03.11.2019.

Uzroci i liječenje bolova u donjem dijelu trbuha u trudnoći

Muče vas bolovi u donjem dijelu trbuha u trudnoći? Ovisno o tome radi li se o kasnoj ili ranoj trudnoći, uzroci mogu biti različiti. Neki uzroci su bezopasni, a neki iziskuju brzu reakciju. Saznajte više!

Bolovi u donjem dijelu trbuha u trudnoći

Bolovi, grčevi i stezanja vrlo su često simptomi u trudnoći i, ako je kompletna klinička slika uredna, najčešće nisu razlog za zabrinutost. Tijekom trudnoće dolazi do rasta maternice, pritiska na okolne organe te rastezanja sveza koji pridržavaju maternicu, što može izazvati bol. Bolove u kasnijoj trudnoći uglavnom izazivaju bezopasne Braxton-Hicksove kontrakcije ili pokreti djeteta. Kod trudnice to izaziva pojačanu zabrinutost za ishod trudnoće. U ovom članku ćemo vam predočiti najčešće razloge bolova u trudnoći i njihovo značenje.

Različite vrste boli u trudnoći

Bolovi u donjem dijelu trbuha u trudnoći pojavljuju se uslijed povećane maternice. Istovremeno, dijete i plodova voda vrše pritisak na zglobove, mišiće, kosti i unutarnje organe trbuha, što vrlo često dovodi do blažih bolova. Kako trudnoća i dijete napreduju, tako i bolovi mogu biti nešto intenzivniji.

Bitno je pratiti ponašanje boli, točnije, znati odgovoriti na pitanja:

 • Kada su bolovi započeli?
 • Kuda se šire? 
 • Kojeg su intenziteta? 
 • Povezujete li ih s nekakvom aktivnošću?
 • Prate li bol u trudnoći drugi simptomi (vaginalno krvarenje, mučnine, žgaravica,  povraćanje, svrbež kože, proljevaste stolice, povišena tjelesna temperatura i sl.)?

Također, treba uzeti u obzir da uzrok boli ne mora imati veze s trudnoćom nego je simptom bolesti koja se javlja neovisno o trudnoći.

Uzroci boli u donjem dijelu trbuha u ranoj trudnoći

Početak trudnoće vrlo je često praćen pojačanom zabrinutošću žena oko toga je li sve u redu i hoće li se trudnoća razvijati uredno. Rani simptomi trudnoće razvijaju se jer se tijelo majke prilagođava novonastaloj hormonalnoj promjeni koja dovodi, između ostalog, do usporavanja rada mokraćnog i probavnog sustava.

Tako su nadutost u donjem dijelu trbuha, bol u jajnicima, mučnine i povraćanje te nešto češći nagon za mokrenjem vrlo česti tijekom rane trudnoće.

Bolovi u donjem dijelu trbuha u ranoj trudnoći mogu biti uzrokovani:

 • uvećanjem maternice
 • prijetećim pobačajem
 • izvanmaterničnom trudnoćom
 • povećanjem volumena jajnika kod stimuliranih ciklusa

Početno uvećanje maternice također dovodi do natezanja ligamenata kojima je maternica povezana sa zdjelištem te može dovesti do pojave blažih i povremenih bolova u donjem dijelu trbuha.

Odmorom i mirovanjem bolovi se obično smanjuju i prestaju. Magnezij u trudnoći koristan je ako se pojave nadutost i bolovi u trbuhu te otežana stolica, a kod smanjenja učestalosti bolova pomaže relaksirajuće vježbanje.

Uzroci boli u donjem dijelu trbuha u kasnoj trudnoći

U kasnijoj trudnoći najčešća bolnost je dobroćudnog karaktera — vezana je uz porast težine maternice i djeteta zbog čega dolazi do pojačanog pritiska na okolne strukture u trbuhu. 

Bolovi u donjem dijelu trbuha u kasnoj trudnoći mogu biti uzrokovani:

 • pojačanim pritiskom na strukture u trbuhu
 • nadutošću i plinovima u crijevima
 • pritiskom na mjehur
 • pokretima i okretanjem djeteta
 • lažnim ili pravim trudovima
 • pojačanim pritiskom na izlazište živaca
 • kolestazom, preeklampsijom

Napuhnutost i plinovi u crijevima mogu dovesti do pojave bolova u trudnoći, pritisak na mjehur nekad izaziva neugodu u prednjem dijelu donjeg trbuha, a pokreti i okretanje djeteta iz jednog u drugi položaj dovodi do bolnosti i rastezanja maternice. Karakteristika tih bolova je povremenost, kratkotrajnost i da nema pogoršanja stupnja bolnosti.

U drugom dijelu trudnoće javljaju se tzv. lažni trudovi koji su rijetki, neredoviti i manje bolni. Oni su samo pripremni trudovi koji se nešto češće javljaju kako se trudnica bliži terminu poroda. Ukoliko stezanja maternice postignu jaču bolnost i redovitost (npr. 1 do 2 stezanja u 10 minuta), potrebno je javiti se na pregled kod ginekologa jer se vjerojatno radi o pravim trudovima.

Kako se bliži termin poroda dolazi do promjena oblika donjeg dijela kralježnice. To u određenim slučajevima dovodi do pojačanog pritiska na izlazište živaca i posljedičnu bolnost koja se prvenstveno javlja u križima sa širenjem u noge te se pojačava fizičkom aktivnošću. Mirovanjem se simptomi obično smanjuju.

Opasni bolovi u drugom dijelu trudnoće zahtijevaju hitni posjet liječniku kako bi se na vrijeme otkrili razlozi i time spriječile moguće teže posljedice. Ti bolovi su:

Trudovi su stezanja maternice koji se prvo javljaju kao srednji do jaki menstrualni bolovi. Oni prelaze u ritmična stezanja maternice koja dovode do osjećaja pritiska u donjem trbuhu. Vrlo često uz njih se javlja i curenje plodove vode. Trajanja su od 30 do 60 sekundi, a prijevremenim trudovima smatraju se oni koji se pojave prije 37. tjedna trudnoće.

Bolovi pod desnim rebrenim lukom obično se javljaju kod problema s funkcijom jetre. Žgaravica u trudnoći i generalizirani svrbež kože vrlo su često prateći simptomi, a ponekad se pojave povišeni krvni tlak te oticanje ruku i nogu.

Upala mokraćnog trakta započinje tako da se pojavi bol oko pupka koja je praćena učestalim i bolnim mokrenjem, nerijetko i bolnošću u križima. Ponekad se javlja krv u mokraći što, osim upale, može upućivati na bubrežne kamence.

Prerano odljuštenje posteljice dovodi do jače bolnosti u maternici, a često je praćeno izraženim vaginalnim krvarenjem i smanjenom aktivnošću djeteta. Nekad je tvrdoća maternice produljena i ne prestaje poput trudova, zbog čega je bolnost izraženija.

Bolovi u trbuhu u trudnoći mogu biti simptomi ostalih bolesti koje nisu usko vezane uz trudnoću, primjerice, upala slijepog crijeva, kamenac u žuči, zarazne bolesti crijeva ili stvaranje ugruška krvnih žila u trbuhu.

Uzroci boli u donjem dijelu trbuha u trudnoći

Kada se javiti liječniku zbog bolova u donjem dijelu trbuha 

Bolovi u donjem dijelu trbuha mogu biti predznak problema rane trudnoće. Postoje stanja vezana uz trudnoću koja mogu biti uzrok boli na koju treba obratiti pozornost. Opasni bolovi u prvom dijelu trudnoće zahtijevaju hitni posjet liječniku kako bi se na vrijeme otkrili razlozi i time spriječile moguće teže posljedice.

Prijeteći pobačaj je karakteriziran jačom bolnošću u donjem trbuhu i najčešće krvarenjima iz rodnice različite jačine, od oskudnog smećkastog iscjetka do obilnijeg krvarenja s ugrušcima. 

Izvanmaternična trudnoća je trudnoća koja se ne razvija u maternici nego izvan nje. Karakterizirana je oštrom boli u području jajnika, lijevo ili desno, krvarenjem iz rodnice te nesvjesticom. Najčešće se nalazi u jajovodu u kojem izazove puknuće što se najčešće očituje kao oštra bol. Uslijed posljedičnog krvarenja u trbušnu šupljinu dolazi do razvoja nesvjestice, pojačanja boli u trbuhu, a ponekad može dovesti do stanja šoka. Zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Ako je trudnoća postignuta stimulacijom ovulacije u postupku umjetne oplodnje (IVF) bolnost u ranoj trudnoći može biti povezana s pojačanom stimulacijom jajnika i povećanjem njihovog volumena. U tim se slučajevima treba javiti za pregled ginekologu.

Bolovi u trudnoći u većini su slučajeva prirodna pojava. Treba se posvetiti praćenju bolova sukladno opisima koje smo naveli, a ako je neki od navedenih simptoma nejasan, treba se svakako javiti liječniku.

Članak napisao:

Duško Pall

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci