09.05.2024.

Posljedice alkohola i pušenja u trudnoći na trudnicu i novorođenče

Konzumacija alkohola i pušenje u trudnoći ne šteti samo trudnici, već i nerođenoj bebi. Saznajte koje su sve moguće posljedice.

Alkohol i pušenje u trudnoći

Pušenje ili konzumacija alkohola u trudnoći je nezdrava i štetna navika za svakoga, a posebno za buduće majke. Pušenje ne šteti samo trudnici, već i nerođenoj bebi jer sastojci cigarete kao što su nikotin i ugljični monoksid mogu naštetiti razvoju ploda, ali i razvoju djeteta.

Utjecaj alkohola na trudnicu i na plod ni u kojem slučaju ne može biti dobar. Konzumacija alkohola u trudnoći je rizična i zbog činjenice da nije dokazano kolika količina je dozvoljena.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa štetnim utjecajem i posljedicama konzumacije alkohola i pušenja kako za trudnicu tako i na razvoj djeteta

Pušenje u trudnoći 

Štetnost pušenja u trudnoći 

Pušenje u trudnoći djeluje štetno na više načina, a uzrokovano je prvenstveno negativnim djelovanjem manje opskrbe kisikom djeteta kroz posteljicu te direktnim nezdravim djelovanjem nikotina i ugljičnog monoksida na trudnicu i na dijete.

Posljedice pušenja u trudnoći 

Neke od mogućih posljedica pušenja na trudnoću:

 • povećan rizik za pobačaj i izvanmaterničnu trudnoću 
 • nisko sijelo posteljice ili formiranje posteljice na izlazu (placenta praevia) iz maternice, što dovodi do jačeg krvarenja tijekom trudnoće i češćeg dovršetka trudnoće carskim rezom
 • u kasnijoj trudnoći češće povišeni tlak, kolestaza, problemi sa zgrušavanjem krvi, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija)
 • povećava učestalost prijevremenog poroda najviše zbog zastoja u rastu ili komplikacija vezanih uz sijelo posteljice 
 • kod trudnica koje od prije imaju respiratorne kronične bolesti poput astme dolazi do pogoršanja stanja; posljedično se smanjuje funkcionalna površina plućnog tkiva, a time je smanjena opskrba djeteta i majke kisikom
 • kod trudnica koje su pretile i puše češći je razvoj šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Pušenje u trudnoći

Posljedice pušenja na novorođenu bebu 

Moguće posljedice pušenja na novorođenu bebu:

 • povećan rizik od ozbiljnih razvojnih defekata djeteta, poput rascjepa nepca, rascjepa usne i sl.
 • manja porođajna težine djeteta (IUGR, zastoj u rastu) kao direktna posljedica smanjene opskrbe djeteta  kisikom kroz posteljicu
 • razvojne anomalije srca djeteta
 • novorođenčad kod tih trudnica sklonija je obolijevanju od drugih bolesti nakon poroda
 • češća iznenadna smrt djeteta nakon poroda
 • djeca majki koje su pušile u trudnoći češće su slabijih intelektualnih funkcija.

Pasivno pušenje u trudnoći

Pasivno pušenje također je štetno u trudnoći jer ispuhnuti dim pušača sadrži više od 50 kemijskih supstanci koje uzrokuju rak. Zapamtite — ne postoji sigurna količina dima kod pasivnog pušenja u trudnoći! Ako se nalazite u zadimljenim prostorima, izloženi ste gotovo istim rizicima kao i pušač. O svemu razmislite i nakon poroda; ako ste i dalje pušač — djeca će vam biti pasivni pušači!

Kako prestati pušiti i alternative (E-cigareta i nuspojave)

Radi apstinencijske krize kod prestanka pušenja nije lako donijeti odluku, no kad ju jednom donesete, morate biti dosljedni. Uvijek imajte na umu da se radi o zdravlju i životu vašeg nerođenog djeteta koje u potpunosti ovisi o vama — o vašim dobrim i lošim navikama. Zapamtite da je vaš krvotok jedini izvor kisika i hranjivih tvari vašoj bebi pa pušenje u ranoj trudnoći, jednako kao i u drugim razdobljima trudnoće, nikako nije dobro.     

Prestanak pušenja je težak, no kroz proces odvikavanja ne morate prolaziti sami. Pomoći vam mogu važni ljudi u vašem životu: partner, prijatelji, obitelj, suradnici… Pri prestanku pušenja važno je:

 • izbjegavati stresne situacije
 • usmjeriti se na ljude koji vam mogu pomoći
 • pojačati tjelesnu aktivnost u apstinencijskoj krizi kod prestanka pušenja
 • osvijestiti zašto prestajete pušiti.

Alternative pušenju u trudnoći — nema!  Korištenjem e-cigarete, nikotinskih flastera ili žvakaćih guma s nikotinom, također se u organizam unosi nikotin koji je, uz ugljični monoksid, najštetniji sastojak duhanskog dima

Zapamtite, svi nadomjesni pripravci koji služe za liječenje apstinencijske krize kod prestanka pušenja ne sprječavaju unos nikotina u organizam! S njima se jedino smanjuje unos katrana kojeg nalazimo u običnim cigaretama.

Alkohol u trudnoći 

Utjecaj alkohola na trudnicu i na plod ni u kojem slučaju ne može biti dobar. Konzumacija alkohola u trudnoći je rizična i zbog činjenice da nije dokazano kolika količina alkohola je dozvoljena te kojom brzinom i učinkovitošću djetetova jetra uspijeva odstraniti alkohol iz svoga tijela.

Posljedice alkohola na trudnoću 

Moguće posljedice alkohola na trudnoću:

 • češća pojavnost šećerne bolesti, hipertenzije ili kolestaze u trudnoći
 • oštećenje jetrene i bubrežne funkcije trudnice 
 • neodgovorno ponašanje u trudnoći — češći rizični spolni odnosi, ozljede pri padu, često praćeno korištenjem narkotika ili pušenjem
 • češći prijevremeni porod.

Alkohol u trudnoći

Posljedice alkohola na novorođenu bebu 

Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može izazvati teže posljedice za dijete tijekom njegovog razvoja u maternici, ali i nakon poroda.

 • oštećenja ploda u ranoj fazi trudnoće — češći spontani pobačaji radi ometanja pravilnog embrionalnog razvoja 
 • manje porođajne težine djeteta (IUGR, zastoj u rastu) — djeca manje porođajne težine u odnosu na trajanje trudnoće
 • oštećenje razvoja djetetovog mozga — oštećenja motoričke funkcije (hodanje, stajanje, koordinacija pokreta), smanjenje intelektualne sposobnosti djeteta pa i do razvoja mentalne retardacije djeteta, poremećaj koncentracije i učenja u školskoj dobi
 • oštećenje jetre djeteta 
 • razvoj fetalnog alkoholnog sindroma djeteta — karakteriziran nižom porođajnom težinom, deformacijama u rastu i razvoju kao što su rascjep nepca i srčane mane, otežan psihomotorni razvoj.

Je li u redu piti alkohol umjereno u trudnoći? 

Trudnoća se, poznato je, naziva i drugo stanje. Taj naziv govori dovoljno o situaciji u kojoj se trudnica nalazi. Iako je poželjno, koliko je god moguće, funkcionirati u dnevnoj rutini, o nekim ponašanjima potrebno je voditi računa. Tu svakako ubrajamo alkohol. Alkohol bi ipak trebalo izbjegavati u trudnoći, čak i u umjerenim količinama, jer je štetan za dijete u svakoj fazi trudnoće. Primjerice, jetra bebe nije dovoljno razvijena, a bori se s unesenim alkoholom jednako kao i jetra odrasle osobe. Osim toga, mišljenja stručnjaka su podijeljena s obzirom na to da nije točno utvrđeno kolika je količina alkohola štetna pa je stoga najbolje apstinirati. 

Zbog svega prethodno navedenog jasno je da alkohol i pušenje u trudnoći nisu poželjne

navike. Osim što imaju negativan utjecaj na trudnicu, u većoj mjeri imaju negativan utjecaj na razvoj djeteta tijekom trudnoće, ali i na njegov život nakon rođenja. Ako želite urednu trudnoću i zdravo dijete, prestanite pušiti i konzumirati alkohol tijekom trudnoće. Nakon poroda ćete postati svjesni da ste sposobni kvalitetnije živjeti i bez tih navika.

dr. med Duško Pall spec. gin. i opstetricije
Uži specijalist fetalne medicine 

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci