27.12.2022.

Hodalice za bebe - da ili ne?

Razmišljate o kupovini opreme za bebe? Saznajte kako hodalica za bebe utječe na razvoj djeteta te sve njene prednosti i nedostatke koje treba znati.

hodalice bebe

Danas se na tržištu nudi veliki broj različitih proizvoda za bebe. Među tom širokom ponudom se roditeljima i rodbini, pogotovo ako imaju manje iskustva, sve može činiti korisno i neophodno. 

Za opremu kao što su dječji krevetić, dječja kolica, nosiljka ili baby gym nema sumnje da je važna i da će biti korištena u većini obitelji. Međutim, oko hodalica za djecu vode se prijepori zbog mogućeg negativnog učinka na motorički razvoj. 

Pod pojmom hodalica ovdje mislimo na hodalicu u koju se dijete stavlja u sjedeći položaj, koja ima kotačiće i uz pomoću koje se dijete kreće po prostoru odgurujući se stopalima o pod. Prije nabavke takve hodalice za bebu svakako pročitajte ovaj članak kako biste mogli donijeti informiranu odluku. 

Hodalica za bebe

Hodalica za bebe

Hodalica za bebe je primjer opreme koja je trenutno vrlo popularna. Neki od stavova koji utječu na korištenje hodalice jesu da će dijete ako koristi hodalicu brže i sigurnije prohodati te da će imati snažnije mišiće nogu. Istražimo ima li korištenje hodalice ima više prednosti ili nedostataka!

Prednosti hodalice za bebe

Eventualne prednosti korištenja hodalice bi mogle biti sljedeće:

  • Može pružiti sigurnost djetetu u uspravnom položaju, iako njeno korištenje neće ubrzati prohodavanje niti dijete učiniti stabilnijim u uspravnom položaju. Dapače, korištenje može poremetiti motorički razvoj.
  • Ovisno o dizajnu i dodacima, hodalica može biti zanimljiva kao igračka i tako doprinostiti kognitivnom razvoju djeteta. No, ne nabavljajte hodalicu radi toga, jer za to na tržištu postoje specijalno dizajnirane igračke.

Nedostaci hodalice za bebe

  • Korištenje hodalice može biti opasno jer postoji rizik da se dijete preokrene i/ ili ispadne iz hodalice, što može dovesti do ozljeda.
  • Proučavanje kretanja djece u hodalicama je dovelo do razumijevanja načina na koji dijete koristi svoje tijelo u hodalici. Pokreti odgurivanja nogama i skakutanja koji su dominantni kod korištenja hodalice jednostavno nisu dio prirodnog razvoja motorike. Skupine mišića koje su aktivne kod korištenja hodalice ne aktiviraju se na jednak način prilikom hodanja. 
  • Prilikom “hodanja” u hodalici dijete sjedi, te je njegovo težište tijela pomaknuto u odnosu na ono koje će morati održavati pri normalnom uspravnom hodanju. 
  • Provedeno je zanimljivo istraživanje koje je uspoređivalo razvoj motorike između djece koja su koristila hodalicu i one koja nisu. Pokazalo se da je dob uspravljanja kod sve djece bila slična, ali su sofisticiranim mjerenjem pokretanja tijela nađene značajne razlike u načinu pokretanja tijela (kinematici) kod onih koji su bili u hodalici i onih koji nisu. Djeca su praćena još neko vrijeme nakon prohodavanja, a dugoročni učinci tako promijenjenog obrasca pokretanja tijela na daljnji razvoj za sada su nejasni.

Guralica za bebe – alternativa hodalici za bebe?

Guralica za bebe

Guralica hodalica za bebe je predmet na kotačima za koji se dijete drži i gura ga ispred sebe te pritom hoda uz pridržavanje.

Guralica bi eventualno mogla biti zgodna pripomoć djetetu koje se već uspravilo na noge, kako bi steklo dodatnu sigurnost u kretanju u uspravnom položaju. 

To bi mu moglo biti zanimljivo u kratkom periodu razvoja, dok se potpuno ne osamostali u hodanju.

Ako nabavljate guralicu, birajte onu koja je teža, čvrsta i koja ima zgodne didaktičke dodatke, kako bi ova guralica hodalica za bebe vašem mališanu što dulje poslužila.

Guralica hodalica za bebe

Prirodno je da se prije hodanja dijete vrlo brzo i spretno kreće puzajući i puzanje je način na koji se dijete, prije stabilnog hodanja, već osjeća samostalno i pouzdano u pokretu. 

Prirodan daljnji tijek razvoja motorike je takav da se dijete koje puže, klečećim iskorakom uz pridržavanje, uspravlja na noge. Normalno je da će u početku biti nestabilno i da će se pridržavati kod stajanja, no s vježbom, koja mora biti nesputana i u sigurnom prostoru, dijete će postajati sve sigurnije na nogama i malo po malo će samostalno prohodati. 

U tom prirodnom procesu uspravljanja i prohodavanja nema mjesta hodalici, što se potvrdilo i nedavnim istraživanjem iz 2020. godine.

Ono što je danas trend kojem pedijatri svjedoče u pedijatrijskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite je da se gotovo četvrtina sve dojenčadi ne razvija motorički optimalno i ovisno o stupnju odstupanja, oni zahtjevaju određeni intenzitet potpore razvoju motorike. 

Korištenje hodalice u populaciji djece koja se ne razvijaju optimalno je kontraindicirano, jer to može još više poremetiti patološki obrazac razvoja. Za djecu koja se uredno razvijaju, korištenje hodalice se ne preporuča

 

Reference: 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0966636219317825?via%3Dihub
Ana Balažin Vučetić

Članak napisala:

Dr. Ana Balažin Vučetić, spec. pedijatrije

radi kao pedijatar u ambulanti primarne zdravstvene zaštite djece u Zagrebu. Posebna područja njenog interesa uključuju holistički pristup zdravstvenoj zaštiti, rani neurorazvoj te nutritivne potrebe i prehranu trudnica te male djece koja predstavlja temelj zdravlja, rasta i razvoja. Rođena je u Bjelovaru, gdje je završila osnovnu školu i Opću gimnaziju, a Medicinski fakultet u Zagrebu završava 2006. godine. Majka je jednog djeteta. U slobodno se vrijeme bavi jogom, meditacijom i pisanjem.

Ostali članci