02.12.2021.

Što je Baby Gym i kako pomaže razvoju vaše bebe?

Baby gym - Kako on može pomoći u razvoju vaše bebe i gdje ga možete kupiti pročitajte na portalu Lupilu.

Prvi dani s bebom su gotovo uvijek isti –  hranjenje, presvlačenje, spavanje i osjećaj da taj mali smotuljak ne želite nikada ispustiti iz vašeg naručja. No ubrzo dođe trenutak u kojem i beba i roditelji trebaju malo “slobode” jer vi morate nastaviti s vašom svakodnevicom i obvezama, a dijete treba priliku za igru, istraživanje i razvoj. Jedna od najboljih igračaka za razvojnu igru dojenčadi je teretana za bebe odnosno “baby gym”, a zašto i gdje kupiti ovu popularnu igračku otkrivamo u nastavku članka.

Što je Baby Gym ili teretana za bebe?

Baby Gym ili teretana za bebe je u većini slučajeva prostirka s okvirom na kojem su montirani različiti elementi i igračke sastavljeni od taktilnih i bebi vizualno privlačnih segmenata. Prostirka osigurava udobnost bebi dok leži na leđima i pokušava rukama dohvatiti drvene oblike, igračke, ogledala odnosno sve što uključuje određeni baby gym koji uvijek treba postaviti na pod zbog sigurnosti. Općeniti cilj teretane je da se beba što duže igra i zabavlja sama, ali važno je istaknuti sve razvojne prednosti baby gym-a.

Kako Baby Gym može pomoći razvoju vaše bebe?

Igra je jedna od najvećih potreba svakog djeteta, a uz brojne ostale čimbenike o igri ovisi i djetetov cjelokupni psihomotorički razvoj. Baby gym ili teretana za bebe djetetu od najranije dobi omogućuje svakodnevno učenje i kognitivni razvoj.

Prednosti teretane za bebe

Teretana za bebe nije samo mekana podloga na kojoj će se vaša beba samostalno igrati i biti sigurna, već je riječ o igrački pomoću koje iz dana u dan uči nešto novo. Popis prednosti teretane za bebe će vas zasigurno potaknuti da i vi nabavite jedan baby gym za vaše malo zlato;

 • beba razvija kognitivne sposobnosti jer pokreće radnje i ponavlja ih, hvata, povlači i udara igračke
 • beba razvija sposobnosti vizualne percepcije jer je baby gym izražen na način da se prilagođava vizualnim i percepcijskim vještinama djeteta
 • beba razvija samosvijest jer joj refleksi hvatanja obješenih i zvučnih igračaka pomažu da percipira i razvija svoje sposobnosti, uči uspostaviti kontrolu nad pokretima ruku i prepoznati sebe u ogledalu koje je dio baby gym-a
 • beba razvija motoričke sposobnosti jer dolazi do razvijanja mišića na rukama, nogama, trbuhu, leđima i vratu što doprinosi okretanju bebe, puzanju i hodanju
 • beba razvija svoje govorne i komunikacijske vještine jer ju elementi baby gym-a potiču na smijeh i “puštanje glasa”

Jasno je da teretana za bebe ima veliki značaj u razvoju vašeg djeteta. Možete bebu pustiti da sama istražuje ili joj se pridružiti u igri, no vaša najvažnija uloga je nadgledati bebu i pružiti joj sigurnost tijekom korištenja.

Kada je vaše dijete spremno za Baby Gym?

Stručnjaci ističu da se teretana za bebe može koristiti već od prvih dana rođenja djeteta pa sve do perioda kada beba počne puzati. Kada bismo precizirali dob za početak korištenja preporuka bi bila uključiti baby gym u djetetov život s navršenih šest tjedana života. Naime, ranije smo pisali o motoričkom razvoju bebe po mjesecima u kojem smo naglasili da oko šestog tjedna dolazi do svojevrsnog “skoka u razvoju”;

 • pokreti bebe više nisu samo “refleksne prirode”
 • beba počinje sama okretati glavu
 • popušta savinutost zglobova
 • u potrbušnom položaju beba pokušava podići glavu
 • u leđnom položaju beba pruža i savija ruke i noge
 • dolazi do koordinacije slušnih i vizualnih osjeta
 • beba usmjerava pogled prema izvoru zvuka

Zbog svih navedenih razvojnih karakteristika šesti tjedan bebina života je idealan za početak korištenja teretane za bebe čije će prednosti biti itekako vidljive u njenom daljnjem razvoju po mjesecima.

Gdje kupiti Baby Gym?

Kao i kod ostale opreme za bebe izbor teretana za bebe je ogroman. Drvene, plastične, s podlogom ili bez, s elementima i igračkama u jarkim ili pastelnim bojama – ponuda je uistinu šarolika. Stručnjaci naglašavaju da je za razvoj bebe uvijek bolji odabir što šareniji baby gym, ali i igračke i dodaci neutralnih boja će zabaviti vašu bebu. Uzevši u obzir da se teretana za bebe ne koristi godinama nije nužno kupiti novu već ju možda možete naslijediti od obitelji ili prijatelja, istražiti Njuškalo, Facebook Marketplace ili Second Hand Shopove. Ako baš želite vlastiti novi baby gym pretražite specijalizirane trgovine s opremom za bebe, web shopove, drogerije ili trgovačke lance poput Lidla koji, periodično, u okviru asortimana za bebe nudi odličan baby gym kada govorimo o omjeru cijene i kvalitete. Personalizirane teretane za bebu izrađuju brojni kreativci koji svoj ručni rad predstavljaju na Instagramu i Facebooku pa vaš mali smotuljak može imati zbilja jedinstven baby gym.

Popularne teretane za bebu

Pronašli smo za vas nekoliko popularnih teretana za bebu koje se razlikuju prema materijalu izrade, bojama i elementima za igru i učenje.

Little Dutch

Tiny Love Boho Chic 

Tiny Love baby gym - Kick & Play

Tiny Love Kick&Play

Kinderkraft

Done by deer Fisher Price Rainforest

Lafaboo

Baby gym ili teretana za bebe je odlično rješenje kojim možete potaknuti razvoj vašeg djeteta, ali nemojte zaboraviti da je dojenčetu najvažnija stimulacija roditelj. Grlite se, mazite, igrajte, a baby gym neka bude samo jedan dodatak u vašoj svakodnevici.