30.01.2024.

Veličine odjeće za bebe - Kalkulator i kako odabrati pravu veličinu

Zaboravite na brigu o odabiru veličine odjeće za bebe jer uz pomoć Lupilu Lidl savjeta i kalkulatora biti ćete sigurni da će odjeća odgovarati vašoj bebi.

Veličine za bebe po mjesecima

Kupovina odjeće za bebe je poseban užitak, ali može biti i izazov jer, iako se veličina odjeće za bebe najčešće određuje prema dobi, to ne znači da će odgovarati svakoj bebi. Težina, dužina i građa djeteta su ključni faktori, ali i porijeklo brenda ima veliku ulogu u tome hoće li određena veličina pristajati djetetu. Treba imati na umu da ni kod brendova istog porijekla veličine odjeće nisu jednake jer modeli odjeće mogu biti širi, duži ili obrnuto, a broj isti. Kako bi shopping za vaše malo zlato bio što uspješniji, proučite naš vodič za odabir prave veličine odjeće za bebe.

Kako odabrati odjeću za bebu

Veličina odjeće za bebe kreće od broja 50, a završava brojem 92 i u većini slučajeva se određuje prema mjesecima starosti djeteta. No, kupnja veličine odjevnog predmeta prema dobi nije jedini faktor koji trebate uzeti u obzir.

Glavni faktori pri odabiru veličine odjeće za bebe

Pri odabiru veličine odjeće za vašu bebu uzmite u obzir sljedeće:

  • dob djeteta — budući da je uz veličinu najčešće naznačena dob djeteta, onda vam to može biti polazišna točka prilikom odabira, ali kao što smo istaknuli ranije – dob nije jedini kriterij
  • visina djeteta — visina djeteta je iznimno važan faktor jer brojevi, osim dobi, označavaju visinu djeteta u dobi za koju je veličina predviđena. Dakle, ako je djetetova visina 80, onda je to najmanji broj koji biste trebali odabrati, ali preporuka je uvijek kupiti veći broj pošto bebe brzo rastu
  • težina i građa djeteta — bez obzira na to što dijete možda ima točnu visinu i dob za određenu veličinu, to ne znači da će mu odjeća odgovarati. Dijete može biti punašno ili s većim opsegom glave pa će mu neki komadi biti premali. Kod sitnije djece se može dogoditi da im je ljetna roba namijenjena njihovoj dobi prevelika dok će im jaknice u potpunosti odgovarati
  • porijeklo brenda — izbor odjeće na tržištu je ogroman, zbog čega treba pripaziti na porijeklo brenda odjeće koja vam se sviđa jer se veličine i krojevi uistinu razikuju. Odjeća sjevernoeuropskih i zapadnih brendova odgovara veličinama na našem području, dok su talijanske, španjolske i azijske veličine znatno manje
  • sastav materijala — svakako treba obratiti pozornost na sastav materijala odjeće jer ćete po tome znati koliko se neki odjevni predmet širi ili skuplja, što u konačnici utječe na veličinu tog komada odjeće.

Veličina odjeće za bebe po mjesecima

Proučite standardnu tablicu veličina odjeće za bebe određenu prema dobi djeteta, ali imajte na umu da veličine nisu jednake za svaki brend odjeće.

DOB ODJEVNA VELIČINA/VISINA
0-1 50
1-2 56
2-4 62
4-6 68
6-9 74
9-12 80
12-18 86
18-24 92

 

Postoje i dvostruke veličine odjeće za bebe koje nude određeni brendovi kao što je Lupilu asortiman odjeće jer su odlično prilagođene bebama koje se nalaze “između” brojeva i odgovaraju njihovoj težini, visini i građi u određenoj dobi.

Savjeti za odabir veličine odjeće za bebe

Postoji nekoliko važnih, ali prilično jednostavnih koraka koji će vas dovesti do uspješnog odabira odgovarajuće veličine odjeće za vašu bebu.

Mjerenje dužine/visine bebe

Dužina bebe se najbolje mjeri dok je beba na leđima, od vrha glave do donjeg ruba pete, za što vam je potreban krojački metar. Kod djece koja hodaju, točnu visinu ćete dobiti tako što ćete ih prisloniti bosonoge uza zid ili vrata i napetim krojačkim metrom izmjeriti od vrha glave do dna stopala.

Uzmite u obzir građu bebe

Već smo naznačili da je važan faktor i građa bebe pa je preporuka izmjeriti opseg prsa na najširem dijelu prsnog koša, opseg struka na njegovom najužem dijelu, a opseg bokova na najširem dijelu.

Mjerenje opsega glave bebe

Opseg bebine glavice nije važan samo zbog kapice, već i zbog ostalih komada odjeće kroz koje glavica mora proći. Nije rijetkost da odjeća odgovara visini i dobi djeteta, ali glavica zapinje. Veličina glavice je najveći vodoravni opseg glavice koji se mjeri iznad ušiju. Opseg glavice možete mjeriti krojačkim metrom, a na tržištu su dostupne i specijalizirane trake za mjerenje opsega glave bebe.

Procjena veličine odjeće za bebe u prodavaonici

Provjerite broj na etiketi i prislonite odjevni predmet na vaše dijete kako biste otprilike procijenili odgovarala li mu navedena veličina. Ako je dijete u dobi od 6 mjeseci, nemojte kupovati veličinu namijenjenu bebama do 6 mjeseci, već uzmite sljedeći broj. Proučite deklaraciju i opipajte materijal jer je većina odjeće za bebe sklona “skupljanju” nakon pranja ili sušenja u sušilici za rublje.

Provjera mjera u tablici veličina odjeće za bebe

Dakle, osim dobi i visine djeteta, tablice veličina uključuju i opseg struka, grudi i bokova te duljinu stopala i opseg glave. Većina trgovina na odjelu za bebe i djecu ima izloženu tablicu veličina s detaljnim mjerama ili u sklopu deklaracije i pakiranja odjevnog predmeta. Za pomoć i savjet se svakako možete obratiti i osoblju u trgovini.

Provjera internetske stranice brenda

Prije kupovine dječje odjeće proučite tablicu veličina na internetskoj stranici, odnosno na web shopu željenog brenda jer ćete na taj način dobiti natočniji izračun veličine koja odgovara vašem djetetu.

Lidl kalkulator veličine odjeće za bebe

Kako bi svojim kupcima olakšao odabir veličine odjeće, Lidl je osmislio jednostavan način određivanja veličine odjevnog predmeta za odrasle, djecu i bebe kroz Lidl kalkulator veličina. Ulaskom u kalkulator, odaberete dobnu skupinu bebe i kategoriju odjevnog predmeta (odjeća, donje rublje, čarape s gaćicama, čarape). Nakon što odaberete kategoriju “odjeća” Lidl kalkulator vam nudi mogućnost upisivanja visine bebe u centimetrima i obujam struka u centimetrima. Primjer:

  • upišite broj 86 za visinu djeteta
  • upišite broj 50 za obujam struka djeteta
  • odaberite opciju “izračunati”.

Lidl kalkulator će vam ponuditi dvije Lidl veličine odjeće za vašu bebu:

  • jediničnu veličinu – 86 (12-18 mjeseci)
  • dvostruku veličinu – 86/92 (12-24 mjeseci).

Ovisno o upisanim mjerama, Lidl kalkulator će vas upozoriti ako bi odjevni predmet mogao biti preuzak ili preširok vašoj bebi u struku, čime ćete izbjeći odabir pogrešne veličine prilikom kupnje u Lidl trgovini.

Ako ste početnik, ne kupujte odjeću za bebe nepromišljeno pa čak i kada je riječ o najvećim popustima jer ako veličina neće odgovarati bebi, onda ne samo da niste uštedjeli već ste “bacilli” novac. Zapamtite naše savjete, dobro proučite Lidl kalkulator veličine odjeće za bebe i ubrzo ćete postati pravi profesionalac u odabiru idealne veličine za vašu bebu!