13.04.2022.

Maca prah - trebate li ga dodati u prehranu?

Sigurno ste do sada naletjeli na članke koji hvale ovu namirnicu i zapitali se trebate li je i vi konzumirati. Saznajte sve o maca prahu i načinu uporabe.

Maca prah

Maca (Lepidium meyenii) je gomoljasta biljka nalik većoj rotkvici ili maloj repi, a potječe iz Perua s visoravni Anda gdje se stoljećima u lokalnom stanovništvu koristi za poboljšanje izdržljivosti i energije te kao važna namirnica u prehrani tamošnjeg domicilnog stanovništva. Smatra se da pripravci iz korijena mace poboljšavaju spolnu funkciju u zdravih populacija te povećavaju plodnost. Iako maca nije lijek, već hrana, na internetu je jedan od najčešće citiranih “prirodnih lijekova”  za poboljšanje seksualne želje. 

Što je maca prah?

Maca je hrana i tradicionalni biljni dodatak prehrani dobiven iz korijena višegodišnje biljke koja se uzgaja na visokim nadmorskim visinama u Andama. Maca je poznata također i kao “peruanski ginseng” iako pripada porodici kupusnjača. U Peruu se maca stoljećima koristila kao dodatak prehrani za poboljšanje zdravlja, najčešće za povećanje energije i plodnosti. Glavni i jestivi dio biljke maca je podzemni gomolj koji je sličan rotkvici ili repi i razlikuje se po veličini i boji. Iako ima više od stotinu različitih vrsta, najčešće se mogu pronaći kao:

  • bijela maca
  • crna maca
  • crvena maca.

Glavni sastojci mace su ugljikohidrati i proteini te je ona izvrstan izvor:

  • esencijalnih aminokiselina
  • željeza 
  • kalcija
  • bakra
  • kalija
  • vitamina C
  • vitamina B6.

Sekundarne komponente mace uključuju: 

  • alkaloide
  • tanine
  • sterole 
  • glukozinolate.

Želatinizirana vs. sirova maca

Nuspojave mace su rijetke i blage, a uglavnom uključuju gastrointestinalne simptome i glavobolje ukoliko se koristi termički obrađena maca. Konzumacija sirove mace može dovesti do ozbiljnih gastrointestinalnih simptoma. Tijekom procesa želatinizacije korijen mace se zagrijava i tretira pod pritiskom kako bi se razbio sadržaj škroba i neutralizirali problematični enzimi. Ostaci pulpe se zatim samelju u prah i suše kako bi se stvorio želatinizirani prah mace. Zbog uklanjanja škroba, dobiveni prah mace sadrži puno veću koncentraciju hranjivih tvari. Nedostatak vode u želatiniziranoj maci znači da je ona manje osjetljiva na rast plijesni i kvasca, što je veliki problem sa sirovom macom u prahu. Želatinizirani maca prah također ima blaži okus s manje gorčine. 

Gdje kupiti maca prah?

Maca kapsule prah

Maca najčešće dolazi kao:

  • prah
  • kapsule
  • tekući ekstrakt.

Maca u obliku praha je najčešći izbor potrošača zbog praktičnosti primjene. Može se dodavati u vodu, sok, mlijeko, jogurt ili kefir, smoothie, kaše i pahuljice. Maca prah se čak koristi i kod pripreme energetskih pločica i kolačića, juha i domaćih sladoleda. Maca prah možete kupiti u:

  • ljekarnama
  • trgovinama zdravom hranom
  • specijaliziranim trgovinama
  • drogerijama.

Pravi maca prah potječe iz zemalja u području Anda, gdje se uzgaja na 2400 i 4400 metara nadmorske visine te je poželjno da je ona termički obrađena, stoga obratite pozornost prilikom kupovine ovog dodatka prehrani:

  • o zemlji podrijetla maca praha
  • o načinu pripreme/ dobivanja maca praha.

Kolika količina maca praha se može konzumirati?

Ne postoji standardni preporučeni dnevni unos za maca prah. Preporučena dnevna doza uvelike varira, od 500 do 3000 mg dnevno, ovisno o upotrijebljenom pripravku (prah, tablete, tekućina) i indikacijama za koje se koristi. Maca je sigurna za većinu ljudi kada se uzima u količinama koje se nalaze u hrani. Maca je potencijalno sigurna ako se uzima kratkotrajno u većim količinama kao suplement. Prije uvođenja mace posavjetujte se sa stručnjakom koji će vam preporučiti dnevnu dozu i period uzimanja maca praha obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Smoothie sa maca prahom

  • 1 banana
  • 3 datulje, otkoštene
  • 1 žlica maslaca od badema
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 šaka mladog špinata
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki
  • 1 žličica maca praha.

Izmiksajte sve sastojke zajedno pomoću blendera ili štapnog miksera. Ukoliko želite da je vaš smoothie rjeđe konzistencije, dodajte još pola šalice bademovog mlijeka.

Koje su koristi korištenja maca praha?

Maca korijen

Maca se koristi kod ljudi za:

  • poboljšanje spolne želje 
  • povećanje pokretljivosti spermija
  • poboljšanje raspoloženja
  • poboljšanje pamćenja i učenja
  • povećanje energije i fizičke izdržljivosti.

Kao i ostale kupusnjače, maca sadrži glukozinolate, spojeve koji se povezuju s preventivnim djelovanjem na pojavu karcinoma. U Peruu se tradicijski koristi za razne bolesti poput: 

  • reume
  • respiratornih poremećaja 
  • anemije.

Adaptogeno svojstvo mace

Maca je adaptogena biljka, što znači da sadrži hranjive tvari koje podržavaju endokrini (hormonalni) sustav u stvaranju odgovarajuće količine hormona što pomaže organizmu da se prilagodi stresnim situacijama poput traume, tjeskobe i iscrpljenosti.

Povećava libido

Iako su potrebna dodatna istraživanja, neka ispitivanja su pokazala da suplementacija macom povećava seksualnu želju kod muškaraca. Smatra se da su spojevi macaeni i macamidi odgovorni za povećanje seksualne funkcije. Istraživanja pokazuju pozitivan učinak mace na seksualnu želju kod zdravih žena u menopauzi i zdravih odraslih muškaraca.

Povećava pokretljivost spermija

Maca također povećava pokretljivost spermija. Crna maca i, u manjem omjeru žuta maca, vrste su odgovorne za povećanje broja spermija i pokretljivost spermija.

Smanjuje krvni tlak

Pokazalo se da je u populaciji koja tradicionalno konzumira macu, sistolički krvni tlak niži nego u onim populacijama koji nisu konzumirale macu. Maca sadrži velike količine kalija, a kalij je važan nutrijent za smanjenje rizika od hipertenzije.

Smanjuje simptome menopauze

Maca može pomoći u smanjenju simptoma menopauze poput naleta vrućine i nemirnog spavanja, te anksioznosti i depresivnog stanja

Povećava izdržljivost i razinu energije

Mnogi sportaši koriste macu kako bi povećali izdržljivost i poboljšali svoju izvedbu na treninzima, osobito kod sportova izdržljivosti. U profesionalnom se pak sportu izbjegava korištenje svih onih dodataka koji nisu službeno testirani na prisutnost dopinških tvari.

Postoje li kontraindikacije maca praha?

Preporuka je da izbjegavate macu ako imate stanje osjetljivo na hormone, poput endometrioze, raka dojke, maternice ili jajnika. Ekstrakti iz mace mogli bi djelovati poput estrogena. Ako imate bilo koje stanje koje bi estrogen mogao pogoršati, nemojte koristiti ove ekstrakte. 

Također, prekomjeran unos sirove mace može ometati rad štitnjače stoga je preporučljivo da izbjegavate sirovu macu, osobito ako imate problema sa radom štitnjače. Ne preporuča se trudnicama, dojiljama i djeci zbog nedovoljno dokaza o sigurnosti konzumacije za ove osjetljive skupine.

Zaključak

Maca je biljka s velikim potencijalom kao adaptogen i čini se da obećava u prevenciji nekoliko bolesti i zdravstvenih stanja. Znanstveni dokazi pokazali su učinke na spolno zdravlje, plodnost, raspoloženje, pamćenje, osteoporozu, žensko zdravlje, metabolizam te povećanje izdržljivosti i energije. 

Prilikom kupovine maca praha obratite pažnju na zemlju podrijetla i način dobivanja maca praha, te izbjegavajte uvođenje maca praha na svoju ruku ukoliko spadate u rizične skupine.

Članak napisala:

Barbara Kolarić

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Diplomirala je 2018. godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Tijekom studija je aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih znanstveno-stručnih skupova te joj je dodijeljena rektorova nagrada za seminarski rad iz predmeta Upravljanje sigurnošću i kvalitetom hrane po nazivom “Zviždači”. Radi u NutriKlinici – nutricionističkom centru za dijetoterapiju i sportsku prehranu magistra Nenada Bratkovića. Redovito pohađa edukacije, stručne skupove i kongrese te se trajno usavršava iz šireg područja nutricionizma, s naglaskom na dijetoterapiju koji joj je u užem području stručnog interesa. U slobodno vrijeme voli čitati, planinariti i putovati.

Ostali članci