01.09.2020.

Kako izabrati autosjedalicu za vaše potrebe

Kupnja kvalitetne autosjedalice je bitna odluka koja vaša putovanja sa djecom može učini puno bezbrižnijima. Saznajte kako izabrati najbolju autosjedalicu!

Neizostavan dio opreme za bebe koju bi trebalo nabaviti prije rođenja djeteta je autosjedalica. Autosjedalice za bebe i autosjedalice za djecu osiguravaju zaštitu, sigurnost i udobnost za dijete tijekom vožnje u automobilu. Oprezna vožnja i držanje djeteta u rukama ili krilu nije zamjena za autosjedalicu, niti garancija za izbjegavanje rizika koje sa sobom nosi upravljanje vozilom.

Izbor autosjedalica na tržištu je zbilja velik, zbog čega proces odabira autosjedalice za mnoge roditelje nije baš jednostavan. U našem vodiču za autosjedalice pročitajte kakve vrste autosjedalica postoje, na što pripaziti pri odabiru i koji modeli autosjedalica su najpopularniji.

Kada početi koristiti autosjedalicu

Jeste li znali da pri brzini i sudaru od samo 25 km/h djeluje sila koja je 20 puta jača od težine nekog objekta? To znači da novorođenče koje je teško oko četiri kilograma u tom trenutku postaje teško oko 80 kilograma! Mislite li da možete u rukama zadržati novorođenče od 80 kilograma? Ne. Dakle, to je ujedno i odgovor na pitanje kada početi koristiti autosjedalicu — od bebina rođenja! Novorođenče već prilikom izlaska iz rodilišta treba biti smješteno u autosjedalicu:

 • autosjedalica treba pripadati grupi 0 ili 0+
 • autosjedalica treba biti postavljena na stražnje sjedište automobila
 • autosjedalica treba biti postavljena suprotno smjeru vožnje
 • nagib naslona autosjedalice u odnosu na tlo treba biti oko 45 stupnjeva
 • bebinu glavu možete dodatno poduprijeti umetkom za autosjedalicu, gazom ili ručnikom.

Još jednom ponavljamo, koristite autosjedalicu od rođenja vašeg djeteta, uvijek i bez iznimke!

Zakonska regulativa za autosjedalice

Zakon o sigurnosti prometa na cestama je jasan — sva djeca koja su niža od 150 cm moraju biti vezana u autosjedalici ili uz pomoć posebnog dječjeg postolja, takozvanog boostera. Iznimno, djeca visine između 135 i 150 cm mogu biti vezana sigurnosnim pojasom automobila, ali jedino na stražnjem sjedilu vozila i ukoliko im dizajn pojasa odgovara. Hrvatska zakonska regulativa prati ECE R4404 pravilnik o korištenju autosjedalica kojeg su izdali Ujedinjeni narodi. Također, postupno se na europskoj razini uvodi standard s oznakom ECRS 129, poznat pod imenom i-Size, kojem je cilj osigurati veću sigurnost djece tijekom vožnje te smanjiti mogućnost nepravilne ugradnje i upotrebe autosjedalice. I-Size oznaka na autosjedalicama znači sljedeće:

 • poboljšanu zaštitu kod jakog bočnog i frontalnog sudara
 • poboljšanu zaštitu za glavu i vrat
 • sigurnost autosjedalica testirana je prema najnovijim standardima, uključujući testove bočnih sudara
 • i-Size zahtijeva Isofix, sistem vezivanja autosjedalice čiji je cilj smanjenje mogućnosti neispravnog postavljanja autosjedalice
 • autosjedalice su podijeljene prema visini djeteta, što odabir autosjedalice čini lakšim
 • sva djeca do 15 mjeseci starosti moraju se voziti u autosjedalici koja je postavljena suprotno smjeru vožnje.

Iako je predložen prestanak odobravanja autosjedalica prema “starom” ECE R4404 pravilniku, prema procjenama stručnjaka to se neće dogoditi prije 2021. godine. Stoga je preporuka, pogotovo kod kupnje prve autosjedalice, izabrati onu koja zadovoljava i-Size standard.

Vrste autosjedalica za djecu

Autosjedalice koje su dostupne na našem tržištu dijele se prema nekoliko kategorija, ovisno o visini i težini djeteta. Često ćete naići na informacije da je u Hrvatskoj dostupno između četiri i šest vrsta autosjedalica. Ono što je svakako točno jest da se autosjedalice dijele prema osnovnim grupama:

 • grupa 0
 • grupa 0+
 • grupa I
 • grupa II
 • grupa III

Postoje i autosjedalice koje su kombinacija grupa 0/1, I/II i II/II/III, koje se nazivaju kombiniranim autosjedalicama. U nastavku proučite najvažnije značajke autosjedalica prema navedenim grupama.

Autosjedalica grupe 0

Autosjedalica grupe 0 namijenjena je bebama od njihovog rođenja pa sve dok ne dosegnu težinu od 10 kilograma. Ova vrsta autosjedalice popularno se naziva i “jaje”. Osim za vožnju u vozilu, koristi se i kao dio kolica te je dostupna u brojnim 3U1 varijantama kolica za bebe. “Jaje” se u vozilo postavlja na stražnje sjedalo suprotno smjeru vožnje uz pomoć sigurnosnog pojasa.

Nakon što beba dosegne težinu od 10 kilograma, potrebno je nabaviti autosjedalicu iz sljedeće grupe jer je sigurnost bebe ugrožena u neadekvatnoj autosjedalici.

Autosjedalica grupe 0+

Autosjedalica grupe 0+ je proširena verzija autosjedalice grupe 0. Naime, namijenjena je bebama od njihovog rođenja pa sve dok ne dosegnu težinu od 13 kilograma. Postavlja se, također, na stražnje sjedalo vozila suprotno smjeru vožnje uz pomoć sigurnosnog pojasa.

Ono što bi se moglo nazvati „manama“ autosjedalica grupe 0 i 0+ je što ih možete koristiti kraći period, pošto prosječno dijete težinu od 13 kilograma dosegne oko prvog rođendana.

Autosjedalica grupe 0/I

Autosjedalica grupe 0/I namijenjena je bebama od njihovog rođenja pa sve dok ne dosegnu težinu od 18 kilograma. Radi se o kombiniranoj autosjedalici, što znači da se, dok dijete ne dosegne težinu od 9 kilograma, postavlja na stražnje sjedalo vozila suprotno smjeru vožnje. Nakon što dijete dosegne težinu od 9 kilograma, autosjedalica iz ove grupe postavlja se u smjeru vožnje. Autosjedalicu grupe 0/I možete koristiti do četvrte godine djetetova života jer to je prosječna dob kada djeca dostignu težinu od 18 kilograma.

Autosjedalica grupe I

Autosjedalica grupe I namijenjena je djeci težine od 9 do 18 kilograma. U autosjedalicu ove grupe nikako ne smijete stavljati dijete koje je lakše od 9 kilograma! Postavlja se u smjeru vožnje na stražnje sjedalo vozila. Autosjedalica grupe I trebala bi imati pojaseve kojima se djeca osiguravaju kroz pet uporišnih točaka: dva preko ramena, dva preko bedara i jedan između nogu.

Autosjedalice grupe II i III

Autosjedalice grupe II i III namijenjene su djeci težine od 15 do 36 kilograma. Grupa II odnosi se na težinu od 15 do 25 kilograma, dok se grupa III odnosi na težinu od 25 do 36 kilograma. Najčešće se radi o autosjedalicama s naslonom i bez naslona, a pronaći ćete ih i pod nazivom booster seat i booster cushion. Postavljaju se u smjeru vožnje na stražnje sjedalo vozila, a glavna karakteristika im je da se vežu pojasevima automobila kroz tri uporišne točke: donji dio pojasa preko kostiju zdjelice, a gornji dio preko ramena i prsa.

Također, postoji i specijalizirani autokrevetić koji je namijenjen isključivo za nedonoščad, odnosno bebe lakše od 3 kilograma koje imaju problema s cirkulacijom i disanjem. Autokrevetić je sličan košari za bebe, no čvršće je konstrukcije i ima pojas za vezanje bebe te sistem za učvršćivanje u vozilo. Bez opravdanih razloga i preporuke liječnika, ne biste smjeli koristiti autokrevetić za prijevoz bebe u vozilu!

Kako izabrati najbolju autosjedalicu

Kao što smo istaknuli ranije, najbolja odluka prilikom kupnje autosjedalice bila bi kupiti autosjedalicu s Isofix sustavom jer omogućava najsigurniji, najjednostavniji i najbrži način za pravilno postavljanje dječje autosjedalice. Sjedalice svih navedenih grupa dostupne su i u Isofix izvedbi, no prilikom odabira najbolje autosjedalice, uz dob, težinu i visinu djeteta, postoji još nekoliko važnih čimbenika:

 • garancija da je autosjedalica položila sva testiranja sigurnosti tijekom vožnje
 • garancija da je autosjedalica ovjerena kod nadležnih državnih inspekcija
 • kompatibilnost vašeg automobila s određenom autosjedalicom
 • opcije iznošenja autosjedalice iz automobila.

 

Hrvatski autoklub (HAK) svake godine obavlja testiranja autosjedalica na tržištu. Provjerite rezultate određenih modela na njihovim internetskim stranicama kako biste si olakšali odluku o odabiru najbolje autosjedalice.

Uz rezultate testiranja autosjedalica koje provodi HAK sa svojim partnerima, preporuka je provjeriti i rezultate testiranja ADAC-a, najveće automobilske organizacije u Europi. ADAC dva puta godišnje provodi testiranja autosjedalica na tržištu prema sljedećim kriterijima:

 • sigurnost
 • jednostavnost/praktičnost
 • ergonomija
 • sadržaj štetnih sastojaka.

Najpopularniji modeli autosjedalica za djecu

U nastavku izdvajamo nekoliko najpopularnijih modela autosjedalica za djecu:

 • Maxi Cosi Cabriofix autosjedalica grupe 0+, cijena od 1.199,00 kn
 • Cybex Cloud Z autosjedalica grupe 0+, cijena od 1.999,99 kn
 • Peg Perego Primoviaggio i-Size autosjedalica grupe 0+, cijena od 2.229,00 kn
 • Cybex Sirona Z i-Size autosjedalica grupe 0/I, cijena od 2.099,99 kn 
 • Britax Römer Dualfix M i-Size autosjedalica grupe 0/I, cijena od 3.599,00 kn
 • Recaro Young Sport Hero autosjedalica grupe I/II/II, cijena od 1.699,99 kn
 • Besafe iZi Flex S Fix autosjedalica grupe II/III, cijena od 1.849,99 kn
 • Britax Römer Kidfix II XP SICT autosjedalica grupe II/III, cijena od 1.949,00 kn
 • Peg Perego Viaggo Forest booster grupe II/III, cijena od 599,00 kn.

Širok izbor autosjedalica možete pronaći u trgovinama Baby Center, Magic Baby i Bubamara, ali i u brojnim internetskim trgovinama. Preporuka je sve informacije i upute o autosjedalici potražiti “fizički” u trgovini jer autosjedalicu na taj način možete i isprobati, ali, naravno, to ne isključuje online kupovinu. Brojne autosjedalice dostupne su i na Njuškalu, no ukoliko vam financijske mogućnosti to dopuštaju, kupovina nove autosjedalice uvijek je sigurniji odabir.

Kako postaviti autosjedalicu

Kako bi dijete bilo sigurno i udobno smješteno tijekom vožnje u vozilu, autosjedalica mora odgovarati vašem automobilu i biti ispravno postavljena. Zbog toga još jednom ističemo da se obratite stručnom osoblju u specijaliziranim trgovinama za sve informacije o autosjedalici. Pročitajte nekoliko važnih savjeta o kupnji i postavljanju autosjedalice:

 • provjerite kompatibilnost autosjedalice s vašim vozilom — primjerice, ukoliko je vaše sjedalo preusko za određenu autosjedalicu, ona neće biti čvrsto postavljena, što ugrožava sigurnost vašeg djeteta
 • provjerite ima li vaš automobil Isofix kopče na stražnjem sjedalu, iako, svi automobili proizvedeni nakon 2007. godine trebali bi imati mjesto za Isofix sustav
 • provjerite godinu proizvodnje autosjedalice
 • prije postavljanja autosjedalice detaljno pročitajte sve upute o montiranju autosjedalice
 • prije uporabe baze uvijek provjerite je li baza pravilno namještena
 • provjerite prikladnost nagiba autosjedalice jer se djetetova glava ne bi smjela njihati
 • ispravno namjestite sigurnosne pojaseve automobila koji ne bi smjeli ići preko vrata djeteta
 • dobro učvrstite sigurnosne remene
 • nikada ne postavljajte dijete u autosjedalicu koja ne odgovara njegovoj dobi, težini ili visini.