Kalendar trudnoće po tjednima

40. tjedan trudnoće - službeni kraj trudnoće

U 40. tjednu trudnoće vaša je beba veličine male bundeve. To je službeni kraj vaše trudnoće. Držite se i pripazite na kontrakcije!

40. tjedan označava službeni kraj trudnoće  

Terminski porod je od 37. tjedna do 42. tjedna trudnoće. 40. tjedan trudnoće označava idealno vrijeme za porod i službeni kraj trudnoće. Tijekom završnog tjedna zbivaju se promjene koje dovode do trudova i poroda.

 • Posteljica je zrela i manji dio posteljičnog tkiva nije više u funkciji a s obzirom na količinu kalcifikata u posteljici ultrazvučno se postavlja stupanj zrelosti posteljice od 1.do do 3. stupnja.                                    
 • Mozak – i dalje se brzo razvija ali većina neurološkog sustava je u potpunosti razvijena za život bebe izvan trbuha
 • Pluća – u potpunosti su spremna za život izvan maternice no još uvijek su ispunjena plodovom tekućinom koju će prilikom prvog udaha na porodu beba izbaciti iz pluća i zamijeniti zrakom
 • Srce i krvne žile – su gotovo u potpunosti razvijene, frekvencija srca je između 120 do 140 otkucaja u minuti, a  nakon poroda dovršiti će se razvoj zatvaranjem spojeva krvnih žila koje su omogućavale život bebe u maternici. Kako se uspostavlja disanje plućima određeni manji dijelovi će se zatvoriti i u potpunosti odvojiti vensku od arterijske krvi
 • Ekstremiteti – također su potpuno razvijeni, mišići, kosti i zglobovi su dovoljno razvijeni za prve pokrete, nokti su u potpunosti razvijeni kao i osjeti dodira, topline…
 • Probavni sustav – probavna cijev od usta do analnog otvora je pripremljena za prihvat prvog mlijeka kao i jetra i gušterača koje proizvode enzime za pravilno iskorištavanje hrane
 • Spolni organi – Muške spolne žlijezde (testisi) su spušteni u mošnje (skrotume), a spolni organi oba spola su u potpunosti razvijeni.
 • Koža bebe više nije pokrivena masnim slojem (verniksom) koji se otopio u plodovoj vodi i dao joj mliječnu boju.

Dužina i težina bebe

Dužina bebe je oko 50-52 cm i težine oko 3300-4000 gr. Beba je veličine glavice kupusa

Što se događa s mamom

Hoće li porod ipak biti poslije termina

Ne morate se brinuti ukoliko je termin poroda prošao za par dana a vama se ništa ne događa što bi upućivalo na termin poroda. Do 42. tjedna trudnoće porod se smatra terminskim. Bitno je zapamtiti da li je ultrazvučna veličina bebe u prvom trimestru odgovarala trajanju trudnoće prema prvom danu zadnje menstruacije ili ne.. Ukoliko postoji značajnija razlika u obzir se uzima ultrazvučni nalaz za termin poroda. Danas se u našim rodilištima rijetko događa prenošenje trudnoće jer se uglavnom većina poroda inducira (pokreće) tijekom 41. tjedna trudnoće.

Kada će puknuti vodenjak

Prsnuće plodovih ovoja (vodenjaka) uglavnom se zbiva nakon početka trudova jer stiskanjem maternice dolazi do povećanja tlaka unutar iste . To uzrokuje  napinjanje i stanjivanja ovoja  te dolazi do prsnuća plodovih ovoja i otjecanja plodove vode.

Može se dogoditi da dođe do puknuća vodenjaka i bez trudova što također označava početkom poroda . U svakom slučaju potrebno je uputiti se u bolnicu ukoliko je evidentno da curi plodova voda ili ukoliko niste sigurni kada je oskudno curenje plodove vode. Na pregledu će se ustanoviti curi li vam plodova voda ili ne. 

Ukoliko se javljate u trudničku ambulantu samo radi trudova često će tijekom poroda liječnik u određenom trenutku  prokinuti vodenjak jer se time ubrzava porod.

Samo prsnuće ili prokidanje vodenjaka nije bolno.

Veličina zdjelice

Kod primitka u trudničku ambulantu, prilikom početka poroda, pregledom liječnik ustanovljuje  veličinu i oblik vaše zdjelice u odnosu na veličinu bebe. Tako liječnik  može procijeniti može  li porod ići vaginalnim putem ili će, radi određenih problema, porod se morati završiti operacijski- carskim rezom.

Problem veličine i oblika zdjelice u odnosu na položaj i veličinu bebe je češći kod žena:

 • Nižih rastom  -od 150 do 160cm visine
 • Koje su imale probleme sa  zdjeličnim kostima– lom zdjelice, operacijske zahvate zdjeličnih kostiju, prirođene razvojne mane zdjeličnih kostiju
 • Koje imaju teže poremećaje svinutosti kralježnice-skolioze (zakrivljenost kralježnice poput slova S), kifoze … koje mijenjaju nagib zdjelice 
 • Koje su bolovale od rahitisa
 • Koje su u trudnoći imale gestacijski dijabetes (šećernu bolest u trudnoći) jer su djeca često velika (preko 4000grama)

Promjene raspoloženja

Kako se bliži porod moguća je  pojačana zabrinutost oko poroda, majčinstva ili je li sve pripremljeno za dolazak novog člana obitelji. Najbolje je sve potrebno pripremiti prije početka poroda kako bi se sa pojavom prvih simptoma usredotočili samo na to. Normalno je da se pojavi strah i tjeskoba ali je preporučljivo o istom razgovarati sa partnerom ili vama bliskim osobama. Sve što vas zanima možete saznati i od medicinskog osoblja. Pokušajte održati pravilan odmor i spavanje jer se time prevenira razvoj navedenog problema

Trudnički simptomi u 40. Tjednu

Varikoziteti

Kako su maternica i beba dosegle svoju maksimalnu veličinu tako je značajan pritisak na vene zdjelišta. Varikoziteti (proširenei  istaknute vene) se značajnije mogu pojaviti na:

 • nogama,
 • vanjskom spolovilu- velikim usnama,
 • donjem dijelu trbuha,
 • hemoroidi- vene analnog otvora.

Trudovi

   Trudovi za razliku od nepravilnih Braxton Hicsovih kontrakcija su krakterizirani: 

 •  Pravilnim ritmičkim stezanjem (kontrakcijama) maternice  koje se ne smiruju
 • Dovode do otvaranja vrata maternice 
 • Sukrvavi iscjedak iz rodnice – rezultat je otvaranja vrata maternice uzrokovano trudovima
 • Pojavom sluzavog vaginalnog iscjetka (vaginalnog čepa)
 • Mogu biti praćeni curenjem plodove vode – može biti oskudno kada primjećujete kroz duže vrijeme vlažne fleke na donjem rublju i obilnije 
 • Izraženiji pritisak u području rodnice i donjeg dijela trbuha
 • Bolovi u zdjelištu ili leđima koji se ne smiruju nego pojačavaju

Bolna zdjelica

Bolna zdjelica u trudnoći (Symphysis Pubis Dysfunction) je čest simptom u ovom tjednu trudnoće do kojeg dolazi radi ukočenosti zdjeličnih zglobova ili radi neravnomjernog pomicanja istih na prednjem ili stražnjem dijelu zdjelice.

Bolnost se pojačava prilikom:

 • hodanja,
 • stajanja na jednoj nozi npr. prilikom oblačenja,
 • penjanja ili silaska sa nagiba –npr uz ili niz stepenice,
 • pokreta nakon mirovanja npr kod ustajanja iz kreveta.

Ako izbjegavate prije navedeno uz pravilno i pravovremeno odmaranje smanjit ćete bolnost zdjelice.

Često mokrenje i inkontinencija

Pritiskom maternice na mokraćni mjehur ali i promjenom odnosa u zdjelici moguće je češće mokrenje i povremeno bježanje mokraće (urinarna inkontinencija) u naponu. Treba isključiti moguće urinarne infekcije koje mogu uticati na pojavu povišenog krvnog tlaka. Uzimanje preparata brusnice prevenira infekcije mokraćnih putova uz uzimanje veće količine tekućine tijekom dana.

Otečeni zglobovi i noge

Porod je blizu i veličina maternice ali i pritisak bebe koja se spustila prema izlazu uzrokuju slabiju cirkulaciju u nogama i rukama te se često javljaju manja oteknuća (edemi) u području šaka i stopala. Kod izraženijih problema mogu biti otečene i potkoljenice ili podlaktice. Nakon duljeg hodanja ili fizičke aktivnosti tijekom dana edemi se mogu pojačati, no tijekom odmora obično se povlače. Odmor uz držanje nogu na podignutom umanjuje edeme nogu.

Nesanica (Insomnia)

Trudnoća se bliži kraju i razmišljanja o porodu i ishodu trudnoće mogu dovesti do pojačane zabrinutosti majke kao i do problema sa spavanjem. Smanijvanjem aktivnosti pred spavanje , redovitim vježbanju tijekom dana, unošenjem dovoljne količine tekućine,  pravilnom prehranom i zauzimanjem bočnog položaja kod spavanje pomoći ćete sebi  u svladavanju nesanice.

Savjeti stručnjaka za 40. tjedan trudnoće

Pripazite na tlak

Tijekom redovitih pregleda u ginekološkoj ambulanti svakako će vam se izmjeriti krvni tlak. Vrijednosti iznad 140/90mmHg predstavljaju potencijalnu opasnost da imate mogućnost razvoja hipertenzije u trudnoći a ukoliko su prisutni proteini u mokraći i preeklampsije uz razvoj edema.

Ukoliko imate češće glavobolje, svjetlucanje pred očima ili edeme (oteknutost ekstremiteta) potrebno je svakodnevno mjeriti tlak i ukoliko je povišen zatražiti pomoć liječnika. Prehrana sa manje soli svakako prevenira razvoj hipertenzije u trudnoći. 

Pratite micanje djeteta

Pred kraj trudnoće bitno je praćenje bebine dnevne aktivnosti tj micanja i pokreta. U ovom tjednu pokreti će biti nešto mirniji bez naglih trzaja. Uglavnom se sastoje od protezanja ekstremiteta jer beba je velika i manja količina plodove vode onemogućava žustriju aktivnost. Ukoliko nemate dojam da je beba tijekom dana dovoljno aktivna javite se na pregled gdje će se relativno brzo ustanoviti o čemu se radi.

Informirajte se o dojenju

  Krajnje je vrijeme da se informirate o prednostima dojenja za dijete i vas. Prvo mlijeko (kolostrum)  se pojavljuje ili će se pojaviti nekoliko dana nakon porod. Potrebno je upoznati se sa:

 • Tehnikom dojenja
 • Što sa bebicom nakon podoja- položaj za podrigivanje, što u slučaju razvoja grčeva kod bebe…
 • Prednostima dojenja u odnosu na zamjensko mlijeko
 • Potrebnim higijenskim mjerama i održavanja zdravlja bradavice
 • Dodatnom opremom za dojenje i izdajanje – bočice, dude, sterlizator…
 •  Lijekovima koje smijete koristiti tijekom dojenja

O svemu potrebnom se možete informirati i kod medicinskog osoblja u rodilištu jer prvi dani dojenja su bitni za daljnje uspješno dojenje.

Torbe za rodilište

Ne zaboravite kod svakog pregleda ponesite torbu za rodilište jer možda na pregledu liječnik odluči ostaviti vas u rađaonici.  Najbolje je raspodijeliti stvari u više torbi koje će vam trebati za  različite situacije:

 • Torba za porod
 • Torba za boravak na odjelu nakon poroda
 • Torba za izlazak iz rodilišta

 Torbe se trebaju staviti na određeno mjesto u stanu za koje znaju i ostali ukućani kako bi vam pomogli u trenutku potrebe. Od popisa koje smo naveli za različite situacije odaberite ono što vašem karakteru treba i paše. Prostor za odlaganje stvari u bolnicama je ograničen i ne treba ga pretrpavati nepotrebnim sadržajima ili pretjeranim količinama

Masaža perineuma (međice) može olakšati porođaj

Samostalno ili uz pomoć partnera provodite redovito masažu međice jer time ćete si uvelike olakšati porod te smanjiti mogućnost ozljede rodnice pri porodu – tzv rupturu (puknuće sluznice) ili potrebu za izvođenje epiziotomije u porodu. Prilikom poroda prosječno svaka dva sata  biti ćete pregledani u rađaoici a pokreti kod masaže međice slični su pregledu. Time ćete bolje surađivati prilikom pregleda ali i u trenutku poroda glavice bebe.

Za ugodan porod

Razgovarajte sa partnerom i uključite ga u rješavanje vaših problema i nedoumica:

 • Razgovarajte o strahu ili problemima o kojima razmišljate i koji vas muče
 • Nabava potrebne opreme i odjeće za bebu lakša je u dvoje
 • Povedite partnera na trudnički tečaj
 • Upoznajte se kako vam partner može pomoći kao pratnja na porodu
 • Raspodijelite uloge i zadaće nakon poroda
 • Sve do poroda ostanite aktivni i provodite lakše vježbe
 • Pripazite na pravilno spavanje i važnost kvalitetnog odmora
 • Pripremite većinu stvari na vrijeme tako da kada krene porod budete skoncentrirani samo na to. Ostanite pribrani kada krene porod, nema mjesta panici.
 • Vježbajte tehnike disanja  koje će vam pomoći u porodu
 • Upoznajte se sa prostorom rodilišta unaprijed  – time ćete smanjiti strah od nepoznatog