12.07.2019.

Trudnoća u menopauzi - Simptomi i kako zatrudnjeti

Saznajte kako prepoznati dolazak menopauze, može li se u tom procesu zatrudnjeti te na koje se izazove moraju pripremiti trudnice u četrdesetim i pedesetim godinama.

Iako se većina stručnjaka slaže da je idealna dob za majčinstvo oko 25. godine života, statistike ukazuju na to da žene danas uspješno prevladavaju sve izazove koje nosi proces “starenja” i mijenjaju trendove. Naime, prema brojnim istraživanjima, broj žena koje odgađaju majčinstvo iza tridesete godine života u posljednja se dva desetljeća udvostručio, a broj prvorotkinja u četrdesetoj porastao je za čak 50 posto.

Akademsko obrazovanje, stvaranje karijere, profesionalno usavršavanje, neriješena egzistencijalna pitanja, problem u odnosima partnera te stres suvremenog života kao uzrok neplodnosti najčešći su razlozi za odgađanje majčinstva, odnosno rađanje u starijoj životnoj dobi. Ipak, činjenica jest da granica postoji te da je ne određuju brojke i istraživanja već reproduktivna faza svake žene koja završava menopauzom. Postoje li ipak šanse za trudnoću i do koje godine žena može zatrudniti? Krenimo redom.

Što je menopauza?

Posljednje fiziološko krvarenje iz maternice prirodan je događaj u životu žene i najčešće se javlja oko pedesete godine života. To je stanje u kojem tijelo više ne proizvodi jajne stanice, estrogen i progesteron, što uzrokuje prestanak mjesečnice te označava period kad žena ne može ostati trudna.

Postoje tri stadija menopauze — period predmenopauze, menopauze i postmenopauze. Predmenopauza ili perimenopauza (rana menopauza) počinje kada poremećaj hormona uzrokuje simptome menopauze, a sama se menopauza klinički definira kao 12 uzastopnih mjeseci bez mjesečnice. Kada se to dogodi, nastupa vrijeme postmenopauze.

Predmenopauza i simptomi

Simptomi koji mogu početi nekoliko mjeseci prije menopauze, ali i deset godina prije gubitka mjesečnice jesu:

 • umor
 • valovi vrućine u nepravilnim periodima
 • promjene raspoloženja
 • poremećaj sna

Ciklusi su često nepravilni, duži, mjesečnica je obilnija, tijelo zadržava vodu, noge su teže, a grudi bolnije. Razlog je u tome što žlijezda hipofiza pokušava nadoknaditi posljedice usporenih jajnika, odnosno, smanjenu proizvodnju estrogena i progesterona, pa imate osjećaj da tijelo “luduje”.

Menopauza i simptomi

Nakon divljanja hormona, konačan pad hormona utječe na tijelo, um i kožu. Prisutan je, također, poremećaj spavanja, gubitak libida, depresivna stanja i problemi s pamćenjem. 80 posto žena pati od valova vrućine, takozvanih valunga, zbog kojih su pojačani otkucaji srca, znojenje, crvenilo na vratu i licu, a koža gubi tonus i gustoću.

Postmenopauza i simptomi

U ovom se stadiju razina hormona stabilizira i tijelo se prilagođava na svoju novu ravnotežu. Mnoge žene se napokon osjećaju “oslobođeno”, imaju više energije, manje problema sa spavanjem, anksioznost je rjeđa pojava i dolazi do regulacije tjelesne težine. Treba imati na umu da je cijeli ovaj proces za svaku ženu individualan, pa se simptomi menopauze mogu javljati i četiri godine nakon posljednje mjesečnice.

Može li se u cijelom ovom procesu zatrudnjeti i kako?

Trudnoća u četrdesetima i pedesetima

Iskustvo 43-godišnjakinje iz Splita kojoj je zbog simptoma menopauze propisana hormonalna terapija, a devet mjeseci kasnije rodila je zdravog dječaka, dokazuje da je trudnoća u razdoblju predmenopauze ili perimenopauze itekako moguća. Prema službenim podacima, u hrvatskim rodilištima su trudnoću uspješno iznijele i žene u dobi od 50, pa čak i 54 godine. U svijetu, također, postoje brojni primjeri majčinstva u toj dobi.

Naravno, treba istaknuti da je životna dob u kojoj žene ulaze u stadij predmenopauze individualna, kao i mogućnost začeća, što znači da će kod nekih žena to biti u potpunosti prirodan proces, dok će kod drugih zahtijevati medicinsku potporu. Dakle, ako vam mjesečnica nije izostala 12 mjeseci zaredom, bez obzira na to imate li 40, 45, 48 ili 52 godine — trudnoća je moguća. Ipak, bilo da se radi o prvoj, trećoj ili četvrtoj trudnoći u toj dobi, budite svjesni da se ona, za razliku od trudnoće u dvadesetima ili tridesetima, razlikuje i fizički i psihički.

Zajednički simptomi predmenopauze i trudnoće

Nezanemariv je broj slučajeva u kojem su žene, ali i stručnjaci, zamijenili simptome trudnoće sa simptomima predmenopauze.

 • Izostanak menstrualnog ciklusa – U predmenopauzi je ovo stanje posljedica hormonalnih promjena, dok je u trudnoći ovo uobičajen simptom jer je jajna stanica oplođena i priprema se za rast i razvoj.
 • Promjene raspoloženja – Ovdje je razlika u vrsti emocija. Dakle, u predmenopauzi žene su nervozne, padaju u depresiju i promjene raspoloženja su iznenadne, dok su u trudnoći pretjerano emotivne, osjetljive i plačljive.
 • Povećanje tjelesne težine – Usporavanje metabolizma u predmenopauzi dovodi do debljanja i nakupljanja masnog tkiva na trbuhu, a u trudnoći je debljanje postepeno i ovisi o razvoju te rastu bebe. Trudnički trbuh je puno tvrđi, no ako žena ima i inače višak kilograma, teško je primijetiti razliku. To dokazuju slučajevi prilikom kojih žene nisu znale da su trudne gotovo do posljednjeg dana.
 • Umor i problemi sa spavanjem – Javljaju se, također, u oba stanja. U trudnoći žene ne mogu spavati zbog žgaravice, grčeva u nogama i velikog trbuha (jer ne mogu pronaći odgovarajući položaj), dok su u predmenopauzi uzroci najčešće u nesanici i valunzima.
 • Promjene u libidu – Želja za seksualnim odnosima u predmenopauzi opada, dok u trudnoći, pogotovo u druga dva tromjesečja, ona raste.

Kako povećati šanse za trudnoću?

Statistički gledano, žene u ranim četrdesetima imaju oko 40 posto šanse da zatrudne, dok nakon navršenih 45 godina postotak opada na tek pet posto šanse da se trudnoća dogodi prirodnim putem. Ovo su samo statistike, ipak, ne treba ih zanemariti. Ako se pitate kako zatrudnjeti prirodnim putem, preporučuje se:

Što se tiče zatrudnjivanja postupkom umjetne oplodnje, u dobi od 40 godina istraživanja pokazuju da dolazi do jednog začeća na deset pokušaja. Nakon 45. godine šanse se smanjuju i stručnjaci ističu da je sve teže zatrudnjeti oplodnjom vlastitih jajnih stanica, pa se preporučuje oplodnja jajašca donora. Vjerujemo da ste upoznati i s činjenicom da je blizanačka trudnoća vrlo česta pojava nakon ovakvih postupaka.

U slučaju da nakon godinu dana nezaštićenih spolnih odnosa niste uspjeli zatrudnjeti prirodnim putem, posjetite liječnika kako biste obavili pretrage spolnih hormona i utvrdili postoje li uzroci neplodnosti kod vas ili vašeg partnera. Provjera je potrebna jer godine nisu nužno jedini razlog za izostanak trudnoće.

Rizici trudnoće u kasnijoj dobi

Trudnoća u dobi od 40, 47 ili 50 godina nosi sa sobom rizike, od kojih su najčešći:

 • povećana mogućnost pobačaja 
 • povećana mogućnost izvanmaternične trudnoće
 • dvostruko veća mogućnost pojave gestacijskog dijabetesa
 • mogućnost preeklampsije
 • mogućnost visokog krvnog tlaka
 • mogućnost problema s posteljicom

U ovim godinama života žene najčešće rađaju carskim rezom, a postporođajni oporavak traje dulje nego kod trudnica u dvadesetim ili tridesetim godinama života. Što se tiče konkretnih rizika za dijete, kod trudnica koje imaju 40 ili više godina, statistike pokazuju da se jedno od 200 djece rodi s Downovim sindromom. Nakon navršene 49. godine ta brojka raste na jedno od desetero rođene djece. Upravo iz tog razloga se žene nakon 30. godine starosti mogu testirati kako bi se već u ranoj trudnoći utvrdilo postoji li neka kromosomska bolest kod djeteta.

Prednosti trudnoće u kasnijoj dobi

Najveća prednost trudnoće u četrdesetima i ranim pedesetima je svakako emocionalna i  financijska stabilnost te spremnost na dijete. U ovoj su dobi žene izgrađene u profesionalnom životu, najčešće mogu biti sigurne da će ih posao čekati po povratku s porodiljnog dopusta, a dolazak prinove neće dovesti obitelj u financijske probleme. Ako ženi to nije prvo dijete, povećava se i potpora u brizi oko malog smotuljka jer svi mogu sudjelovati. Iskustvo koje je žena stekla s godinama čini je mudrijom majkom, ali i trudnicom.

Unatoč tome što smo vas izbombardirali brojnim statistikama, uz adekvatnu pripremu, ispravan nadzor, dobru komunikaciju s medicinskim osobljem i spremnost trudnice na aktivno sudjelovanje u izazovima koje trudnoća nosi dobni rizici velikim se dijelom mogu umanjiti. Ili još bolje — u potpunosti nestati.