03.08.2023.

Vreća za spavanje za bebe: može li olakšati uspavljivanje?

Može li vreća za spavanje za bebe olakšati uspavljivanje? Koje su njene prednosti i kako odabrati onu najbolju i najsigurniju saznajte na Lupilu portalu.

vreca za spavanje bebe kako odabrati

Uspavana, mirna i ušuškana beba za mnoge je roditelje prizor u kojemu bi mogli uživati satima, ali većina djece ipak pripada kategoriji nemirnih spavača. Vrte se u krevetiću, mašu rukama i nogama, nerijetko se u snu premjeste na suprotnu stranu, zbog čega se stalno otkrivaju ili zapetljaju u prekrivač. 

Glavni saveznik u izbjegavanju cjelonoćnog “stražarenja” i pokrivanja bebe je vreća za spavanje namijenjena bebama koja omogućava i niz drugi prednosti za sigurnost i kvalitetniji san malih smotuljaka.

Vreća za spavanje za bebe

Vreća za spavanje namijenjena bebama je dio opreme za spavanje i može se definirati kao “nosivi” prekrivač za dijete koji osigurava prekrivanje nogu i torza bebe, dok ruke i glava ostaju slobodne. 

Vreće za spavanje su dostupne u različitim veličinama. Najmanja je veličina namijenjena bebama u dobi od 0 do 3 mjeseca, što znači da se mogu koristiti već u prvim tjednima djetetova života, ali većina stručnjaka savjetuje da se bebe počne privikavati na vreću oko šestog tjedna starosti

Dio stručnjaka prije prelaska na vreću za spavanje preporučuje zamotavanje bebe, odnosno baby swaddling, ali odluka o tome ostaje na roditeljima.

Prednosti vreće za spavanje za bebe

bebe vreca za spavanje

Baš kao što je hranjenje važno za zdravlje i razvoj novorođenčeta, isto vrijedi i za spavanje bebe, što podrazumijeva kvalitetan san. U tome veliku ulogu ima vreća za spavanje namijenjena bebama, i to zbog svojih brojnih prednosti.

Siguran san

Brojna su istraživanja pokazala da vreća za spavanje doprinosi smanjenju stope SIDSa, sindroma iznenadne dojenačke smrti, zbog toga što ne postoji opasnost da će beba sama sebi tijekom noći prebaciti prekrivač preko glave i time spriječiti dotok kisika.

Udobnost i toplina

Vreće za spavanje za bebe izrađene su od ugodnih materijala, pružaju bebi osjećaj zaštite i sigurnosti, a tijekom hladnijih dana roditelji mogu biti sigurni da im dijete neće biti otkriveno.

Praktičnost

Vreće za spavanje namijenjene bebama su praktične za oblačenje i skidanje, a bilo kakvo presvlačenje i mijenjanje pelena tijekom noći je također lako izvedivo.

Siguran položaj bebe

Pedijatri u prvoj godini bebina života preporučuju spavanje na leđima, a vreća za spavanje će osigurati da se beba ne okreće na trbuh.

Postizanje rutine spavanja

Vreća za spavanje za bebe je odličan alat u postizanju rutine spavanja jer njezino svakodnevno korištenje bebi signalizira da je vrijeme za počinak u krevetiću

Vreća za spavanje bebe ubrzava proces uspavljivanja bebe, garantira siguran bebin san i povećava šansu za bezbrižnu noć za roditelje. 

Vrste vreća za spavanje za bebe

Vreće za spavanje bebe se dijele na zimske, ljetne i vreće za prijelazno razdoblje što znači da se razlikuju prema tome od kojih su materijala izrađene: 

 • zimske vreće za spavanje – podstavljene i izrađene od debljih materijala poput toplog flisa, primjerene za korištenje tijekom umjerene zime
 • debele zimske vreće za spavanje – uz podstavu i deblji materijal, često sadrže i poliestersko punjenje, primjerene su za korištenje tijekom hladnijih zimskih dana
 • ljetne vreće za spavanje – bez podstave i izrađene od muslina ili frotira, primjerene su za korištenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci
 • vreće za prijelazno razdoblje – podstavljene, izrađene od pamučnih materijala, primjerene su za korištenje tijekom većeg dijela godine.

Debljina materijala vreće za spavanje prepoznaje se prema oznaci tog – mjeri toplinske izolacije prema jedinici površine koja je poznata i kao toplinski otpor.

Odabir vreće za spavanje za bebe

vreca za spavanje za bebe

Prilikom odabira vreće za spavanje za bebe najvažniji su kriteriji veličina i debljina (tog) vreće. Općenito pravilo glasi: “što je prostorija toplija, tog bi trebao biti niži i obrnuto”.

 • Za spavanje u prostoriji s temperaturom ispod 14 stupnjeva Celzijusa odaberite tog 3.5.
 • Za spavanje u prostoriji s temperaturom od 17 do 21 stupnjeva Celzijusa odaberite tog 2.5.
 • Za spavanje u prostoriji s temperaturom od 22 do 25 stupnjeva Celzijusa odaberite tog 1.5.
 • Za spavanje u prostoriji s temperaturom iznad 25 stupnjeva Celzijusa odaberite tog 0.5.

Veličinu vreće za spavanje prilagodite djetetovoj dobi i duljini, a za što ugodniji bebin san birajte one izrađene od kvalitetnih i prozračnih materijala, ovisno o godišnjem dobu za koje su vam potrebne. 

Sigurnosni savjeti

Kako bi spavanje bebe u vreći za spavanje bilo maksimalno sigurno i udobno, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora:

 • vreća za spavanje ne smije biti velika jer se beba može uvući u vreću kroz otvore za glavu i ruke što ugrožava njenu sigurnost
 • ne prekrivajte bebu dodatnim dekicama, poplunima i prekrivačima
 • ne kupujte vreće za spavanje s kapuljačom zbog opasnosti od već spomenutog SIDSa
 • ne oblačite bebi kapice zbog pregrijavanja
 • prilagodite bebinu odjeću debljini vreće za spavanje, odnosno togu, što znači da joj za najmanji tog možete odjenuti bodi bez rukava, a što je tog veći, prilagodite i vrstu bodija.

 

Dijete bi bilo najbolje priviknuti na vreću za spavanje u što ranijoj dobi jer je kod višemjesečne bebe to puno teže postići, s obzirom na to da se vjerojatno navikla na svoju rutinu spavanja. Najvažnije je odabrati pravu veličinu i tog, ponuda na tržištu je uistinu raznovrsna, a kvalitetnu vreću za spavanje po povoljnoj cijeni može se povremeno pronaći i u Lupilu asortimanu odjeće za bebe.