03.10.2023.

Vodene kozice kod beba - Simptomi, inkubacija, trajanje i liječenje

Vodene kozice jedne su od najčešćih zaraznih bolesti kod beba. Saznajte sve o vodenim kozicama i kako ublažiti simptome vodenih kozica kod beba.

Vodene kozice

Vodene kozice su česta dječja zarazna bolest obilježena osipom, svrbežom i povišenom temperaturom. U dijela oboljelih, bolest može biti vezana uz komplikacije i zato je, uz osnovno liječenje vodenih kozica, važna pravilna njega kože. Bolest se može spriječiti cijepljenjem protiv vodenih kozica

Što su vodene kozice?

Vodene kozice ili varičele su zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster. Uglavnom obolijevaju djeca predškolske dobi (između prve i sedme godine života), no moguće je obolijevanje u svakoj dobi.

Teži oblici bolesti se vide kod imunosuprimiranih osoba, trudnica i novorođenčadi. Adolescenti i odrasle osobe također često imaju teži tijek bolesti, kao i djeca oboljela od atopijskog dermatitisa, zbog oštećene kožne barijere.

Posebno ugrožena skupina: novorođenčad majki koja nije preboljela vodene kozice

Djeca majki koje su stekle otpornost prema vodenim kozicama neće oboljeti od vodenih kozica u prva tri mjeseca života jer su zaštićena protutijelima koja su prenesena od majke tijekom trudnoće. Nasuprot tome, infekcija trudnice izaziva bolest i majke i djeteta, što može završiti zahvaćanjem ne samo kože i sluznica, već i drugih organskih sustava, a katkad i fatalnim posljedicama za dijete. 

Novorođenčad je jedna od najrizičnijih skupina i zato bi trebala dobiti varičela-zoster imunoglobulin ako majka nije preboljela vodene kozice, a bila je u kontaktu s vodenim kozicama zadnjih mjesec dana trudnoće, odnosno ako je majka prije ili nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica. I majku i dijete potrebno je hitno uputiti na bolničko liječenje.  

Uzrok vodenih kozica kod beba

Uzrok vodenih kozica je virus varicella zoster. Virus se s osobe na osobu širi kapljično ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića

Inkubacija kod vodenih kozica 

Vrijeme od kontakta s virusom do pojave prvih znakova bolesti (inkubacija) traje od 10 do 21 dana.

Simptomi vodenih kozica

Bolest je karakterizirana osipom i svrbežom. Dan prije pojave osipa, bolesnik može imati povišenu temperaturu, slabost, glavobolju. Osip izbija na mahove, obično oko četiri do pet dana. Temperatura je najčešće najviša treći ili četvrti dan izbijanja osipa, a djeca se počinju osjećati bolje i temperatura postane normalna kada osip prestane izbijati. 

 1. Osip najprije izbija na koži trupa, licu i vlasištu, potom i po ostalim dijelovima tijela
 2. Prvo se pojave papule (male crvene točkice) koje se ubrzo pretvore u mjehuriće ispunjene tekućinom koji pucaju i pretvaraju se u kraste. Kraste su prvo svijetlosmeđe, potom potamne te postaju tamnosmeđe. 
 3. Kraste otpadnu obično dva tjedna od početka bolesti. 

Osip može biti jedva izražen, ali i gusto raspoređen. Promjene se mogu pojaviti bilo gdje na koži, ali i na sluznici usne šupljine, očima, spolovilu i slično.

Trajanje vodenih kozica

Osoba oboljela od vodenih kozica je zarazna dan dva prije pojave osipa i to traje dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste, što je obično do sedam dana od pojave osipa.

Da bi se spriječilo širenje infekcije, ne preporučuje se izlazak van dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste. Kraste obično otpadnu u potpunosti nakon 9 do 14 dana od pojave osipa. Dok je osip prisutan, ali i kada krastice otpadnu, poželjna je dobra zaštita od sunca jer je koža sklona hiper i hipopigmentacijama te ožiljcima. 

I ne zaboraviti, organizam je nakon vodenih kozica iscrpljen, lakše prijemljiv za druge vrste infekcija i zato se djecu, dok se u potpunosti ne oporave, savjetuje čuvati od zatvorenih prostora gdje boravi više ljudi, pogotovo u sezoni gripe ili drugih viroza. 

Nakon što je osoba preboljela vodene kozice, obično stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Virus varicella-zoster zadržava se u osjetilnim živcima leđne moždine gdje može mirovati godinama i kasnije se tijekom života aktivirati, odnosno dovesti do razvoja herpesa zostera. 

Liječenje vodenih kozica

Liječenje vodenih kozica uglavnom je usmjereno na:

 • ublažavanje neugodnih simptoma ove bolesti (poput svrbeža) 
 • sprječavanje sekundarnih infekcija kože 
 • snižavanje temperature. 

Osnova liječenja je pravilna higijena u cilju prevencije sekundarnih infekcija. 

Kupanje i tuširanje kod vodenih kozica

Kupanje i tuširanje neka bude kratko, u mlakoj vodi, jer topla voda pojačava svrbež i dodatno isušuje kožu. 

Većina liječnika savjetuje kupke u mlakoj vodi svijetloružičaste otopine hipermangana (kalijeva permanganata), koji djeluje kao antiseptik, smanjuje kolonizaciju kože bakterijama poput stafilokoka i slično. No, oprezno s hipermanganom jer on dodatno isušuje, što trebate imati na umu ako vaše dijete ima atopijski dermatitis i suhu kožu. Također, on nikako ne smije doći u dodir s očima ili usnom šupljinom. 

Savjetuje se i pranje u tekućinama za pranje antiseptičkog i umirujućeg djelovanja koji u svome sastavu imaju cink.

Njega kože kod vodenih kozica

Krema za vodene kozice

 • Noktići trebaju biti kratko odrezani, glatkih rubova.
 • Tijekom noći obući pamučne ili svilene rukavice bez rubova da se koža gladi, a ne grubo češe.
 • Važno je redovito prati ruke da se spriječe sekundarne infekcije. 
 • Nakon kupanja, posušite kožu mekanim ručnikom, laganim na dodir, bez trljanja.
 • Za smirenje svrbeža i bržu epitelizaciju promjena na koži mogu se primijeniti preparati antiseptičkog i umirujućeg djelovanja u formi spreja, gela ili kreme
 • Tekući puderi koji su se prije savjetovali danas se više ne preporučuju zbog okluzivnog djelovanja i formiranja većih krasti koje teško otpadnu

Prehrana kod vodenih kozica

Ako su promjene prisutne u usnoj šupljini, savjetuje se tekuća, ne prevruća hrana, puno tekućine i ispiranje usne šupljine ohlađenim blagim čajem žalfije, a za rane na spolovilu pranje u svijetloj otopini hipermangana te primjena gelova koji djeluju umirujuće i antiseptički.

Lijekovi kod vodenih kozica

Lijekove za snižavanje temperature treba koristiti u dogovoru s pedijatrom. Ako je došlo do inficiranja promjena, liječnik će preporučiti lokalni antibiotik, a prema potrebi i sustavnu terapiju uz hospitalizaciju. 

Antivirusni lijekovi najčešće se daju samo posebno ugroženim skupinama, poput imunokompromitiranih osoba, ali i adolescenata i odraslih osoba jer se tu očekuje teži oblik bolesti nego u dječjoj dobi.

Moguće komplikacije kod vodenih kozica

Bolest je u većine djece blagog tijeka i prođe bez posljedica. Nerijetko zaostaju ožiljci, obično kao posljedica češanja, sekundarnih bakterijskih infekcija i jače upale. Ožiljci su na licu obično uvučeni, atrofični, a na trupu zadebljani, hipertrofični.

Međutim, do komplikacija uslijed vodenih kozica može doći kod imunosuprimiranih osoba, trudnica i novorođenčadi. Adolescenti i odrasle osobe obično imaju teži tijek bolesti. Djeca oboljela od atopijskog dermatitisa zbog oštećene kožne barijere također imaju teži tijek bolesti.

Komplikacije mogu biti uzrokovane:

 • nezgodnim smještajem osipa 
 • naknadno pridruženom bakterijskom infekcijom
 • jačom zahvaćenošću drugih organskih sustava

Pod nezgodnim smještajem osipa misli se na izbijanje osipa u području oka, ždrijela, grkljana, spolovila, što može dovesti do oštećenja vida, smetnji disanja, mokrenja ili slično. Jedna od češćih komplikacija je svakako naknadno pridružena bakterijska infekcija (stafilokokom ili streptokokom). 

Bakterijske infekcije su najčešće lokalne i nastaju zbog infekcija mjehurića uslijed češanja što rezultira gnojenjem u promjenama. Budući da je oštećena kožna barijera, a oslabljen imunološki odgovor, uslijed same bolesti lokalna infekcija vrlo brzo može prijeći u sistemnu i dovesti do sepse. U imunosuprimiranih bolesnika, trudnica i novorođenčadi, osim kože i sluznica, može doći i do zahvaćenost nekih drugih organskih sustava kao što su jetra, pluća, središnji živčani sustav što može dovesti do vrlo teških oštećenja ili čak smrti bolesnika.

Ako primijetite sljedeće simptome kod svog djeteta, odmah se javiti pedijatru:

 • ako mjehurići ili kraste izgledaju jako inficirano (gnojne kraste, crvenilo oko kraste koje se širi)
 • ako su mjehurići krvavi
 • ako se osip pojavi na samom oku
 • ako je dijete je mlohavo, klonulo, izgleda teško bolesno
 • ako dijete povraća, guši se u kašlju, ima vrućicu preko 40°C koja se ne snižava na primjenu lijekova.

Cijepljenje protiv vodenih kozica

Roditelji se često pitaju treba li dijete namjerno zaraziti vodenim kozicama (na primjer, namjerno ga dovesti u kontakt s oboljelim djetetom), budući da je infekcija manje rizična u mlađoj dobi. Odgovor je jednostavan: ne. 

Vodene kozice cjepljenje

Tijek vodenih kozica je u dječjoj dobi najčešće blag, ali nije uvijek tako. Komplikacije i posljedice su moguće i u dječjoj dobi, iako rijetko. Jedina ispravna prevencija infekcije jest cijepljenje cjepivom protiv vodenih kozica koje je registrirano u Hrvatskoj. Cijepljenje se preporuča između 12 i 18 mjeseci starosti. 

Kod tinejdžera za koje nije sigurno jesu li preboljeli vodene kozice, može se pretragom krvi utvrditi jesu li podložni bolesti te ako se ispostavi da jesu, treba im dati cjepivo. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se cijepljeno dijete zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Osobama koje nisu preboljele vodene kozice, bile su izložene vodenim kozicama, a spadaju u rizičnu skupinu jer:

 • primaju kemoterapiju
 • imaju imunološki poremećaj
 • AIDS, leukemiju
 • limfom ili 
 • transplantaciju organa,

savjetuje se primjena varičela-zoster imunoglobulina. Varičela-zoster imunoglobulin može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu.

Vodene kozice kod beba – slike

Vodene kozice kod beba

Vodene kozice kod djece

Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest obilježena osipom, svrbežom i povišenom temperaturom. U najvećeg broja djece tijek bolesti je dobar, no u nekih može biti vezan uz komplikacije i zato je preporuka prevencija bolesti cijepljenjem protiv vodenih kozica

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek,

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci