30.01.2024.

Inducirani porod - Kada je potreban i koliko traje?

Inducirani porod podrazumijeva izazivanje poroda različitim metodama, a potrebno je napraviti u pojedinim slučajevima, npr. kod preeklampsije.

Inducirani porod

Trudnoća završava porodom, i to najčešće između 37. i 41. tjedna, kada se spontano razvijaju trudovi i dolazi do puknuća plodovih ovojnica. Međutim, ponekad je potrebno izazvati porod različitim postupcima koji će dovesti do trudova i otvaranja vrata maternice, a to se naziva induciranim porodom. Razlozi mogu biti prekomjerno trajanje trudnoće ili različita stanja koja ugrožavaju majku ili dijete ako se trudnoća dalje nastavi. 

Upoznat ćemo vas s razlozima iz kojih se inducira porod, načinima kako se to radi i kako uopće izgleda postupak, ali i s mogućim komplikacijama navedenog postupka. 

Kada se radi inducirani porod?

Inducirani porod je postupak kojim se sprečavaju mogući negativni utjecaji u daljnjem tijeku trudnoće na majku i/ili dijete. Indukcija poroda se odgađa, što je više moguće s obzirom na zrelost djeteta za život izvan maternice. 

Dodavanje drippa (infuzija oksitocina za pojačavanje trudova) ili prokidanje vodenjaka tijekom započetog poroda ne predstavlja indukciju već stimulaciju poroda. Najčešći razlozi za inducirani porod su:

Prenošenje 

Ulazak trudnoće u puni 42. tjedan događa se u oko 10% trudnoća. Postoji ugroženost djeteta radi slabije funkcije posteljice. Dijete  ima naboranu kožu, gubi potkožno masno tkivo te se guli koža (ruke poput pralje), a plodova voda je prozirna.

Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes je šećerna bolest koja se razvija u trudnoći. Predstavlja ugroženost djeteta kada se trudnoća nastavlja nakon:

 • 39. tjedna ako je u terapiji gestacijskog dijabetesa inzulin ili peroralni antidijabetik
 • 40. tjedna ako su vrijednosti šećera u krvi održavane samo dijetom bez specifične terapije.

Razlozi za indukciju poroda su što postoji češći razvoj bolesti kod djece, prekomjerni rast djeteta (iznad 4000 gr) i moguće komplikacije u porodu takvog djeteta.

Preeklampsija

Preeklampsija predstavlja povišene vrijednosti krvnog tlaka i posljedičnu pojavu više razine proteina u mokraći. Ovisno o težini bolesti i mogućeg razvoja komplikacija, porod se inducira kada dijete postigne zrelost za život izvan maternice. Rijetko se inducira između 34. i 37. tjedna trudnoće, a češće u 38. ili 39. tjednu trudnoće.

Nakon poroda najčešće dolazi do povlačenja simptoma i normalizacije krvnog tlaka.

Pogoršanje kroničnih bolesti majke

Tijekom trudnoće, u određenom trenutku može doći do pogoršanja bolesti majke koje su postojale i prije trudnoće, a najčešće se radi o pogoršanju srčanih, jetrenih ili bubrežnih bolesti majke.

Zastoj u rastu djeteta (IUGR, Intrauterine Growth Restriction)

Ultrazvučno procijenjena težina djeteta ispod desete percentile za tjedne trudnoće smatra se zastojem u rastu djeteta. Veći je rizik pobola i smrtnosti djeteta, a uzroci zastoja mogu biti:

 • infekcije (npr. citomegalovirusima, toksoplazmozom)
 • prirođene anomalije ploda
 • genetske bolesti djeteta
 • slabija prokrvljenost posteljice
 • teže anemije majke
 • hipertenzija u trudnoći
 • gestacijski dijabetes
 • pušenje, narkotici i alkoholizam tijekom trudnoće
 • primjena lijekova za epilepsiju i dr.

Prijevremeno prsnuće vodenjaka

Prijevremeno prsnuće vodenjaka podrazumijeva curenje plodove vode, gdje nakon 24 do 48 h nakon prsnuća plodovih ovoja ne dolazi do spontanog razvoja trudova. Porod se inducira kako bi se spriječio razvoja infekcije plodovih ovoja (korioamnionitisa) i mogućih komplikacija za dijete i majku.

Ultrazvukom procijenjeno veliko dijete

Ovisno o veličini zdjelice majke, a rijetko prije 38. ili 39. tjedna trudnoće, izbjegava se mogući nesrazmjer između veličine djeteta i majčine zdjelice, a time se smanjuje potreba za dovršetak trudnoće carskim rezom.

Smanjena količina plodove vode (oligohidramnion) 

Smanjena količina plodove vode procjenjuje se ultrazvukom (AFI; Amniotic Fluid Indeks) i znakom moguće fetalne patnje. Kombinira se s ultrazvučnim mjerenjima protoka krvi djeteta i CTG (kardiotokografskim) zapisom. 

Znakovi fetalne patnje

Znakovi fetalne patnje — mekonijska plodova voda (zelenkasta plodova voda), neadekvatni CTG zapisi i UZV granično patološki znakovi.

Smrt djeteta u maternici

Ako je ustanovljena smrt djeteta u trudnoći, istu je potrebno što prije dovršiti induciranim porodom, a izbjegavanjem se teži ugroženosti majke.

Koliko traje inducirani porod?

Inducirani porod može trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana, ovisno o odgovoru trudnice na poduzete postupke. Najčešće se dovršava unutar 12 h do 18 h od početka postupka. 

Ovisno o ginekološkom nalazu, prilikom započinjanja indukcije planira se i moguće trajanje. Npr. prilikom postavljanja prostaglandinskog gela u rodnicu potrebno je bar tri sata pričekati da li će doći do reakcije na isti. Ako dođe do kvalitetnog odgovora maternice na primijenjenu metodu i trajanje indukcije poroda će biti kraće.

Inducirani porod trajanje

Kako izgleda inducirani porod?

 • Ginekološki pregled (procjena dužine i otvorenosti vrata maternice, položaja i veličine djeteta, veličine zdjelice trudnice te ultrazvučna procjena veličine i položaja djeteta i pregled boje plodove vode (amnioskopija) ako je prohodan cervikalni kanal.
 • Smještaj trudnice u prostoriju za praćenje tijekom indukcije poroda.
 • Postavljanje uređaja za praćenje otkucaja dječjeg srca i aktivnost maternice (trudove) – CTG.
 • Toaleta vanjskog spolovila i rodnice trudnice.
 • Sterilnim rukavicama postavljanje gela u rodnicu ili drugog sredstva za indukciju poroda (postavljanje prostaglandinskog gela u rodnicu ili u kanal vrata maternice, mogu se koristiti i prostaglandini u infuziji). 
 • Ako je vrat maternice prohodan postavlja se tzv. balon katetera u gornji dio vrata maternice, čime se odlupljuju ovoji od stijenke maternice i širi se cervikalni kanal, odlupljivanje plodovih ovoja prstom prilikom pregleda (stripping). Ako je vrat maternice skraćen i otvoren 4 cm ili više, amniotomijom (prokidanje plodovih ovoja) mogu se izazvati trudovi. Ako je vrat maternice gotovo u potpunosti nestao  trudovi se mogu izazvati i infuzijom oksitocinona (drippa), često uz prokidanje vodenjaka.
 • Mirovanje trudnice na leđima tijekom prvog sata praćenja uz kontinuirano snimanje CTG zapisa.
 • Ovisno o odgovoru na primijenjenu metodu daljnji postupak ili ponavljanje istog.

Prednosti induciranog poroda

Prednost induciranog poroda je u smanjenju mogućih komplikacija koje se mogu razviti u određenim situacijama vezanim uz trudnoću. Uvijek se procjenjuju mogući rizici nastavka trudnoće i rizici indukcije. Kada su rizici nastavka trudnoće veći od rizika indukcije ginekolog će vam predložiti indukciju poroda. 

Nedostaci induciranog poroda

Nedostaci induciranog poroda mogu biti:

 • izostanak ili slaba reakcija na metodu indukcije poroda je razlog dovršetka trudnoće carskim rezom
 • puknuće stijenke maternice — češće kod dugotrajne indukcije poroda, primjena metoda kod žena koje su imale operacijski zahvat na maternici (prethodni carski rez, odstranjivanje mioma…)
 • moguće infekcije tijekom postupka 
 • reakcija majke na farmakološke pripravke — mučnine, povraćanje, vrtoglavica, ubrzan rad srca i dr.

Indukcija poroda ponekad je potreban i bitan postupak kojim se započinje dovršetak trudnoće iz raznih razloga. U većini slučajeva nakon procjene vašeg stanja i stanja djeteta te mogućih komplikacija u slučaju nastavka trudnoće, vaš će vam ginekolog predložiti indukciju poroda. Ukratko, ako je vama i djetetu bolje da se dovrši trudnoća, ginekolog će vam predložiti i upoznati vas s kojom bi metodom bilo najbolje započeti porod. 

Iako se sve doima “umjetno izazvanim porodom”, koriste se metode i kemijske supstance koje i inače vaš organizam proizvodi tijekom spontanog poroda. Nadamo se da smo vam smanjili strah od nepoznatog, a time i pojačali pozitivan stav o kojem uspješnost indukcije poroda uvelike ovisi. 

Članak napisao:

Duško Pall, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci