16.05.2019.

Sve o temperaturi u trudnoći i skidanju temperature

U prvim danima trudnoće dolazi do porasta bazalne temperature, no znatno povišena tjelesna temperatura može dovesti do komplikacija u trudnoći.

Povišenom tjelesnom temperaturom ili vrućicom smatra se povišenje tjelesne temperature iznad 38,0 °C, odnosno iznad 37,8 °C mjerena oralno ili 38,2 °C mjerena rektalno. Također, povišenjem se smatra tjelesna temperatura iznad nečijih normalnih dnevnih vrijednosti. To stanje podrazumijeva subjektivan osjećaj topline koja se izmijenjuje s hladnoćom te objektivnu oznojenost i subjektivan osjećaj znojenja. Navedeni simptomi mogu biti iznimno neugodni, a oni su uglavnom uzrokovani virusnim ili bakterijskim uzročnikom koji uzrokuje porast temperature.

Važno je znati da normalna tjelesna temperatura ima svoju dinamiku te varira od najnižih vrijednosti tijekom jutarnjih sati do najviših u kasno poslijepodne. Razlika između tih temperatura može biti do 0,6 °C. Dinamika ovisi o ravnoteži između stvaranja topline u tjelesnim tkivima (posebice jetri i mišićima) i gubitka topline s periferije tijela. Uz navedene promjene, kod trudnica dolazi do još više metaboličkih promjena koje utječu na dinamiku tijela, a one su posebno intenzivne u ranoj trudnoći i u zadnjem tromjesečju.

Bazalna temperatura u trudnoći

U prvim danima trudnoće dolazi do porasta bazalne temperature pod utjecajem progesterona, što može biti i prvi pokazatelj trudnoće i prije njezine potvrde ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom. Bazalnu temperaturu možete mjeriti u vrijeme očekivane ovulacije, pritom imajte na umu da ona ostaje blago povišena i nakon ovulacije. Mjerite je odmah nakon ustajanja tako da toplomjer držite pet minuta u pazušnoj jami, pritom pazite da proces obavite u isto vrijeme svako jutro.

Povišena temperatura u ranoj trudnoći

Mnoge se trudnice pitaju kolika je temperatura u ranoj trudnoći, a odgovor je da ona nosi svoje neizvjesnosti zbog posljedica djelovanja virusnih ili bakterijskih uzročnika u razvojnom procesu embrija/fetusa. Prvo tromjesečje razdoblje je u kojem je embrio/fetus razvojno najugroženiji, a pojedini uzročnici visoke temperature u ranoj trudnoći imaju nepovoljni učinak na razvojnu strukturu budućeg djeteta.

Upravo zato, ako dnevna temperatura u ranoj trudnoći varira, odnosno dođe do povišenja tjelesne temperature, trudnica u prvih 12 tjedana trudnoće mora odmah reagirati. Potrebno je zatražiti liječničku pomoć s ciljem razlučivanja mogućih uzročnika porasta temparature i njihovog potencijalnog lošeg djelovanja na daljnji razvoj ploda. Na taj će se način moći izbjeći moguće kratkotočne i/ili dugoročne posljedice kako za plod, tako i za buduću majku.

Posljedice povišene temperature u trudnoći

Izrazito povišenje temperature (ono iznad 41 °C) može izazvati stanična oštećenja, uz razgradnju bjelančevina i otpuštanja upalnih parametara koji aktiviraju upalni odgovor tijela. Rezultat je stanična neregularnost i njezin loš rad, što može dovesti do pojedinih organa, odnosno organskih sustava. Posljedično, može doći do odumiranja ploda, ranog ili kasnog pobačaja te prijevremenog poroda. Kako odmiču tjedni trudnoće mogućnost navedenih komplikacija je sve manja ako stanje nije uzrokovano bakterijskom infekcijom.

Prevencija i liječenje povišene temperature u trudnoći

Uvijek je dobro držati se osnovnih zdravstvenih mjera, a pravila svakako treba poštivati tijekom trudnoće. Pod time se podrazumijeva redovito mijenjanje odjeće (posebice donjeg rublja), pranje ruku, izbjegavanje kontakta s ljudima koji su bolesni kao i mjesta okupljanja velikog broja ljudi. Mjesta poput šoping centara, mjesta javnog prijevoza i koncerata posebno treba tijekom razdoblja prehlade i gripe. Procjepljivanje trudnica protiv gripe tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće može znatno doprinijeti zdravstvenoj zaštiti.

Povišena temperatura sa i bez drugih simptoma

Ponekad se javi povišena temperatura bez drugih simptoma, no kad trudnica zamijeti porast temperature svakako treba obratiti pozornost i na druge simptome, poput kihanja, kašlja, bolnosti grla, glavobolje ili osipa. Pritom valja obratiti pažnju i na zdravstvene promjene kod drugih članova obitelji (ukućana i djece koja pohađaju vrtiće i škole) koji bi mogli pomoći liječniku prilikom postavljanja brze i ispravne dijagnoze. Bitni znakovi su: zimica, tresavica, obilne i česte prolijevaste stolice, glavobolja, osip, nelagoda tijekom mokrenja, učestalo bolno mokrenje, povraćanje, bolnost u leđima u visini bubrega, ukočenost vrata i zaduha. Povraćanje uzrokovano infektološkim uzročnikom, kao i prolijevaste stolice koje se javljaju nakon unosa termički neadekvatno obrađene hrane, svakako se moraju razlučiti od povraćanja i opće slabosti uzrokovanih hormonskom prilagodbom na trudnoću u prvim tjednima.

Ako se bilježi povišena temperatura u trudnoći iznad 38 °C u nekoliko navrata tijekom dana, prije nego se skidanje temperature obavi farmakološkom primjenom, posavjetujte se s liječnikom vezano uz primjenu jednostavnih mjera za snižavanje temperature — hladni oblozi, češće tuširanje u mlakoj vodi, rashlađivanje i unos tekućine. Ako se pitate kako sniziti temperaturu farmakološkom terapijom, ona najčešće podrazumijeva primjenu paracetamola od 500 mg svakih 4-6 sati, uz daljnje provođenje higijensko-dijetetskih mjera:

  • hidratacija, uz balansiranje elektrolitskog statusa
  • nošenje lagane odjeće
  • konzumacija lagane hrane obogaćene vitaminima
  • tuširanje mlakom vodom
  • provjetravanje prostora

Specifični uzroci povišenja temperature koji se dokažu bakteriološkom, laboratorijskom obradom, kao i empirijskim liječničkim znanjem, liječe se uvođenjem primjerene antibiotske terapije koja se može koristiti bez posljedične štetnosti za plod. Uz to, valja se pridržavati navedenih zdravstvenih dijetetskih mjera koja posredno dovode do općeg zdravstvenog poboljšanja. Pridržavanje svih liječničkih naputaka iznimno je važno, kao i shvaćanje ograničenosti organizma tijekom trudnoće. Primjenom jednostavnih dnevnih pravila ne samo da se mogu izbjeći potencijalne komplikacije, već i sama bolest. Zato tijekom razdoblja gripe izbjegavajte prostor s mnoštvom ljudi, adekvatno unosite tekućine, provjetravajte, zdravo se hranite i općenito pazite na zdravi način života.

Važnost dodatnih pretraga i obrade

Izuzetna važnost leži ne samo u uočavanju ostalih mogućih simptoma bolesti već i u izvođenju dodatnih pretraga. Najčešći uzročnici povišene temperature tijekom trudnoće su virusi koji uzrokuju upalu gornjih dišnih puteva (grla, nosa), a moguća je i upala pluća zbog promjene volumena pluća i promjene imunološkog statusa tijekom trudnoće. Osim toga, česte su infekcije mjehura, mokraćovodnog sustava i bubrega.

Upravo je zbog toga važno određivanje krve slike, urina, urinokulture, uzimanje ciljanih bakterioloških obriska grla, rodnice ili eventualne rane kože. Važno je imati na umu i moguću upalu dojke, posebice kod višerotki. Ne smiju se zanemariti simptomi drugih bolesti koje mogu imati neželjene posljedice za dijete i majku, stoga je iznimno važan detaljan fizikalni pregled trudnice, kao i široka laboratorijska obrada.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci