15.07.2019.

Dojenje bebe po mjesecima i kako znati da je beba sita

Pročitajte naš vodič za dojenje bebe po mjesecima i saznajte kako znati da je beba sita, kada i kako prestati dojiti te što napraviti u slučaju opstipacije?

Mnogi će se složiti da je majčino mlijeko čarobni napitak za bebu. Sam čin dojenja posebno je iskustvo za majku i za dijete jer pruža hranu, ljubav i utjehu, što zbilja možemo nazvati čarolijom. Sisanjem dolazi do stvaranja mlijeka u dojkama, odnosno do laktacije. Nevjerojatna je činjenica da se majčino mlijeko prilagođava starosti djeteta, ali i njegovom imunološkom sustavu, a istraživanja su pokazala da ako je beba bolesna, majčino mlijeko ima veći broj leukocita. Osim što se prilagođava imunološkom sustavu, majčino mlijeko ga i jača pa su dojena djece u manjem riziku od obolijevanja od astme ili alergije kasnije u svom životu.

Jeste li znali da se mlijeko može prilagoditi kulturi u kojoj majka živi? Studija objavljena u časopisu Nature found pokazala je da majke u Keniji stvaraju masnije i kvalitetnije mlijeko za žensku djecu. Znanstvenici su to obrazložili hipotezom da u tom području kćeri kroz brakove pomažu svojim obiteljima zbog čega je važno da su snažne i zdrave. Brojne su zanimljivosti o majčinom mlijeku i dobrobiti dojenja, ali čarolija s početka nerijetko nestane kad se pojave problemi i upitnici nad glavom. Trebam li dojiti na zahtjev, mijenja li se proces dojenja bebe po mjesecima, koliko mlijeka treba moja beba ovisno o dobi, kako uopće znati da je moja beba sita, dojim li pravilno i mogu li si pomoći pomagalima za dojenje — samo su neka od pitanja na koja možete pronaći odgovor.

Dojenje na zahtjev ili dojenje prema rasporedu?

Tijekom trudnoće buduće majke „bombardirane“ su stotinama savjeta, a među njima je i onaj kada i kako dojiti bebu: „doji kad god te beba traži“, „napravi bebi raspored, nemoj da ti stalno „visi“ na dojci“, a u glavi buduće dojilje košmar. Vjerujemo da su se mnoge od vas tijekom trudnoće pitale hoće li uopće moći dojiti, a tek kasnije razmišljale o potencijalnom rasporedu. Dakle, postoje dva pristupa dojenju — dojenje na zahtjev i dojenje prema rasporedu.

Dojenje za zahtjev je dojenje koje u potpunosti kontrolira dijete, stavlja se na dojku kada plače ili kada na bilo koji drugi način pokaže da je gladno. Kod dojenja na zahtjev ne postoji pravilo koliko često će beba zatražiti dojku niti koliko će podoj trajati jer su potrebe svakog djeteta drugačije. Kao prednosti dojenja na zahtjev ističe se pravovremeno zadovoljavanje potrebe djeteta što uključuje hranjenje, ali i emotivne potrebe kao što su osjećaj sigurnosti, utjeha, potreba za bliskošću i komunikacijom. Savjetuje se da se na zahtjev doji isključivo prvih šest mjeseci bebina života.

Dojenje prema rasporedu podrazumijeva podoj u određenim vremenskim intervalima, a naziva se još i planirano ili ograničeno dojenje. Kada govorimo o dojenju prema rasporedu, majka doji svaka dva, tri ili četiri sata, a svaki podoj je vremenski ograničen. Prilikom ovog pristupa dojenju morate imati na umu da je vrlo važno prepoznati znakove gladi kod vaše bebe jer će u protivnom glad osjećati kao bol, početi plakati i nagutati se previše zraka zbog čega prihvat dojke i podoj može završiti neuspješno.

Vremenik dojenja

Iako svako dijete ima drugačije potrebe za hranom, velik broj mama je u potrazi za kalendarom dojenja bebe po tjednima ili mjesecima, ovisno o skokovima u razvoju bebe.

Dojenje novorođene bebe

Većina rodilišta u Hrvatskoj danas ima status „Rodilište – prijatelj djece“, što znači da će vam dojenje biti omogućeno već u rađaoni. Dodir s vašom kožom bebu će instinktivno približiti vašoj dojci, potaknuti laktaciju i dojenje će krenuti samo od sebe. Majčino mlijeko iznimno je važno u prvim satima, iskoristite ga jer u narednim danima beba najvjerojatnije neće sisati tako dobro. Moguće je da će beba u tim prvim danima sisati svakih pola sata, čak i češće, osim ako nije pospana od lijekova koje rodilje prime za ublažavanje bolova. Ako vaša beba dojku ne traži, pripazite da između podoja ne prođe više od dva do tri sata što znači da ćete morati buditi mali smotuljak. Stručnjaci napominju da nije važna količina koju će beba pojesti u prvim podojima već da budu česti, jer se u prvih nekoliko dana radi o kolostrumu, gustoj žućkastoj tekućini bogatoj imunoglobinima, bjelančevinama, masti, mineralima i vitaminima. Neki kolostrum nazivaju i „prvim cjepivom“.

Dojenje bebe stare tjedan dana

Nerijetko se dogodi da dojenje u rodilištu funkcionira savršeno, ali po povratku doma krenu problemi. Nemojte paničariti, jer svaka majka napravi najbolje što zna i može u određenom trenutku. Treći do peti dan dojke počinju izlučivati prijelazno mlijeko, a temelj za proizvodnju mlijeka je učestalo hranjenje. Dojenje ponekad može potrajati i više od sat vremena, a jednom kad bebi proradi apetit ona može zahtijevati dojku svako malo jer joj se želudac brzo puni i lako prazni. Količina mlijeka koju beba u ovom periodu pojede tijekom svakog dojenja je od 60 do 90 grama. U ovim je danima umjerena razina boli dojki normalna, velika je mogućnost da će nabubriti, no to bi kroz dan-dva trebalo proći. Ako se to ne dogodi i bol postane sve jača, nužno je potražiti pomoć liječnika ili patronažne sestre.

Dojenje bebe stare nekoliko tjedana

Prva dva tjedna uglavnom su najkritičnija kada se radi o dojenju. Nakon toga beba bi i dalje mogla imati problema s hvatanjem bradavice, no budite uporni. Kako će iz dana u dan jačati bebini mišići vrata tako će se poboljšavati i njezina vještina sisanja, a kad se navikne na dojke bit će dovoljno desetak minuta podoja na svakoj strani, do 12 puta dnevno.

Stručnjaci napominju da u prvih 10 minuta dojenja bebe uzmu 90 posto potrebnog mlijeka. Primijetit ćete da jedna dojka proizvodi više mlijeka od druge, ali vi bebi svakako ponudite obje. Do šestog tjedna prestaje spontano istjecanje mlijeka iz dojki, ali ne nužno kod svake dojilje jer se kod nekih samo prorijedi. Do navršenih mjeseca dana beba bi trebala posisati oko 120 grama mlijeka tijekom svakog podoja.

Dojenje bebe do tri mjeseca starosti

Kako bebin trbuh raste, tako ona jede sve veće količine mlijeka pa se razmaci između podoja počinju povećavati, no prosjek je i dalje oko dva i pol sata. Beba jede osam do 12 puta u jednom danu, ovisno o njezinim potrebama. Kako je treći mjesec jedan od onih u kojem se dogodi skok u razvoju, dojenje na zahtjev treba prilagoditi tim promjenama. Bebe su u ovoj dobi sve vještije u sisanju pa možda će manje tražiti samo jednu dojku.

Dojenje bebe stare četiri mjeseca

Kao što vidite, dojenje bebe po mjesecima se mijenja. U ovom je periodu bebu potrebno dojiti oko šest puta dnevno svaka tri i pol sata. Ako dojite na zahtjev vjerojatno i češće od toga, ali svakako najmanje pet puta unutar 24 sata. Tijekom ovog razdoblja dojenje je vrlo često i predstavlja utjehu jer bebi počinju izbijati zubi, nervozna je, slini i sisa prste, a moguće je da će i odbijati dojku. Kako biste spriječili blokiranje mliječnih kanala i održali proizvodnju mlijeka, morat ćete češće prazniti dojke. Čuvanje izdojenog mlijeka može se primijeniti na više načina, no najsigurnije je držati ga u hladnjaku na temperaturi od 0 do 4 stupnjeva jer se na taj način kvaliteta mlijeka ne mijenja do osam dana. Na sobnoj temperaturi mlijeko možete čuvati do deset sati, a do četiri sata na temperaturama preko 30 stupnjeva.

Dojenje bebe stare šest mjeseci

S navršenih šest mjeseci života beba je spremna za prestanak dojenja noću, a neke majke razmišljaju o potpunom prestanku dojenja zbog povratka na posao ili drugih razloga. Savjet je da se majke izdajaju u bočicu i čuvaju izdojeno mlijeko jer bi ga dijete i dalje moglo tražiti do osam puta dnevno. U ovom razdoblju se najčešće kreće s uvođenjem novih namirnica u bebinu prehranu zato što majčino mlijeko više ne osigurava dovoljan unos hranjivih tvari koje beba treba.

Dojenje bebe do godine dana starosti

U drugoj polovici prve godine života beba počinje preskakati neke podoje u potpunosti zato što redovito pije i jede ostale namirnice. Moguće je i da se radi o skoku u razvoju, stoga rjeđa potreba za sisanjem ne znači nužno trajnu promjenu. Dojke se prilagođavaju potrebama djeteta pa čak i ako je kod vas prestala proizvodnja mlijeka ono se može vratiti kroz dan-dva. Svaka majka samostalno donosi odluku do koje dobi će dojiti svoje dijete, no stručnjaci svakako preporučuju dojenje tijekom cijele prve godine.

Pomagala za dojenje

Kako bi ovaj čarobni čin hranjenja vašeg zlata bio što pravilniji, ali i jednostavniji, na tržištu danas postoje pomagala koja će vam u tome pomoći.

Jastuk za dojenje

Jastuk za dojenje odlično je pomagalo koje smanjuje opterećenje za trbuh, leđa, ruke i vrat prilikom dojenja te omogućava pravilno dojenje. Uz pomoć jastuka puno ćete lakše mijenjati djetetov položaj, a time i kut pod kojim hvata vašu bradavicu, što često zna biti problem u počecima dojenja. Jastuk za dojenje se koristi i za udobnije spavanje tijekom trudnoće te ga mnogi roditelji koriste za prve pokušaje sjedenja kod bebe.

Grudnjak za dojenje

Još jedna stvar koja pojednostavljuje proces dojenja je grudnjak za dojenje koji zbog dizajna ne morate otkopčavati kao standardne grudnjake. Izrađuje se od udobnih i čvrstih materijala pošto vaše grudi trebaju dobru potporu, uzevši u obzir da narastu i do nekoliko brojeva. U slučaju da prvih nekoliko mjeseci isključivo dojite, savjetuje se da kupite više grudnjaka za dojenje.

Kako znati da je beba sita

Unatoč tome što vaša beba pojede dovoljnu količinu mlijeka i uspješni ste u ritmu hranjenja, moguće je da se i dalje pitate kako znati da je beba sita. Mnoge majke u prehranu uvedu adaptirano mlijeko ili čak u potpunosti prekinu dojenje zbog toga što ne postoje znakovi prema kojima možete biti sigurniji da je beba sita nakon dojenja. Kako znati da je beba sita:

Beba dobiva na težini

Po povratku iz rodilišta sasvim je normalno da će novorođenče izgubiti na težini otprilike do deset posto ukupne težine, a kroz dva tjedna trebala bi vratiti izgubljenu gramažu. U sljedećih nekoliko tjedana dobivanje na težini kod svake bebe može biti različito, jedna će više grama dobiti u drugom tjednu života dok će druga taj preskočiti, ali će se udebljati u trećem/četvrtom tjednu. Nakon šest mjeseci bebina porođajna težina bi se trebala udvostručiti. Što se tiče tjednog dobivanja na težini, napredak možete pratiti prema ovim parametrima pedijatra:

  • u prva tri mjeseca beba bi tjedno na težini trebala dobiti od 150 do 200 grama
  • u sljedeća tri od 100 do 150 grama
  • u drugoj polovici prve godine života bi trebala dobivati od 70 do 90 grama tjedno

Pokakane pelene

Broj i izgled pokakanih pelena još su jedan pokazatelj toga je li vaša beba pojela dovoljnu količinu mlijeka. Prve kakice (mekonij) su ljepljive i crne, dan-dva nakon rođenja postaju smeđe, a zatim žućkaste zbog sve veće konzumacije majčinog mlijeka. Nakon nekoliko navršenih dana života “normalna” stolica novorođenčeta je boje senfa, kremaste do vodene konzistencije i bez mirisa. Mala odstupanja u konzistenciji ne znače nužno ništa loše, trebali biste se zabrinuti u slučaju da beba i nakon pet dana od rođenja ispušta mekonij. U prvim danima bebe kakaju oko tri puta dnevno, a neke čak i češće. To može biti odmah nakon podoja, a kako beba raste može se dogoditi da veliku nuždu obavi jednom dnevno, samo što je kakica onda jako obilna. Nakon navršenih šest tjedana života bebe kakaju sve rjeđe, neke čak i preskoče dan. Sve dok je kakica kašasta, mekana i obilna stručnjaci savjetuju da se “ne družite s Googlom” i izbjegnete pretraživanje “kako potaknuti stolicu kod bebe”.

Mokre pelene

Koliko dana života toliko i mokrih pelena dnevno, znak je da je vaša beba pojela dovoljno. Nakon navršenih pet dana života beba bi trebala imati pet mokrih pelena, urin bi trebao biti bezbojan i bez neugodnog mirisa.

Što napraviti u slučaju opstipacije

Kao što smo i istaknuli, ne treba dizati paniku u slučaju da beba nije imala stolicu nekoliko dana, čak i do deset, sve dok je konzistencija stolice uredna. Kod dojene djece zatvor ili opstipacija su mogući pa ako do neredovite, tvrde ili premekane stolice dolazi često, provjerite nekoliko savjeta kako potaknuti stolicu kod bebe:

  • ponudite djetetu probiotske kapi ili čaj od kamilice jer pomažu u umirivanju i ublažavanju grčeva
  • s navršenih šest mjeseci djetetova života stolicu možete potaknuti uvođenjem šljive ili kruške u prehranu
  • u svojoj prehrani izbjegavajte masno i začinjeno sve dok dojite
  • probiotike i laksative koristite isključivo nakon savjetovanja s pedijatrom

Kada i kako prestati dojiti

Odluka o prestanku dojenja je odluka koju će svaka majka donijeti osobno bez obzira što stručnjaci preporučuju da prvih šest mjeseci beba pije samo majčino mlijeko. Nakon tog perioda počinje prilagodba na voćne i povrtne kašice, iako dojenje ni tada ne treba prestati, već će se podoji s vremenom samo smanjivati. Savjetuje se da se na prestanak dojenja ne odlučujete u razdoblju u kojem bebu muče zubići te ako je upravo cijepljena ili bolesna. Dojenje je u tom periodu utjeha i naglim prestankom mogli biste dodatno uznemiriti svoje dijete.

Preporuka je da pokušate zamijeniti jedan podojeni obrok tjedno dohranom i to onaj u kojem beba najmanje popije ili kad je u dojkama najmanja količina mlijeka. Pazite da pritom beba nije jako gladna i da ima volje pojesti zamjenski obrok, odnosno nešto novo. Prestanak dojenja se ne može dogoditi preko noći, ali kako beba manje sisa tako će se i vaši hormoni na to navikavati i polako će dolaziti do smanjenja laktacije. Kakva god odluka bila, sto posto smo sigurni da svaka majka donosi odluku u najboljem interesu djeteta. I ne zaboravite: zadovoljna mama — zadovoljna beba!