02.02.2024.

Široko povijanje - Što je, zašto se radi i stručno mišljenje pedijatra

Široko povijanje je poseban način povijanja bebe. Pedijatar za Lupilu otkriva što je, zašto se radi te daje svoje stručno mišljenje.

Široko povijanje

Što je široko povijanje bebe? 

Široko povijanje beba je posebna vrsta povijanja kojom se potiče pravilan razvoj kukova kod dojenčadi. U prošlosti je široko povijanje beba bilo uobičajena preporuka za sve bebe. Danas se možda manje preporučuje, ali se smatra da ne može škoditi, nego dapače samo potaknuti pravilan razvoj kukova. Ponekad se preporuči samo do prvog pregleda kod ortopeda ili pedijatra koji će napraviti  ultrazvuk kukova. A zatim, ako je nalaz uredan, beba se ne treba dalje široko povijati.

Ultrazvuk kukova je skrining tj. ciljani pregled sa svrhom otkrivanja određenih poremećaja. U ovom slučaju poremećaja razvoja kukova, svakako se treba obaviti u dobi od oko 6 do 8 tjedana. Ako je nalaz ultrazvuka u redu, beba se dalje ne mora široko povijati, a ako je prisutan neki poremećaj u razvoju kukova, bilo da se radi o displaziji, subluksaciji ili luksaciji, ortoped će preporučiti daljnju terapiju. 

Zašto se radi široko povijanje?

Širokim povijanjem se nastoji potaknuti pravilan razvoj kukova i prevenirati eventualne poremećaje u razvoju kuka. Kukovi se kod beba razvijaju postepeno. U prošlosti, kada još nije bilo obaveznih pregleda kukova niti pravovremenog liječenja, puno je djece u kasnijoj životnoj dobi imalo problema pri hodanju — šepanje, skraćena nogica… Mnogi su trebali i operativni zahvat.

Široko povijanje bilo je jedina prevencija poremećaju razvoja kukova kod dojenčadi.

Danas, kada je uveden obavezni ultrazvučni pregled kukova, široko povijanje se rjeđe preporuča jer se na vrijeme, nakon pregleda ultrazvuka kukova kod vaše bebe, može postaviti dijagnoza i započeti liječenje.

Stručno mišljenje pedijatra o širokom povijanju

Široko povijanje se preporuča  ako već pri porodu postoje određena odstupanja u razvoju kukova. Tada neonatolog preporuči široko povijanje i pregled ortopeda prije uobičajenog termina za skrining (dakle, prije 6. do 8. tjedna). Široko povijanje se može preporučiti i kada pedijatar u okviru prvog sistematskog pregleda primijeti određena odstupanja u razvoju kukova. Preporuka je tada da se što prije obavi i pregled ortopeda. 

Ortopedski pregled se sastoji od kliničkog pregleda i ultrazvuka  kukova na kojem se vidi razvijaju li se kukovi dobro ili  postoje određena odstupanja za koje je potrebna odgovarajuća terapija.

Švedske i jednokratne pelene 

Danas se široko povijanje rjeđe preporučuje, osim u izuzetnim slučajevima. Ako je potrebno, roditelji trebaju dobiti pravilne upute kako široko previjati bebu. Između nogica bebe se na uobičajenu pelenu stavi npr. jednokratna, jedna tetra pelenu a zatim švedska pelena da je na neki način fiksira. Nogice bebe tada su stalno u razmaknutom položaju, da se kukovi potiču na pravilan razvoj.

Švedska pelena na vezanje

Nekada su postojale samo švedske pelene na vezanje za široko povijanje, dok danas postoje pelene za široko povijanje koje se stavljaju mnogo jednostavnije.

Švedska pelena na čičak

Švedske pelene za široko povijanje na čičak su praktičnije jer imaju čičak i ne treba ih vezati. Ako je beba nemirnija, lakše ju je i postaviti. 

Jednokratne pelene za široko povijanje

Osim takvih pelena za široko povijanje, postoje i jednokratne pelene/gaćice za široko povijanje koje su još praktičnije. One su izrađene tako da u području koje dođe između nogica bebe imaju više materijala (punjenja) pa je položaj nogu bebe kada se stave razmaknut i time se postiže efekt  širokog povijanja. Jednostavno ih je staviti i ne treba dodavati tetra pelenu.

Češće se preporučuje vježbanje kukova

Češće se preporuča vježbanje kukova da bi se potaknuo pravilan razvoj. Vježbice se mogu raditi nekoliko puta na dan. Vježbanje mora biti izuzetno nježno jer se radi o malim bebama i vrlo nježnim strukturama, a to znači da su i zglobovi kuka vrlo osjetljivi i nježni. Najbolje je da vježbice pokaže pedijatar, patronažna sestra, fizijatar ili ortoped. Dakle, ništa na silu i nikako ne vježbati ako to bebici pričinja nelagodu ili kada je bebica neraspoložena.

Vježbe za kukove za bebu

Bebici se pri previjanju, dok je gola i bez pelene, dlanovima obuhvate koljena i nadkoljenice, tako da srednji prst osobe koja vježba bude straga, na guzi, a palčevi ruke obuhvate koljena. Kada smo tako položili ruke,  nježno razmičemo nogice bebe dok god nam beba to dopušta. Polako i nježno. Ništa na silu. Ako osjetimo otpor pri razmicanju nožica, treba stati i vratiti nogice u položaj skupljenih nogu.

Vježbica se može ponavljati nekoliko puta pri svakom previjanju. Dakako, bebi treba osigurati ugodnu atmosferu da joj vježbanje bude ugodno, bezbolno i zabavno. Dobro je pritom pričati s bebicom ili joj pjevati pjesmicu na koju dobro reagira.

Kombinirajte široko previjanje i vježbe

Dobro je kombinirati i široko povijanje i vježbice

Široko povijanje noći, a vježbe za kukove danju

Dobro je bebu široko povijati po noći, a po danu vježbati. Danju je bebica aktivnija i možda joj neće biti  ugodno da je sputana u peleni za široko povijanje. Tijekom ljeta, kada su dnevne temperature više, bebici može biti vruće i nelagodno ako ima nekoliko slojeva između nogica. Noću su ljeti temperature ipak niže, beba uglavnom spava, pa široko povijanje neće biti neugodno.

Također je važno paziti da u području ispod pelene ne bude pretoplo jer se može razviti pelenski osip koji se teško liječi. Pelenski osip se javlja u području pelene, zato se tako i zove. Najčešće je uzrokovan gljivicama koje vole toplo i vlažno područje, odnosno područje ispod pelena.

Gljivice su uporne i teže ih se riješiti, zato je važno na vrijeme mijenjati pelene. Držati područje ispod pelene što više suhim, a ako se pojavi osip, guzu treba povremeno zračiti. Bebica neka bude gola, neko vrijeme bez pelene, da se osip suši na zraku da što prije prođe. Ako osip ne prolazi, treba se javiti pedijatru koji će  propisati adekvatnu terapiju.

Mazanje pelenske regije prije postavljanja pelena treba isključivo kremama namijenjenim za osjetljivu dječju kožu, a također se to odnosi i na vlažne maramice kojima se brišu bebe prilikom mijenjanja pelena. Ako ste kod kuće neka to bude samo voda, a što manje vlažne maramice.

Osim širokog povijanja ortoped može preporučiti i…

U slučaju da ortoped kliničkim i ultrazvučnim pregledom dijagnosticira poremećaj razvoja kuka, ovisno o dijagnozi može preporučiti:

  • uobičajeno široko povijanje
  • ortopedske gaćice za široko povijanje
  • remenčiće za široko povijanje
  • operativni zahvat.

Oko širokog povijanja beba danas nema unificiranog stava. Ipak se rjeđe primjenjuje zbog uvođenja obaveznog skrininga za prevenciju poremećaja razvoja kukova kod sve dojenčadi u RH. Nešto što je sigurno, široko povijanje može biti dobra prevencija poremećaja razvoja kukova u dojenačkoj dobi i zasigurno ne može štetiti.

Za široko se povijanje mogu koristiti tetra pelene, švedske pelene na vezanje ili na čičak te pelene gaćice za široko povijanje. Vježbice za kukove može pokazati patronažna sestra, pedijatar, ortoped ili fizijatar te ih treba pravilno izvoditi prema uputama.

Kada se na pregledu kod pedijatra nađu odstupanja u razvoju kuka, svakako se preporučuje široko povijanje, vježbice i pregled kod ortopeda.

Giovana Armano

Članak napisala:

Prim. mr. sc. Giovana Armano dr. med., specijalist pedijatar

Medicinski fakultet upisala je 1975., a diplomirala 1980. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila 1988., a magisterij obranila 1983. godine. Od 2000. radi u Domu zdravlja Susedgrad, sada DZ Zagreb Zapad, u Specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji dr. Armano. 2006. dobila je Povelju HLZ za rad u Hrvatskom društvu za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Član je upravnog odbora udruge Centar dječjeg zdravlja. 2016. godine izdala je knjigu za roditelje „Pedijatar u kući“ te se uključila u Kliničko istraživanje uvođenja formule za dojenčad na bazi kozjeg mlijeka. Sudjeluje i organizator je brojnih znanstvenih stručnih skupova.

Ostali članci