01.04.2019.

Jednokratne i tetra (platnene) pelene - usporedba

Uspoređujemo jednokratne i tetra (platnene) pelene - koje su najbolje pelene za vašu bebu, popis svih prednosti i mana te kako prati tetra pelene.

Zašto je važno koristiti kvalitetne pelene

Beba ne može kontrolirati mokraću i stolicu, zato, da bi bila čista i njegovana, moramo stavljati pelene koje ih upijaju. S obzirom da je bebina koža nježna i osjetljiva, bilo bi dobro da su od prirodnih materijala kako se pelenska regija kože ne bi dodatno iritirala.

Bebina koža je specifična. Vrlo je nježna i još je u razvoju pa je nikako ne smijemo izlagati štetnim agensima koji se mogu naći u sastavu nekih pelena. Isto tako, koža se ne smije duže vrijeme izlagati mokraći i stolici, posebno ako je već oštećena. Ako već postoji crvenilo ili ranica na području kože koje je izloženo negativnim utjecajima, mogu se razviti promjene koje su vrlo neugodne i teško se liječe.

Dakle, bebina koža nije zrela, ona je još u razvoju. Karakteristike dječje kože u odnosu na odraslu su:

 • tanja je od kože odrasle osobe
 • tanji je sloj potkožnog masnog tkiva
 • sklona je gubitku tekućine (dehidraciji)
 • nije otporna na utjecaj niskih temperatura (pothlađivanje)
 • nije otporna na utjecaj visokih temperatura (preutopljavanje) — tanka je, nedostaje potkožnog masnog tkiva, žlijezde znojnice nisu zrele
 • osjetljivija je na utjecaje štetnih čimbenika, posebno kemijskih (poput krema, sapuna, deterdženta ili omekšivača)
 • osjetljiva je na neadekvatnu odjeću (primjerice na odjeću od umjetnih vlakana ili na nekvalitetne pelene)
 • sklona je alergijskim reakcijama

Jednom kad je kožna barijera oštećena prodor štetnih agensa (kemijskih ili fizikalnih infekcija i alergena) olakšan je. Najčešće se pojavljuju pelenski osip ili pelenski dermatitis, a jednom kada nastanu vrlo su neugodne za bebu. Prisutno je pečenje, svrbež, bol i crvenilo pa je beba nezadovoljna, nemirna i plačljiva. Promjene se teško liječe, osobito zato jer je koža pokrivena pelenom u zatvorenom i vlažnom mediju. Koža ne diše, odnosno ne može se zračiti, pa su sve promjene i oštećenja dugotrajnija i otporna na terapiju.

Koje pelene kupiti

Jedna od težih odluka roditeljima je trebaju li nabaviti jednokratne, tetra ili platnene pelene. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i nedostatke.

Jednokratne pelene

Jednokratne pelene izrađene su od umjetnih materijala, no tehnologija je danas vrlo napredovala pa je veliki broj takvih pelena kvalitetan. Samim time se i bebe, a kasnije i veća djeca, osjećaju ugodno i sigurno u pelenama.

Lupilu pelene

Naravno, uvijek treba isključiti eventualnu alergiju na sastav jednokratne pelene, što se ne može uvijek predvidjeti. Ako se na koži ispod pelene pojavi crvenilo i osip moguće je da se radi o pelenskom osipu ili o alergiji. Potrebno je učiniti i dodatnu obradu kod pedijatra ili dermatologa. Ako se utvrdi da se radi o alergiji baš na tu pelenu više je nikako ne treba upotrebljavati, a to je u praksi izuzetno rijetko.

Osnovna zadaća svih pelena je da dobro upijaju i da budu „baby friendly“, odnosno, napravljene od materijala koji će štititi nježnu dječju kožu u području koje prekrivaju.

Da bi bile kvalitetne, jednokratne pelene moraju zadovoljavati niže navedene uvjete.

 • Pelene koje bebe i djeca koriste do otprilike druge godine života (nekad i duže) moraju biti izrađene od materijala koji su što prirodniji. Moraju biti lagane i prozračne i ne izazivati alergijske reakcije.
 • Moraju imati jaku moć upijanja (apsorpcije) kako bi bebina koža ostala što duže suha.
 • Moraju biti veličinom, oblikom i svojstvima prilagođene dobi djeteta.
 • Pelene i svojom građom, ovisno o razvojnoj fazi bebe koja ih nosi (primjerice bebe koje prohodavaju, pelene „gaćice”, itd.) moraju slijediti fiziološki razvoj djeteta.
 • Bilo bi dobro da što manje zagađuju okoliš, odnosno da su biorazgradive.

Jednokratne pelene su lagane i dobro upijaju te su na površini koja je u dodiru s kožom suhe. Jednostavno ih je postaviti, pa ne trebaju posebno uputstvo za primjenu. Ima ih u različitim veličinama koje odgovaraju dobi djeteta. Veliki broj proizvođača jednokratnih pelena proizvodi pelene koje su svojom građom (mjesto najboljeg upijanja) također prilagođene dobi djeteta. Dakle, različite su za malu dojenčad koja samo leži, dojenčad koja počinje sjediti, puzati ili hodati, itd.

Proizvode se u raznom printovima — s cvjetićima, životinjicama i slično. Ugodne su za nošenje, pa su djeca sve duže u pelenama, ponekad puno duže od djece koje koriste platnene pelene. To je zbog toga što su platnene pelene (kada se napune) mokre, teške i neugodnog mirisa pa dijete prije odluči kontrolirati mokraću i stolicu. Nekim je roditeljima jednostavnije stavljati djetetu pelene nego ga odvikavati od pelena jer to nije uvijek lako.

Negativne strane jednokratnih pelena je da su skuplje i više zagađuju okoliš. Veliki problem čini njihovo odlaganje. Pravilan postupak odlaganja jednokratnih pelena bio bi baciti fekalije u toalet prije njihova odlaganja u kantu za otpatke, no većina to ipak ne radi. Procjena je da se godišnje u Hrvatskoj potroši 70 milijuna jednokratnih pelena i one su zbog toga po količini treća vrsta otpada na odlagalištima.

Tetra pelene

Tetra pelene izrađene su od stopostotnog pamuka. Platnene pelene često se kombiniraju s tetra pelenama jer su također od platna, ali sličnije su klasičnim jednokratnim pelenama jer se mogu zakopčati i imaju više slojeva.

Tetra pelene su ekonomičnije, a pošto su od pamuka prirodne su za bebinu kožu, no njih je potrebno često mijenjati i prati. Platnene pelene lakše se koriste i bolje upijaju, ali imaju više slojeva pa se teže suše. Kad su pune teže su pa su bebi neugodne, a gornji sloj nikada nije potpuno suh pa je moguće vlaženje i iritacija ako se na vrijeme ne promijene.

Tetra pelene ne zagađuju izravno okoliš, jer se ne bacaju kao jednokratne, ali se za njih troše deterdženti i omekšivači koji zagađuju otpadne vode i time onečišćuju okoliš, a pošto se često peru u perilicama troše i energiju.

Proizvođači tetra pelena osmislili su, osim klasičnih bijelih pelena, tetra pelene u drugim bojama. Najčešće je riječ o tkanini roze, plave ili žute boje, ili pak bijelom platnu s printom životinjica, srca i drugih dječjih motiva. Kako su izrađene od stopostotnog pamuka ne bi trebale nadražiti kožu, što znači da je manja mogućnost pojave pelenskog osipa. Tanje tetra pelene idealne su za brisanje bebe, a deblje za previjanje, dok tetra pelene s većom gramažom bolje zadržavaju tekuću stolicu.

Pelene su veličine 80×80 cm pa je uglavnom jedna pelena dovoljna bez obzira na način previjanja. Ne postoji odgovor koje su tetra pelene najbolje, već o roditelju ovisi hoće li uzeti one deblje ili tanje te obične bijele ili s uzorkom.

Način primjena tetra pelena kod beba je takozvano origami previjanje za koje je dovoljna jedna pelena. Kupuju se u pakiranjima od 5 do 10 komada. Dok je beba još sasvim mala potrebna je jedna pelena po prematanju, a to bi značilo da će vam trebati desetak pelena dnevno. U dva dana je to dvadeset uprljanih pelena te vam je zato potrebno još deset dok se preostale osuše. Velika prednost tetra pelena nad platnenim je vrlo brzo sušenje.

Praksa pokazuje da se djeca koja nose jednokratne pelene kasnije odviknu od pelena nego dijete koje nosi tetra pelenu. Naime, prije kada su se nosile samo platnene pelene djeca su se već u dobi od 1,5 godine osjećala nelagodno u mokrim pelenama. Veće dijete ima obilnije stolice koja je sastavom, konzistencijom i mirisom različita od stolice dojenčeta, osobito onih na majčinom mlijeku. Kada su u upotrebi bile samo platnene pelene, kod veće djece češće su bile pune, mokre, teže i neugodnog mirisa. Dijete se teže kretalo s takvim punim pelenama pa je nastojalo što prije kontrolirati mokraću i stolicu kako bi bilo čisto i neopterećeno sadržajem pelene.

Široko previjanje beba

Široko previjanje danas se ne koristi često, no nekada se preventivno preporučivalo već u rodilištima. Široko previjanje beba, ili švedska pelena, odnosi se na previjanje bebe s debljom pelenom između nožica i omogućuje idealan položaj nožica i kukova. Zato se danas široko previjanje preporuča nakon pregleda ortopeda (probira na poremećaj razvoja kuka) kada se ustanovi neki poremećaj u razvoju kukova određenog djeteta.

Ako se tetra pelena koristiti za široko previjanje, najbolje je jednu tetra pelenu presaviti u trokut, a drugu složiti u obliku pravokutnika. Pravokutnu tetra pelenu položite djetetu između nogu te preko nje stavite trokut pelenu. Nakon toga je dovoljno da navučete zaštitne gaćice, a ako je beba još malena i ne kreće se pelena će zasigurno ostati na svome mjestu. Kasnije možete nabaviti i i kopče kojima se učvršćuje tetra pelena.

Pranje i tretiranje tetra pelena

Pri pranju se može upotrebljavati deterdžent koji inače koristite, ali u manjoj količini, odnosno, trećini količine preporučene na omotu deterdženta. Vrlo je važno da se deterdžent dobro ispere jer u protivnom može iritirati kožu i smanjiti vijek trajanja pelene. Bilo bi odlično da se koristi deterdžent koji je bez fosfata i na prirodnoj bazi.

Preporučena temperatura pranja je 60 °C koja je sasvim dovoljna da uništi bakterije i gljivice.  Mogu se prati i na temperaturi od 90 °C i 95 °C, ali će i na manjoj biti pravilno oprane, a usput ćete uštedjeti energiju. Ne preporučuje se upotrebljavati omekšivač ni izbjeljivače jer smanjuju moć upijanja pelene i mogu naštetiti djetetovoj koži. Ako je tkanina tetra pelene tvrda, puno je bolje staviti žlicu alkoholnog octa u pretinac za omekšivač i to bez straha da će imati miris po octu. Možete dodati i par kapi eteričnog ulja lavande u pretinac za omekšivač — time ćete postići prirodan i ugodan miris. Oprane pelene sušite na zraku ili u sušilici na srednjem programu, a peglanje nije potrebno.

Ostale namjene tetra pelena

Čak i ako s vremenom odustanete od tetra pelene i počnete koristiti jednokratne, nemojte ih baciti ili ostaviti neiskorištenima. Naime, možete ih koristiti za brisanje bebe nakon bljuckanja, kao podlogu za glavicu u kolicima ili krevetiću, kao zaštita od sunca u autu ili na kolicima ili je možete postaviti kao podlogu pri previjanja. Isto tako, tetra pelenom možete brisati bebu nakon kupanja jer je često nježnija od ručnika i super upija, dok ručnik može služiti za umatanje i ugrijavanje. Može se koristiti i pri samom kupanju umjesto spužvice te pri previjanju umjesto vlažnih maramica.

Usporedba jednokratnih i višekratnih pelena

 

Jednokratne Višekratne (npr. tetra)
Materijal Umjetni Prirodni (pamuk)
Različite veličine (prema dobi) Da Ne
Različite građe (prema dobi) Da Ne
Mogućnost upijanja Dobra, ovisno o vrsti Dobra, ovisno o vrsti
Mekoća Mekane Mekane
Slojevi Nekoliko Jedan ili više
Mogućnost  druge primjene Ne Da
Jednostavnost korištenja Da Da, kad se nauči
Cijena (za cijeli period) Skuplje Jeftinije
Trajnost Jednokratne Višekratne
Mogućnost pelenskog osipa Moguć Moguć
Zagađivanje okoliša Da Ne, ali troše se voda i energija na pranje
Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano

dr. med., specijalist pedijatar - Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci