04.10.2023.

Plodna (plodova) voda - volumen, boja, amnioskopija i curenje

Plodna voda ili plodova voda osim što štiti dijete od vanjskih utjecaja ima i druge uloge, vrlo je bitno pratiti njen volumen i boju za vrijeme trudnoće.

Plodna (plodova) voda

Plodova voda (plodna voda, amnionska tekućina) je tekućina koja se nalazi unutar maternice i okružuje dijete tijekom cijele trudnoće. Upoznajte se s ulogom plodove vode, kako se stvara i koje promjene plodove vode ukazuju na stanje fetusa. 

Plodova voda (plodna voda) 

Nastaje početkom trudnoće prolaskom tekućine iz majčine krvi, preko sluznice maternice, u području buduće posteljice. Razvojem ploda i njegovih organa, u proizvodnji plodove vode sudjeluje i sam plod, a posebno bubrezi. Većinu plodove vode čini fetalni urin koji je potpuno sterilan. Manji dio nastaje prolaskom tekućine kroz kožu djeteta, pupkovine i amniona.

Stalna količina plodove vode održava se odstranjivanjem viška plodove vode kroz probavni sustav djeteta. Gutanjem vode, dijete kroz pluća odstranjuje višak plodove vode preko krvnih žila posteljice, ali i membrane (amniom, plodovi ovoji) koja oblaže plodovu vodu sudjeluje u odstranjivanju iste.

Prosječna količina plodove vode najvećim dijelom trudnoće iznosi između 1 i 1,5 litre. Pred kraj trudnoće se smanjuje količina plodove vode na oko 600 do 800 ml. 

Početkom poroda dolazi do prsnuća vodenih ovoja (amniona) i do curenja plodove vode, što dovodi do daljnjih biokemijskih promjena koje omogućavaju normalan tijek poroda.

Plodova (plodna) voda po svom sastavu odgovara sastavu ostalih tjelesnih tekućina te 99% čini voda, a ostalih 1% čine:

 • elektroliti
 • minerali
 • masnoće, ugljikohidrati i bjelančevine
 • površinske stanice djeteta koje se ljušte u kasnijim fazama trudnoće.

Uloga plodove (plodne) vode

Plodova voda ima nekoliko važnih funkcija bitnih za uredan razvoj ploda tijekom trudnoće i, ovisno o tjednima trudnoće, njena količina je promjenjiva, a od sredine trudnoće do njenog kraja je proporcionalna težini djeteta.

U početnoj trudnoći, tek začeto dijete se nalazi u plodovoj vodi koja mu omogućava “bestežinsko stanje”. Time je omogućeno putovanje stanica na različite dijelove budućeg tijela bebe bez djelovanja sile teže i razvoja različitih organa i dijelova tijela na mjestu gdje trebaju biti.

Tijekom cijele trudnoće plodova voda pruža mehaničku zaštitu djetetu od udaraca ili pritisak na trbuh majke. Plodova (plodna) voda:

 • ublažava pritisak djeteta na pupkovinu
 • gutanjem i “udisanjem” plodove tekućine, beba omogućuje pravilan razvoj cjevastih organa koji čine sustav za disanje i sustav za probavu
 • omogućava pravilan razvoj mišićno-koštanog sustava djeteta
 • ima zaštitno djelovanje protiv infekcije djeteta.

Kako izgleda plodna (plodova) voda?

Plodova (plodna) voda je prozirna tekućina, bez mirisa i većinu trudnoće je svijetložute boje. U zadnjim tjednima trudnoće, netom prije poroda, postaje mliječna jer dolazi do otapanja verniksa (zaštitni pokrov na koži djeteta).

U terminu poroda, plodova voda je izrazito mliječna, no ako dođe do prenošenja (42. tjedan trudnoće), ona opet postaje bistra.

Amnioskopija – pregled plodne vode

Amnioskopija se obavlja tijekom pregleda u trudničkoj ambulanti, uglavnom od 39. tjedna trudnoće, a ukoliko je nužno, moguće ju je učiniti od 38. tjedna trudnoće.

Pregled se obavlja na ginekološkom stolu svaki drugi dan. Vrat maternice mora biti prohodan kako bi se mogao postaviti instrument za amnioskopiju koji se sastoji od tubusa i izvora svjetla. Postoje različiti promjeri instrumenta, ovisno o stupnju otvorenosti vrata maternice.

Amnioskopija daje uvid u boju plodove vode, a time i u stanje djeteta, traje nekoliko minuta uz mogući blaži osjećaj neugode, a moguće je prsnuće plodovih ovoja tijekom pregleda i oskudnija krvarenja nakon pregleda. Izbjegava se kod stava zatkom.

Mliječna plodna voda

Mliječna plodna voda je uredna boja plodove vode u tjednu blizu poroda, a mliječnost se pojačava kako se bliži dan poroda.

Početno se opisuje kao:

 • prozirna plodova voda s krpicama verniksa (krajem 38. tjedna trudnoće)
 • blago mliječna (početkom 39. tjedna) 
 • intenzivno mliječna plodova voda (krajem 39. i tijekom 40. tjedna trudnoće).

Zelena plodna voda

Promjena boje vode od tamnožute do zelenkaste naziva se mekonijska plodova voda. Može biti od prozirno zelenkaste do guste tamnozelene boje.

Zbog nedovoljne opskrbe djeteta kisikom, dolazi do izbacivanja djetetove stolice u plodovu vodu. Prilikom gutanja mekonijalne plodove (plodne) vode, češće su komplikacije plućne funkcije djeteta. Nije indikacija za hitan carski rez.

Crvenkasta plodova voda

Crvenkasta plodna (plodova) voda nastaje zbog problema s posteljicom — zbog odljuštenja (abrupcije) posteljice i pojave krvi u plodovoj (plodnoj) vodi.

Ovisno o stupnju odljuštenja posteljice, intenzitet crvenkaste promjene boje plodove vode varira. Hitan je dovršetak poroda carskim rezom.

Manjak plodne vode (oligohidramnion)

Oligohidramnion je smanjeni volumen plodove vode koji najčešće nastaje zbog prsnuća plodovih ovoja, prilikom kojeg dolazi do oskudnog curenja plodove vode tijekom dužeg vremena.

Ono nastaje u stanjima kada je dijete ili trudnoća ugrožena:

 • razvojne anomalije mokraćnog sustava djeteta
 • zastoj u rastu djeteta (IUGR)
 • povišen tlak, preeklampsija u trudnoći
 • razvojne slabosti posteljice
 • izrazitija dehidracija majke.

Uzrok je češćeg razvoja upale u trudnoći (korioamnionitis), a dovodi do slabijeg razvoja pluća djeteta. Češće se registriraju znakovi slabije oksigenacije djeteta, što je ponekad uzrok hitnog završetka trudnoće. U slučaju dužeg trajanja, može dovesti do deformiteta koštanog mišićnog sustava.

Višak plodne vode (polihidramnion)

Polihidramnion je prekomjerni volumen plodove vode koji se češće javlja kod šećerne bolesti u trudnoći (gestacijski dijabetes) ili anemije majke. Može biti uzrokovano različitim problemima fetusa:

 • anomalija razvoja probavnog sustava radi izostalog gutanja plodove vode
 • blizanačka trudnoća s problemima vezanim uz posteljicu 
 • anemija djeteta.

U polihidramnionu, prilikom prskanja plodovih ovoja, češće su komplikacije u porodu:

 • ispala ručica
 • spala pupkovina
 • atonija uterusa radi pretjerane proširenosti maternice nakon poroda je slabija mišićna snaga maternice i moguća su obilnija krvarenja u porodu i nakon poroda
 • nešto češća abrupcija posteljice.

Često je uzrok prijevremenog prsnuća plodovih ovoja uz slabiji razvoj trudova. Proširena maternica dovodi do pritiska na okolne organe majke — želudac, krvne žile trbuha, jetru, crijeva….

I poli i oligohidramnon se prate i dokazuju ultrazvučnim pregledima, gdje se na specifičan način procjenjuje količina plodove vode.

Curenje plodne vode

Najčešći razlog je infekcija, a dijagnoza se postavlja:

 • ginekološkim pregledom, samo u slučaju evidentnog curenja plodove vode
 • nošenjem suhe komprese
 • testovima koji detektiraju sastav iscjetka u rodnici (KIttrich, Amnisure…)
 • UZVčno manjak plodove vode u maternici.

Vodeni iscjedak ili plodna voda?

Ukoliko je oskudnije curenje plodove vode, nekad je teško razlikovati radi li se curenju plodove vode ili vodenkastom iscjetku rodnice. Vlažne fleke se bolje vide na tamnom donjem rublju. 

Vodeni iscjedak (za razliku cureće plodove vode) je:

 • oskudniji
 • kraće traje 
 • može biti praćen simptomima infekcije
 • javlja se nakon tuširanja ili mokrenja.

Ako niste sigurni radi li se o vaginalnom iscjetku ili curenju plodove vode, potrebno je javiti se liječniku radi pregleda.

Simptomi curenja plodne vode

Simptomi curenja plodne (plodove) vode mogu biti sljedeći:

 • pojava vlažnih mrlja na donjem rublju — moguće različite boje, od bjelkaste do zelenkaste
 • evidentno curenje plodove vode
 • smanjenje djetetovih pokreta.

Ukoliko se razvije infekcija prilikom curenja plodove vode, ono se može manifestirati:

Uzrok curenja plodne vode

Uzrok curenja plodne (plodove) vode može biti:

 • početak poroda može biti prisutan razvoj trudova, uz cureći vodenjak
 • infekcija plodovih ovoja tijekom trudnoće, različiti mikrobiološki uzročnici mogu dovesti do upalnih promjena i stanjivanja plodovih ovoja
 • posljedica amnioskopije (tijekom postupka).

Plodova voda tijekom trudnoće ima višestruku funkciju. Promjena boje ili količine plodove vode govore o stanju djeteta i kvaliteti trudnoće. Amnioskopijom se dobivaju dragocjeni podaci koji liječniku pomažu u donošenju određenih odluka o nastavku ili dovršetku trudnoće. Presudan dijagnostički postupak je ultrazvučno mjerenje količine plodove vode, a za dokaz curenja plodove tekućine koriste se određeni testovi, kao što su Amnisure ili Kittrich koji se obavljaju ambulantno. Ako niste sigurni radi li se o curenju plodove vode ili vaginalnom vodenastom iscjetku, potrebno je javiti se ginekologu te dogovoriti pregled.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci