01.02.2024.

Nosiljka za bebe - Kako odabrati pravu?

U procesu ste odabira nosiljke za bebe? Saznajte koje vrste nosiljki postoje, njihove prednosti i kako odabrati tako da ona bude sigurna i udobna za bebu.

Nosiljka za bebu - marama

Važnost bliskosti roditelja i bebe za njen psihomotorički razvoj je neizmjerna jer bliskost za bebu znači ljubav, sigurnost, pripadnost i podršku. Unatoč vječnim debatama na temu nošenja bebe, činjenica je da brojna istraživanja ukazuju na to da su nošene bebe — sretne i zadovoljne bebe. Nosiljka za bebe idealan je dio opreme za bebe pomoću kojeg se ostvaruje bliskost i povezanost s malim smotuljkom, roditeljima se omogućuje slobodno kretanje, a donosi i niz drugih prednosti za bebu i roditelje. U nastavku doznajte kako odabrati najbolju nosiljku za bebe.

Prednosti nosiljki za bebe

Nosiljka za bebe dio je opreme za bebe oko koje se roditelji ponekad dvoume, kao i kada je riječ o hodalici za bebe. Prije donošenja konačne odluke važno je informirati se o svim prednostima korištenja nosiljke za bebe:

 • unaprjeđuje razvijanje bliskosti i povezanosti bebe i roditelja
 • razvija osjećaj sigurnosti kod bebe
 • smiruje bebu i njezin plač jer ublažava reflekse kod beba uzrokovane izlaganjem bebe zvučnim podražajima i pokretima
 • pomaže u uspavljivanje bebe
 • ublažava bol kod kolika i grčeva
 • omogućava lakšu uspostavu dojenja 
 • doprinosi razvoju povezujućeg roditeljstva
 • smanjuje rizik od postporođajne depresije kod majke
 • omogućava roditeljima slobodne ruke i kretanje
 • olakšava odlazak na mjesta koja su nepristupačna ili neprikladna za dječja kolica
 • jednostavna je i praktična za korištenje.

Uz krevetić i kolica za bebe, nosiljka se nameće kao gotovo neizostavan dio opreme za bebe za sve roditelje koji maksimalno žele raditi na povezivanju sa svojom bebom, utješiti je svojom prisutnošću, a pritom slobodno obavljati sve ono što svakodnevica donosi.

Odabir prave nosiljke za bebe

Prilikom odabira nosiljke za bebe trebate se voditi određenim pravilima i kriterijima kako bi odabrali pravu nosiljku za vaše dijete.

Starost bebe

Važno je znati da nisu sve vrsti nosiljki namijenjene nošenju od prvog dana djetetova života. Naime, bebe prvih nekoliko mjeseci ne mogu samostalno držati težinu svoje glave pa zato obavezno izaberite nosiljku u kojoj je beba okrenuta prema vama i naslonjena na vaša prsa. Nakon navršenih šest mjeseci djetetova života bebu možete nositi u nosiljci u kojoj je okrenuta prema van ili je na vašim leđima, ali morate biti sigurni da beba ima razvijene vratne mišiće i može kontrolirati svoju glavicu.

Veličina nosiljke za bebe

Dimenzije nosiljki za bebe razlikuju se među proizvođačima, ali ono što je važno znati je da se veličina nosiljke odnosi na dob djeteta. Na tržištu se najčešće upotrebljavaju sljedeći termini za veličinu nosiljke za bebe: 

 • newborn (odnosi se na razdoblje od 0 do 4 mjeseca starosti bebe)
 • baby/infant (odnosi se na razdoblje od 2 do 18 ili 24 mjeseca starosti bebe)
 • toddler (odnosi se na bebe s navršenih 12 mjeseci starosti)
 • preschool (odnosi se na djecu starosti 3+)
 • one size (odnosi se na modularne nosiljke koje rastu s bebom).

Udobnost nosiljke za bebe

Nosiljka treba biti udobna i za dijete i za osobu koja nosi dijete. Birajte nosiljku u kojoj dijete ima dovoljno prostora za pokretljivost ruku i nogu, ali da je veličina prilagođena dobi djeteta. Ovisno o starosti, važna je i potpora koju nosiljka pruža djetetu kako bi nošenje bilo ugodno, a jednako važan faktor su i dodatne potpore na kopčama i naramenicama koje ne smiju biti ni prelabavno ni prečvrsto stegnute.

Za odraslu osobu važno je birati nosiljku koja će rasteretiti pritisak težine djeteta na kralježnicu i tijelo.

Praktičnost nosiljke za bebe

Unatoč tome što su nosiljke praktične za korištenje, imajte na umu da nisu sve vrste nosiljki jednostavne za uporabu. Primjerice, nemojte birati nosiljke marame ako niste sigurni da ćete usavršiti tehnike vezivanja jer će nošenje u nosiljci u tom slučaju postati komplicirano. Ukoliko planirate s djetetom provoditi puno vremena izvan kuće birajte nosiljku u koju ćete u svakom trenutku moći jednostavno staviti bebu i zakopčati.

Za odabir prave nosiljke za bebe, stručnjaci preporučuju da svakako isprobate pojedinu nosiljku prije nego donesete odluku o kupnji.

Vrste nosiljki za bebe

Nosiljke se generalno dijele na meke nosiljke i strukturirane nosiljke, a na tržištu su posljednjih godina, prema vrsti nosiljke, sve popularnije meke strukturirane nosiljke za bebu. No, unutar ove općenite podjele nosiljke se dijele na više vrsta koje su prilagođene bebinoj dobi i težini.

Marama

Radi se o nosiljci u obliku platna dugačkog minimalno četiri metra koje se veže oko tijela te se prilagođava i bebi i roditeljima. Nosiljka marama se može koristiti od rođenja djeteta, moguće ju je vezati na desetak različitih načina, podupire bebu u ergonomskom M položaju, mekana je i nježna za bebinu kožu i jednostavna za održavanje.

Marame se dijele na:

 • elastične (nisu namjenjene djeci iznad 8 kilograma)
 • tkane (mogu izdržati težinu predškolarca)
 • hibridne marame (kombinacija elastičnih i tkanih marama).

Dijete se u marami može nositi na prsima, na boku i na leđima kada starost bebe to dozvoljava. Najveća mana nosiljke marame je vezivanje koje je potrebno uvježbati kako bi dijete bilo sigurno i u ispravnom položaju.

Sling 

I u ovom se slučaju radi o komadu tkanine koji ide kružno oko tijela roditelja i može se koristiti od rođenja djeteta pa sve dok ne dosegne težinu od oko 15 kilograma. No, za razliku od marame, nosiljka sling puno je jednostavnija za korištenje, a dolazi u dva različita modela: sling s prstenovima pomoću kojih se podešava položaj djeteta i pouch sling koji je zašiven pa nije toliko prilagodljiv za podešavanje.

U sling nosiljci dijete se može nositi na prsima i na boku, a najveća mana slinga je što se težina nosi na jednom ramenu pa nije ravnomjerno raspoređena, što može biti otežavajuće za osobu koja nosi dijete. S druge strane, upravo je zbog toga sling nosiljka dobar odabir za roditelje s blizancima.

Mei Tai nosiljka

Ova nosiljka azijskog podrijetla izrađena je od tkanine u obliku četverokuta iz kojih izlaze dugačke trake koje su, također, od tkanine. Dva se kraka zavežu oko struka, četverokut se stavi oko tijela bebe, a preostala dva kraka se zavežu preko ramena i oko tijela. Nosiljka nije namijenjena za novorođenčad, već u fazi u kojoj dijete može kontrolirati vrat i glavicu, što je najčešće u dobi od 4. do 6. mjeseca života

U Mei Tai nosiljci dijete se može nositi na prsima, na boku i na leđima, a treba naglasiti i da je bebina težina ravnomjerno raspoređena, što garantira udobnost i za bebu, ali i za roditelje, odnosno osobi koja nosi bebu. Nosiljka se može upotrebljavati do 3. ili 4. godine djetetova života.

Oblikovana nosiljka

Riječ je o takozvanoj klokanici koja dolazi u brojnim varijantama, ali svaka ima podstavljeni pojas za struk na kojem dijete sjedi, kao i kopče koje ju čine jednostavnom i praktičnom za korištenje. U klokanici se dijete može nositi na prsima, na boku i na trbuhu, a težina djeteta pravilno je raspoređena između kukova i bedara, što smanjuje pritisak na kralježnicu i olakšava fizički napor roditeljima.

Oblikovana nosiljka je namijenjena djeci s oko 9 mjeseci starosti pa sve do vrtićke dobi, iako na tržištu postoje i modeli s umetkom za novorođenče. Također, klokanice se dijele na one sa širokom i uskom bazom, a razlika je u položaju djeteta. Naime, u klokanici s uskom bazom dijete ne može sjediti u idealnom položaju jer mu noge vise, dok široka baza podupire noge djeteta i osigurava da su mu koljena iznad guze.

Planinarska nosiljka

Radi se o specijaliziranoj nosiljci koja je namijenjena osobama koje žele planinariti sa svojim djetetom. Izrađena je od čvrste konstrukcije unutar koje se dijete veže, a sadrži pretince za stvari i pruža zaštitu od kiše, snijega, sunca i vjetra. Planinarske su nosiljke namijenjene za nošenje djece na leđima, kao i za kretanje jer nisu konstruirane za stajanje na mjestu, a namijenjene su za djecu težine do 22 kilograma.

Nosiljka nije namijenjena samo za prijenos dijeteta i zato je važno odabrati onu koja će biti udobna, poticajna i, prije svega, sigurna za dijete.

Planinarska nosiljka za djecu

Savjeti za sigurno nošenje djece u nosiljci

Kao i kod autosjedalice, korištenje nosiljke za bebe zahtijeva poštivanje pravila koja će jamčiti potpunu sigurnost za vaše dijete:

Pregledajte nosiljku

Prije uporabe nosiljke za bebe obavezno provjerite šavove, kopče i tkaninu kako vam ne bi promaknula eventualna dotrajalost ili neispravnost.

Pazite na visinu

Dijete morate nositi dovoljno visoko da mu možete poljubiti glavicu bez naprezanja. U suprotnom, dijete vam može ispasti jer nije dovoljno čvrsto vezano.

Oslobodite dišne puteve djeteta

Dijete u nosiljci mora slobodno disati, brada mu ne smije biti naslonjena na prsa niti ga smijete prekrivati ikakvom tkaninom.

Ne pretjerujte sa slojevima odjeće

Budući da nošenjem u nosiljci vi svojim tijelom grijete dijete, nije ga nužno oblačiti u dodatne slojeve odjeće jer se može pregrijati. Odjenite dijete u onoliko slojeva odjeće koliko ih vi imate na sebi.

Pratite bebu

Osigurajte da bebu uvijek možete pratiti pogledom dok je u dobi u kojoj se smije nositi samo na vašim prsima, odnosno okrenuta prema vama.

Provjerite pojaseve 

Sve kopče i pojasevi moraju biti pravilno vezani i zakopčani kako bi nošenje bilo ispravno i sigurno.

Sklonite kosu

Nemojte dozvoliti da vam kosa, ako je dugačka, pada na bebino lice ili dolazi u doticaj s njezinim ustima.

Ne saginjite se prema naprijed

U slučaju da se trebate sagnuti, napravite to na način da se spustite koljenima kako bi beba ostala u ispravnom položaju.

Ne mijenjajte svrhu nosiljke

Nemojte koristiti nosiljku za spavanje, vježbanje, trčanje, umjesto autosjedalice ili za neku drugu svrhu.

Nosiljka vam može znatno olakšati život s malom bebom i pomoći da uspješno prebrodite različite razvojne faze i izazove koje svakodnevica donosi. Nakon odabira prave nosiljke za bebe, možete promišljati o kupnji dodatne opreme, poput baby gyma koji pozitivno utječe na cjelokupan djetetov psihomotorički razvoj. Kako ne biste propustili najbolju ponudu opreme za bebe i mališane, redovito pratite što je za vas pripremio Lidl gdje je kvaliteta — najpovoljnija!