18.01.2022.

Kako prevladati strah od poroda?

Strah od poroda je normalna reakcija koju imaju mnoge trudnice. Iskustva i savjeti majki će vam pomoći da ga prebrodite i da se pripremite na porod.

strah od poroda

Iako je porođaj potpuno prirodna stvar nitko ne može predvidjeti kako će izgledati dok porod ne krene. Strah od poroda je ponajviše strah od nepoznatog i neizvjesnosti pogotovo kada žena rađa prvo dijete. Ponekad strah od rađanja može biti toliko jak da se pretvori u paniku i anksioznost. Prvi korak u prevladavanju straha od poroda je informiranje stoga nastavite čitati!

Strah od poroda je u potpunosti normalan

Ne postoji trudnica koja se ne boji poroda bez obzira rađa li svoje prvo, drugo ili treće dijete. Kod prvorotkinja je to najčešće strah od boli, izgona i općenito situacije koja im je nepoznata dok sve buduće mame neovisno o iskustvu brinu hoće li s bebom biti sve u redu. Nepobitna činjenica je da porod boli, ali isto tako bol i prođe. Svaka mama će vam reći da je sve zaboravila u trenutku kada je primila svoje dijete u naručje. Također, tijelo žene je prirodno stvoreno za rađanje i priprema se za porod tijekom cijele trudnoće. I u konačnici, zahvaljujući napretku medicine osim što je prirodan, porod je u današnje vrijeme i siguran proces što potvrđuju i statistike;

 • 9 od 10 žena rodi bez komplikacija
 • dio žena nema potrebu za lijekovima protiv bolova jer imaju brz i lagan porod
 • bolni porodi se na vaš zahtjev mogu ublažiti lijekovima i drugim metodama koje olakšavaju bol
 • medicinsko osoblje je osposobljeno za porod, uz vas je tijekom cijelog procesa i možete se pouzdati u njihovo znanje

Još jednom naglašavamo da je savim normalno da postoji određena doza straha od poroda jer svatko od nas se pomalo boji onoga što mu je nepoznato. Važno je prepoznati svoje strahove, “naoružati” se literaturom, pozitivnim iskustvima i, naravno, pozitivnim mislima.

Kako prevladati strah od poroda

kako prevladati strah od poroda

Plusić na testu za trudnoću je za ženu jedan od najsretnijih, najuzbudljivijih, a ponekad i najstresnijih trenutaka u životu. Sve trudnice koju su kroz to prošle znaju da je riječ o buri emocija koje vas u tom trenu preplave, a nakon toga kreće novo poglavlje vašeg života. Računanje termina poroda, upoznavanje s tijekom trudnoće i razvojem bebe u trbuhu je za većinu žena prva informacija koju potraže, a kako biste sve saznali na jednom mjestu naša preporuka je koristiti Lupilu kalendar trudnoće po tjednima. Paralelno s početnim informiranjem krenu i prvi strahovi. U prvom tromjesečju to je najčešće strah od gubitka bebe zbog čega neke žene ni ne podijele vijest o trudnoći osim s bliskim osobama. I to je sasvim normalno i razumljivo. Drugo tromjesečje postane u većini slučajeva period za planiranje, istraživanje i pojavu različitih emocija među kojima je i strah od poroda, ali sve se može uspješno prevladati.

Ne ignorirajte strah

Postoje trudnice koje pokušavaju negirati strah od poroda na način da si zadaju gomilu obveza kako bi odvratile misli od onoga što ih plaši. Stručnjaci tvrde da to može biti kontraproduktivno jer postoji velika šansa da na porodu dožive šok. Naime, ignoriranje straha od poroda ujedno znači da se trudnica ne educira i ne priprema za rađanje i prvi susret s bebom što nikako nije dobra metoda za prevladavanje straha koji zasigurno postoji. Taj strah će svakako “isplivati” u trenutku rađanja i može dovesti do potpune blokade trudnice te uvelike otežati porođaj.

Identificirajte svoje strahove

Dakle, osim što ne smijete ignorirati i negirati strah od poroda važno je prepoznati čega se točno bojite. To može biti strah od komplikacija u trudnoći, strah od boli tijekom rađanja ili strah od ishoda poroda i hoće li s bebom biti sve u redu. Identificiranje vaših strahova će vam pomoći da se bolje usmjerite na sve što vam može pomoći da prevladate konkretne strahove.

Educirajte se

Nije floskula da je znanje moć jer znanje zbilja je vaše najbolje oružje u prevladavanju straha od poroda. Stručna literatura, časopisi, specijalizirani portali kao što je Lupilu, grupe i forumi za podršku su izvor brojnih informacija i odgovora na sva pitanja o porođaju. Informiranjem o svemu što vas očekuje stječete samopouzdanje, a samim time povećavate svoje šanse da porod bude što sigurnije i ugodnije iskustvo.

Upišite tečaj za trudnice

Značajan korak u pripremi za porod je tečaj za trudnice. Tečajevi se održavaju pod vodstvom stručnih osoba koje će vas educirati o trudnoći i svemu što se događa s vašim tijelom tijekom poroda. Naučit će vas i tehnikama disanja koje opuštaju vašu psihu i tijelo tijekom rađanja kako bi izgon bebe bio uspješniji. Dodatna vrijednost tečajeva za trudnice je i razmjena iskustva s drugim ženama koje su već rađale ili trudnicama koje imaju iste strahove kao i vi.

Brinite o vašem zdravlju

Kako biste dali sve od sebe da rodite zdravu bebu brinite o vašem zdravlju tijekom trudnoće i bit ćete puno mirniji. Kvalitetna i raznovrsna prehrana te dovoljan unos vitamina i minerala pridonose zdravijoj trudnoći i boljem razvoju djeteta.

Napravite plan porođaja

Informirajte se o rodilištima i vrstama poroda ako, primjerice, razmišljate o porođaju u vodi. Također, stavite na papir svoje želje vezane uz pratnju na porodu, analgetike za ublažavanje bolova i epiduralnu kako bi medicinsko osoblje bilo upoznato s vašim preferencijama. U slučaju da je moguće stručni tim će pokušati uvažiti vaše želje no budite svjesni da će odluke donositi u interesu vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe.

Pripremite torbu za rodilište

torba za rodilište

Nemojte čekati zadnji tren kako biste pripremili sve stvari koje su vam potrebne za dolazak, boravak i izlazak iz rodilišta. Pripremom torbe za rodilište smanjujete stres i paniku pred porod i omogućavate sami sebi da bude skoncentrirani na trenutak koji vas očekuje, a to je susret s najvažnijom osobom u vašem životu. 

Uživajte u trudničkom “gniježđenju”

Pred kraj trudnoće ćete sigurno imati potrebu pripremiti sve za dolazak novog člana obitelji. Montiranje krevetića, pranje i peglanje posteljine, kupovina u koju preporučamo da uvrstite i Lupilu asortiman odjeće, čišćenje doma… Sve su to trenuci “nestinga” u kojima trebate uživati kako biste u porod ušli što opušteniji, ali su ujedno i znak da nastupa trenutak poroda.

Poslušajte svaki koristan savjet, pobrinite se za vaše mentalno zdravlje jer na taj način opuštate vaše tijelo, maternicu i sami sebi olakšavate iskustvo poroda.

Kako se nositi s paničnim strahom od poroda

 strah od poroda

Istraživanja pokazuju da oko 7 posto žena pati od nekontroliranog i paralizirajućeg straha od poroda i trudnoće koji se stručno naziva tokofobija. Paničan strah od poroda ih onemogućava u donošenju odluke o začeću, ometa njihovu sposobnost vođenja normalnog života, izaziva noćne more, anksioznost pa čak i depresiju. Tokofobija se razvija u različitim životnim razdobljima odnosno prije trudnoće, tijekom trudnoće i nakon poroda. Uzroci i simptomi paničnog straha od poroda su;

 • prethodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
 • panični napadaji, anksioznost i depresija tijekom trudnoće
 • osjećaj da će porod rezultirati smrću, pobačajem ili rođenjem djeteta koje nije zdravo
 • jaka želja žene za djetetom, ali izbjegavanje začeća

U slučajevima tokofobije preporučuju se antidepresivi i odlazak na psihoterapijsko savjetovanje. Najučinkovitija je, prema riječima stručnjaka, kognitivno bihevioralna terapija kroz koju se procesuiraju traumatični događaji koji su uzrokovali paničan strah od poroda. Postoji i nekoliko metoda koje mogu ublažiti ovakvu vrstu paničnog napadaja;

 • dišite mirno kroz trbuh – duboko udahnite i potrudite se da izdisaj traje što dulje kako biste umirili tijelo i umanjili anksioznosti
 • preusmjerite misli – u trenutku napada panike odvratite svoje misli jer ćete u protivnom zapasti u još gore stanje
 • usmjerite se na pozitivne stvari – bavite se aktivnostima koje vas vesele i razmišljajte o lijepim stvarima vezanim uz trudnoću i dolazak bebe
 • ne izbjegavajte neugodne situacije – kroz situacije koje kod vas izazivaju nelagodu morate proći jer izbjegavanjem samo pojačavate vašu anksioznost i produljujete patnju

Otjerajte depresivne misli druženjem s ljudima koji vas usrećuju, vježbanjem, autogenim treningom ili molitvom ako ste religiozni. I nikako se nemojte sramiti potražiti stručnu pomoć jer to je najbolje što možete učiniti za vas i vašu bebu.

Savjeti majki za prevladavanje straha od poroda

strah od poroda iskustva

Svaki porod je jedinstveno i posebno iskustvo, ali savjeti majki koje su to prošle vam mogu pomoći da se umirite i bolje pripremite za sve što vas očekuje u rađaoni.

Savjet mame Ivane, 36

“Ne mogu reći da se nisam bojala poroda, ali meni je tijekom cijele trudnoće fokus bio na trenutku kada ću upoznati svog sina i mislim da zbog toga nisam bila toliko opterećena onime što me čeka u rađaoni”.

Savjet mame Đurđice, 30

“Ja sam na početku trudnoće odlučila da neću paničariti ni čitati o bilo čemu vezanom uz porođaj jer ako su sve žene rodile i ja ću. Zeznula sam se jer se nisam pripremila psihički na toliku bol i činjenicu da sve to može dugo trajati. Mislila sam da ću umrijeti, čak sam ih u rađaoni tražila mobitel da nazovem mamu i oprostim se s njom. Bilo bi mi lakše da sam se ranije informirala o svemu”.

Savjet mame Nikoline, 37

“Bilo je trenutaka tijekom poroda u kojima sam se totalno gubila, ali kada sam slušala babicu, disala i tiskala prema njenim uputama trudovi su bili neusporedivo lakši”.

Savjet mame Tatjane, 41

“Inače sam u životu prava “štreberica” pa sam na isti način pristupila i porodu. Sve sam istražila, razradila svaki detalj i upoznala partnera sa svim svojim željama. Naravno da nije sve išlo prema planu, ali je meni ta priprema ulijevala sigurnost i umanjila taj strah od nepoznatog”.

Savjet mame Tene, 20

“Možda je uzrok moje bezbrižnosti oko poroda u mojim godinama, ali moram naglasiti da sam netom prije trudnoće završila srednju školu za primalje. Dakle, bila sam upoznata sa svime što se događa na porodu pa i drugim trudnicama savjetujem da se educiraju”.

Savjet mame Antonije, 33

“Moj prvi porod je bilo grozno iskustvo koje je završilo hitnim carskim rezom. Zbog toga sam se užasno bojala drugog puta, svi su zajedno sa mnom forsirali dogovoreni carski rez samo kako bi beba što prije izašla van, a na kraju sam uz par trudova rodila potpuno prirodno. Cijelu trudnoću sam paničarila bez razloga”.

Savjet mame Maje, 47

“Nakon rođenja prvog djeteta sam odlučila da ću u sljedećim trudnoćama ipak potražiti pomoć stručne osobe i mom slučaju je to bila doula. Ne mogu vam opisati koliko mi je priprema s njom drugu i treću trudnoću i porođaj učinila prekrasnim iskustvom”.

Savjet mame Anamarije, 35

“Pošto sam bila trudna s blizankama stalno je bio prisutan strah od toga hoću li iznijeti trudnoću do kraja i roditi dvije zdrave djevojčice. Puno mi je pomogao razgovor s mamama koje su, također, bile trudne s blizancima pa sam se s vremenom umirila i otišla u rodilište puna optimizma”.

Savjet mame Ive, 39

“Suprug je bio prisutan tijekom rođenja prvog i drugog djeteta, a na trećem porodu nije mogao biti zbog pandemije. Na kraju sam shvatila da mi je čak možda i lakše bez njega jer sam prethodna dva puta bila dodatno opterećena time kako će on sve doživjeti”.

 

Bez obzira na bol i izazove s kojima ćete se možda susresti tijekom poroda uvijek prvenstveno razmišljajte o tome kako je to zadnji korak do upoznavanja s vašim malim čudom. 

Informirajte se, planirajte, pripremajte i uživajte u majčinstvu!