24.10.2023.

Nevenova mast - Recept, upotreba i benefiti

Nevenova mast pomoći će vam u njezi cijelog tijela. Saznajte sve benefiti masti od nevena i kako ju možete jednostavno pripraviti kod kuće.

Neven (Calendula officinalis L., Astaraceae) je prekrasna biljka koja se često koristi u njezi kože, ali i u liječenju bolesti kože. Zbog svog prirodnog protuupalnog djelovanja, neven se često naziva i prirodnim kortikosteroidom. 

Neven cvate od kasnog proljeća do kasne jeseni, a najkorisnije su vrste koje imaju jarko narančaste cvjetove. Narančasto-žuta boja nevenovog cvijeta sadrži karotenoide koji su glavni izvor vitamina A koji blagotvorno djeluje na kožu. Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopene, flavonide, bjelančevine, različite minerale i drugo. 

Osim u kozmetici, nevenov cvijet i biljka se mogu koristiti za prehranu i kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi, kao dodatak salatama, a laticama se mogu ukrašavati jela i salate. 

Nevenova mast

Nevenova se mast od davnina primjenjuje za liječenje kroničnih rana, ogrebotina na koži, suhe kože, uboda, ozeblina, bradavica, psorijaze, akni i slično. 

Zbog antiseptičkog djelovanja nevenova mast se često primjenjuje u liječenju bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija kože, a zbog protuupalnog i umirujućeg djelovanja nevenova se mast često primjenjuje u liječenju dermatitisa, psorijaze i drugih osipnih i upalnih bolesti kože. 

Pomlađujuće djelovanje nevenove masti koristi se u anti-age kremama.

Karotenoidi, koji daju narančasto-žutu boju nevenovom cvijetu, izvor su vitamina A, glavnog vitamina u prevenciji i liječenju starenja kože. Vitamin A kao antioksidans potiče stvaranje kolagena, regulira pigmentacijske mrlje na koži i održava elastičnost kože. Vitamin A smanjuje proizvodnju loja i pročišćava pore, idealan je za masnu i mješovitu kožu, kao i za liječenje akni.

Nezasićene masne kiseline i polisaharidi iz nevenove masti zadržavaju vodu u koži i poboljšavaju hidrataciju. 

Moguće nuspojave kod upotrebe nevenove masti

Osobama koje imaju kontaktni dermatitis ili druge oblike dermatitisa neven može postati alergen, zato povećajte oprez prilikom primjene u osoba koje imaju sklonost alergijama

U slučaju crvenila i/ili svrbeža kože prilikom primjene nevenove masti savjetujte se s liječnikom. 

Upotreba nevenove masti i benefiti

Nevenova mast primjena

Nevenova mast za suhu kožu

Zbog učinka vlaženja, nevenova mast se često primjenjuje u njezi suhe kože. Nevenova se mast često primjenjuje kod suhog vlasišta i suhih usana. 

Nevenova mast protiv starenja kože

Pomlađujuće djelovanje nevenove masti često se koristi u anti-age kozmetici. Siguran je za primjenu i na nježnoj koži oko očiju. 

Nevenova mast kod radiodermatitisa (oštećenja kože izazvanog radioterapijom) 

Kliničke studije su pokazale učinak nevenove masti u smirivanju iritacije kože izazvane terapijskim zračenjem. Nevenova mast se primjenjuje i kod drugih oblika dermatitisa, poput pelenskog osipa.

Nevenova mast kod opeklina od sunca

Iako je sunčane opekline najvažnije prevenirati odgovornim ponašanjem na suncu, mast od nevena će ublažiti upale na koži i potaknuti cijeljenje oštećene kože.

Nevenova mast kod uboda 

Smirujuće i protuupalno djelovanje nevenove masti koristi se u smirivanju svrbeža, crvenila i oteklina nakon uboda insekata.

Nevenova mast za liječenje kroničnih rana

Primjena nevenove masti u njezi i liječenju kroničnih rana može ubrzati cijeljenje. Oprez je potreban zbog mogućeg razvoja kontaktne senzibilizacije. 

Nevenova mast u njezi kože kod atopijskog dermatitisa i psorijaze

Zbog učinka u obnovi oštećene kožne barijere kod atopijskog dermatitisa i zbog protuupalnog djelovanja, nevenova se mast često koristi u njezi kože kod atopijskog dermatitisa. Oprez je potreban zbog moguće kontaktne senzibilizacije koja je češća kod atopijske kože. U slučaju pogoršanja dermatitisa nakon primjene nevenove masti, savjetujte se s liječnikom. 

Nevenova mast koristi se i u njezi kože kod psorijaze i drugih upalnih bolesti kože, zbog učinka vlaženja i protuupalnog djelovanja. 

Jednostavni recept za nevenovu mast u kućnoj pripremi

Sastojci za pripravu nevenove masti:

  • 80 grama ulja nevena (macerat nevena u hladno prešanom ulju)
  • 10 grama pčelinjeg voska
  • 15 kapi eteričnog ulja lavande.

Priprema nevenove masti:

  1. U lonac vode koji zagrijavate na niskoj temperaturi stavite zdjelicu u koju ulijete nevenovo ulje. Ulje zagrijavajte polako na najnižoj temperaturi. 
  2. U zagrijano ulje dodajte pčelinji vosak i miješajte dok se vosak potpuno ne otopi i poveže s uljem.
  3. Kada su ulje i vosak povezani, maknite zdjelicu iz lonca. U mješavinu možete dodati eteričnog ulja lavande. 
  4. Smjesu prelijte u posudice za pohranu. 

Sastojke je potrebno zagrijati na niskoj temperaturi dok se ne povežu, potom ih preliti u posudice za pohranu.

Ljekovitost cvijeta nevena poznata je u narodnoj medicini od davnina, a danas je neven čest sastojak krema za njegu kože. Zbog učinka na vlaženje i smirivanje kože, osim u kremama, neven se može naći u sapunima, gelovima i uljima za tuširanje, preparatima za njegu kose, šamponima, regeneratorima i maskama za kosu. Siguran je za primjenu i u dječjoj dobi.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

Prim. dr. sc. Nives Pustišek je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci