Kalendar trudnoće po tjednima

38. tjedan trudnoće - osjetite puno pokreta, a možda i trudove

U 38. tjednu trudnoće Vaša beba proizvodi surfaktant, koji će joj pomoći da udahne prvi put, dok Vi proizvodite kolostrum, prethodnik majčinog mlijeka.

Organizam bebe se priprema za prvi udisaj

Ukoliko nastupi porod tijekom ovog tjedna pluća vaše bebe su spremna za prvi udisaj. Mozak bebe i neurološki sustav  je dovoljno razvijen  da preuzme sve potrebne funkcije.

 • Oči postaju smećkaste, sive ili plave ali pravu boju će imati u prvoj godini života.
 • Lanugo dlačice ostaju samo na ramenima i gornjim dijelovima tijela
 • Verniks (lipidni sloj koji oblaže kožu) se počinje otpuštati u plodovu vodu
 • Kosa na glavi postaje gušća
 • Refleks hvatanja kod bebe je razvijen
 • Probavni sustav proizvodi stolicu-mekonij koji je sastavljen od progutane plodove vode, dlačica, stanica sa tijela i drugih sastojaka koje dijete guta tijekom života u maternici.
 • Plodova voda se smanjuje i time su okreti bebe sve amnje mogući
 • Udovi su u potpunosti razvijeni

Dužina i težina bebe

Dužina bebe je oko 48 cm i težine oko 3000-3100 gr. Beba je veličine manje lubenice.

Što se događa s mamom

Kolostrum

Kolostrum je prvo mlijeko koje se započinje stvarati tijekom kraja trudnoće i nakon poroda slijedeća dva tri dana. Kako se trudnoća bliži kraju u dojkama se pod utjecajem hormona posteljice ali i hormona majke  započinje stvarati početno mlijeko kojim će se dijete hraniti nakon poroda. Ukoliko vam smeta možete nabaviti upijajuće uloške za dojke koji će upiti mlijeko. 

Kolostrum je bebin izvor:

 • Antitijela – štite novorođenče od infekcije (naročito visoke razine IgA antitijela igra važnu ulogu u neutralizaciji i sprečavanju prodora mikroorganizama u tijelo).
 • Vitamina topljivih u mastima (A, E i K vitamin) – naročito su više razine vitamin A koji sudjeluje u izgradnji epitelnih (površinskih ) stanica kože i zaštiti očiju  a nakon poroda će prijeći u pravo mlijeko sa svim potrebnim prehrambenim sastojcima za vaše dijete.
 • Probiotika – korisnih bakterija koje sudjeluju u obrani organizma i omogućuju normalno funkcioniranje probavnog sustava.
 • Hranjivih sastojaka – masti, ugljikohidrata, minerala.

Pripreme za novog člana obitelji

Kako se bliži termin poroda tako se pojačava osjećaj potrebe za pripremu svega potrebnog za prihvat i smještaj novog člana obitelji. Čišćenje i spremanje ormara, brisanje prašine, odleđivanje hladnjaka, sparivanje čarapa,  postaje vrlo bitno i normalno je za ovo razdoblje trudnoće. Normalno je da imate osjećaj da sve pripremite kako treba prije poroda. Spremate gnijezdo u kojem ste učinili sve da se pridošli član osjeća sigurno.

Tjeskoba

 • Neispavanost (insomnia),
 • povećanje tjelesne težine,
 • otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti,
 • zabrinutost oko predstojećeg poroda,
 • nedostatak daha

tijekom ovih tjedana dovode do povremenih tjeskobnih raspoloženja. Stoga trebate  obavljati što je više moguće  svakodnevne aktivnost i  prakticirati vježbanje jer se time najbolje preveniraju prethodni simptomi. 

Hemoroidi 

U ovim tjednima trudnoće izraženiji su problemi sa proširenim venama  (jastučasta ispupčenja) u području analnog otvora-hemeroidi (unutarnji i  vanjski) Hemoroidi nisu opasni ni za vas niti za dijete, no simptomi koje  izazivaju mogu biti izrazito neugodni. Bol svrbež i osjećaj nelagode u području analnog otvora tijekom trećeg trimestra mogu se pojačati.  

Hladne kupke, kreme na biljnoj osnovi za hemoroide su sredstva kojima se umanjuju navedeni simptomi. 

Trudnički simptomi u 38. tjednu

Često uriniranje

Pritiskom maternice na mokraćni mjehur ali i promjenom odnosa u zdjelici moguće je češće mokrenje i povremeno bježanje mokraće (urinarna inkontinencija) u naponu. Treba isključiti moguće urinarne infekcije koje su također češće u ovim tjednima. U slučaju potrebe potrebno je učiniti urinokulturu (ispitivanje urina na prisutnost bakterija)

Proljev

 Proljevasta stolica u ovim tjednima može biti uzrokovana infekcijom ali češće  je razlog

 • Vlaknasta prehrana, uzimnje viška preparata magnezija
 • Obilnije uzimanje tekućine
 • Početak poroda kod kojeg dolazi do opuštanja mišića

Riža, tost, banane ili jabučni sok umanjiti će pojavnost takvih stolica.

Sluzni čep

Kod učestalijih nepravilnih kontrakcija maternice (lažnih trudova) može doći do ispadanja sluznog čepa iz rodnice koji se nalazio u vratu maternice. Može biti proziran, bjelkasti ili smećkasti a znak je da se porod približava. Uloga mu je  zaštiti maternicu i bebu od prodora mikroorganizama iz rodnice prema plodu i plodovim ovojima.

Svrbež kože

Kako dolazi do širenja i stanjivanja kože trbuha tako se može javiti svrbež. Također natečene  ruke i noge mogu izazivati svrbež. Taj povremeni svrbež   je uglavnom  bezazlena pojava ali ako se svrbež javi kao generalizirani  tj. po cijelom tijelu svakodnevno sve jačeg inteziteta te ako se uz to javi i:

 • Bol u području jetre– pod desnim rebrenim lukom
 • Povišen krvni tlak – iznad 140/90mmhg
 • Poremećaji vida 
 • Glavobolja
 • Mučnina i povraćanje 
 • Jači edemi ekstremiteta

nužno je javiti se liječniku radi daljnje obrade.

Savjeti stručnjaka za 38 tjedan trudnoće

Spriječite konstipaciju

Zatvorenost (konstipacija) u trudnoći je čest simptom u ovim tjednima trudnoće koji je karakteriziran otežanim pražnjenjem tvrde stolice najčešće manje od tri puta tjedno.  Zbog toga je bitan izbor hrane koja je bogata vlaknima jer će se time poboljšati rad crijeva, smanjiti osjećaj napuhnutosti i pojavnost konstipacije. Također pravilna rehidracija tijekom dana i redovito vježbanje umanjuju probleme sa stolicom

Upoznajte se sa rodilištem

Porod može započeti svakog trena i bitno je upoznati se sa ustanovom gdje će doći do poroda. Time ćete smanjiti strah od nepoznatog i olakšati si sam tijek poroda. Pitajte što je potrebno ponijeti od opreme i odjeće za dijete i vas tijekom boravka u ustanovi. Upoznajte se sa postupkom osoblja kod pregleda u trudničkoj ambulanti kao i mogućim načinima poroda u toj ustanovi. Razgovarajte sa medicinskim osobljem jer time ćete ih najbolje upoznati.

Pripazite na tlak

Tijekom redovitih pregleda u ginekološkoj ambulanti svakako će vam se izmjeriti krvni tlak. Vrijednosti iznad 140/90mmHg predstavljaju potecijalnu opasnost da imate mogućnost razvoja hipertenzije u trudnoći a ukoliko su prisutni proteini u mokraći i preeklampsije uz razvoj edema.

Ukoliko imate češće glavobolje, svjetlucanje pred očima ili edeme (oteknutost ekstremiteta) potrebno je svakodnevno mjeriti tlak i ukoliko je povišen zatražiti pomoć liječnika. Prehrana sa manje soli svakako prevenira razvoj hipertenzije u trudnoći. 

Pripazite na položaj spavanja

U višim tjednima trudnoće, a posebno u tjednima blizu termin poroda, treba prilikom ležanja ili spavanja što više koristiti bočne položaje. To ne znači da se nikako ne smije ležati odnosno spavati na leđima u visokoj trudnoći  nego bi se bočni položaji trebali primjenjivati češće. Nabavite opremu za spavanje kojom ćete si olakšati ležanje na boku.

Preporučeni proizvodi – Opremite se na vrijeme 

Kako se bliži porod blizu tako je pametno imati potreban opremu za higijenu bebe.