25.11.2021.

Veličine odjeće za bebe: kako jednostavno odabrati odjeću za bebu?

Zaboravite na brigu o odabiru veličine odjeće za bebe — uz pomoć savjeta i Lidl kalkulatora lako odredite veličinu i budite sigurni da će odjeća odgovarati.

Veličina odjeće za bebe kreće od broja 50, a završava s brojem 92, i u većini slučajeva se određuje prema mjesecima starosti djeteta. Osim dobi, iznimno važan faktor u odabiru odgovarajuće veličine je dužina tijela bebe, odnosno visina i tjelesna građa. Naime, bebe u istoj dobi mogu biti krupnije i punašnije ili sitnije i mršave, stoga im u istoj dobi ne mora odgovarati ista veličina odjeće. Često se događa da šestomjesečna beba nosi veličinu namijenjenu dobi od devet mjeseci, ili da dvogodišnjem djetetu odgovara veličina za jednogodišnjake. 

Porijeklo brenda također ima ulogu u odabiru veličine odjeće za bebe. Zapadni i sjevernoeuropski brendovi iz, primjerice, Njemačke i Švedske veličinom odgovaraju dobi beba u našoj zemlji. S druge strane, odjeća s talijanskog i istočnoeuropksog tržišta je nerijetko manja u odnosu na dob naše djece, pa je u većini slučajeva bebama potreban veći broj. Treba imati na umu da ni kod brendova istog porijekla veličine odjeće nisu jednake jer modeli odjeće mogu biti širi, duži ili obrnuto, a broj isti. Kako biste izbjegli promašaj s kupnjom odjeće za vaše malo zlato, proučite naš vodič za jednostavni odabir veličine odjeće za bebe!

Kako lagano odabrati veličinu odjeće za bebe

Glavni faktori koje trebate uzeti u obzir pri odabiru veličine odjeće za vašu bebu su sljedeći;

 • dob djeteta
 • težina djeteta
 • visina djeteta.

Brojevi na odjeći za bebe se odnose na visinu, ali obuhvaćaju i dob djeteta:

 • 50 – 0 do 1 mjeseci
 • 56 – 1 do 2 mjeseci
 • 62 – 2 do 4 mjeseci
 • 68 – 4 do 6 mjeseci
 • 74 – 6 do 9 mjeseci
 • 80 – 9 do 12 mjeseci
 • 86 – 12 do 18 mjeseci
 • 92 – 18 do 24 mjeseci.

Ovdje je navedena prosječna tablica veličina koja nije jednaka za svaki brend dječje odjeće. Zara, H&M, Next, Lidl, C&A, Kik i Pepco su najpopularnije trgovine i online shopovi za kupnju dječje odjeće na našem tržištu, a veličina odjeće se među njima podosta razlikuje, čak i kada se radi o istoj tablici veličina. Postoje i dvostruke veličine odjeće za bebe, kao što je slučaj s asortimanom Lupilu odjeće, koji je brojevima odlično prilagođen bebama, posebice ako se dobi, visinom i težinom nalaze “između” standardnih veličina odjeće.

Savjeti za odabir veličine odjeće za bebe

Nekoliko jednostavnih koraka dovest će vas do uspješnog odabira odgovarajuće veličine odjeće za vašu bebu:

 • Procjena u trgovini. Provjerite broj na etiketi i prislonite odjevni predmet na vaše dijete kako biste otprilike procijenili odgovarala li mu navedena veličina. Ukoliko je dijete u dobi od 6 mjesecI, nemojte kupovati veličinu namijenjenu bebama do 6 mjeseci već uzmite sljedeći broj.  Proučite deklaraciju i opipajte materijal, jer je većina odjeće za bebe sklona “skupljanju” nakon pranja ili sušenja u sušilici za rublje.
 • Sortiranje po duljini. Kao što smo istaknuli, za većinu odjeće naznačeni broj odgovara duljini, odnosno visini djeteta u centimetrima. Krojačkim metrom izmjerite duljinu djeteta od vrha glave do donjeg ruba pete, a ukoliko dijete može stajati, prislonite ga uz zid i mjerite visinu od vrha glave do dna stopala.
 • Provjeriti mjere u tablici veličina. Osim dobi i visine djeteta, tablice veličina uključuju i opseg struka, torza i bokova te duljinu stopala i opseg glave. Opseg struka izmjerite krojačkim metrom na najužem dijelu struka, opseg torza na najširem dijelu prsnog koša, a opseg bokova na najširem dijelu bokova. Većina trgovina na odjelu za bebe i djecu ima izloženu tablicu veličina s detaljnim mjerama, ili je ona istaknuta u sklopu deklaracije i pakiranja odjevnog predmeta. Za pomoć i savjet se svakako možete obratiti i osoblju u trgovini. 
 • Provjeriti internetsku stranicu brenda. Prije kupovine dječje odjeće proučite tablicu veličina na internetskoj stranici, odnosno web shopu željenog brenda, jer ćete na taj način dobiti natočniji izračun veličine koja odgovara vašem djetetu.

Lidl kalkulator veličine odjeće za bebe

Lidl je osmislio jednostavan način određivanja veličine odjevnog predmeta za odrasle, djecu i bebe kroz Lidl kalkulator veličina. Ulaskom u kalkulator odaberete dobnu skupinu bebe i kategoriju odjevnog predmeta (odjeća, donje rublje, čarape s gaćicama, čarape). Nakon što odaberete kategoriju odjeće, Lidl kalkulator vam nudi mogućnost upisivanja visine bebe u centimetrima i obujam struka u centimetrima. Primjer:

 • upišete 86 cm za visinu djeteta
 • upišete 50 cm za obujam struka djeteta
 • odaberite opciju “izračunati”

Lidl kalkulator će vam ponuditi dvije Lidl veličine odjeće za vašu bebu:

 • jediničnu veličinu – 86 (12-18 mjeseci)
 • dvostruku veličinu – 86/92 (12-24 mjeseci)

Ovisno o upisanim mjerama, Lidl kalkulator će vas upozoriti ukoliko bi odjevni predmet mogao biti preuzak ili preširok vašoj bebi u struku. čime ćete izbjeći odabir pogrešne veličine prilikom kupnje u Lidl trgovini.

Zaključak

Odjeća za bebe je odjeća u čijoj kupnji roditelji najviše “guštaju”. Iskusni znaju koliko puta su otišli “počastiti” sebe, a na kraju su došli doma s odjećom za svoju djevojčicu ili dječaka jer nisu mogli odoljeti ponudi. Ukoliko ste početnik, ne kupujte bez promišljanja — pa čak i kada je riječ o velikim sniženjima i popustima odjeće za bebu. Zimska pidžama može biti povoljna na kraju sezone, no jeste li zbilja uštedjeli ako njezina veličina iduću zimu neće odgovarati vašem djetetu? Obavezno primijenite naše savjete, proučite dobro Lidl kalkulator veličine odjeće za bebe i ubrzo ćete postati pravi profesionalac u odabiru idealne veličine za vašu bebu!