01.02.2024.

Termofor za bebe protiv grčeva — vrste i kako ga koristiti

Termofor za bebe ublažit će grčeve kod beba, a Lupilu vam donosi sve što trebate znati — kako ga koristiti, koje vrste postoje i koji odbarati pri kupovini.

Termofor za bebe

Intenzivan i neutješan plač koji se javlja bez ikakvog povoda noćna je mora za svakog novopečenog roditelja, ali i znak da novorođenče pati od kolika. Grčevi u trbuhu javljaju se već u prvom mjesecu bebina života, a oko šestog tjedna su najintenzivniji, zbog čega beba plače i po nekoliko sati dnevno. Iako kolike ne ugrožavaju bebino zdravlje, treba pronaći način kako olakšati bolove malom smotuljku, a jedna od učinkovitijih metoda je korištenje termofora za bebe.

Što je termofor?

Termofor je medicinski proizvod koji ima funkciju zagrijavanja površinskih dijelova tijela. Najčešće se primijenjuje za olakšavanje tegoba uzrokovanih dojenačkim kolikama, nadutosti, išijasom te za ublažavanje bolova u mišićima i menstrualnih bolova. Termofor prirodno emitira toplinu, čime se isključuje mogućnost opeklina i oštećenja kože, ali mora postojati barijera (tkanina) između termofora i bebine kože.

Kako termofor pomaže ublažiti grčeve kod beba?

Termofor ublažava grčeve kod beba zato što toplina koju emitira termofor opušta tkivo oko bolnog područja, odnosno na bebinom trbuhu. Također, istovremeno se opušta kompletan živčani sustav, što dodatno ublažava bol i nelagodu uzrokovanu kolikama.

Vrste termofora za bebe

Osim termofora u njihovom klasičnom obliku, vjerujemo da ste primijetili da postoje jastučići i različiti plišanci koji imaju funkciju termofora. Naime, postoje dvije osnovne podjele u modelima termofora, ali i u sastavu kojim je termofor ispunjen.

 • Termofor ispunjen tekućinom — riječ je o pločici ispunjenoj vodom i natrijevim acetatom koja aktivacijom dovodi kristalizacije tekućine i podizanja njene temperature do 50 stupnjeva.
 • Termofor ispunjen sjemenkama ili košticama — već duže vrijeme na tržištu postoje termofori ispunjeni sjemenkama ili košticama trešnje koji se zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici, klasičnoj pećnici ili na radijatoru.
 • Termofor bez pojasa — ova vrsta termofora može biti ispunjena tekućinom ili sjemenkama/košticama, dolazi u različitim oblicima, ali najvažnija karakteristika je što ga morate pridržavati rukom na bebinom trbuhu.
 • Termofor s pojasom — radi se o termoforima koji su najčešće izrađeni za zagrijavanje u mikrovalnoj ili klasičnoj pećnici i mogu se omotati oko bebinog struka. Treba imati na umu da se zagrijava i pojas termofora pa je važno da se ne postavlja direktno na bebinu kožu.

Sve vrste termofora imaju istu funkciju i temperaturu zagrijavanja, što znači da su i jednako učinkoviti. Prije nego donesete odluku o kupnji termofora važno je znati kako se proizvod koristi.

Kako koristiti termofor za bebe?

Termofor za bebe kao i njegov sastav nisu opasni, ali je važno slijediti upute za uporabu termofora. Naime, termofor se ne smije stavljati direktno na osjetljivu bebinu kožu kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost pojave opeklina. Upute za korištenje ovise o vrsti termofora za bebe.

Termofor ispunjen tekućinom

 • Postavite termofor na ravnu površinu kako bi se tekućina u termoforu ravnomjerno raspodijelila
 • aktivirajte termofor savijanjem pločice koja se nalazi unutar termofora 
 • pričekajte da se tekućina kristalizira i zagrije
 • postavite termofor na bebin trbuh, ali ne direktno na kožu
 • držite termofor oko 30 minuta na bebinom trbuhu
 • prije ponovne uporabe prokuhajte termofor 10 do 15 minuta
 • ostavite termofor da se ohladi
 • aktivirajte termofor na isti način kao i prilikom prve uporabe

Termofor ispunjen košticama ili sjemenkama

 • izvadite umetak iz navlake
 • stavite umetak u mikrovalnu pećnicu (600 w) oko 90 sekundi, u pećnicu (120°) oko 10 minuta ili na radijator
 • uzmite umetak i promiješajte koštice/sjemenke
 • stavite umetak u navlaku
 • stavite termofor na bebin trbuh.

Vrijeme zagrijavanja termofora ovisi o proizvođaču pa svakako slijedite navedene upute prije prvog korištenja.

Koju vrstu termofora za bebe odabrati?

Kao što smo naveli ranije, svi termofori za bebe imaju istu funkciju – ublažiti bol i nelagodu uzrokovanu kolikama. Budući da na tržištu postoje različite varijante termofora, nije ga jednostavno odabrati, ali bi vam praktičnost možda trebala biti prvi kriterij. 

Termofori s pojasom jednostavniji su za uporabu jer ih ne morate pridržavati na bebinom trbuhu. Ako posjedujete mikrovalnu pećnicu onda će vam priprema termofora za korištenje biti puno praktičnija od zagrijavanja u običnoj pećnici ili na radijatoru. Termofori ispunjeni tekućinom cjenovno su pristupačniji pa su bolji odabir ako želite samo isprobati hoće li termofor biti učinkovit u borbi protiv grčeva. 

Odabir vrste termofora prilagodite vašim životnim okolnostima i potrebama, ali svakako obratite pažnju na deklaraciju proizvoda jer mora biti maksimalno siguran za vašu bebu. 

Savjeti pri kupovini termofora

Najveći izbor termofora za bebe dostupan je u ljekarnama, drogerijama i specijaliziranim trgovinama i web shopovima za bebe. Cijena termofora ovisi, naravno, o vrsti termofora koji želite kupiti, ali već je za 7 eura moguće nabaviti dobar proizvod koji će poslužiti svojoj svrsi. 

Prije konačne odluke savjetujemo sljedeće:

 • ne kupujte termofor bez deklaracije koja sadrži sastav proizvoda i upute za korištenje
 • provjerite je li ispuna termofora 100% prirodna (sjemenke ili koštice trešnje)
 • provjerite je li na proizvodu naznačeno da je 100% siguran za bebu 
 • provjerite je li na proizvodu naznačeno da je baby friendly
 • birajte termofor s navlakom od prirodnih materijala
 • provjerite je li moguće prati navlaku termofora u perilici rublja
 • provjerite je li termofor izrađen u skladu s europskim smjernicama kvalitete

Dobro promislite o cijeni termofora i onome što vam nudi jer ako želite da termofor istovremeno bude i omiljena tješilica, onda se isplati uložiti malo više novca. S druge strane, kao što smo prethodno istaknuli, ne kupujte mede, sovice, ovce i slične inačice termofora ako želite samo isprobati hoće li termofor “upaliti” kod ublažavanja grčeva. Većina roditelja će preporučiti termofor, ali uvijek postoje iznimke kod kojih ipak pomažu neke druge metode poput čajeva ili kapi. Imajte na umu da su kolike dio bebinog razvoja, ne ugrožavaju njeno zdravlje i s vremenom prođu.