24.09.2019.

Osip kod beba i djece - Vrste, uzroci i liječenje

Osipi kod beba i djece nisu rijetkost, stoga provjerite kada je potrebno posjetiti liječnika te kako prepoznati različite vrste osipa.

Osip kod beba i djece se odnosi na promjene kože koje mogu nastati naglo ili postepeno, zahvatiti veću površinu tijela ili biti lokalizirani (na primjer osip po licu, osip po rukama, osip po nogama i slično). Osip može biti bezazlen, prolazan (na primjer osip od znojenja) ili životno ugrožavati dijete (na primjer petehijalni osip). 

U pristupu djetetu s osipom važno je razmišljati o sljedećem:

 • Dob djeteta (Što je dijete manje, osipu se pristupa opreznije.)
 • Je li osip povezan s temperaturom ili ne? (Osip uz temperaturu je hitno stanje sve dok se ne utvrdi uzrok osipa.)
 • Je li nastao naglo? Kada je počeo? Gdje su se javile prve promjene?
 • Jesu li se uz osip javili i drugi simptomi, na primjer svrbež, bolnost zglobova, grlobolja, glavobolja i slično?
 • Uzima li dijete lijekove? Radi li se o osipu kao alergijskoj reakciji na lijek?
 • Ima li dijete pridružene alergije?
 • Je li bilo nedavnih putovanja i gdje? Kontakt sa životinjama? Ubodi krpelja? Izlaganje suncu? 
 • Bolesti kod drugih članova obitelji (kronične, nasljedne, infektivne i slično).

Hitan pregled liječnika zahtijeva:

 • Svaki osip uz temperaturu i opće loše stanje djeteta
 • Pojava osipa na koži koji nastaje kao posljedica krvarenja u kožu (petehijalni osip)
 • Osip vezan uz teške alergijske reakcije

Uzroci osipa na koži kod beba i djece

Uzroci osipa mogu biti brojni.

 • Infekcije – bakterijski osipi, virusni osipi, infekcije parazitima (svrab), gljivične infekcije. 
 • Alergijske reakcije – alergija na hranu, alergije na lijekove, kontaktne alergije na nikal i druge metale, smjesu mirisa, konzervanse iz kozmetičkih preparata itd.
 • Imunološki odgovor organizma, na primjer na virusnu infekciju – osip kod djece nakon viroza
 • Preutopljavanje, toplina – osipi od vrućine.
 • Iritansi u kozmetici, sredstvima za pranje i slično. Iritans može biti i stolica i urin kod pelenskog osipa
 • Hladan zimski zrak, suhi zrak, centralno grijanje tijekom zimskog razdoblja – osipi vezani uz suhu kožu (na primjer ekcemi na rukama kod djece tijekom zimskog razdoblja). 
 • Sunce – osipi od sunca obično se javljaju na otkrivenim dijelovima tijela (osip po licu, uškama, dekolteu, šakama i podlakticama). Najčešće se javlja kod prvog proljetnog izlaganja suncu. Prekomjerno izlaganje suncu može dovesti i do sunčanih opeklina
 • Nepoznato – često se uzrok osipa niti ne nađe.

Simptomi osipa kod djece i novorođenčadi

Osip može biti generaliziran (zahvaća cijelo tijelo) ili lokaliziran (na primjer osip po licu, osip po vratu, osip po trbuhu, osip po rukama, osip po nogama i slično). Subjektivno se može javiti svrbež, no postoje i osipi po tijelu koji ne svrbe. Također, može se javiti osjećaj pečenja, zatezanja kože, čak boli.

Osip može biti udružen s drugim općim simptomima (na primjer povišena temperatura, mučnina, povraćanje, glavobolja i slično) ili biti bez udruženih općih simptoma. 

Osipe kod beba i djece prema kliničkom izgledu možemo podijeliti na:

 • Makulopapulozni (makule – mrlje, papule – kvržice)
 • Eritematozni (eritem – crvenilo)
 • Vezikulobulozni (vezikula – mjehurić, bula – mjehur)
 • Ekcematoidne (crvenilo, vlaženje, suhoća, ljuskanje)
 • Petehijalni (sitno točkasto krvarenje u koži)

Kliničke prezentacije osipa mogu biti različite, na primjer crvenilo na koži, crvene fleke po licu i drugim dijelovima tijela, crvene točkice po tijelu. Također, mogu se vidjeti suhi, crveni areali, u narodu poznati kao lišaj na koži, mjehurići, mjehuri (plikovi), odnosno kod osipa dužeg trajanja suhoća i ljuštenje kože. 

Vrste osipa kod beba i djece 

Iako je svaki osip u prvim tjednima života znak za uzbunu, najveći broj osipa u ovom razdoblju je prolazno i obično je rezultat prilagodbe kože na okolinu. U narodu se ovaj tip osipa zove ”osip čišćenja”. 

Najčešći prolazni osipi novorođenačkog razdoblja

 • Erythema toxicum neonatorum se javlja u više od 70% novorođenčadi, obično u prvih nekoliko dana života i traje nekoliko dana. Obilježen je osipom koji zahvaća cijelo tijelo, javljaju se crvene mrlje često uz ”prištiće”. Točan razlog izbijanja osipa nije poznat. Smatra se da nastaje kao rezultat prilagodbe na vanjski suhi, hladniji zrak (nakon toplog, vlažnog medija u maternici). Liječenje nije potrebno, osip spontano prođe.
 • Fiziološko ljuštenje kože novorođenčadi češće se vidi u prenesene djece. Obično se radi o naglašenom ljuštenju dlanova i tabana, ali moguće i cijelog tijela. 
 • Milije i novorođenačke akne su posljedica djelovanja majčinih hormona na lojne žlijezde. Upravo se zato novorođenačko razdoblje naziva ”mali pubertet”. 

Infektivni osipi

 • Bakterijske infekcije kože u veće djece mogu biti lokalizirane (impetigo contagiosa), no u manje djece se vrlo brzo mogu generalizirati uz povišenu temperaturu i moguć razvoj sepse. U slučaju sumnje na bakterijsku infekciju kože potrebno je uzeti briseve kože, katkada i drugu obradu te što ranije započeti antibiotsku terapiju.

Najčešće bakterijske infekcije kože uzrokuju streptokoki ili stafilokoki. Lokalizirane bakterijske infekcije kože obično nisu udružene sa sistemnim znakovima bolesti — prezentiraju se kao ”prištić” na kojem se formira krasta žućkaste ili smećkaste boje. Promjene su najčešće lokalizirane na licu, oko kože nosa, no mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, na primjer perianalno (klinički crvenilo oko anusa često uz vlaženje kože). Najbrže treba reagirati kod sistemnih bakterijskih infekcija udruženih s osipom, kao što je naprimjer šarlah (infekcija beta hemolitičkim streptokokom grupe A), te započeti sistemnu antibiotsku terapiju. Najviše zabrinjava pojava petehijalnog osipa uz visoku tjelesnu temperaturu koji se može javiti u sklopu infekcije meningokokima.

 • Klasične virusne osipne bolesti su ospice, rubeola, vodene kozice, infekciozni eritem i trodnevna groznica. No, i uz druge virusne infekcije poput enteroviroza, virusa gripe i slično, djeca često razvijaju osipe. Terapija je simptomatska uz praćenje općeg stanja djeteta.
 • Kod djece su česte gljivične infekcije kože i vlasišta — dermatomikoze. Djeca se zaraze u kontaktu sa zaraženom životinjom (najčešće mačkom ili psom). Gljivična infekcija vlasišta (tinea capitis) obično se javlja u predškolske ili školske djece, rijetko nakon 12. godine života. U vlasištu se nađu manja ili veća okruglasta žarišta, prekrivena ljuskama, a vlasi su neravnomjerno polomljene. Gljivična infekcija glatke kože (tinea corporis) prezentira se crvenilom na koži u obliku kruga uz izdignut ljuskav rub (centralna regresija i rubno širenje). Potrebno je učiniti mikološku obradu i liječiti antimikoticima. 
 • Pelenski osip je upala kože pelenske regije i predstavlja najčešće javljajući osip kod beba, odnosno kod djece u razdoblju nošenja pelena. Obično se radi o prolaznom osipu na koži pelenske regije kod djece bez temperature uz dobro opće stanje djeteta. Najčešći uzrok pelenskog osipa je iritacija (vlažni medij pelenske regije, iritacija na stolicu i urin), a nešto rjeđe alergija (vlažne maramice, pelena). Česta je superinfekcija kvascima roda candida. Candida albicans je normalni sastavni dio flore sluznica gastrointestinalnog i genitalnog trakta zdravog organizma. U situaciji kada dođe do narušavanja prirodne ravnoteže imunološkog sustava (na primjer uzimanje antibiotika, vlažni medij pelenske regije), dolazi do njezinog prekomjernog razmnožavanja i pojave infekcije.
 • Od infektivnih osipa svakako treba spomenuti svrab, osip izazvan parazitom sarcotpes scabiei. Prenosi se bliskim kontaktom, a karakteriziran je osipom uz intenzivni svrbež. Terapija se provodi antiparazitarnim preparatima, a pritom je važno naglasiti da se moraju liječiti svi ukućani i osobe u bliskom kontaktu.

Alergijski osip

Osip može biti posljedica alergije na hranu ili lijekove. Može se prezentirati kao urtikarija ili neki drugi oblik osipa. 

 • Urtikarija je karakterizirana pojavom crvenila na koži uz oteklinu, osjećaj svrbeža i pečenja. Promjene brzo mijenjaju izgled, nestaju za nekoliko sati do 24 sata, ali se pojavljuju na drugim mjestima. Koža tijela je šarena, izgleda ”poput geografske karte”.  Uz promjene na koži može se javiti i oteklina kapaka, usana ili sluznica, što se zove angioedem. Akutna urtikarija može trajati i do šest tjedana. U djece se najčešće javlja uz infekciju, obično virusnu, rjeđe uz reakciju na hranu ili lijek. Kronična urtikarija traje duže od šest tjedana, rijetka je u dječjoj dobi i najčešće joj uzrok nije poznat.
 • Alergijske reakcije na lijek mogu, osim urtikarije, biti makulopapulozni osipi, ali i teški po život opasni osipi uz zahvaćanje kože, sluznica i unutrašnjih organa. 
 • Atopijski dermatitis se javlja u osoba s nasljednom sklonošću alergijskim reakcijama, a karakteriziran je suhom kožom, crvenilom i intenzivnim svrbežom. Atopijski dermatitis kod beba (u dojenačkoj dobi i u male djece obično do druge godine života) obilježen je izrazitim vlaženjem promjena te zahvaćanjem kože obraza, vlasišta, trupa i vanjske strane ruku i nogu. Tijekom druge i treće godine života klinička slika se mijenja i dermatitis postaje više suh te zahvaća pregibe vrata, lakova, zapešća, koljena, skočne zglobove. Svrbež kože dovodi do stalnog češanja i trljanja što rezultira zadebljanjem kože, hiperpigmentacijama i hipopigmentacijama, što se vidi i u kasnijem djetinjstvu i adolescenciji.
 • Kontaktni alergijski dermatitis nastaje kao posljedica kontakta kože s alergenima iz okoline. Alergijski kontaktni dermatitisi su rijetki u dječjoj dobi. 

Ostali osipi kod beba i djece

 • Iritativni kontaktni dermatitisi nastaju kao posljedica kontakta kože s iritansima iz okoline (na primjer zimski hladni zrak – crvenilo lica) ili kao posljedica trljanja kože o kožu (na primjer crvenilo na vratu).
 • Osipi od vrućine ili milijarije su makulopapulozni osipi koji se javljaju u najmanjih uslijed pojačanog znojenja, najčešće tijekom ljetnih mjeseci. No, ako je dijete previše utopljeno, mogu se javiti i u hladnije doba godine. Ovaj tip osipa nastaje zbog začepljenja i upale izvodnih kanalića žlijezda znojnica uslijed pojačanog znojenja. Iako osip izgleda impresivno, dijete je dobrog općeg stanja. Terapija se sastoji od rashlađivanja djeteta, potrebno je otuširati ga mlakom vodom. Kožu ne mazati jer će se time dodatno začepiti izvodne kanalice znojnica i pojačati osip.

Osipi od sunca najčešće se javljaju tijekom prvog proljetnog sunca na dijelovima tijela izloženim suncu (lice, vrat, dekolte, šake i podlaktice). Obično je obilježen crvenilom, često i sitnim mjehurićima, a subjektivno se može pojaviti svrbež i peckanje.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci