12.03.2019.

Sve o vodenim kozicama kod beba

Vodene kozice ili varičele jedna su od najčešćih zaraznih bolesti dječje dobi. Ovu bolest prate neugodni simptomi, a što je dijete mlađe, to je teže znati kako postupati s osjetljivom kožom i ostalim simptomima kozica. Donosimo vam savjete kako period ove bolesti učiniti što bezbolnijim za vašeg mališana!

Uzrok vodenih kozica kod beba

Vodene kozice su bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster. Uglavnom obolijevaju djeca predškolske dobi (između prve i sedme godine života), no moguće je obolijevanje u svakoj dobi, pa je tako normalno da se pojave vodene kozice kod beba.

Virus se s osobe na osobu širi kapljično ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića. Oboljela osoba je zarazna dva dana prije pojavljivanja osipa, odnosno dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste (obično do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića). Vrijeme od kontakta s virusom do pojave prvih znakova bolesti (inkubacija) traje od 10 do 21 dan. Nakon što je osoba preboljela vodene kozice, obično stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Virus varicella-zoster zadržava se u osjetilnim živcima leđne moždine gdje može mirovati godinama, kasnije se tijekom života aktivirati i dovesti do razvoja herpes zostera.

Vodene kozice – posljedice i trajanje

Bolest je karakterizirana osipom i svrbežom. Dan prije pojave osipa, bolesnik može imati povišenu temperaturu, slabost i glavobolju. Osip izbija na mahove, obično oko četiri do pet dana. Temperatura je najčešće najviša treći ili četvrti dan izbijanja osipa, a djeca se počinju osjećati bolje i temperatura postane normalna kada osip prestane izbijati. Osip najprije izbija na koži trupa, licu i vlasištu, potom i po ostalim dijelovima tijela.

Prvo se pojave papule (male crvene točkice), koje se ubrzo pretvore u mjehuriće ispunjene tekućinom koji pucaju i pretvaraju se u kraste. Kraste su prvo svijetlosmeđe, potom potamne i postaju tamnosmeđe. Otpadnu obično dva tjedna od početka bolesti. Osip može biti jedva izražen, ali i gusto raspoređen. Promjene se mogu pojaviti bilo gdje na koži, ali i na sluznici usne šupljine, očima, spolovilu i slično.

Liječenje vodenih kozica

Liječenje vodenih kozica uglavnom je usmjereno na ublažavanje neugodnih simptoma ove bolesti (poput svrbeža), sprječavanje sekundarnih infekcija kože i snižavanje temperature.

Osnova liječenja je pravilna higijena u cilju prevencije sekundarnih infekcija. Kupanje i tuširanje neka bude kratko, u mlakoj vodi, jer topla voda pojačava svrbež i dodatno isušuje kožu. Noktići trebaju biti kratko odrezani, glatkih rubova. Važno je redovito prati ruke da se spriječe sekundarne infekcije. Tijekom noć preporučujemo obući pamučne ili svilene rukavice bez rubova da se koža gladi, a ne grubo češe.

Većina liječnika savjetuje kupke u mlakoj vodi svijetlo ružičaste otopine hipermangana (kalijeva permanganata), koji djeluje kao antiseptik, odnosno smanjuje kolonizaciju kože bakterijama poput stafilokoka. No oprezno s hipermanganom, jer on dodatno isušuje kožu, što trebate imati na umu ako vaše dijete ima atopijski dermatitis i suhu kožu. Također, on nikako ne smije doći u dodir s očima ili usnom šupljinom.

Nakon kupke posušite kožu mekanim ručnikom, laganim na dodir, bez trljanja. Dodatno možete koristiti preparate antiseptičkog i umirujućeg djelovanja koji u svome sastavu mogu imati i cink (tekućine za pranje, gelovi, kreme ili sprejevi). Tekući puderi koji su se prije savjetovali danas se više ne preporučuju zbog okluzivnog djelovanja i formiranja većih krasti koje teško otpadnu.

Ako su promjene prisutne u usnoj šupljini savjetuje se tekuća, ne prevruća hrana, puno tekućine i ispiranje usne šupljine ohlađenim blagim čajem žalfije,  a za rane na spolovilu pranje u svijetloj otopini hipermangana te primjena gelova koji djeluju umirujuće i antiseptički.

Lijekove za snižavanje temperature treba koristiti u dogovoru s pedijatrom. Ako je došlo do inficiranja promjena liječnik će preporučiti lokalni antibiotik, a prema potrebi i sustavnu terapiju uz hospitalizaciju. Antivirusni lijekovi najčešće se daju samo posebno ugroženim skupinama poput adolescenata i odraslih osoba, jer se tu očekuje teži oblik bolesti nego u dječjoj dobi.

Iako mislite da je vaše dijete preboljelo vodene kozice, izlazak van se ne preporučuje prije nego što budete u potpunosti sigurni da su se svi mjehurići pretvorili u kraste, kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije. Treba znati da je organizam iscrpljen nakon vodenih kozica te zbog toga pogodan za druge vrste infekcija. Zato se djecu, dok se u potpunosti ne oporave, savjetuje čuvati od zatvorenih prostora gdje boravi više ljudi, pogotovo u sezoni gripe ili drugih viroza. Također, dok je osip prisutan, a i kada krastice otpadnu, poželjna je dobra zaštita od sunca jer je koža sklona hiper- i hipopigmentacijama te ožiljcima.

Moguće komplikacije

Bolest je u većine djece blagog tijeka i prođe bez posljedica. Nerijetko ostaju ožiljci kao posljedica češanja, sekundarnih bakterijskih infekcija i jače upale. Ožiljci su na licu obično uvučeni, atrofični, a na trupu zadebljani, hipertrofični.

Međutim, do komplikacija uslijed vodenih kozica može doći kod imunosuprimiranih osoba, trudnica i novorođenčadi. Komplikacije mogu biti uzrokovane nezgodnim smještajem osipa, naknadno pridruženoj bakterijskoj infekciji ili jačom zahvaćenošću drugih organskih sustava.

Pod nezgodnim smještajem osipa misli se na izbijanje osipa u području oka, ždrijela, grkljana, spolovila, što može dovesti do oštećenja vida, smetnji disanja, mokrenja ili slično. Naknadno pridružene bakterijske infekcije (stafilokok ili streptokok) su najčešće lokalne i nastaju zbog infekcija mjehurića uslijed češanja, što rezultira gnojenjem u promjenama.

Osim kože i sluznica, vodene kozice kod beba mogu zahvatiti i neke druge organske sustave, kao što su jetra, pluća ili središnji živčani sustav, što može dovesti do vrlo teških oštećenja.

Ako primijetite sljedeće simptome kod svoje bebe, odmah se javite pedijatru:

  • ako mjehurići ili kraste izgledaju jako inficirano (gnojne kraste, crvenilo oko kraste koje se širi)
  • ako su mjehurići krvavi
  • ako se osip pojavi na samom oku
  • ako je dijete klonulo, izgleda teško bolesno
  • ako dijete povraća, guši se u kašlju, ima vrućicu preko 40°C koja se ne snižava uz primjenu lijekova.

Vodene kozice i cjepivo kod beba

Roditelji se često pitaju treba li dijete namjerno zaraziti vodenim kozicama (primjerice, namjerno ga dovesti u kontakt s oboljelim djetetom), budući da je infekcija manje rizična u mlađoj dobi. Odgovor je jednostavan: ne. Tijek vodenih kozica je u dječjoj dobi najčešće blag, ali ne mora uvijek biti tako. Komplikacije i ozbiljne posljedice su moguće i u mlađoj dobi, iako rijetko.

Jedina ispravna prevencija infekcije jest cijepljenje cjepivom za vodene kozice koje je registrirano u Hrvatskoj. Cijepljenje se preporuča između 12 i 18 mjeseci starosti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama, a ako se cijepljeno dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Posebno ugrožena skupina: novorođenčad majki koja nije preboljela vodene kozice

 

Djeca majki koje su stekle otpornost prema vodenim kozicama neće oboljeti od vodenih kozica u prva tri mjeseca života jer su zaštićena protutijelima koja su prenesena od majke tijekom trudnoće. Nasuprot tome, infekcija trudnice ujedno izaziva bolest i majke i djeteta, što može završiti sa zahvaćanjem ne samo kože i sluznica, već i drugih organskih sustava, katkad i fatalnim posljedicama za dijete.

Novorođenčad je jedna od najrizičnijih skupina i zato bi trebala dobiti varičela-zoster imunoglobulin ako majka nije preboljela vodene kozice, a bila je u kontaktu s vodenim kozicama zadnjih mjesec dana trudnoće, odnosno ako je majka prije ili nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica. I majku i dijete hitno je potrebno uputiti na bolničko liječenje

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek,

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci