03.05.2024.

5 stvari koje bih voljela da su mi rekli o dojenju

Dojenje je prirodno, ali nije lako. Supermama Martina otkriva 5 stvari koje bi voljela da su joj rekli o dojenju.

Mama koja doji bebu u krevetu

Prva godina majčinstva je daleko iza mene. Pamtim samo lijepe dane no sjećam se i onih teških, izazovnih i punih suza. Iako sam svoje dijete dojila više od godinu dana, ne znam bih li opet sve to ponovo prolazila. Ja sam jedna od onih majki koja se pripremala za porod, ali ne i za sve ono što dolazi poslije – kao npr. dojenje. Sve što sam znala o dojenju tada jest da dolazi prirodno. Sve što znam o dojenju sada je – da je teško. I da boli. Svaka čast onim sretnicama kod kojih sve teče glatko, u doslovnom i prenesenom značenju. Na svu sreću današnjim je trudnicama na raspolaganju puno više informacija i edukacija, prvenstveno zahvaljujući društvenim mrežama koje u ovom slučaju pokazuju svoju pozitivnu stranu, iako bi se i o negativnim dalo raspravljati no njih ćemo ostaviti za neki drugi tekst.

Uglavnom, prva dva mjeseca dojenja za mene su bila jedno izrazito teško putovanje. Možda bi bilo sve lakše da sam znala ovo.

Educiraj se o dojenju

Iako je priprema za porod važna, kad je dojenje u pitanju nekako si prepuštena sama sebi i svom tijelu. Mali je postotak žena kod kojih sve krene onako prirodno, kao iz filma. Vrlo je važno naučiti što je pravilan hvat i kako ga postići (kako bi izbjegla užasno bolne ragade, a time i užasno bolno dojenje), naučiti koji je ispravan položaj kod dojenja, što su skokovi u razvoju i kako utječu na dojenje, itd.

Dojenje boli

Čak i kad radiš sve kako treba, a osobito ako si novopečena majka, u jednom ćeš se trenutku susresti s time. Ragade su vrlo česte. Mastitis je noćna more svake dojilje  — pripremi kupusove listove.

Osiguraj si savjetnicu za laktaciju ili doulu

Mene je ovo spasilo, iako mi je to bio zadnji potez kad više nisam znala što ću i sasvim se slučajno dogodilo (dobila sam preporuku preko poznanice). Ta divna žena mi nije samo pokazala kako naučiti bebu pravilnom hvatu (od tada je dojenje bilo druga priča) nego me svojim savjetima, a prije svega podrškom i razumijevanjem spasila od postporođajne depresije.

Podrška je bitna

Nemoj da te bude sram tražiti pomoć. Uključi partnera u sve. U ovom periodu je važno da si ti dobro. Zamoli obitelj ili prijatelje da ti skuhaju, odu u dućan, pomognu oko kuće. Za majku su odmor i oporavak ključni.

OK je odustati

Nisi loša majka ako ne dojiš. Nisi loša majka ako odlučiš svome djetetu dati bočicu. Važno je da si TI dobro. Jer je onda sve dobro. Važno je da je tvoje dijete na toplome, nahranjeno i zbrinuto. Ti si dovoljno dobra majka, bez obzira na koji način hranila svoje dijete. 

Mame, budite nježne prema sebi i sretno!

Supermama Martina

Članak napisala:

Martina Friganović

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige i dobrog podcasta.

Ostali članci