16.05.2019.

Sve o porođaju - početak trudova i simptomi

Ginekolog za Lupilu portal donosi sve o porođaju - kako prepoznati trudove, kako izgledaju trudovi, koji su predznaci poroda te kako se pripremiti za porod.

Što se događa s vašim tijelom

U vašem se tijelu događa čitav niz promjena prije samog porođaja, naročito u vratu maternice (takozvanom grliću) i u glatkom mišiću tijela maternice. Procesom sazrijevanja dolazi do skraćivanja, omekšavanja i konačno postupnog otvaranja vrata maternice da bi se omogućio prolaz ploda, a usporedno se zbivaju i promjene glatkog mišića tijela maternice s ciljem prenošenja podražaja koji će dovesti do regularnih trudova. Istodobno, pod utjecajem hormona dolazi i do promjena mišićnog dna male zdjelice, koje postaje elastičnije i mekše. Tako dolazi do tkivne rastezljivosti, manjeg otpora i lakšeg prolaza djeteta tijekom porođaja.

Porođaj i trudovi

Porod nastaje kao rezultat djelovanja niza trudova, odnosno ritmičkih stezanja mišića maternice, čiji su intenzitet i dinamika promjenljivi. Uslijed njih dolazi do promjene i proširenja vrata maternice. Do danas nije u potpunosti poznat mehanizam pokretanja poroda i primarnog signala, no poznato je da rastezanje vrata maternice i njegovo dodirivanje tijekom pregleda trudnice pojačava kontraktilnu aktivnost maternice.

Ročni porod, odnosno porod koji nastupa unutar 14 dana od očekivanog termina, u prosjeku traje oko 14 do 18 sati kod prvorotkinja, dok porodi u slijedećim trudnoćama traju oko 6 do 8 sati.

Kako znati jesu li počeli pravi trudovi

Tijekom trudnoće dolazi do povremenih stezanja mišića maternice koje svaka trudnica različito osjeća. Neke ih čak ne primjete ili ih doživljavaju tek kao povremenu nelagodu, a ne kao pravu bol. Navedene kontrakcije su nekoordinirane i neregularne i zovu su Braxton-Hicksove kontrakcije, iako često znamo reći kako je riječ o “lažnim trudovima”.

Početak trudova može obilježavati sukrvica ili smećkasti krvavi iscjedak (mala količina krvi sa sluzavim iscjetkom koji potječe iz vrata grlića maternice) dva do tri dana prije početka porođaja. Uspostavljanje dinamike kontrakcija također može potrajati nekoliko dana prije početka porođaja. Porod počinje nepravilnim trudovima/kontrakcijama koje se najčešće prvo osjete u slabinskom dijelu kralježnice, podsjećajući na menstruacijske grčeve. Oni dovode do takozvanog sazrijevanja vrata maternice i njegove pripreme za porod, koji se počinje skraćivati i otvarati.

Usklađivanjem dinamike kontrakcija trudovi dobivaju na intenzitetu i razmak između njih se skraćuje. Kada su pravilnog razmaka i česti, tada je riječ o pravim trudovima.

Budite spremni na porod

Prilikom prijema trudnice u bolničku ustanovu bilježe se krvni tlak, temperatura, tjelesna težina (njezin rast tijekom trudnoće), postojanje edema te ocjena općeg zdravstvenog stanja uz uvid u cjelokupnu medicinsku dokumentaciju trudnoće. Napravi se fizikalni pregled te uzme uzorak mokraće za analizu bjelančevina i glukoze.

Tijekom pregleda abdomena (trbuha) trudnice, liječnik procjenjuje veličinu, smještaj i položaj ploda te stanje grlića maternice (otvorenost, skraćenost, položaj i konzistencija). CTG zapisom bilježi se rad i frekvencija srca fetusa, ali i jačina, dinamika i trajanje trudova. Ultrazvučnim pregledom procjenjuje se položaj djeteta, njegova tjelesna težina te količina plodne vode.

Trudovi se osjete u prvom porodnom dobu, koje se dijeli na latentno i aktivno radoblje, a bilježi od početka trudova do potpunog otvaranja vrata maternice (oko 10 cm).

U latentnom razdoblju:

  • nepravilna stezanja postaju sve češća i usklađenija
  • dolazi do nestajanja grlića i njegovog otvaranja do širine od 3-4 cm
  • može doći do spontanog prsnuća vodenjaka, a ukoliko do njega ne dođe, prokidanje vodenjaka se izvodi tijekom aktivne faze porođaja
  • pregled vrata maternice se obavlja svaka 2-3 sata kako bi se vidjelo kako napreduje njegovo otvaranje

Ovo razdoblje kod prvorotkinja traje u prosjeku oko 8 sati, a u višerotkinja oko 5 sati. Patološko odstupanje se smatra ako potraje 20 sati u prvorotkinja,  odnosno 12 sati kod višerotkinja.

U aktivnom radoblju:

  • dolazi do potpunog otvaranja ušća i spuštanja ploda na dno zdjelice
  • trudnica počinje osjećati pritisak i potrebu za tiskanjem
  • vremenski tijek od potpunog otvaranja grlića do poroda ploda u prosjeku traje 2 sata u prvorotkinja i oko 1 sat u višerotkinja.

Aktivno razdoblje traje 5 do 7 sati u prvorotkinja, dok u višerotkinja traje u prosjeku oko 2 do 4 sata.

Drugo porodno doba traje od potpunog otvaranja cerviksa do poroda fetusa, a treće porodno doba počinje nakon poroda djeteta i završava porodom posteljice.

Na što paziti i kako postupati kod početka trudova

Rodiljama se uvijek savjetuje da se svakako jave u bolničku ustanovu ili rodilište ukoliko misle da je došlo do znakova skorog poroda: pucanja vodenjaka, trudova u trajanju od 30 sekundi u pravilnim razmacima od 5 minuta tijekom pola sata te stalnog pritiska na dno zdjelice uz nagon za tiskanjem.

Liječnik će unutar jednog sata od prijema procijeniti radi li se o početku poroda, i to na temelju pojave pravilnih stezanja maternice, krvavog iscjetka, puknuća ovoja i fizikalnog pregleda kojim se ocjenjuje stanje, odnosno otvorenost ili zatvorenost grlića maternice.

Ako su zadovoljeni navedeni kriteriji u ocjeni početka porođaja, trudnica će ostati na bolničkoj skrbi i nadzoru. Ako se, pak, procjeni da su  kontrakcije nejednake (odnosno da nije došlo do pravilne sinkronizacije trudova), nije došlo do otjecanja plodne vode, nema značajnijih promjena na grliću vrata maternice te ukoliko porod ne započne tijekom nekoliko sati, trudnica se šalje kući. To nije ništa neuobičajeno — ponekad je potrebno više sati, ali i dana da dođe do sazrijevanja cijelog tijela i pokretanja porođaja.

Ukoliko trudnica smatra da su kontrakcije započele, ali još nije došlo do njihovog usklađivanja, najjednostavnija metoda ublažavanja straha, boli i nelagode pri trudovima je hodanje, istezanje, mijenjanje položaja tijela, pravilno disanje ili relaksiranje u toploj kupci koja će opustiti mišiće.

Osim toga, meditativne tehnike te akupunktura (pojedina rodilišta u Republici Hrvatskoj primjenjuju akupunkturnu za ublažavanje boli) također znatno mogu doprinijeti ljepšem i bržem porodu.

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci