16.05.2019.

10 trikova kako uspavati bebu

Umorni ste i neispavani jer vaša beba nemirno spava ili ne želi spavati? Donosimo vam 10 jednostavnih trikova kako uspavati bebu poput bijelog šuma.

Hoću li se ikada više naspavati?

Ovo je jedno od brojnih pitanja koje si postavljaju budući roditelji, a kojima oni iskusniji često savjetuju “spavaj kad god možeš, jer čim beba dođe — više nećeš”. Kratko, jasno i u većini slučajeva — istinito.

Jedno istraživanje provedeno na uzorku od gotovo 5.000 roditelja pokazalo je da roditelji do djetetove šeste godine imaju kraći i nekvalitetniji san, a u prvih godinu dana spavaju manje od pet sati dnevno. To znači da tijekom prvih 12 mjeseci bebina života izgube gotovo 50 noći spavanja. Također, rezultati su pokazali da prosječan roditelj izgubi oko 54 minute dnevno pokušavajući uspavati bebu, što čini ukupno 14 dana godišnje! Te sate mogli biste utrošiti na odmor, stoga ne budite dio statistike i pokušajte primijeniti naše trikove za uspavljivanje.

1. Izbjegnite premorenost

Pod ovime mislimo i na vaš i na djetetov umor. Naime, premorenost djeteta postaje vaš najgori neprijatelj pri uspavljivanju jer je dijete tada već previše nemirno i razdražljivo, što uvelike otežava proces. Kako biste olakšali sebi i djetetu te ga uspavali bez plakanja i ostalih neželjenih reakcija, stručnjaci savjetuju da nikada ne čekate zadnji čas za uspavljivanje. Samim time riješit ćete prepreku broj jedan.

2. Odaberite mjesto spavanja

Važan korak za uspavljivanje je i mjesto na kojem će dijete spavati, što vrijedi za spavanje po noći i po danu. Nije nužno da to bude krevetić u sobi već mjesto koje vašem djetetu najviše odgovara. Ukoliko se dijete budi zato što je usamljeno, stavite ga u svoju blizinu. S druge strane, postoje bebe kojima smeta spavanje pokraj roditelja u krevetu. U tom slučaju bebu smjestite malo dalje od sebe.

3. Ne pretjerujte sa zagrijavanjem

Osim mjesta spavanja, za uspješno uspavljivanje važna je i toplina prostorije u kojoj dijete spava. Mnogi roditelji boje se prehlade pa često pretjeruju s grijanjem ili prekrivačima zbog čega se dijete znoji, postaje nervozno i stalno se budi. Dakle, ako beba nemirno spava, za početak, rashladite prostoriju.

4. Preskočite “tulum”

Vrijeme uspavljivanja nije vrijeme za igru, smijanje i gugutanje, stoga pokažite bebi da treba ići spavati. Utišajte se, ugasite svjetla ili zamračite prostoriju i poželite joj laku noć. Ako se beba probudi jer je gladna, nahranite je bez razgovora i ostalih aktivnosti, a potom je u tišini vratite natrag na mjesto na kojem je spavala.

5. Uspavljivanje bez dojenja

Jedan od najtežih izazova novopečenim majkama je prepoznavanje razlike između gladne bebe i sasvim uobičajenih zvukova koje beba proizvodi tijekom spavanja. Nije svaki šum razlog za dojenje, iako ćete na taj način najvjerojatnije oboje ubrzo ponovno zaspati. No, velike su šanse da će se beba jako brzo naviknuti na takvu reakciju i više uopće neće htjeti zaspati bez dojenja.

Pokušajte umiriti bebu polaganjem ruke na njena prsa ili tihim ušuškavanjem. U slučaju da je vaše dijete već naviknuto na uspavljivanje dojenjem, budite svjesni da ćete s vremenom morati uvesti promjene. To najčešće uključuje čitanje knjige, pjevušenje ili nježnu kupku prije spavanja. Na vama je odluka o tome kada ćete uvesti nove rituale, no u trenu kada krenete s promjenama — ne posustajte.

6. “Bijeli šum”

Odgovor na pitanje kako uspavati bebu bez plakanja ili kako uspavati bebu za minutu nerijetko se krije u izrazu “bijeli šum”. Sušilo za kosu, usisavač ili perilica rublja proizvode zvukove, odnosno, jednolične bijele šumove vrlo slične onima koje bebe čuju dok su u majčinom trbuhu, a samim time ih umiruju i opuštaju. Na internetu su dostupne brojne snimke “bijelog šuma” koje, sudeći po brojnim iskustvima roditelja, djeluju kao prirodno sredstvo za smirenje i vrlo učinkovita metoda uspavljivanja bebe.

7. Podigni, utješi, spusti

Kada primijetite da je beba pospana, pokušajte s metodom ponavljanja određenih radnji sve dok beba ne zaspe. Ušuškajte je u krevet dok je još uvijek budna, a ako krene borba sa snom, podignite je, umirite tihim “šššššš” i ponovno je spustite u krevet. Ako se opet uznemiri ili počne plakati, ponovite cijeli postupak sve dok ne zaspe. Nakon određenog broja ponavljanja beba će shvatiti da je vrijeme za spavanje, a kada metodu usavršite, vjerojatno će biti dovoljno samo “ššššššš” i beba će odmah zaspati. Samo trebate biti uporni.

8. Poljubac kao nagrada

Ova je metoda primjenjiva za uspavljivanje djece koja su u dobi u kojoj već razumiju određene postupke. Polegnite dijete u krevet, dajte mu poljubac za laku noć i obećajte da će dobiti još jedan ako ostane ležati. U slučaju da dijete ustane, nježno ga vratite natrag, ali bez poljupca. Nakon nekog vremena broj poljubaca će se smanjiti, a vrijeme uspavljivanja biti kraće.

9. Postupno produljivanje plača

Kada se radi o uspavljivanju bebe bez dojenja ili nošenja, dio roditelja pribjegava metodi postupnog produljivanja plača. Ideja je ne skakati oko djeteta čim ono zaplače već postupno produljivati vijeme od trenutka plakanja do trenutka reakcije.

Ušuškajte bebu, pomazite je i poljubite za laku noć. Ako zaplače odmah, a vjerojatno hoće, pričekajte nekoliko minuta pa se vratite u sobu. Nemojte podizati bebu iz kreveta, već je samo ušuškajte, umirite dodirom i napustite prostoriju. Kad ponovno zaplače, pričekajte nekoliko minuta više nego prvi put pa sve ponovite. Nakon određenog vremena, većina beba više neće imati potrebu plakati.

10. Metoda isplakivanja

Ferberova metoda ili metoda isplakivanja jedna je od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih, jer uključuje periode u kojima se dijete pušta da plače bez pružanja ikakve utjehe. Kada metoda funkcionira dijete postepeno nauči samo zaspati jer prihvati da mu nitko neće doći u pomoć. Imajte na umu da ovaj način uspavljivanja nije primjeren za bebe mlađe od 10 mjeseci, kao ni za borbu s raznim poremećajima u spavanju.

Probali ste sve trikove, ali bezuspješno?

Nemojte paničariti. Svi smo poptuno različiti, što vrijedi i za naše najdraže smotuljke. Tako neko dijete neće trebati nikakvu pomoć pri uspavljivanju, a za neko će se činiti da ne pomažu svi trikovi ovoga svijeta. No vjerujte, borba s uspavljivanjem nije borba s vjetrenjačama već  kombinacija dobrog poznavanja djeteta te vaše smirenosti, ustrajnosti i dosljednosti. Strpljen-spašen, zar ne?