19.06.2024.

Placenta previa ili niska posteljica ─ uzroci, liječenje i komplikacije

Placenta previa ili nisko ležeća posteljica položaj je posteljice koja je ili iznimno blizu, prekriva djelomično ili potpuno ušće vrata maternice.

Placenta previa

Placenta previa je pojam koji se odnosi na sijelo posteljice koje onemogućava normalan tj. vaginalni porod i koja može dovesti do određenih problema tijekom trudnoće. U ovom tekstu upoznat ćemo vas s razlozima nastanka placente previe, kao i s mogućnošću dijagnosticiranja i mogućim komplikacijama tog stanja. 

Posteljica se najčešće nalazi u prednjoj ili stražnjoj stijenci maternice te u vrhu (fundusu) maternice. Ako se posteljica usadi i stvori na mjestu samog izlaza bebe u porođajni kanal, vaginalni porod nije moguć i takve se trudnoće dovršavaju carskim rezom. 

Što je placenta previja ili niska posteljica?

Placenta previa nije bolest posteljice nego označava nepravilno sijelo tj. položaj posteljice. Placenta previa je urastanje i stvaranje posteljice na ili blizu izlaza bebe iz maternice, tj. na ulazu u cervikalni kanal (grlić maternice). Posteljično tkivo se nalazi uz sam rub unutarnjeg ušća maternice ili ga dijelom, odnosno potpuno prekriva.

Češće se javlja kod žena koje su imale operacijski zahvat na maternici, kao što su:

Pojavnost placente previje je 1 u 200 trudnoća no javlja se tek nakon 20. tjedna trudnoće, odnosno definitivna se dijagnoza postavlja u 27. tjednu trudnoće kada završava razvoj posteljice te se može sa sigurnošću utvrditi konačno sijelo posteljice. Placenta previja je uzrok određenih komplikacija tijekom trudnoće, a trudnoće u kojima se placenta previja razvila dovršavaju se carskim rezom.

Nisko sijelo posteljice označava položaj posteljice manje od 3 cm od unutarnjeg ušća kanala vrata maternice. Ako je straga, ne znači nužno dovršetak poroda carskim rezom no ako je sprijeda, trudnoća se uglavnom dovršava carskim rezom radi mogućih komplikacija.

Vrste placenta previje

Ovisno o položaju posteljice, kod placente previje razlikujemo tri osnovna tipa:

 • Placenta praevia marginalis (rubna placenta previa) – rub posteljice se nalazi uz sam rub unutarnjeg ušća kanala vrata maternice.
 • Placenta praevia partialis (parcijalna placenta previa) – posteljica dijelom prekriva unutarnje ušće kanala vrata maternice.
 • Placenta praevia totalis (potpuna placenta previa) – posteljica u potpunosti prekriva ulaz u cervikalni kanal.

Parcijalna placenta previa

Uzrok placenta previje

Posteljica se može usaditi i razviti na različitim mjestima u maternici. Najčešće se nalazi u dijelovima maternice na kojima ne dolazi do komplikacija ili nemogućnosti vaginalnog poroda. Pojavnost placente previje je češća u određenim situacijama:

 • operacijski zahvati na maternici — na mjestima operacijskih zahvata razvija se vezivno tkivo i deformiteti šupljine maternice koji mogu biti uzrok nepravilnog sijela posteljice (kiretaže, carski rez, odstranjenje tumora maternice – miomi, polipi…)
 • pušenje ili korištenje narkotika povećava pojavnost placente previje
 • kod trudnica iznad 35. godine života 
 • kod višeplodnih trudnoća (npr. blizanačka trudnoća)
 • kod žena s miomima maternice.

Simptomi placenta previje

Krvarenje tijekom trudnoće ili u porodu osnovni je i najopasniji simptom. Kako se otvara ušće vrata maternice tijekom trudova i poroda tako dolazi do oštećenja krvnih žila maternice i posteljice što za posljedicu ima obilnija krvarenja što ugrožava život majke i djeteta

Krvarenje se može javiti prilikom pregleda ili nakon spolnog odnosa, ali i spontano. Karakteristični su bolovi osrednje jakosti u području leđa ili trbuha te stezanja maternice (kontrakcije).

Dijagnoza placenta previje

Dijagnoza placente previje odvija se ultrazvučnim pregledom od 20. do 27. tjedna kojim se prati mjesto razvoja tj. sijela posteljice. Na placentu previju se posumnja ako su prisutna učestala krvarenja iz rodnice tijekom trudnoće ili u porodu.

Ultrazvučni pregled za dijagnozu placenta previje

Liječenje placenta previje

Ako se tijekom trudnoće dijagnosticira placenta previa, liječenje iste je nemoguće, ali ćete dobiti određene savjete vašeg ginekologa:

 • mirovanje i održavanje trudnoće – izbjegavanje značajnije fizičke aktivnosti i težih fizičkih poslova te spolnih odnosa, javljanje na češće ginekološke i UZV preglede, praćenje mogućih komplikacija i ako se javljaju krvarenja iz rodnice, odmah se treba javiti na kontrolni pregled
 • uzimanje nadomjestaka željeza radi anemije
 • po potrebi ginekolog će vam propisati lijekove za mogući razvoj kontrakcija maternice – hormonalna terapija za opuštanje maternice (Utrogestan, Duphaston…), preparati magnezija
 • transfuzija krvi – rijetko se koristi i samo u iznimnim slučajevima jakog krvarenja
 • dovršetak trudnoće carskim rezom, ovisno o tjednima trudnoće, ugroženosti djeteta, ali i ugroženosti majke.

Moguće komplikacije placenta previje

 1. Zastoj u rastu djeteta (IUGR) – manja kvaliteta tkiva u kojem se razvija posteljica, učestala krvarenja i anemija trudnice dovode do smanjene porođajne težine djeteta.
 2. Anemija trudnice – razvija se radi učestalih krvarenja tijekom trudnoće. 
 3. Prijevremeni porod – radi mogućeg obilnijeg krvarenja radi kojeg se trudnoća mora ranije dovršiti.
 4. Završetak trudnoće carskim rezom s pratećim mogućim komplikacijama.
 5. Nepravilno urastanje posteljice (placenta accreta, percreta…) – kako se radi o nekvalitetnom mjestu urastanja posteljice, češća je komplikacija urasla ili prorasla posteljica, što otežava odljuštenje posteljice nakon poroda te je potreban dodatni operacijski zahvat.

Placenta previja nije uzrok češćih pobačaja jer se konačna dijagnoza postavlja nakon 27. tjedna trudnoće kada to smatramo porodom. Ako vaš ginekolog dijagnosticira da imate placentu previju tijekom pregleda u kasnoj trudnoći, neće ispitivati prohodnost kanala vrata maternice tj. otvorenost prstom jer može izazvati krvarenje.

 

Placenta previja može predstavljati ozbiljan problem tijekom trudnoće no, nasreću, njena pojavnost je mala – do 0,8%. Ako se dijagnosticira tijekom vođenja trudnoće biti ćete upozoreni na moguće komplikacije ali i na ono što smijete raditi tijekom trudnoće a što ne.

U slučaju jačeg krvarenja tijekom kasnije trudnoće a znate da imate placentu previju potrebno je odmah se javiti na ginekološki pregled kako bi se ustanovio stupanj mogućih komplikacija. Kako se trudnoća sa placentom previom dovršava carskim rezom planirajte, zajedno sa vašim ginekologom, hospitalizaciju i organizirajte se na vrijeme za novog člana obitelji.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci