31.03.2020.

Savjeti za uređenje dječje sobe - najbolje ideje za dekoraciju

Inspirirajte se i saznajte koje su najbolje ideje za pretvaranje dječje sobe u nepresušan izvor zabave, kreativnosti i učenja.

Dječje carstvo

Kako drugačije opisati dječju sobu nego kao dječje carstvo. Dječja soba je njihovo mjesto za spavanje, odmor, igru, učenje, kutak u kojem će planirati neku nepodopštinu ili kamo će pobjeći kada ih naljutite…To je prostor u kojem se osjećaju sigurno i zaštićeno, a koji je istovremeno centralno mjesto dječje kreativnosti i zabave. Prostor za odmor, prostor za igru i prostor za učenje su tri glavne značajke svake dječje sobe. Kako zadovoljiti potrebe dječje sobe, isplanirati uređenje i učiniti dječju sobu uistinu posebnim, ali i praktičnim prostorom za vaše mališane – doznajte u nastavku!

Planiranje uređenja

Sigurni smo da ste se već susretali s uređenjem bar jednog dijela vašeg stana ili kuće i vjerujemo da vam je iskustvo pokazalo da uvijek treba imati plan. Bilo da se radi o dva kvadrata hodnika ili renovaciji cjelokupne kuhinje, planiranjem uređenja zadovoljavate vaše potrebe, a istovremeno izbjegavate nepotrebne financijske izdatke. Dječje sobe su najčešće manje kvadrature, a trebaju zadovoljiti različite potrebe djeteta zbog čega je izuzetno važno dobro organizirati namještaj i iskoristiti svaki kutak dječje sobe. Glavni parametri kod uređenja dječje sobe su;

 • kvadratura dječje sobe
 • oblik dječje sobe
 • orijentacija dječje sobe
 • dob djeteta

No da bi preuređenje bilo uspješno, u planiranju ne izostavite ni sljedeće;

 • isplanirajte troškovnik – planiranje troškova je, zapravo, prvi korak u planiranju uređenja dječje sobe. Dobro razmislite koliko novaca možete potrošiti i koliko ćete odvojiti za pojedini segment uređenja. Primjerice, nemojte se zaletiti s kupovanjem detalja iako im je teško odoljeti jer je ulaganje u krevet i dječji madrac važnije od dekoracija. Dakle, napravite troškovnik i pokušajte ga se pridržavati maksimalno!
 • razmišljajte dugoročno – naravno da prilikom uređenja sobe četverogodišnjaka nećete “mozgati” o tome u kojoj će fazi biti kao tinejdžer, ali svakako imajte na umu da će se raspored i dizajn sobe s vremenom mijenjati. Možda je vaša djevojčica trenutno u “Frozen” fazi no već sljedeće godine će možda imati drugačije mišljenje stoga birajte detalje koji su prilagodljivi željama i potrebama djeteta.
 • odredite temu – kako biste izbjegli prethodnu “zamku” odredite neku neutralniju temu dječje sobe poput zvijezda, balona, prirode…to će vam olakšati odabir namještaja i dekoracija. 
 • odaberite shemu boja – neovisno o tome jeste li se odlučili za temu sobe ili ne, savjet stručnjaka je da u startu odaberete shemu boja koje ćete koristiti za uređenje sobe. Na taj način, tvrde, dječja soba djeluje organiziranije i urednije te se izbjegava vizualni “kaos”.

Svakako uključite vaše mališane u proces planiranja i uređivanja njihove dječje sobe. Ne želite u konačnici dobiti situaciju u kojoj dijete ne želi provoditi vrijeme u svojoj sobi jer mu se nimalo ne sviđa. Ne možete ispuniti svaku djetetovu želju, ali ponudite mu izbor. Ipak je to njihovo malo carstvo!

Kreveti za dječje sobe

Ono bez čega zasigurno ne možete urediti dječju sobu je dječji krevet. Idealna pozicija dječjeg kreveta je dalje od prozora i radijatora ili nekih drugih grijaćih tijela, s pogledom prema vratima te orijentacijom uzglavlja prema sjeveru. U slučaju da imate više djece, najbolji izbor je krevet na kat dok kod uređenja sobe za jedno dijete razmislite o krevetima sa spremnikom.

Dječji kreveti s ogradom

Nakon navršene treće godine života vrijeme je da vaše dijete dobije svoj prvi pravi krevet. Neki roditelji već prilikom kupnje krevetića za novorođenče razmišljaju o prelasku s krevetića na krevet pa se odluče za model koji se može produžiti kako dijete raste. Ostali moraju u kupovinu. Možete se odlučiti za “prijelazni” dječji krevet ili klasični dječji krevet. U prvoj varijanti se radi o dječjim krevetima najčešće u dimenziji 140X70 koji je nakon 2 do 3 godine potrebno mijenjati dok se u drugoj radi o standardnoj dimenziji jednostrukog kreveta 190X90. U svakom slučaju je iznimno važno djetetu koje je do sada spavalo u krevetiću osigurati zaštitu u vidu kreveta s ogradom. Ograde za dječji krevet mogu biti fiksne ili sklopive, ovisno o modelu kreveta koji odaberete. Svakako imajte na umu sljedeće:

 • ukoliko je dijete i dalje sklono grickanju površina prekrijete ogradu štitnicima koji nisu toksični,
 • rukama prijeđite preko površine ograde, ali i cijelog kreveta kako bi bili sigurni da nema pukotina i iverja,
 • razmak između prečki ne bi smio ostavljati prostor u kojem bi dijete moglo zaglaviti,
 • osigurajte mobilne ograde kako ju dijete ne bi moglo samo pomicati.

Klasični dječji kreveti

Ponuda klasičnih dječjih kreveta je uistinu velika, a najčešće dolaze u dimenziji 190/200 cm X 90/80/100 cm, ovisno o modelu kreveta. U slučaju da je vaše dijete predškolarac ili školarac savjet je kupovina klasičnog kreveta kako biste izbjegli novu kupovinu u razmaku od samo nekoliko godina. Evo još nekoliko savjeta za odabir što boljeg klasičnog dječjeg kreveta;

 • madrac treba biti prilagođen dimnezijama kreveta i dobi djeteta,
 • preporučuje se kupovina čvršćeg madraca za djecu koja su prestala biti mališani kako bi njihova kralježnica imala što bolju potporu,
 • kod izbora podnice prednost dajte podnicama s gusto zbijenim letvicama kako bi ona u kombinaciji s madracom pružala dobru potporu,
 • ukoliko se odlučite za madrac od memorijske pjene svakako odaberite letvičastu podnicu kako bi omogućili nesmetano strujanje zraka.

Dječji kreveti na kat

Kao što smo istaknuli ranije, kreveti na kat su najbolja rješenja za male dječje sobe u koje treba smjestiti više mališana. No osim funkcionalnosti, treba misliti i na sigurnost prilikom uređenja:

 • krevet dobro pričvrstite uz zid,
 • imajte na umu da su fiksne stepenice sigurnije,
 • gornji ležaj mora imati ogradu koja bi trebala biti 13 cm iznad madraca,
 • udaljenost između oba ležišta treba biti najmanje 60 cm.

Odabir dječjeg kreveta će ovisiti o kvadraturi dječje sobe i dobi vašeg djeteta, a ono što stručnjaci savjetuju je kupovina kompleta – podnice, okvir i madrac kako biste osigurali maksimalnu udobnost i sigurnost vašem djetetu.

Ideje za uređenje prostora za igru

Prostor za igru je zasigurno klincima najdraži kutak njihove dječje sobe, a osim što ih veseli, važan je za njihov motorički razvoj. Osim šarenila i razigranosti, prostor za igru bi trebala obilježiti i funkcionalnost, sigurnost te izdržljivost materijala stoga vam donosimo nekoliko smjernica za uređenje prostora za igru;

 • opremite kutak za igru policama, ormarićima, košarama ili kutijama za organizaciju i  pospremanje brojnih igračaka te ostalih rekvizita za dječju igru kako biste sobu zajedno s vašim djetetom mogli održavati urednom.
 • Birajte što izdržljivije ili, s druge strane, jednostavne i lako zamjenjive komade namještaja jer će, vjerujte, u žaru igre biti i “malo” štete,
 • nemojte izostaviti kutak za šaranje, crtanje i pisanje u obliku naljepnice za zid, samostojeće ploče ili malog radnog stola,
 • kutak za igru nemojte pretrpavati s velikim komadima namještaja ili igračaka jer klincima ne treba sve – i kuhinja i trkača staza i šator i tunel – što manje stvari imaju to će kreativnost u igri biti veća,
 • ukrasite kutak veselim dekoracijama kao što su lampice, tapete, naljepnice, jastučići,  tepisi.

Nije na odmet ponovno napomenuti, uvažite djetetove ideje za uređenje prostora za igru, a vi budite glas razuma! 

Za ideje o igrama namijenjene razvoju motorike pročitajte naš članak!

Uređenje prostora za učenje

Prostor za učenje iznimno je bitan djeci i mladima koji pohađaju školu. O tome uvelike ovisi sposobnost djeteta da se pažljivo, usmjereno i bez prekidanja posveti svojim školskim obvezama i radnim zadacima. Dakle, prilikom uređenja dječje sobe, uz prostor za odmor i igru, nikako ne smijete zanemariti prostor za učenje. Prilikom planiranja kutka u kojem će dijete učiti i pisati zadaću, pokušajte uvažiti sljedeće savjete:

 • osigurajte djetetu dovoljno velik radni stol,
 • ako klasični stol ne stane u sobu, razmislite o kutnom ili rasklopnom-konzolnom stolu,
 • pozicionirajte stol na mjesto s dovoljno prirodnog svjetla,
 • osigurajte djetetu radnu lampu, pogotovo u slučaju da kutak za učenje nema dovoljno prirodnog svjetla,
 • osigurajte djetetu kvalitetni radni stolac,
 • u organizaciji prostora za učenje nemojte izostaviti police, kutije, košare u kojima će dijete organizirati knjige, bilježnice i pribor za učenje.

Proučite nekoliko naših ideja za odabir radnog stola za vašeg školarca i organizaciju pribora za učenje!

Radni stolovi za djecu

Organizacija prostora za učenje

Pronađite zanimljive police za sobu

Riječ koja bi, također, trebala opisivati uređenje dječje sobe je dostupnost što je ujedno i ideja kojom biste se trebali voditi. Da biste osigurali vašem djetetu dostupnost knjiga, bojanki i brojnih igračaka, u organizaciju sobe uključite police/letvice za knjigu te police za igračke i organizaciju. Možete si olakšati pomoću naših prijedloga:

Police za knjige

Police za igračke i organizaciju

Bojanje zidova dječje sobe

Idealna prilika za poigravanje s bojama i kreativno izražavanje je bojanje zidova dječje sobe. Savjet je da zidovi dječje sobe ne budu jednolični već da boje potiču na igru, a s druge strane da su boje opuštajuće. Već duže vrijeme je trend bež i pastelno uređenje dječjih soba pa ukoliko se ipak odlučite za takve boje, poželjno je zidove ipak malo “razigrati” s tapetama ili naljepnicama za zidove. 

Najbolje boje za zidove dječje sobe

Osnovna podjela boja je na smirujuće, hladne boje kao što je plava ili poticajne, tople boje poput, primjerice, crvene. Zelena, žuta, narančasta, ljubičasta, roza su popularne boje za bojanje zidova dječje sobe, a svaka od tih boja ima neku ulogu:

 • zelena boja – boja koja opušta i smiruje, prvenstveno u svojoj svjetlijoj varijanti, a doprinosi i jačanju samopouzdanja,
 • plava boja – boja koja umiruje i osigurava sklad, odlična je za opuštanje i koncentraciju. Trebalo bi izbjegavati tonove poput tamnije sivo-plave kako se ne bi dobio suprotan efekt,
 • žuta boja – boja koja stimulira i daje toplinu u prostor, ali ne u jarko žutoj varijanti boje. Tada bi moglo doći do prevelike stimulacije kako intelektualne tako i mišićne što nije dobro kada se radi o prostoru koji služi odmoru i spavanju,
 • ljubičasta boja – ovdje se također radi o boji koja stimulira, ali u slučaju nijanse lavande, a ne tamno ljubičaste. Stručnjaci tvrde da su ružičasta i ljubičasta boja, iako iznimno moderne boje za sobe djevojčica, prikladnije u prostorima za igru, ali ne i za odmor.

Kada se radi o uređenju dječje sobe u kojoj spava beba, savjet je zidove bojati u pastelne boje kao što su svijetlo plava, žuta, zelena ili boja marelice.

Boje koje treba izbjegavati

Postoje boje koje bi trebalo izbjegavati ili svesti na minimum prilikom bojanja zidova dječje sobe. Radi se o bojama koje pripadaju akromatskim bojama;

 • crna boja – može potaknuti tugu i strah kod djeteta
 • tamno siva – smatra se da je to boja koja moće potaknuti depresiju
 • bijela – radi se o boji koja je često odabir za zidove jer vizualno povećava prostor no ukoliko prevladava u dječjoj sobi prostor može djelovati jako sterilno

Savjet je izbjeći pretjeranu uporabu crvene boje jer može potaknuti agresivno ponašanje kod djeteta ili umanjiti njegovu koncentraciju stoga su bolji izbor detalji u crvenoj ili nekoj drugoj boji koja je odabir vas i vašeg djeteta.

Srećom, danas na tržištu postoji velik izbor tapeta i naljepnica za zidove koje će vas svakako spasiti od stresa kod odabira boja za zidove, a sobu vašeg djeteta učiniti uistinu posebnom.

Uzorci za zidove dječje sobe

Uzorci za zidove su prilika u kojoj možete uključiti bilo koju boju, a da ne djeluje pretjerano ili postigne suprotan učinak od onoga što bi dječja soba trebala biti. Od točkica i kapljica preko različitih geometrijskih oblika pa sve do zoološkog vrta na zidu dječje sobe. Sjednite zajedno sa svojim mališanom i porazgovarajte o njegovim željama, a onda se bacite u potragu uzoraka za zidove. Uživajte!

Zaokružite uređenje zanimljivim detaljima

Detalje za uređenje dječje sobe je najpametnije kupovati nakon što obojite zidove i posložite sav namještaj jer bi u protivnom mogli kupiti gomilu stvari koje vam u konačnici neće odgovarati ili će samo smetati u prostoru. Kada se radi o ponudi zanimljivih detalja za dekoraciju onda stvarno govorimo o nepresušnom izvoru. Plakati, neonski natpisi, svjetleće dekoracije, zanimljive vreće za igračke, tepisoni, taburei, okviri, baldahini, šatori…teško se suzdržati prilikom kupovine jer je uistinu sve preslatko. Pogledajte kako su se neki od detalja uklopili u dječji prostor da biste i sami dobili inspiraciju za uređenje!

Savjet za kraj

Svježina, ugodnost, maštovitost i nenametljivost bi, u konačnici, trebali biti rezultat uređenja dječje sobe. Potrudite se da to bude biti prostor u kojem će se dijete rado igrati, učiti i odmarati. Preporuka je da birate kvalitetne materijale za namještaj, ali i detalje što se odnosi i na posteljinu i pidžame u kojima će vaše dijete spavati. Visoka razina kvalitete materijala garantira udobnost, ali i sigurnost vašeg najvažnijeg bića na ovome svijetu. Sretno s uređenjem!