20.03.2019.

Kako njegovati lice - savjeti

U usporedbi s kožom na drugim dijelovima tijela, koža lica je izložena većem utjecaju štetnih čimbenika iz okoline, poput sunčevog zračenja, onečišćenja zraka te suhog zraka u klimatiziranim i grijanim prostorijama. U pravilnom pristupu njezi najbitnije je voditi računa o tipu kože i o dobi osobe, zbog čega vam donosimo savjete kako najbolje njegovati lice da biste postigli zdrav i blistav izgled.

Dnevna rutina za njegu lica

Osnova svakodnevne njege uključuje tri koraka:

Čišćenje kože lica

Osnova njege kože lica čini pravilno čišćenje. Čišćenjem se uklanjaju nečistoća, masnoća (sebum), odumrle stanice kože, ostaci krema i šminka. Jutarnje čišćenje neka bude uvod u vašu dnevnu njegu, a večernje uvod u večernju njegu i san. Lice perite mlakom vodom, jer pretopla voda djeluje isušujuće i iritirajuće. Od sredstava savjetujemo primjenu gelova za čišćenje i sindeta koji imaju pH sličan kožinom (oko 5), a birajte ih prema svom tipu kože.

Osim gelova i sindeta, možete koristiti i micelarne otopine, nježne ”čistače” kože koji ne sadrže iritanse i deterdžente. Naziv dolazi od micela, malenih sferičnih molekula estera masnih kiselina ravnomjerno raspoređenih u vodi. One nisu u potpunosti otopljene u vodi, tako da imaju aktivno djelovanje i veliku sposobnost vezanja, te na svoj hidrofobni dio hvataju višak sebuma, nečistoće i odumrle stanice kože. Posebno se preporučuju osobama koje imaju suhu, osjetljivu kožu, iako danas na tržištu postoje micelarne otopine za sve tipove kože. Nakon primjene micelarne otopine nije potrebno ispiranje kože vodom.

Nakon što ste očistili kožu, ona bolje “diše” te je spremna bolje upiti aktivne sastojke iz preparata u idućem koraku vaše rutine.

Hidratacija lica

Za njegu kože treba birati preparate koji su prilagođeni tipu kože. Iako se zna da suha koža lica traži preparate bogatije teksture, ni masnu kožu ne treba neprestano isušivati, već za nju samo treba odabrati preparate koji će joj pružiti hidrataciju, ali koji su prilagođeni masnom tipu kože.

Normalno je i da se preparati u vašoj njezi mijenjaju tijekom godine — tijekom ljetnih mjeseci većina bira laganije tekuće preparate, dok se tijekom zime više koriste bogatije hidratantne kreme. U svakom je slučaju bitno da ne preskačete ovaj korak u njezi lica, bez obzira na vaš tip kože ili godišnje doba!

Postoje preparati za njegu koji se mogu koristiti i ujutro i navečer, ali ih je većina formulirana za jutro (hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, SPF ili tonirane kreme za korekciju i vlaženje) ili večer (samo hidriraju ili sadrže aktivnu komponentu za liječenje određenih kožnih problema, poput hiperpigmentacije ili akni).

Posebne kreme se savjetuju za primjenu na nježnu i osjetljivu kožu oko očiju, gdje se i vide prvi znakovi starenja.

Pravilna i redovita zaštita kože od sunca

Svakodnevno izlaganje sunčevim UV zrakama glavni je vanjski uzrok prijevremenog starenja kože i pojave tumora na koži. UVB zrake su najintenzivnije tijekom ljetnih mjeseci, no UVA zrake su prisutne tijekom cijele godine. Zato je bitno da vaša dnevna njega uključuje pravilnu zaštitu od sunca tijekom cijele godine. Efikasna opcija su dnevne kreme za lice za zaštitnim faktorom, ali uvijek ih birajte prema svom tipu kože.

Dodatna njega kože lica

Piling lica

Piling kože je mehanički postupak u kojem se uklanja površinski sloj kože. Nakon njega koža postaje glatka i sjajna, a također se potiče stvaranje kolagena u dubljim slojevima kože. Piling se može raditi kremama koje u svom sastavu imaju voćne kiseline, vitamin A ili druge aktivne sastojke koje potiču ljuštenje površinskog sloja kože. Također se mogu koristiti preparati s grubljim zrncima koji se utrljavaju masiranjem i tako uklanjaju odumrli sloj kože. Na tržištu postoje i četkice za masažu lica i piling.

Maske za lice

Maske za lice su popularne u tjednoj njezi, a biraju se prema tipu kože. Koriste se za dubinsko čišćenje i hidrataciju kože. Nanose se 1-2 puta tjedno, ostave 15-ak minuta i zatim isperu.

Uklanjanje dlačica

Za uklanjanje dlačica na koži lica savjetuju se postupci kojima se dlačice skidaju trajnije, uništavajući ih u korijenu. Ukoliko su dlake izraženije, svakako se prvo savjetujte s liječnikom kako biste bili sigurni da pojačana dlakavost nije uzrokovana hormonskih razlozima. Za kožu brade uvijek je preporuka metoda uklanjanja laserom ili elektrolizom (tretman uništavanja korijena dlake slabom strujom). Dlačice na koži iznad usne mogu se posvijetliti posebnim preparatima za posvjetljivanje ili ukloniti laserom, elektrolizom ili depilacijom pomoću voska. Budite oprezni ako depilaciju radite sami, zbog moguće upale folikula dlake ili nastanka hiperpigmentacija. Nakon depilacije primijenite proizvode za njegu koji djeluju protuupalno i antiseptički. Ne savjetuje se ovaj tip tretmana obavljati ljeti.

Tipovi kože lica

Proizvode za njegu lica uvijek birajte prema svojem tipu kože. Ona može biti:

  • normalna koža
  • suha koža
  • mješovita koža
  • masna koža
  • osjetljiva koža.

Normalna koža lica

Normalna koža lica (koja nije ni presuha, ni premasna) je idealni tip kože, ali i najrjeđi. Njega je jednostavna i uključuje tipičnu rutinu za njegu lica: čišćenje kože, hidrataciju te pravilnu zaštitu od sunca. Savjetuje se korištenje preparata koji su namijenjeni normalnoj koži.

Dehidrirana i suha koža lica

Suha ili dehidrirana koža je koža kojoj nedostaju masnoće (lipidi). Zaštitna uloga kože je oslabljena, voda ”bježi” iz kože i zbog tog dolazi do dehidracije. Za ovaj se tip kože kaže da ”brže stari”, jer se u ranijoj dobi mogu primijetiti prve bore. Faktori koji dodatno mogu utjecati na suhoću jesu zimski mjeseci i centralno grijanje, klimatizirane prostorije, ali i stresni, užurbani način života.

U njezi suhe kože savjetuje se primjena nježnih proizvoda za čišćenje kože, nikako sapuna koji je dodatno isušuju. Kreme za suhu kožu lica trebaju biti bogatije teksture, bogate lipidima, sa što manje dodataka (mirisa, aditiva i konzervansa) jer je suha koža sklona iritaciji. Treba, koliko god je moguće, izbjegavati ekstremne vremenske uvjete, jer vrlo topli, hladni ili suhi zrak dodatno narušava ravnotežu vlage u koži, a zimi se savjetuje koristiti ovlaživač zraka u prostoriji.

Mješovita koža lica

Mješovita koža lica ima masnu T zonu — koža nosa, čela i brade sklona je jačem mašćenju i nakupljanju nečistoća. U njezi se savjetuje primjena sredstava za čišćenje, vlaženje kože i zaštitu od sunca koji su prilagođeni mješovitoj koži (obično na deklaraciji piše da se radi o preparatima za masnu i mješovitu kožu). Treba izbjegavati preparate na bazi alkoholnih sastojaka, jer oni pojačavaju iritaciju. Može se savjetovati i piling jedan puta tjedno. Tijekom dana je moguće smanjiti masnoću T zone pomoću matirajućih maramica s kojima samo treba lagano potapkati po masnom području lica.

Masna koža

Masna koža lica karakterizirana je pojačanim lučenjem sebuma, proširenim porama i sklonosti nastajanju prištića. Koža je masna i sjajna. Njega masne kože također uključuje sve korake u njezi lica, od čišćenja kože (jutarnjeg i večernjeg), vlaženja kože do pravilne dnevne zaštite od sunca. No budući da masna koža ima veću aktivnost bakterija Propionibacterium acnes i Pityrosporum ovale, često se za čišćenje ovakve kože savjetuju sredstva (gelovi za pranje, micelarne otopine ili losioni) koji imaju antibakterijski učinak. Piling lica se može koristiti češće, svaki četvrti dan.

Osobe s masnom kožom obično misle da im vlaženje kože ne treba te zbog toga koriste preparate koji isušuju površinski sloj, no onda u dubinskom sloju i dalje ostaje masna. Zato se savjetuje nikad ne preskakati hidrataciju, već samo birati preparate za masni tip kože, koji su laganiji i imaju vodenastiju teksturu. Osobe s masnom kožom trebaju koristiti i dekorativnu kozmetiku namijenjenu masnom tipu, koja neće dodatno začepiti pore i uzrokovati nastanak akni.

Osjetljiva koža

Osjetljiva (netolerantna) koža je česti tip kože u srednjoj i starijoj životnoj dobi. Posljedica je stresa, užurbanog načina života te korištenja neadekvatne dekorativne kozmetike i kozmetike za njegu lica. Simptomi osjetljive kože su crvenilo, peckanje, iritacija i žarenje. Osobe s ovim tipom kože trebaju smanjiti broj kozmetičkih preparata na najmanji mogući broj, te paziti da oni imaju oznaku da su namijenjeni osjetljivoj, intolerantnoj koži. Izbjegavati preparate koje sadrže mirise, parfeme i druge nepotrebne dodatke. Piling lica svakako izbjegavati. Voda uvijek mlaka, ne pretopla niti hladna jer se pojačava iritacija kože. Ukoliko voda iritira kožu, koristiti samo micelarne otopine za osjetljivu kožu. Nakon nježnog čišćenja kože nanijeti umirujuću kremu (dnevnu sa zaštitnim faktorom, noću za vlaženje). Prije prvog korištenja treba obavezno testirati preparat — prvo ga primijeniti na kožu unutrašnje strane podlaktice, pričekati 15-ak minuta i vidjeti je li koža reagirala.

Posebnosti njege lica ovisno o dobi

Njega kože u 20-im godinama

Većina osoba u 20-im godinama ima zahvalnu kožu. Adolescentne akne su se smirile, a koža je dobro hidrirana, čvrsta, blistava i zategnuta. Obično nije osjetljiva, ne pokazuje znakove umora i početnog starenja. No i takva koža traži redovito čišćenje, vlaženje i pravilnu zaštitu od sunca, te adekvatnu njegu pomoću preparata koji nisu preagresivni.

Njega kože u 30-im godinama

U ovim godinama se već uočavaju prvi znakovi starenja, bore su još sitne, ali na nekim mjestima uočljivije (takozvane bore smijalice i bore ljutilice). Mogu se uočiti i hiperpigmentacije (posljedica pretjeranog izlaganja suncu ili hormonalnih promjena). Dnevna rutina i dalje uključuje čišćenje, vlaženje i neizostavnu dnevnu zaštitu od sunca. U njegu kože također možete uklopiti kremu za bore s aktivnom komponentom poput antioksidansa (vitamina C), retinola ili hijaluronske kiseline, koje mogu ublažiti pojavu vidljivih znakova starenja (bore i zatezanje lica).

Njega kože u 40-im i 50-im godinama

U ovim godinama se već radi o njezi zrele kože. Smanjena je aktivnost lojnica i zbog toga je koža suha, dehidrirana i gubi sjaj. Mijenja se struktura kolagenih i elastičnih vlakana, a i zbog djelovanja gravitacijske sile koža gubi čvrstoću i tonus. Lice izgleda umornije i opuštenije nego u mlađim godinama, a česta je pojava neujednačenog tena i hiperpigmentacija. Bore postaju dublje. Kako je zrela koža suša, savjetuje se primjena sredstava za čišćenje koji su blaži i nježniji.

Osnova njege je i dalje dobra hidratacija kože — uvode se kreme koje pojačano vlaže kožu, usporavaju starenje i imaju ulogu zatezanja (liftinga). Najbolje kreme za lice poslije 50. su one koje (osim zaštitnog faktora) u svome sastavu imaju i antioksidanse poput zelenog čaja ili vitamina (C i E), hijaluronske kiseline i slične sastojke. Noćne kreme najbolji učinak pokazuju ako u svom sastavu imaju retinoide ili alfa-hidroksilne kiseline. Posebnu pažnju treba posvetiti njezi osjetljive kože oko očiju. Poželjno je povremeno raditi gimnastiku lica i masažu lica, vrata i dekoltea.  Koži nikad dovoljno pažnje, zato je pomno njegujte od rane mladosti pa sve do zrele dobi!

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci