20.06.2024.

Ultrazvuk abdomena — kako se pripremiti, postupak i trajanje

Pripremite se ultrazvuk abdomena. Ginekolog za Lupilu otkriva sve što morate znati o ultrazvuku abdomena.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk je bezbolan i bezopasan tj. neinvazivan dijagnostički postupak kojim se dobivaju vrijedne informacije o promatranim organima. Često se koristi kao dodatna metoda nakon što se laboratorijskim nalazima iz krvi pacijenta nađu patološke vrijednosti određenog organskog sustava. 

Ultrazvuk se u kasnijim tjednima trudnoće radi preko trbuha tj. abdominalnom sondom, čime se prati razvoj djeteta i trudnoće. U određenim situacijama kada trudnica ima problema s ostalim organima koji se nalaze u trbušnoj šupljini također je moguće prikazati određene organe abdominalnim ultrazvukom.

Što je ultrazvuk?

Ultrazvučni aparat omogućava vizualizaciju trbušnih organa tako što koristi zvučne valove visoke frekvencije koji se preko ultrazvučne sonde usmjeravaju prema promatranom organu preko kože, a onda se odbijaju od površine organa i tkiva unutar organa prema toj istoj sondi. Računalni program unutar ultrazvučnog aparata obrađuje reflektirane zvučne valove i pretvara ih u smislenu sliku koju liječnik dobiva na monitoru uređaja. Abdominalnim ultrazvukom prikazuju se organi u području trbušne šupljine:

 • jetra i žučni mjehur – masna jetra, tumori jetre, žučni kamenci, upala žučnog mjehura
 • gušterača – upalne promjene gušterače, tumori gušterače
 • bubrezi – upalne promjene bubrega, bubrežni kamenci, ciste bubrega, funkcionalnost bubrega
 • slezena – veličina slezene, upalne promjene
 • ispunjenost i pokretljivost crijeva, tumori
 • mokraćni mjehur
 • velike krvne žile – trbušna aorta i donja šuplja vena-aneurizme
 • prisutnost slobodne tekućine u trbušnoj šupljini
 • kod žena maternica i jajnici uz pun mokraćni mjehur
 • kod muškaraca prostata.

Kada se radi ultrazvuk abdomena u trudnoći?

Abdominalni ultrazvuk u trudnoći se koristi:

 • u praćenju trudnoće, uglavnom nakon 14. tjedna
 • za anomaly scan između 19. i 22. tjedna trudnoće – ustanovljuje se pravilan razvoj organa i morfologija djeteta
 • za ultrazvučna mjerenja između 32. i 34. tjedna trudnoće uz prikaz protoka kroz određene krvne žile djeteta – daje uvid u prirast tjelesne težine ploda, kao i u opće stanje.

Po potrebi, abdominalni se ultrazvuk može i češće koristiti u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ovisno o potrebi, ali i kod patoloških stanja trbušnih organa tijekom trudnoće; prikaz trbušnih organa može biti otežan radi trudnoće koja ih dijelom pokriva ili potiskuje.

Gdje obaviti ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena obavlja se na odjelima radiologije u bolnicama ili u radiološkim ambulantama domova zdravlja. Naravno, i veliki broj privatnih ustanova pruža uslugu ultrazvuka abdomena. Abdominalni ultrazvuk radi praćenja trudnoće obavlja ginekolog.

Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Priprema za ultrazvuk abdomena ne iziskuje teža odricanja ili posebne pripreme.

 1. Od 8 do 12 sati prije pregleda izbjegavaju se hrana i tekućina .
 2. Dan prije pretrage izbjegavati hranu ili pića koja nadimaju, npr. mahunarke, gazirana pića i sl.
 3. Potrebno je ukloniti piercing iz pupka.
 4. U određenim situacijama liječnik će vam savjetovati uzimanje više tekućine prije pretrage.

Koliko traje ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena prosječno traje od 15 do 60 minuta i ovisi o broju organa koje treba pregledati. 

Kako se radi ultrazvuk abdomena?

 1. Pacijent leži na leđima na ispitnom ležaju, otklanja se odjeća s područja trbušne stijenke i postavlja se ultrazvučni gel na kožu trbuha koji služi za kvalitetniji prikaz.
 2. Abdominalnom ultrazvučnom sondom razmaže se gel po trbuhu i započinje se ultrazvučni pregled organa.
 3. Kod pregleda bubrega liječnik će zatražiti da se okrenete na bok.
 4. Ponekad će tijekom lakšeg prikaza određenih dijelova trbušnog organa biti potrebno duboko udahnuti i zadržati dah kraće vrijeme.
 5. Nakon završetka pregleda dobit ćete ubruse kojima ćete odstraniti gel.
 6. Nalaz i ultrazvučne slike u većini se ustanova izdaju odmah nakon pregleda.
 7. Nakon pregleda nastavljate sa uobičajenim dnevnim aktivnostima i nije potrebno nikakvo mirovanje.

Cijena ultrazvuka abdomena

Cijena ultrazvuka abdomena ovisi o broju pretraženih organa. U bolnicama i domovima zdravlja je besplatna i radi se uz uputnice određenog specijaliste koji je zatražio ultrazvuk abdomena. 

U privatnim ustanovama najčešće ultrazvuk kompletnog abdomena košta oko 50 do 60 EUR, a pojedinih organa oko 20 do 30 EUR.

 

Abdominalni ultrazvuk je neinvazivna i bezopasna metoda kojom liječnici dobivaju uvid u moguće bolesti trbušnih organa. Najčešća je prva dijagnostička metoda kada se sumnja na neku bolest trbušnih organa. Iskusan liječnik uz kvalitetan ultrazvučni uređaj većinu problema dijagnosticira relativno lako i brzo te se određeni problemi mogu otkriti na vrijeme.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci