Kalendar trudnoće po tjednima

42. tjedan trudnoće - vaša beba možda treba dodatnu brigu

U 42. tjednu trudnoće vaš će liječnik pomno nadzirati bebu. Saznajte više o simptomima trudnoće i tjelesnim promjenama u 42. tjednu trudnoće.

Vaš će liječnik pomno nadzirati bebu kroz ovaj tjedan

42. tjedan trudnoće je krajnji rok za porod jer se od tog tjedna računa prenošenje. Termin poroda se računa od prvog dana zadnje menstruacije a terminskim porodom se smatra porod između 37 do 42 tjedna trudnoće. To vrijedi za trudnice kod kojih je u ranijim tjednima trudnoće ultrazvučno potvrđeno da trajanje trudnoće odgovara zadnjoj menstruaciji a to je najčešće kod žena koje imaju redovito trajanje menstruacijskog ciklusa 26-32 dana . Kod trudnoća gdje je ultrazvučno ustanovljeno da je trudnoća manja ili veća u odnosu na zadnju menstruacije treba brojati tjedne i odrediti termin poroda prema ultrazvuku.

Kako je termin poroda prošao češći će biti pregledi liječnika u trudničkoj ambulanti. Ukoliko je potrebno može vam se predložiti  umjetno izazivanje trudova tzv. indukcija poroda

Rijetko se događa da dođe do prenošenja trudnoće i to u svega 1 do 2% slučajeva. Problemi prenošenja nastaju radi posteljice koja u tim tjednima više ne može kvalitetno obavljati prijenos hranjivih tvari i kisika prema bebi.

 Karakteristični znakovi prenošenosti kod djeteta su:

 • ljuštenje kože na dlanovima (“ruke pralje) i tabanima,
 • mršavije i dugo dijete,
 • dugi nokti na prstima,
 • naborana koža tijela,
 • nemirno dijete,
 • plodova voda u porodu je bistrožućkasta ili mekonijska (zelenkasta).

Dužina i težina bebe

U slučaju  prenošenosti zbog slabije opskrbe hranjivim tvarima i kisikom dolazi do gubitka na težini pa su djeca rođena u 42 tjednu i kasnije izduženija i mršavija.

Što se događa s mamom

Možda niste pogodili datum zadnje ovulacije

Tijekom ultrazvučnih pregleda u ranoj fazi trudnoće učiniti će se nekoliko ultrazvučnih mjerenja djeteta kojima će liječnik steći uvid u stvarno trajanje trudnoće. Ti prvi ultrazvučni pregledi (do 16. tjedna trudnoće) se koriste da bi se dobio podatak odgovara li trajanje trudnoće datumu zadnje menstruacije. Nakon tih tjedana ultrazvučni nalazi se ne uzimaju kao relevantni za procjenu trajanja trudnoće jer svaka beba nosi određenu genetiku rasta od svojih roditelja koji mogu biti visoki ili niski rastom. Također se u kasnijim tjednima mogu razviti i određene komplikacije u trudnoći kod kojih dijete može biti preveliko ili premalo za određene tjedne. Stoga su bitni  ultrazvučni nalazi do 16. tjedna trudnoće  naročito  kod žena koje imaju neredovit menstruacijski ciklus. 

Olakšano disanje

Kako se beba spustila prema izlazu, a u ovim tjednima se značajno smanjila količina plodove vode smanjuje se pritisak maternice na ošit (dijafragmu). Prilikom udisaja pluća se mogu bolje raširiti a time se dobiva veća količina kisika i smanjuju simptomi zaduhe.

Proširenje vena donjeg dijela tijela

Pritiskom bebe na dno zdjelice otežava se odtok venske krvi iz donjih dijelova tijela pa  posljedično varikoziteti (proširene venske žile) postaju izraženiji u području:

 • Velikih usana vanjskog spolovila
 • Analnog otvora – hemoroidi
 • Vena nogu                             

Promjene raspoloženja

Prolaz termina poroda i potreba za učestalijim pregledima kod trudnice može razviti pojačanu brigu o porodu i razmišljanja hoće li sve proći kako treba. Loše spavanje i učestalije kontrakcije maternice dodatno olakšavaju razvoj osjećaja tjeskobe i učestalih promjena raspoloženja trudnice. Bitno je o svemu što vas brine  razgovarati sa liječnikom prilikom pregleda gdje ćete dobiti relevantne informacije o stanju vašeg djeteta.

Trudnički simptomi u 42. tjednu

Produžena trudnoća

Tijekom 41. tjedna ka 42. tjednu trudnoće praćenje stanja vas i vašeg djeteta biti će nešto češće i ukoliko se ne razviju trudovi započeti će se planirati dovršetak trudnoće indukcijom (pokretanjem) poroda. Danas se vrlo rijetko događa prenošenje u trudnoći radi poboljšanja zdravstvene skrbi. Indukcija poroda (izazivanje trudova) se obavlja u zdravstvenoj ustanovi nakon procjene stanja trudnoće i u dogovoru sa trudnicom. Koriste se:

 • Dripp – venska primjena  (infuzija) oksitocina 
 • Prokidanje vodenjaka 
 • Postavljanje gelova  u rodnicu za skraćivanje vrata maternice i poticanje trudova 
 • Odlupljivanje ovoja od stijenke maternice ili širenje ulaza vrata maternice  prstima  tijekom liječničkog pregleda

Ponekad je potrebno trudnoću dovršiti operacijski tj.  carskim rezom:

 • U hitnim stanjima 
 • U slučaju prevelikog djeteta u odnosu na veličinu i oblik zdjelice 
 • Kod stava djeteta kada je nemoguć porod vaginalnim putem-npr poprečni stav djeteta, ponekad stav zatkom…

Kako je osnovna podloga problema u prolongiranoj trudnoći smanjena funkcija posteljice tako su i karakteristični problemi bebe koji mogu nastati u tom slučaju i zbog čega je bitno da do prenošenja trudnoće ne dođe:

 • Gutanje mekonijske plodove vode u porodu – kod prenošene djece je češće ispuštanje stolice u plodovu vodu a s gutanjem takve plodove vode češće su komplikacije sa plućima i disanjem bebe.
 • Oštećenja neurološkog sustava – iako je mozak  gotovo u potpunosti razvijen nedostaci opskrbe kisikom mogu dovesti do oštećenja pojedinih regija u mozgu što posljedično može dovesti do oštećenja motorike djeteta ali i do problema u mentalnom razvoju.
 • Prenošena djeca su sklonija oboljevanju od drugih bolesti.

Zatvorenost (konstipacija) 

Konstipacija  je karakterizirana otežanim pražnjenjem tvrde stolice najčešće manje od tri puta tjedno. Probleme sa stolicom umanjuju

 • Kvalitetan izbor hrane – bogata vlaknima jer će se time poboljšati rad crijeva, smanjiti osjećaj napuhnutosti i pojavnost konstipacije. 
 • Pravilna rehidracija tijekom dana uzimanje minimalno 2,5 L tekućine te
 •  redovito vježbanje.

Često uriniranje

Pritiskom maternice na mokraćni mjehur ali i promjenom odnosa u zdjelici moguće je češće mokrenje i povremeno bježanje mokraće (urinarna inkontinencija) u naponu. Treba pripaziti na  moguće urinarne infekcije koje su također češće u ovim tjednima. U slučaju potrebe potrebno je učiniti urinokulturu (ispitivanje urina na prisutnost bakterija)

Bolovi u leđima

Spuštenost bebe i pritisak u zdjelištu ne uzrokuje samo probleme sa cirkulacijom i venama nego može uzrokovat i pritisak na živac ishijadikus  uzrokujući išijas. Promjena  izbočenost trbuha još više pojačava zakrivljenost kralježnice prema naprijed u slabinskom dijelu kralježnice (lumballnu lordozu) koja također pridonosi pojačanju navedenog simptoma.

Otečeni zglobovi i noge

Porod je blizu i veličina maternice ali i pritisak bebe koja se spustila prema izlazu uzrokuju slabiju cirkulaciju u nogama i rukama te se često javljaju manja oteknuća (edemi) u području šaka i stopala. Kod izraženijih problema mogu biti otečene i potkoljenice ili podlaktice. Nakon duljeg hodanja ili fizičke aktivnosti tijekom dana edemi se mogu pojačati, no tijekom odmora obično se povlače. Odmor uz držanje nogu na podignutom umanjuje edeme nogu.

Savjeti stručnjaka za 42. tjedan trudnoće

Pratite micanje djeteta

Pred kraj trudnoće bitno je praćenje bebine dnevne aktivnosti tj micanja i pokreta. U ovom tjednu pokreti su rjeđi jer je količina plodove vode manja. Uglavnom se sastoje od povremenih protezanja ekstremiteta jer beba je velika i manja količina plodove vode onemogućava žustriju aktivnost. Ukoliko nemate dojam da je beba tijekom dana dovoljno aktivna javite se na pregled gdje će se relativno brzo ustanoviti o čemu se radi.

Pripazite na tlak

Nesanica , tjeskoba uznemirenost zbog iščekivanja poroda mogu dovesti i do promjena krvnog tlaka. Tijekom redovitih pregleda u ginekološkoj ambulanti svakako će vam se izmjeriti krvni tlak. Vrijednosti iznad 140/90mmHg predstavljaju potencijalnu opasnost da imate mogućnost razvoja hipertenzije u trudnoći a ukoliko su prisutni proteini u mokraći i preeklampsije uz razvoj edema.

Ukoliko imate češće glavobolje, svjetlucanje pred očima ili edeme (oteknutost ekstremiteta) potrebno je svakodnevno mjeriti tlak i ukoliko je povišen zatražiti pomoć liječnika. Prehrana sa manje soli svakako prevenira razvoj hipertenzije u trudnoći. 

Koristite metode za poticanje trudova

Ukoliko je prošao termin poroda i želite pokušati potaknuti trudove prvo se morate posavjetovati s liječnikom koje od navedenih metoda smijete započeti:

 • Masiranje bradavica – stimulacijom bradavica oslobađa se hormon oksitocin koji djeluje na pojavu trudova. 
 • Spolni odnos – muška sperma ima prostaglandine koji potpomažu sazrijevanje i skraćivanju vrata maternice, kao doživljaj orgazma kojim se oslobađaju prostaglandini odnosno oksitocin
 • Tjelesna aktivnost – hodanje, uspinjanje stepenicama, čučnjevi, sjedenjem na pilates  lopti… pojačavaju pritisak glavice na vrat maternice

Torbe za rodilište

Ne zaboravite kod svakog pregleda ponesite torbu za rodilište jer sada na svakom pregledu postoji mogućnost da ostanete u rodilištu. Ne zaboravite pripremiti medicinsku dokumentaciju i stvari za rađaonicu. Kako su ukućani i partner upoznati gdje je ostatak stvari smješten u stanu lako će vam donijet ostale potrebne stvari na vrijeme. 

Umanjite stres i strah

Strah od prenošenja i iščekivanje poroda izvor su nagle promjene raspoloženja i mogućeg razvoja tjeskobe. Koristite svo moguće “oružje”.

 • redovito vježbanje
 • uredan san
 • pravilna prehrana
 • razgovor sa partnerom i bližnjim o onome što vas muči
 • Razgovor sa liječnikom kod pregleda – informirajte se o mogućnosti indukcije poroda kako biste umanjili strah i zabrinutost.