06.04.2021.

Masaža međice: Prednosti tijekom porođaja i kako je izvesti

Vjeruje se da masaža međice ublažava bolove tijekom porođaja i sprječava epiziotomije, ali djeluje li? Evo što sve treba znati o masaži međice.

Ulaskom u treći trimestar trudnoće pametno je započeti poduzimati određene postupke kojima se vrši priprema za porod kako bi on protekao sa što manje komplikacija. Kegelove vježbe, pilates i joga vježbe za trudnice korisne su tijekom cijele trudnoće. Među jednostavne postupke kojima se uvelike može olakšati porod spada masaža međice (perinealna masaža).

Što je masaža međice, odnosno perinealna masaža?

Dio vanjskog spolovila žene koji se nalazi između stražnje stijenke izlaza rodnice i analnog otvora naziva se međica odnosno perineum. U tom području nalaze se mišići dna zdjelice koji omogućavaju rastezljivost dna zdjelice prilikom prolaska glave djeteta kod vaginalnog („prirodnog”) poroda.

Masažom međice omogućavamo poboljšanje elastičnosti mišića i kože u tom području, a time i lakši porod sa što manje mogućih komplikacija. Masažu može obavljati sama trudnica, ali i partner.

Pomaže li masaža međice ublažiti bolove tijekom porođaja?

Prilikom masaže međice privikavamo kožu i mišiće na stanje rastegnutosti te redovitim masiranjem dižemo prag tolerancije na stupanj rastegnutosti. To smanjuje i osjećaj bolnosti koji bismo imali da nismo prakticirali ovu korisnu metodu.

Kako se izvodi masaža međice?

 • Prvo trebate podrezati nokte i oprati ruke – trudnica ili partner.
 • Zauzeti najprikladniji položaj u kojem ćete se osjećati ugodno.
 • Nauljiti palčeve ruku ako masažu izvodi sama trudnica, odnosno kažiprste ako masažu izvodi partner.
 • Postavite palčeve (sama trudnica ) ili kažiprste (partner) oko 3-4 cm u rodnicu i nježno, ali čvrsto primjenjujte pritisak prema anusu.
 • Prilikom masaže međice nakon što ste palčevima odnosno kažiprstima vršili pritisak, pokretima prateći slovo U možete osim pritiska i širiti međicu pazeći da to radite do pojave manje bolnosti.         

 

Izvor slike: danatal.com

Koja ulja se mogu koristiti kod masaže međice?

Za masažu međice postoje ulja koja se mogu nabaviti u ljekarnama i predviđena su za tu svrhu. Nije uputno koristiti sintetske proizvode kao što je vazelin, petrolejska ulja ili dječja ulja.

Za masažu su najbolji:

 • biljna ulja – suncokretovo, maslinovo, bademovo
 • ulja s vitaminom E
 • lubrikanti – podmazivači rodnice koji nisu sintetski.

Kada treba početi s perinealnom masažom tijekom trudnoće?

S masažom međice najbolje je započeti između 34. i 36. tjedna trudnoće. Masaža se može obavljati najbolje 2-3 puta tjedno u trajanju od desetak minuta. Nije preporučljivo masirati međicu prije 34. tjedna trudnoće, ali isto tako masaže perineuma neće imati učinka ako se započnu kratko vrijeme pred porod. Planirajte ih prakticirati barem dva tjedna kako biste imali nekakve koristi.

Izvor slike: healthmovers.ba

Dobrobiti perinealne masaže

 • smanjena mogućnost ozljeda rodnice pri porodu – tzv. ruptura (puknuća sluznice)
 • smanjena potreba za epiziotomijom u porodu – urezivanje stijenke međice škarama radi olakšavanja poroda i sprječavanja ozljeda kože i mišića perineuma.
 • bolja suradljivost trudnice u porodu
 • smanjena bolnost pri porodu
 • smanjena bolnost međice nakon poroda
 • bolja trudničina kontrola mišića dna zdjelice u porodu
 • brže cijeljenje rane epiziotomije ili rupture rodnice.

Negativni učinci perinealne masaže

 • infekcije rodnice
 • iritacija kože međice ili sluznice rodnice.

Treba li nastaviti masažu međice nakon poroda?

Masaža međice se ne radi u tjednima odmah nakon poroda, a pogotovo ako je  zacjeljivanje rane epiziotomije ili ozljede rodnice i međice u tijeku, odnosno ako nije došlo do prestanka krvarenja nakon poroda.

 • Ako se jave problemi sa spolnim odnosom nakon poroda, masaža međice pomaže povratak normalnom spolnom životu.
 • Ako se u području ožiljka epiziotomije par tjedana nakon poroda javlja neugodan osjećaj, masažom međice dolazi do poboljšanja.

Zaključak

Masaža međice je postupak kojim smanjujemo pojavnost određenih problema koji se javljaju prilikom vaginalnog poroda. Sam postupak je lako izvediv i ne iziskuje previše potrošenog vremena, a pozitivni učinci su višestruki. Razlog više da se primjenom ove jednostavne tehnike omogući lakši i brži porod.

Članak napisao:

Duško Pall

dr.med. diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006-2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. g. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima . Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci