16.07.2019.

Spavanje beba po mjesecima - Sve o spavanju novorođenčeta

Vodič za spavanje bebe po mjesecima upoznaje roditelje kako bebe spavaju u prvoj godini života kada je dovoljan san prioritet svake sretne i zdrave bebe. Saznajte koliko i kako spavaju bebe po mjesecima kroz prvu godinu života!

Jeste li znali da bebe, pri čemu prvenstveno mislimo na novorođenčad, spavaju čak do 17 sati dnevno? U slučaju da ste u slatkom iščekivanju, ova informacija vam zvuči odlično, zar ne? No nemojte se zavaravati jer to koliko će vaša beba odspavati “u komadu” ovisi o nekoliko faktora: dobi djeteta, osjećaju gladi, potrebi za presvlačenjem i pažnjom, ali možda najvažnije — karakteru vaše bebe. Ipak, postoje određene smjernice koliko bi vaša beba trebala spavati, ovisno o njezinoj dobi.

Spavanje beba – Zašto im je potreban san?

Odgovor na prethodno pitanje znamo svi, potrebno je samo razmisliti kakvi smo kada smo neispavani. Umor, razdražljivost i pretjerane reakcije vrlo su česta pojava, a sada samo zamislite kako je neispavanom djetetu, pogotovo bebi, koja nije sposobna kontrolirati svoje emocije kao mi odrasli. Također, spavanje ima veliku ulogu u razvoju djetetova mozga jer je prilikom rođenja on na samo 25 posto težine mozga odrasle osobe. Tek oko druge godine života doseže 70 posto, a oko šeste 90 posto težine. Zbog toga stručnjaci uvijek ističu da je, uz hranjenje, omogućavanje dovoljno sna vašoj bebi tijekom prve godine prioritet. Naravno da onda muku mučite s time koliko je sna potrebno vašem zlatu da bude zdrava, sretna i zadovoljna beba. Stoga krenimo redom!

Spavanje novorođenčeta

U prvih mjesec dana života moguće je da će beba i do nekoliko puta promijeniti ritam spavanja. Najvjerojatnije je da će spavati oko 17 sati dnevno jer su bebe prva dva tjedna rijetko budne dulje od 50 minuta, no imajte na umu da to nije pravilo za svako novorođenče. Do šestog tjedna bebin organizam radi “punom parom”, energiju traži u malim razmacima i budite sigurni da će se beba javiti svaki put kada je gladna. I nakon hranjenja će, najvjerojatnije, ponovno zaspati. Kako tjedni prolaze, beba uspijeva ostati budna i do pola sata više nego u prva dva tjedna svog života, no i dalje spava sveukupno od 14 do 17 sati dnevno, od čega otprilike devet sati spava tijekom noći. Naravno, ne u komadu.

Spavanje bebe od mjesec dana

Jednomjesečna beba pomalo počinje uočavati razliku između dana i noći, a kako biste joj u tome pomogli možete uvoditi rutinu poput navlačenja zastora ili prigušivanja svjetla. Beba i dalje puno spava, ali to je dob u kojoj mnoge bebe pate od kolika zbog čega im je puno teže zaspati.

Spavanje bebe od dva mjeseca

Tijekom drugog mjeseca života beba vjerojatno neće moći ostati budna dulje od dva sata, stoga je probajte uspavati prije nego postane preumorna i nervozna, jer uspavljivanje tada postaje pravi izazov. U toj dobi neke bebe će možda prespavati cijelu noć, no većina će se tijekom noći nekoliko puta probuditi. Ako želite biti u ovoj prvoj skupini možete polako početi poticati naviku spavanja i metode uspavljivanja.

Spavanje bebe od tri mjeseca

Istraživanja su pokazala da oko 70 posto tromjesečnih beba spava od ponoći do pet sati ujutro u kontinuitetu bez buđenja, sveukupno oko deset sati, a tijekom dana se sve više trudi ostati budna. Moguće da ćete u toj dobi prepoznati i neke znakove rutine u spavanju vaše bebe, a ukoliko se to ne dogodi, ne zabrinjavajte se — sve u svoje vrijeme.

Spavanje bebe od četiri mjeseca

Nakon navršena četiri mjeseca života kod bebe se već pomalo oblikuje ritam spavanja. Tijekom dana odmara otprilike u isto vrijeme, a slično je i s jutarnjim buđenjem te odlaskom na spavanje uvečer. Tijekom noći beba spava oko deset sati, a dnevno spava tri puta po dva sata. Većina beba budi se tijekom noći dva puta kako biste je nahranili.

Spavanje bebe od pet mjeseci

Ritam petomjesečne bebe sličan je prethodnom razdoblju, može se mijenjati ovisno o tome jeste li već počeli uvoditi kašice u prehranu djeteta ili ako su zubići pokucali na vrata, što bebu čini nervoznom, plačljivom i samim time nemirno spava. Budite ustrajni u večernjoj rutini koja će vašu bebu umiriti i dati joj do znanja da se bliži vrijeme noćnog spavanja, nemojte je podizati iz krevetića osim ako nije jako uznemirena. Nježno tapkanje po leđima ili guzi može pružiti utjehu bebi koja je nemirna tijekom spavanja ili samog uspavljivanja.

Spavanje bebe od šest mjeseci

Tijekom šestog mjeseca muke po kolikama trebale bi prestati remetiti san bebi, no zubići i uvođenje krute hrane faktor su koji ne nestaje. Neke bebe uistinu loše podnose, primjerice, kašicu, zbog čega se često bude iz sna. Tijekom noći beba bi i dalje trebala spavati oko deset sati, a dnevno šest.

Spavanje bebe od sedam mjeseci

Sedmomjesečna beba i dalje noću spava oko 10 sati od čega pet do šest u komadu dok joj danju treba otprilike dva puta po dva sata sna. Dijete postaje sve aktivnije, a samim time i umornije što znači da morate prepoznati prve znakove pospanosti te ga uspavati na vrijeme.

Spavanje bebe od osam mjeseci

Aktivnost bebe nije uzrok samo umoru već i gladi. Kako biste spriječili nemiran san bebe zbog gladi pokušajte s uvođenjem večernje kašice na bazi mlijeka i žitarica, s obzirom da žitarice pružaju osjećaj sitosti pošto se sporije probavljaju. Bebe u ovoj dobi spavaju oko 15 sati sveukupno, no kako neke počinju osjećati strah od odvajanja noćni se ritam može promijeniti. Zbog bebinog plakanja u snu mnogi roditelji tijekom ovog razdoblja odluče prebaciti bebu u svoj krevet kako bi noćna buđenja sveli na minimum.

Spavanje bebe od devet mjeseci

Nakon navršenih devet mjeseci pa sve do godine dana bebi je potrebno oko 14 sati sna na dan od čega bi bar dva puta tijekom dana trebala odspavati sat i pol vremena. Razlozi zbog kojih se dijete budi slični su kao u prethodnim mjesecima, no ono što vi možete učiniti, ili bar pokušati, je treniranje rutine spavanja. Kupanje, pjevanje uspavanke i pričanje priča samo su neki od rituala kojih biste se trebali držati svakodnevno kako bi vašem djetetu bilo jasno da je vrijeme za spavanac.

Regresija spavanja kod beba

Regresija spavanja je stručni izraz s kojim se većina roditelja upozna nakon što “upadne” u to razdoblje sa svojim djetetom. Naime, regresija sna označava razdoblje u kojem se beba ili jasličko dijete, koje je ranije spavalo dobro, počinje buditi tijekom noći ili preskakati popodnevna spavanja bez nekog očitog razloga. Ova faza može potrajati od jednog pa sve do šest tjedana, a u prvoj godini bebina života najčešće se javlja između trećeg i petog mjeseca te osmog i desetog.

Tijekom cijelog tog razdoblja imajte na umu da motorički razvoj vaše bebe po mjesecima itekako može utjecati na navike spavanja djeteta. Prevrtanje, sposobnost sjedenja, pokušaji stajaćeg položaja — sve je to zanimljivije od spavanja. I ostali skokovi u razvoju (poput straha od odvajanja, pojave zubića i veće potrebe za hranom) uzrokuju regresiju sna. Promjena rutine ili prostora u kojem dijete spava također može uzrokovati ovu fazu. Ne zabrinjavajte se jer je sve to normalno i prolazno. 

Prva godina uistinu je izazovna za sve roditelje, morate biti hrabri i ustrajni, a ako ste jedni od rijetkih sretnika koji spavaju cijelu noć — uživajte! Mnogi se roditelji s ritmom dnevnog i noćnog spavanja bore i nakon navršene prve godine djetetova života. Pokušajte primijeniti savjete stručnjaka jer je vaše educiranje iznimno važno u postizanju što kvalitetnijeg sna, kako za vašu bebu tako i za vas. Uvijek imajte na umu da je svako dijete drugačije — jedno će već s par mjeseci prespavati cijelu noć dok će drugo jednostavno biti dijete koje ne spava prema bilo kojem rasporedu. No, proći će i taj period, preživjet ćete, ponovno početi spavati, a onda će smotuljak postati madić ili djevojka koja kreće u prve izlaske. Tada počinje druga runda nespavanja. Sretno!