24.03.2020.

Virusne bradavice - Vrste, liječenje i uklanjanje

Gotovo desetina populacije se susreće s problemom virusnih bradavica. Pročitaj članak i pravovremeno ih spriječi ili olakšaj svoje liječenje i uklanjanje bradavica.

Virusne bradavice su česte infekcije kože uzrokovane virusima. To su dobroćudne izrasline na koži koje se obično prezentiraju glatkim ili rožnatim čvorićima (papule), boje kože, ružičaste, žučkaste ili smeđaste boje. Mogu se pojaviti bilo gdje na koži tijela, najčešće na dlanovima i tabanima. Iako najčešće predstavljaju samo kozmetski nedostatak, znaju biti bolne (obično bradavice na tabanu ili ispod nokta), a mogu se i zacrveniti (upaliti) odnosno kod traume i krvariti.

Virusne bradavice se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se javljaju u dječjoj dobi.

Uzrok virusnih bradavica

 • Virusne bradavice mogu biti uzrokovane humanim papiloma virusnom (HPV). Danas je poznato više od 100 tipova ovog virusa. Inkubacija (vrijeme od kontakta s virusom pa do pojave znakova bolesti) može biti od nekoliko tjedana do više godina. Virus uzrokuje infekciju u najpovršnijem sloju kože (epidermisu).
 • Posebna varijanta virusnih bradavica, tipičnih za dječju dob, su moluske uzrokovane Molluscipox virusom. To je također virus koji se zadržava samo u epidermisu.

Način prenošenja

 • Obično se virus prenosi izravno, direktnim kontaktom s čovjeka na čovjeka.
 • Prijenos virusa može biti i indirektnim kontaktom preko ručnika ili odjeće.
 • Autoinokulacija je česti način prenošenja, tako osoba koja ima virusne bradavice na primjer na prstima ruku može prenijeti virus na usnicu, nosnice ili druge dijelove tijela.
 • Infekcija se također može širiti brijanjem, pa može nastati i više bradavica.
 • U adolescenciji i odrasloj dobi moguć je i spolni put prijenosa.
 • Osobe slabijeg imuniteta sklone su infekciji virusnim bradavicama i često imaju teži oblik infekcije.

Kako prepoznati virusne bradavice

Virusne bradavice imaju tipičan izgled i nije ih teško prepoznati. Obično se vide kao čvorići, glatke ili zadebljane površine, nekada uvučenog središta. Boja varira od ružičaste, žućkaste, smeđaste ili boje kože.

Podjela virusnih bradavica

 • Obične bradavice (verrucae vulgares) su obično lokalizirane na šakama, stopalima, laktovima i vanjskoj strani koljena. Izgledaju kao čvorići boje kože, žućkaste ili ružičaste boje, grube, zadebljane površine, veličine od nekoliko milimetara do jednog centimetara. Može biti prisutna jedna ili više bradavica. Na mjestu ozljede često se stvaraju nove bradavice.

Obične bradavice na koži šaka

Obična bradavica na koži šaka

 • Virusne bradavice na stopalima (plantarne bradavice) se nalaze na tabanima i to obično na mjestima najjačeg pritiska, na peti ili prednjem dijelu tabana. Mogu biti bolne jer se poput trna utiskuju u stopalo kod hodanja. Često se zamjene s natiscima. Ljuštenjem keratotične zadebljane površine s bradavice se obično vide sitne crne točkice (žile hranilice), što se kod natiska ne nalazi.

virusna bradavica na šaci

Virusne bradavice na šaci

mladenačke virusne bradavice na šaci

Virusne bradavice na šaci

 • Na tabanima može biti jedna bradavica, ali ih je obično više. Nerijetko se oko jedne veće bradavice nalazi puno manjih (satelitske bradavice) ili se poput mozaika bradavice šire na veći dio stopala.

Obična bradavica na tabanu

Obična bradavica na  tabanu

 • Virusne bradavice uz nokat (periungualne bradavice) lokalizirane obično na šakama oko noktiju. Najčešće se prenose autoinokulacijom kod grickanja noktića ili čupkanja kože oko nokta. Više o drugim infekcijama nokta i okolne kože možete pročitati u članku Liječenje gljivica na noktima, nogama i rukama.

Virusna bradavica uz nokat (periungualna bradavic

Virusne bradavice uz nokat

 • Ravne bradavice ili mladenačke bradavice se često javljaju kod djece i adolescenata, obično kao lagano izdignuti čvorići, glatke površine, boje kože. Najčešće su lokalizirane na licu ili na dorzumima šaka. Češće su brojne.

mladenačke virusne bradavice na šaci

Mladenačke bradavice na šaci

 • Končaste bradavice ili filiformne bradavice uske su i dugačke. Obično se pojavljuju na licu, vratu, usnicama, očnim kapcima i nosnicama. Češće se javljaju u muškaraca.

Končasta bradavica na koži vrata

Končasta bradavica na koži vrata

 • Virusne bradavice na spolovilu, genitalne bradavice, poznate kao šiljaste bradavice ili kondilomi nastaju obično na anogenitalnoj regiji (koži i sluznici), rjeđe na sluznici usne šupljine. Prenose se spolnim putem. Obično su mekane izrasline na koži, izdužene, neravne površine.
 • Moluske (Mollusca contagiosa) su virusne bradavice tipične za dječju dob. Češće se javljaju u djece s atopijskim dermatitisom. Moluske su obično, male, sjajne, papule, uvučenog središta. Nekada se doima da su ispunjene vodenim sadržajem pa ih nazivaju virusne vodene bradavice. Često se upale i zacrvene.

Virusne bradavice kod djece

Virusne bradavice su češće kod djece. Posebnost virusnih bradavica kod djece je što češće prolaze spontano i o tome treba voditi računa kod odluke o načinu liječenja.

Više o drugim virusnim infekcijama dječje dobi možete pročitati na poveznici.

Liječenje virusnih bradavica

U izboru načina liječenja virusnih bradavica treba voditi računa da veliki broj virusnih bradavica spontano regredira i bez liječenja (više od 60% u dvije godine), ali se isto tako nakon liječenja mogu ponovo pojaviti.

Liječenje ovisi o:

 • dobi bolesnika,
 • lokalizaciji i vrsti bradavica,
 • opasnosti od nastanka ožiljka nakon terapije,
 • bolnosti samog tretmana, naročito kod djece.

U terapiji virusnih bradavice se primjenjuju:

 • lijekovi za lokalnu primjenu,
 • krioterapija,
 • ekskohleacija,
 • elektrokoagulacija,
 • laser terapija,
 • rijetko, klasična ekscizija.

Lijekovi za lokalnu primjenu djeluju na stanicu zaraženu virusom i uništavaju ju. Svi djeluju izrazito iritativno i primjenjuju se isključivo na bradavicu dok se okolna zdrava koža štiti neutralnim masnijim kremama ili pastom. Biti oprezan kod tretiranja bradavica zbog mogućeg nastajanja ožiljaka što je naročito važno na primjer u tretiranju virusnih bradavica na licu ili vratu.

Lijekovi za lokalnu primjenu mogu biti:

 • lokalni keratolici,
 • „zamrzavanje kod kuće”,
 • lokalna antiproliferativna terapija,
 • lokalna imunomodulatorna terapija.

Lokalni keratolitici ljušte bradavicu jer djeluju na otapanje proteina keratina u stanicama zaraženim virusom. Primjenjuju se samo na bradavicu uz zaštitu okolne zdrave kože neutralnom masnijom kremom ili pastom. Lokalni keratolitici mogu biti 5-20% salicilna kiselina, 10-40% salicilna kiselina u kolodiju i slično. Često se salicilna kiselina u lokalnim gotovim preparatima kombinira sa niskom koncentracijom fluorouracila.

„Zamrzavanje kod kuće” je popularni način tretiranja virusnih bradavica na tabanima i dlanovima pomoću spreja za odstranjivanje bradavica s aplikatorom.

Antiproliferativna lokalna terapija se uvijek provodi po preporuci i uz nadzor liječnika. Uključuje niske koncentracije 5-fluorouracila, podofilina i lokalne retinoide. Lokalni retinoid (vitamin A) je odličan izbor za ravne virusne bradavice na licu. Svi oblici lokalne antiproliferativne terapije izazivaju iritaciju, crvenilo moguće i ranice. Ne smiju se primjenjivati za virusne bradavice u trudnoći.

Lokalna imunoterapija (imiquimod 5% krema) se također primjenjuje samo po preporuci i uz nadzor liječnika.

Krioterapija ili aplikacija tekućeg dušika (temperatura -196°C ) u trajanju od 3 do 15 sekundi, destruktivno djeluje na zaražene stanice. Krioterapija je djelotvorna metoda koja se provodi u dermatološkoj ordinaciji. Nedostatak krioterapije je bolnost i potreba ponavljanja tretmana.

Ekskohleacija je metoda mehaničkog uklanjanja virusnih bradavica metalnom žličicom ili kohleom. Postupak je nelagodan, često i bolan te obično zahtjeva lokalnu anesteziju.

Prirodni lijekovi

Uvijek budite oprezni s primjenom „prirodnih“ lijekova jer sve što je prirodno ne mora uvijek biti zdravo i bezopasno. Budući da većina prirodnih lijekova za virusne bradavice djeluje destruktivno (uništava stanice zaražene virusom) i dovodi do iritacije preporuča ih se koristiti samo za bradavice na debljoj koži dlanova i tabana. Okolnu zdravu kožu uvijek zaštiti neutralnom kremom.

Od prirodnih lijekova za liječenje bradavica se šesto koristi mlijeko smokve (sadrži proteolitički enzim ficin), rosopas (sviježi žuti mliječni sok ili pripremljena tinktura), ravensara (madagaskarski kamforac, često se kombinira s rosopasom). Nerijetko se koristi i češnjak, ulje čajevca, tuje, ricinusa i drugi.

List zelenog čaja pripremljen u masti (15% mast) se uspješno koristi u terapiji genitalnih bradavica.

Uklanjanje bradavica

Bradavice se mogu ukloniti ekskohleacijom, elektrokoagulacijom, laserom ili klasičnom ekscizijom. Liječnik u dogovoru s pacijentom odlučuje koju metodu liječenja primijeniti.

Sprječavanje nastanka bradavica

U prevenciji nastanka virusnih bradavica savjetuje se na na javnim mjestima nositi obuću, ne dijeliti ručnike, odjeću koja je bila u kontaktu s bradavicama prati na 60 stupnjeva. Ukoliko su bradavice već nastale savjetuje se ne trgati ih i ne čupkati ih, da se ne prenose dalje. Dezinficirati ruke nakon terapije bradavica.

Danas dostupna metoda prevencije spolnih bradavica je cijepljenje. Dostupno je 9-valentno cjepivo koje štiti od najčešćih onkogenih tipova HPV-a (tipovi HPVa koji su povezani s nastankom karcinoma) i najčešćih tipova HPV-a koji uzrokuju spolne bradavice.

Opasnost od virusnih bradavica

Virusne bradavice su dobroćudne izrasline na koži i kao takve ne predstavljaju opasnost. Zakomplicirati se mogu ukoliko se upale. Pojava virusne bradavice u osobe starije dobi traži pregled liječnika jer se u toj dobi bradavice mogu zamijeniti za neke druge promjene na koži.

Zaključak

Virusne bradavice su česte infekcije kože uzrokovane virusima. Mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se javljaju u dječjoj dobi. Terapijske mogućnosti su brojne, a ovise o dobi bolesnika, lokalizaciji i vrsti bradavica, opasnosti od nastanka ožiljka nakon terapije i bolnosti samog tretmana, naročito kod djece.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci