30.01.2024.

Urasli nokat kod beba - Uzroci, prirodni lijek i kako prevenirati?

Vašu bebu muči urasli nokat? Saznajte kako prirodnim putem izliječiti urasli nokat kod beba i korisne savjete kako prevenirati u budućnosti.

Urasli nokat

Urasli nokat, lat. unguis incarnatus ili onihokriptoza, je stanje kada se nokat prilikom rasta uvlači pod kožu na vanjskom rubu, što dovodi do upale. Urasli nokat se najčešće javlja na velikom nožnom prstu, no može biti na svim noktima. Urasli nokat se može vidjeti u svakoj životnoj dobi, a time i kod beba te može biti prilično bolan i neugodan problem.

Uzroci uraslog nokta kod beba

Fiziološka struktura nokta u beba 

Nokat je dio kože koji se sastoji od istih struktura kao i koža, samo što nokti imaju veći udio tvrdog proteina keratina zbog čega je nokat tvrde strukture. Nokat beba se počinje razvijati već tijekom trudnoće, tako da se djeca rađaju s noktima koji znaju u nekih beba biti već duži pri porodu. Struktura nokta u beba je drugačija nego struktura nokta u odrasloj dobi. Nokat u beba je mekši (ima manje keratina), često oblika žličice i upravo je zato nokat skloniji urastati u mekanu okolnu kožu na svome rubu.

Nasljedna predispozicija

Neke bebe mogu biti sklonije razvijanju uraslog nokta zbog genetskih čimbenika. 

Krivo rezanje noktiju

Ako se nokti ne režu pravilno, mogu se urezati u kožu i dovesti do uraslog nokta. 

Ozljeda ili pritisak

Uske čarape ili cipelice za bebe mogu stvarati pritisak na vanjski kraj nokta, a gubitak nokta ili dijela nokta može dovest do toga da novi nokat urasta u kožu. 

Simptomi uraslog nokta kod beba

Simptomi se najčešće događaju na nožnom palcu, ali se mogu javiti na svim noktima. Rani znak uraslog nokta kod beba je crvenilo i oticanje kože uz rub nokta, odnosno ako beba bolno zaplače već prilikom nježnog dodira otekline ili oblačenja čarapice. 

Ukoliko se pojavi vlaženje, iscjedak ili gnojenje, radi se o infekciji. Infekcija, najčešće bakterijama poput stafilokoka i streptokoka, može biti komplikacija uraslog nokta u beba. Obično se radi o lokalnim infekcijama kože, no kako u beba imunološki sustav nije u potpunosti razvijen, lokalna infekcija može prijeći u sistemsku infekciju i zato treba biti oprezan.

Liječenje uraslog nokta kod beba

Važno je reagirati što prije da bi se spriječile komplikacije, odnosno infekcija.

Prirodni lijek za urasli nokat

Topla kupka

Topla kupka nekoliko puta tijekom dana u trajanju od 3 do 5 minuta. Kupka smanjuje oteklinu i omekšava kožu oko nokta. Savjetuje se kupka u običnoj vodi na temperaturi od 30 do 33°C.

Oblog fiziološke otopine

Osim kupke, može se primijeniti i oblog fiziološke otopine na sobnoj temperaturi. Deblji sloj sterilne gaze ili blazinice natopi se fiziološkom otopinom, zamota oko zahvaćenog prstića i drži 3-5 minuta.

Antiseptička kupka

Ukoliko je crvenilo jače ili se naziru znakovi infekcije, može se primijeniti i antiseptička kupka. Na primjer, u svijetlo ružičastoj otopini hipermangana. Najbolje je u ljekarnama kupiti gotovu pripremljenu otopinu hipermangana jer visoka koncentracija hipermangana može dodatno oštetiti nježnu kožu beba.

Potiskivanje kože uz rub nokta

Nježno potiskivanje kože uz rub nokta prema dolje. Pažljivim potiskivanjem kože uz rub nokta i podizanjem nokta koji je urastao u kožu sterilnim komadićem vate ili štapićem za uho. Nemojte koristiti oštre predmete jer možete pogoršati situaciju.

Primjena antiseptika

Primjena antiseptika u formi gela ili spreja nakon kupke i potiskivanja kože uz rub nokta odnosno podizanja ruba nokta. Primijeniti antiseptik koji ima odobrenje za primjenu u beba.

Izbjegavajte narodne lijekove

Nikako se ne savjetuje primjena narodnih lijekova poput rakije za urasli nokat, svinjske masti za urasli nokat ili limuna za urasli nokat. Nema dovoljno znanstvenih dokaza o sigurnosti primjene prirodnih lijekova poput kantarionovog ulja ili čuvarkuće za urasli nokat kod beba.  

Posjet liječniku za urasli nokat

Ako se unatoč provedenim mjerama oteklina i crvenilo ne smite za dva do tri dana, odnosno pojave se znakovi infekcije (crvenilo, vlaženje, gnojenje) ili beba bolno plače, svakako se obratite liječniku.

Liječnik će u terapiju uvesti lokalnu antibiotsku terapiju (antibiotik u kremi ili masti). Ako je upala jače izražena, liječnik će preporučiti mast ili kremu u kombinaciji kortikosteroida i antibiotika.

U težim slučajevima infekcije uvodi se i sustavna antibiotska terapija, a ako konzervativno liječenje nije dalo učinka, a nokat duboko urasta u kožu, u dogovoru s dječjim kirurgom može se izrezati dio nokta koji je urastao.  

Prevencija uraslog nokta kod beba

Pravilno rezanje noktiju kod beba

  • Koristite posebne škarice za rezanje noktiju kod beba s tupim vrhom, grickalice za rezanje noktiju kod beba ili staklene rašpice za bebe. Prije korištenja ih operite toplom vodom i sapunom.

Urasli nokat kod beba

  • Nokte režite ravno (ne okruglo), ostavljajući da vanjski rub preraste kožu.
  • Kožu jagodice prsta nježno povucite prema dolje i slobodni, izrasli dio nokta ravno odrezati.
  • Nokte je kod beba najbolje rezati dok beba spava.
  • Ako se osjećate sigurnije, možete koristiti i staklenu rašpicu za bebe, nježno nokat izrašpati ravno.
  • U malih beba nokti su vrlo mekani, često poput okolne kože i zato budite oprezni kod rezanja kako ne biste ozlijedili okolnu kožu. 
  • Ne dozvolite da nokti narastu predugi jer se onda često lome, a preostali nokat može početi rasti u kožu. 

Izbjegavajte nošenje uskih cipela i čarapa kod beba

  • Stopala kod beba brzo rastu. Uske cipele i čarape rade pritisak na prste i na vanjski rub nokta koji tada lakše urasta u okolnu kožu.

Vježbe potiskivanja kože uz rub nokta

  • Ako se pojavi oteklina uz rub nokta (čini vam se da koža oko nokta bubri), odmah započnite vježbice potiskivanja kože uz rub nokta prema dolje nekoliko puta dnevno po 1-2 minute kako bi rub nokta prerastao kožu.

Urasli nokat kod beba može biti bolan i neugodan problem koji se u većini slučajeva može spriječiti pravilnim rezanjem noktića beba. Ako se pojavi oteklina ili crvenilo uz rub nokta, potrebno je reagirati što ranije da se spriječe komplikacije.

Nives Pustišek

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Nives Pustišek

je specijalist dermatolog i venerolog te subspecijalist dječje dermatologije, zaposlena u Klinici za dječje bolesti Zagreb. 2016. prim. Pustišek je obranila doktorsku disertaciju, za koju je i dobila Dekanovu nagradu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je i koautor brojnih stručnih/znanstvenih radova i publikacija iz područja dermatologije i venerologije te dječje dermatologije kao i priopćenja na kongresima u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog dermatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Član je Europske akademije za dermatologiju i venerologiju i Europskog društva za pedijatrijsku dermatologiju. Osim redovnog rada u Ambulanti za dječju dermatologiju i venerologiju, prim. Pustišek aktivna je u javno-edukativnom radu. Sudjelovala je u provođenju edukativnog programa „Edukacija vršnjaka o HIV/AIDS-a za mlade“. Provodi strukturirani edukacijski program za oboljelu djecu i roditelje pod nazivom "Škola o atopiji". Od 2017.g. sudjeluje u projektu Grada Zagreba i Klinike za dječje bolesti Zagreb ”Baš me to zanima”, edukacija djevojčica šestih razreda Grada Zagreba o reproduktivnom zdravlju i njezi kože.

Ostali članci