situacija proučite ponudu dječjih krevetića s ladicama za, primjerice, pelene ili druge sitnice koje su vam svakodnevno potrebne.

#8 Cijena

Uz sigurnost i praktičnost, cijena dječjeg krevetića je za mnoge obitelji presudan faktor. Imajte na umu da najskuplji krevetići nisu nužno najkvalitetniji, ali nemojte da vam niska cijena bude jedini kriterij prema kojem ćete odabrati krevetić. Još jednom ponavljamo, stabilnost i sigurnost dječjeg krevetića su na prvom mjestu.

Popularni dječji krevetići 

Na tržištu se svake godine pojave nove varijante modela dječjih krevetića, a u nastavku izdvajamo neke od najpopularnijih dječjih krevetića.

 • Ikea Sundvik: najprodavaniji Ikea dječji krevetić je model Sundvik koji je dostupan u bijeloj i sivoj varijanti. Riječ je o cjenovno pristupačnom modelu koji je izrađen od izdržljivih materijala, podnica se postavlja na dvije različite visine, a jedna strana krevetića se može skinuti kada je dijete dovoljno veliko da samo izađe iz krevetića.
 • Kinderkraft 2u1 NESTE UP: radi se o jednom od najprodavanijih next to me modela dječjih krevetića s jednostavnim i sigurnim sustavom pričvrščivanja na bračni krevet, a funkcionira i kao samostalan krevetić, odnosno kao kolijevka. Uključuje dječji madrac, podesivu visinu, izrađen je od ugodnih materijala koji se lako čiste. Idealan je za povezivanje roditelja i bebe u prvim tjednima života.
 • Cutie komplet 4u1: brend Cutie Cloud već nekoliko godina u ponudi ima krevetić Cutie komplet 4u1 koji od kolijevke postane krevet za školarca u dobi od 10 godina. Dakle, riječ je o modularnoj varijanti krevetića, izrađen je od bukve, u ponudi je nekoliko boja krevetića, a treba istaknuti da sadrži kotačiće i madrac za BABY i MINI varijantu s presvlakom.
 • CoZee: mame influencerice već neko vrijeme preporučuju CoZee prijenosnu kolijevku i krevetić jer je dizjaniran tako da pruža maksimalnu povezanost mame i bebe. Može se koristiti kao kolijevka uz krevet, kao zaseban krevetić, a zbog inovativnog načina sastavljanja čak i kao punti krevetić. Krevetić sadrži praktičnu policu, madrac i nagib za refluks bebe.
 • Bebe Stars Moonlight Montessori: metode sve popularnijeg Montessori odgoja dolaze i u obliku Montessori dječjeg namještaja koji je dizajniran tako da dodatno potiče razvoj mašte kod djece. Ovaj model krevetića u obliku kućice raste s djetetom, dizajniran je prema načelima neovisnosti, štedi prostor, sadrži ladice za skladištenje i izrađen je od borovog drveta što jamči izdržljivost.
 • Ikea Busunge: među najpopularnijim krevetićima koji rastu s djetetom je i Ikein krevetić iz Busunge serije namještaja. Dostupan je u bijeloj i roza varijanti, izvlači se kako dijete raste, a madrac ne dolazi s krevetom, već ga je potrebno zasebno kupiti.

Savjeti kako pronaći kvalitetan putni krevetić

Putni ili prijenosni krevetić je sigurno mjesto za bebu u različitim životnim situacijama kao što su:

 • boravak na ljetovanju
 • odlazak na jednodnevni izlet ili vikend
 • boravak kod baka, djedova ili prilikom bilo koje druge duže posjete
 • pronalazak dodatnog mjesta za igru
 • pronalazak mjesta u kojem će dijete biti sigurno i zaštićeno u trenucima kada morate obaviti neki kućanski posao.

Kako bi putni krevetić zadovoljio sve navedeno, a pri tome bio bio jednostavan i praktičan za uporabu, važno je znati odabrati onaj pravi.

#1 Težina krevetića

Težina putnog, odnosno prijenosnog krevetića ne bi trebala prelaziti 10 kilograma, a to će ponajviše ovisiti o materijalu od kojeg je izrađena konstrukcija krevetića.

#2 Okvir 

Konstrukcija mora garantirati stabilnost putnog krevetića, a među najkvalitetnijim krevetićima su oni čija je konstrukcija izrađena od aluminija, što znači da sadrže aluminijske okvire.

#3 Materijal stranice

Stranice putnog krevetića bi trebale biti izrađene od čvrstih, prozračnih i lako perivih materijala. Putni krevetići moraju biti jednostavni za održavanje.

#4 Praktičnost

Pod praktičnost putnog krevetića prvenstveno se misli na rasklapanje i sklapanje putnog krevetića. Idealno bi bilo da se krevetić rasklopi u dva poteza jer ne želite izgledati kao oni ljudi koji pokušavaju sklopiti pop up šator na plaži.

#5 Podloga 

Putni krevetići moraju imati svoj madrac, odnosno podlogu s navlakom koja se može skidati i prati.

#6 Zaštita

Pod zaštitom se podrazumijeva osiguranje od klizanja putnog krevetića, stabilnost podloge na kojoj je dijete, kao i zaštita donje razine krevetića od hladnoće.

#7 Funkcionalnost

Idealan putni krevetić je onaj koji, osim za putovanje, možete bezbrižno koristiti kao igraonicu i povremeno kao dječji krevetić.

#8 Dodaci

Džepovi sa strane u koje možete pospremiti igračke, nastavak za previjanje kao i torba za transport putnog krevetića su faktori koje, također, treba uzeti u obzir prilikom kupnje.

Popularni putni krevetići za djecu

I među putnim krevetićima postoje brojni modeli kao i oni koji su najpopularniji prijenosni krevetići za koje roditelji tvrde da vrijedi u njih uložiti novac.

 • Kinderkraft SOFI 4u1: jedan od najnagrađivanijih putnih krevetića na dječjim sajmovima je SOFI krevetić koji se koristi kao putni krevetić, dječji krevetić, igraonica i kolijevka za ljuljanje. Sastavlja se i sklapa u 5 sekundi, madrac se postavlja na dvije razine, a pogodan je za djecu od rođenja pa do treće godine života.
 • Nuna Sena Aire: i u slučaju ovog modela se radi o ulaganju, što opravdava njegovu visoku cijenu. Sklapa se doslovno jednom rukom, podešava na dvije razine, osigurava siguran san i igru djeteta, a nizozemski dizajn čini ga iznimno ugodnim oku, zbog čega se uklapa u svaki prostor. 
 • AeroMoov: inovativan putni krevetić težine od samo pet kilograma koji se može koristiti za krevetić za spavanja i igraonica. Pogodan je za spavanje bebe od rođenja, budući da se madrac može postaviti na srednju visinu. Izrazito je stabilan i siguran, a sklapa se i rasklapa u samo dvije sekunde.
 • Bebe Confort Soft Dreams: radi se o cjenovno povoljnijoj varijanti putnog krevetića u kojem beba može spavati od rođenja. Teži nešto manje od osam kilograma, karakterizira ga jednostavno “kišobran” rasklapanje i dolazi s torbom za pohranu.

Kako pronaći madrac za dječji krevetić

Svjesni ste i sami koliko vam je za kvalitetan odmor i san bitan madrac na kojem spavate, a istu potrebu imaju bebe i djeca. Kvaliteta dječjih madraca još je važnija jer uvelike utječe na pravilan rast i razvoj djece. Dječji madraci moraju pružati odgovarajuću potporu tijelu i prozračnost, a pri odabiru pripazite na:

 • veličinu dječjeg madraca koja mora biti prilagođena dobi i težini djeteta
 • jezgru ili punjenje
 • navlaku 
 • cijenu.

Još jednom ističemo kako treba pripaziti da ne postoji rupa između madraca i okvira dječjeg krevetića kako bi biste osigurali maksimalnu sigurnost djetetu, stoga je dječji madrac najbolje kupovati nakon što odaberete dječji krevetić.

Što se tiče tvrdoće dječjeg madraca, svakako treba birati madrac koji nije premekan ni pretvrd, a evo nekoliko karakteristika madraca s različitim punjenjima:

 • madrac od pjene – postoji velik izbor dječjih madraca od pjene na tržištu, primamljivi su niskom cijenom no postoji mogućnost da ljeti djetetu postane prevruće prilikom spavanja na ovoj vrsti madraca
 • madrac s unutarnjim ovjesom – radi se o prozračnim i izdržljivim dječjim madracima, a cijena im je viša u odnosu na madrace od pjene
 • madrac s elastičnom jezgrom – radi se o naprednijoj varijanti madraca od hladne pjene koji se prilagođavaju djetetovom tijelu i dužeg su vijeka trajanja
 • madrac od lateks pjene – radi se o mješavini sintetskog prirodnog lateksa koji se prilagođava obliku tijela no treba pripaziti da madrac nije premekan.

Preporuka je birati madrace koji imaju i antialergijska svojstva i nemojte zaboraviti da je ulaganje u dobar dječji madrac ulaganje u zdravlje vašeg djeteta!

Ostala oprema za dječji krevetić

Nepropusna plahta za dječji krevetić

Nepropusna plahta ili podloga za dječji madrac je dio opreme za dječji krevetić koji ne biste smjeli izistaviti. Zaštitit će madrac od “nezgoda”, a istovremeno ćete mu produžiti vijek trajanja.

Jastuk za bebe

Prema preporukama pedijatara, jastuk za bebe nije potrebno kupovati prije nego dijete navrši dvije godine, ali ako pripremate krevetić za mališana onda je jastuk sastavni dio opreme.

Posteljina za bebe

Prozračna posteljina od prirodnih materijala je must have, a ako želite kvalitetnu posteljinu po povoljnim cijenama obavezno pratite Lupilu ponudu posteljina za bebe u Lidl trgovinama

Vreća za spavanje

Kako bi bebin san bio što sigurniji i kvalitetniji, razmislite o kupovini vreće za spavanje koje su dostupne u različitim veličinama i prilagođene svim godišnjim dobima. 

Gnijezdo za bebe

Gnijezdo za bebe je izbor za mnoge roditelje koji žele siguran i ugodan kutak za bebu. Beba se u gnijezdu osjeća zaštićeno, a gnijezdo se može staviti u krevetić ili bračni krevet, ovisno o tome koje su vam navike spavanja.

Zaštitna navlaka

Zaštitne navlake su dekorativne, ali prvenstveno imaju ulogu zaštite bebe od udraca i ozljeda. Postavljaju se na rešetke krevetića pomoću zatvarača i dolaze u različitim bojama. Nisu nužan dio opreme, ali će sigurno učiniti i vaš i bebin san mirnijim.

Ogradica

Mekane i nježne ogradice u kombinaciji s navlakama omogućavaju zaštitu bebe sa svih strana krevetića, prozračne su i jednostavne za održavanje.

Vrtuljak za krevetić

Vrtuljak za krevetić nije samo igračka koja će zabaviti bebu već vam može biti i saveznik u uspavljivanju jer postoje brojni glazbeni vrtuljci s uspavankama za bebu. 

Mazilica 

Mekane tješilice i mazilice također pomažu u umirivanju i uspavljivanju bebe, a doprinose i razvoju bebina vida, sluha i dodira. Gotovo svaka beba s vremenom pronađe svoju mazilicu, a vi ste tu da joj omogućite izbor.

Dječji krevetić se, naravno, može i naslijediti, ali ne uzimajte krevetić koji je nestabilan ili ima oštećenja. Djeca godišnje spavaju od 3.000 do 6.000 sati, zbog čega je iznimno važno da imaju kvalitetan i siguran san. Kako biste njihove snove učinili još ljepšima, ne preskačite najbolje pjesmice i uspavanke za bebu ili, za one malo starije, predivne priče za laku noć