04.10.2023.

Epiduralna - Prednosti, nedostaci i odgovori na najčešća pitanja

Epiduralna anestezija se koristi kod poroda kako bi se smanjila bolnost poroda, no bolnost poroda se razlikuje od trudnice do trudnice.

Epiduralna

Većina trudnica se boji poroda radi bolnosti i dužine trajanja. Epiduralna anestezija je zlatni standard koji se danas koristi u modernoj ginekologiji kojim se smanjuje bolnost pri porodu

Epiduralna anestezija se koristi u različitim operacijskim zahvatima, ali najčešće pri porodu. Može se primijeniti i u postoperacijskom razdoblju radi smanjenja boli, ali to je relativno rijetko. Anestetik se aplicira u tzv. epiduralni prostor kralježnice gdje se nalaze korijeni moždinskih živaca te se time smanjuje osjećaj boli određene regije. 

U ovom ćemo vas tekstu upoznati s epiduralnom anestezijom, pojasniti tko je može dobiti i kako se izvodi te vas informirati o mogućim komplikacijama primjene.

Kada se koristi epiduralna?

Bol tijekom poroda se često karakterizira kao najteža bol koju su žene iskusile u svom životu. Kako bi iskustvo poroda bilo što pozitivnije, primjena epiduralne anestezije je našla svoju široku primjenu:

 • daje se u lumbalnom dijelu kralježnice 
 • uz epiduralnu anesteziju često se uključuje dripp (regulator trudova)
 • češće se daje kod prvorotkinja
 • primjenjuje se kod snažnih i bolnih trudova kada je vrat maternice otvoren četiri centimetra 
 • olakšava razdoblje otvaranja vrata maternice i izgona djeteta kod poroda
 • nije potrebno uspavljivanje pa možete vidjeti i pozdraviti novopridošlog člana obitelji 
 • u slučaju potrebe, može se produbiti u spinalnu anesteziju za hitni carski rez
 • u trenucima poroda, analgezija se smanjuje radi suradnje rodilje pri porodu
 • drugi operacijski zahvati — npr. u području prsnog koša, trbuha ili urološke operacije
 • nakon operacijskih zahvata — radi smanjenja postoperacijske boli.

Tko može dobiti epiduralnu?

O primjeni epiduralne analgezije obavit ćete razgovor s anesteziologom koji će procijeniti možete li istu dobiti ili ne. Također je bitan i ginekološki nalaz pri prijemu u rađaonu, jer, ovisno o otvorenosti vrata maternice, jačini i bolnosti trudova, ginekolog će vam predložiti primjenu epiduralne analgezije. 

Prilikom prijedloga za primjenu anestezije, trebat će biti zadovoljeni određeni uvjeti:

 • uredan nalaz kompletne krvne slike i faktora zgrušavanja krvi
 • uredan klinički pregled dijela kralježnice u kojem treba biti aplicirana epiduralna analgezija
 • vaš pristanak na primjenu epiduralne analgezije
 • prethodni operacijski zahvati kralježnice, deformiteti ili razvojne anomalije onemogućavaju primjenu epiduralne analgezije
 • otvorenost vrata maternice više od 6 cm kod višerotke, odnosno 7 cm kod prvorotke nije indikacija za epiduralnu analgeziju jer će porod nastupiti možda prije nego se sve provjeri i neće biti dovoljno vremena za izvođenje epiduralne analgezije.

Kako se daje epiduralna?

Prije samog davanja epiduralne analgezije, dobit ćete određenu količine infuzije kako ne bi došlo da pada krvnog tlaka nakon postavljanja epiduralne analgezije. Postavljanje epiduralne analgezije obavlja liječnik anesteziolog.

 1. U sjedećem ili položaju na boku savijene glave prema koljenima što je više moguće, dobija se najširi prostor za postavljanje katetera za epiduralnu analgeziju. 
 2. Područje kože gdje će se postaviti kateter za anesteziju se opere i dezinficira.
 3. Lokalno se daje anestetik u područje kože gdje će se učiniti početni ubod.
 4. Uvodi se igla vodilica kojom se dolazi do epiduralnog prostora.
 5. Kada anesteziolog ustanovi da se nalazi u epiduralnom području, kroz tanki će kateter ubrizgati određenu količinu anestetika.

Epiduralna injekcija

Tijekom trajanja epiduralne analgezije u porodu, pratit će vam se vrijednosti krvnog tlaka. Kateter ostaje do kraja poroda ili operacijskog zahvata te se time prema potrebi može dodavati anestetik.

Prije zahvata ili tijekom daljnjeg tijeka anestezije, prvo ćete osjetiti mišićnu slabost u nogama, a vrlo brzo i nestanak boli

Koliko traje epiduralna?

Anesteziolog određuje dozu lijeka koja će omogućiti izostanak osjećaja boli nekoliko sati (obično doza osigurava bezbolnost 2 h).

Kako kateter ostaje u epiduralnom području, moguće je dodavanje doze anestetika onoliko koliko je potrebno umanjiti osjećaj boli.

Nekoliko sati (oko 2 h) nakon prestanka davanja lijeka, prvo se vraća osjećaj mišićne snage i osjeta, a time i osjećaj boli. Kateter se obično nakon poroda odmah odstranjuje, ali može se ostaviti do četiri dana nakon operacijskog zahvata kada se mora odstraniti kako ne bi došlo do infekcije.

Da li epiduralna boli?

Prilikom postavljanja epiduralne analgezije možete imati osjećaj neugode ili blaže bolnosti jer se kateter i igla postavljaju blizu živaca pa u slučaju dodira istog možete to i osjetiti. 

Prednosti epiduralne

Prednosti epiduralne su:

 • manje komplikacije u odnosu na opću anesteziju
 • iskustvo bezbolnog poroda
 • smanjenje postporođajne depresije 
 • moguće kontinuirano dodavanje anestetika ovisno o potrebi
 • nema utjecaja na dijete tijekom poroda
 • u slučaju potrebe za hitnim carskim rezom, brže i lakše uvođenje u spinalnu anesteziju 
 • manje korištenje lijekova protiv boli tijekom i nakon operacijskog zahvata
 • kraći boravak u bolnici.

Nedostaci i rizici epiduralne

Rizici i nedostaci epiduralne su:

 • nešto produljen porod 
 • nastanak krvnog ugruška u području davanja analgezije
 • nastanak upale u području davanja analgezije
 • bolnost u području punkcije kralježnice
 • neurološki ispadi zahvaćene regije
 • prevelike doze anestetika kod majke mogu dovesti do usporenog rada srca, nižeg krvnog tlaka, glavobolje, mučnine i povraćanja.

Primjena epiduralne analgezije u porodu omogućila je trudnicama što bezbolnije iskustvo poroda. Nakon primitka u rađaonicu, ginekolog i anesteziolog će uz vašu suglasnost predložiti primjenu ove vrste analgezije. Brojne prednosti ove metode za smanjenje porođajne boli opravdava njenu primjenu. Stoga se prije poroda u razgovoru s ginekologom i anesteziologom informirajte o prednostima i mogućim komplikacijama koje bi, u vašem slučaju, epiduralna anestezija mogla uzrokovati. 

 

Članak napisao:

Duško Pall, dr.med

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci