01.07.2020.

Najbolja prehrana za svaku vrstu anemije

Manjak željeza ili vitamina B12 dovodi do pojave anemije koja bitno otežava svakodnevni život. Saznaj sve o anemiji i uz naše recepte riješi je se zauvijek.

Anemija je medicinski naziv koji može podrazumijevati više različitih nedostataka mikronutrijenata: željeza i vitamina B12. No, uvriježeno je da se pri spominjanju „anemije“ misli na stanje nedostatka željeza i samim time smanjene sposobnosti prenošenja kisika. Smatra se da u svijetu oko 1/4 stanovništva ima neki oblik anemije.

Vrste anemije

 • Sideropenična anemija koju uzrokuje nedostatak željeza u organizmu. Koštanoj srži je potrebno željezo da bi stvorilo hemoglobin. Bez odgovarajuće količine željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno hemoglobina za crvene krvne stanice. Ovaj tip anemije uzrokovan je gubitkom krvi, poput jakog menstrualnog krvarenja, čira na želucu, raka i redovite uporabe nekih lijekova protiv bolova, osobito aspirina, koji mogu uzrokovati upalu želučane sluznice, a može rezultirati gubitkom krvi.
 • Perniciozna anemija koju uzrokuje nedostatak vitamina B12 u organizmu. Osim željeza, tijelu su potrebni folati i vitamin B12 za proizvodnju dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Prehrana kojoj nedostaje ovih i drugih ključnih nutrijenata može uzrokovati smanjenu proizvodnju crvenih krvnih stanica. Neki ljudi koji konzumiraju dovoljno B12 ne mogu apsorbirati ovaj vitamin, usljed čega također dolazi do perniciozne anemije. Oboljeli od perniciozne anemije imaju uobičajene simptome anemije, a to su nesvjestica, umor, blijeda koža i nedostatak energije. Kada se ne liječi, perniciozna anemija može dovesti do neuroloških stanja kao što su demencija, anksioznost, depresija, zbunjenost, gubitak pamćenja i oštećenje živaca. To također može rezultirati probavnim problemima kao što su povraćanje, nadimanje, žgaravicu, proljev ili zatvor, gubitak težine i gubitak apetita.
 • Aplastična anemija koja nastaje uslijed smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica zbog oštećenja ili neaktivnosti koštane srži. Uzroci aplastične anemije uključuju infekcije, određene lijekove, autoimune bolesti i izloženost toksičnim kemikalijama
 • Megaloblastična anemija koju uzrokuje nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline. Megaloblastična anemija je bolest uzrokovana poremećajem sinteze DNK. Primarno su zahvaćene one stanice koje imaju relativno brzu izmjenu, osobito stanice koje su preteče za stvaranje krvotvornih stanica i gastrointestinalne epitelne stanice.
 • Hemolitička anemijakoja nastaje bržim propadanjem crvenih krvnih zrnaca, česta je kod autoimunih bolesti. Normalni životni vijek eritrocita je oko 120 dana, u slučaju umjerene hemolitičke anemije njihov životni vijek je 20-40 dana, odnosno 5-20 dana, kod teške hemolitičke anemije. Postoje mnoge vrste hemolitičke anemije sa simptomima kao što su bol u trbuhu, žutica, vrtoglavica, kratkoća daha, blijeda koža, bol u prsima te hladne ruke i noge.

Najčešći tip anemije kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, je sideropenična anemija. Sideropenična anemija ili nedostatak željeza nastaje zbog smanjenja broja eritrocita (crvenih krvnih stanica) ili smanjene količine hemoglobina u krvi (iako broj eritrocita nije posve točno mjerilo za anemiju). Eritrociti, naime, mogu sadržavati smanjenu prosječnu količinu hemoglobina, pa će tada, unatoč njihovu normalnom broju, biti smanjena sposobnost krvi da prenosi kisik.

Zašto je bitan dovoljan unos željeza

Željezo je potrebno za stvaranje hemoglobina, bjelančevine u crvenim krvnim stanicama koja omogućava prijenos kisika po tijelu. Ukoliko stanice i mišići ne dobivaju dovoljno kisika, neće moći pravilno funkcionirati, što u konačnici dovodi do pojave  simptoma. Neki od glavnih simptoma anemije željeza su:

 • Slabost
 • Umor
 • Vrtoglavica
 • Gubitak apetita
 • Brzi ili neobični otkucaji srca
 • Glavobolja
 • Problem s mentalnom koncentracijom
 • Bol, u kostima, prsima, trbuhu i zglobovima
 • Problemi u rastu kod djece i tinejdžera
 • Kratkoća daha
 • Koža je blijeda ili žuta
 • Otečene ili hladne ruke i noge
 • Depresivnost
 • Problemi s vidom

Zanimljivo je da neki od mogućih simptoma nedostatka željeza u organizmu, osim navedenih koji su karakteristični i za ostale vrste anemije, mogu biti i oni neobični. Primjerice, želja za konzumacijom leda, zemlje, krede, gline ili papira. Ovaj simptom se najčešće pojavljuje kod male djece, ali i trudnica.

Rizične skupine

 • Pušači su znatno skloniji anemiji željeza. Pušenje uzrokuje značajno smanjenje vitamina C u tijelu, koji je neophodan za apsorpciju željeza, također može uzrokovati gastritis i čireve, što može rezultirati krvarenjem i naposljetku anemijom. Pušenje ometa i menstrualni ciklus te može uzrokovati abnormalno prekomjerno krvarenje tijekom menstruacije. Pušenje također uništava imunološki sustav, što može dovesti do hemolitičke anemije. Pušenje tijekom trudnoće ne utječe samo na nerođeni fetus, već također snižava razinu folne kiseline u tijelu, što posljedično dovodi do anemije.
 • Vegani naročito, a onda i vegetarijanci su u izraženijoj rizičnoj skupini obolijevanja od sideropenične anemije željeza.
 • Sportaši i sportašice u sportovima izdržljivosti (trčanje, maraton, triatlon) lako mogu razviti anemiju željeza zbog visoke frekvencije udaranja stopalima o podlogu, što se naziva hemoliza izazvana udaranjem nogu o podlogu, a tu su i povećane potrebe organizma za kisikom u takozvanim aerobnim sportovima.

Do anemije željeza najčešće dolazi zbog smanjenog unosa željeza, u odnosu na njegovu potrošnju ili pak zbog smanjene apsorpcije željeza iz probavnog trakta u organizmu. Uzroci gubitka željeza mogu biti obilna krvarenja kod menstruacija kod ženskih osoba ili dugotrajna unutarnja krvarenja npr. iz probavnog trakta. Nedostatak željeza uključuje nedovoljno kvalitetan unos željeza zbog neuravnotežene ili ograničavajuće prehrane, upalne bolesti crijeva, povećanih potreba tijekom trudnoće i gubitka krvi kroz teške menstruacije ili unutarnjeg krvarenja.

Stoga je anemija odnosno nedostatak željeza simptom bolesti koje mogu ne samo narušiti kvalitetu života, već i značajno ugroziti zdravlje i ukazivati na ozbiljnu bolest.

Češće obolijevaju žene i djeca, u odnosu na muškarce što je i logično obzirom na specifičnosti (menstrualna krvarenja kod žena).

U slučaju primjećivanja ovih simptoma, osoba treba zatražiti pomoć liječnika koji će procijeniti potrebu za pretragama iz krvi.

Liječenje anemije se razlikuje prema različitim vrstama same bolesti. Prvenstveno zaustavljanjem kroničnih krvarenja, liječenjem kroničnih oboljenja koja su dovela do stanja anemije, a kod težih slučajeva i transfuzijom krvi.

Ukoliko se isključi mogućnost gubitka željeza stolicom (okultno krvarenje iz stolice kao i ostali mogući uzroci gubitka krvi), važan dio terapije uključuje poboljšani unos željeza prehranom. Temelj terapije anemije željeza je promjena prehrane i suplementacija mikronutrijenata željeza, kao i ostalih važnih mikronutrijenata (vitamin C i bakar).

Preporučen dnevni unos za odraslog muškarca do 50 godina iznosi 11mg/dan, dok za odraslu ženu do 50 godina iznosi 16mg/dan.

Kada je u pitanju apsorpcija željeza u organizmu, važnu ulogu igra vitamin C. Vitamin C sudjeluje u metabolizmu željeza, na način da održava ion željeza u enzimima u potrebnom reduciranom obliku. Kako bi asporpcija željeza bila što bolja, potrebno je unositi dovoljne količine vitamina C konzumacijom hrane koja obiluje ovim vitaminom: kiseli kupus, paprika, šipak, agrumi (limun, naranča) ili suplementacijom.

Postoji važna povezanost nedostatka bakra pri nedostatku željeza, i stoga je uputno pri suplementaciji te dijetoterapiji željeza ujedno i voditi računa o dodatku i konzumaciji bakra. Iznutrice i dagnje odličan su izvor i željeza i bakra.

Važnost vitamina B12

Vitamin B12 je iznimno važan jer sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. B12 nalazimo gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla kao što je jetra, bubrezi, meso, riba, školjkaši i rakovi, mliječni proizvodi i jaja. Manjak vitamina B12 rijetko se javlja zbog nedovoljnog unosa hranom, deficit ovog vitamina češće se javlja kod vegana i vegetarijanaca. Najčešći uzrok nedostatka kobalamina je smanjena apsorpcija vitamina iz tankog crijeva (malapsorpcija). U takvim slučajevima tijelo sadrži dovoljno vitamina, ali ne može apsorbirati i potom koristiti vitamin. Malapsorpcija može biti posljedica operacija na crijevima, crijevnih bolesti poput Crohnove bolesti ili infekcije u gastrointestinalnom traktu.

Namirnice bogate nutrijentima za pomoć kod anemije

Crveno meso i perad

Crveno meso i perad sadrži željezo u hemskom obliku kojeg ljudski organizam može najbolje iskoristiti. Najbolji izvor su iznutrice i crveno meso (govedina), dok piletina (prsa) sadrži manji udio željeza.

Konzumacijom mesa u kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem može se poboljšati iskoristivost nehemskog oblika željeza u organizmu.

Jetrica

Još jednom, osobito su važan izvor željeza i drugih nutrijenata iznutrice, poput jetre i bubrega, koje su bogate i željezom i vitaminom B12.

Mahunarke

Mahunarke poput soje, graha, graška, leće i slanutka dobar su izvor željeza, te ih se također preporuča uvrstiti u svoju prehranu kako bi se poboljšao status željeza u organizmu. Osim željeza sadrže i folate i B6.

Riba

Riba i morski plodovi izvor su hemskog željeza, osobito školjke, poput dagnja i kamenica.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve, bogato je željezom, vitaminima B skupine, vitaminom A i E, te vlaknima. Valja istaknuti kako se u biljnim izvorima željezo nalazi u nehemskom obliku koji je slabije iskoristiv u organizmu. Stoga je važno kombinirati biljne izvore željeza sa namirnicama bogatima vitaminom C kako bi se njegova iskoristivost u organizmu povećala, što možemo vrlo lako postići začinjavanjem salata limunovim sokom ili sokom limete, te pripremom raznih smoothia.

Kopriva pripravljena kao primjerice špinat, ili kao čaj, može doprinijeti poboljšanju prehrambenog statusa željeza.

Kupina i Cikla

Kupinov sok (ili kupinovo vino) te sok od cikle poznati su narodni pripravci koji mogu pomoći u boljem statusu željeza u krvi

Što ne jesti kod anemije željeza?

I inače, nije najsretnije strogo odvajati namirnice koje su nutritivno bogate, jer svaka namirnica ne sadrži samo jednu vrstu hranjivih tvari već mnoštvo različitih. No ipak, poželjno je odvojiti neke namirnice koje u većoj količini sadrže tzv. “kelirajuće” tvari koje vežu na sebe željezo.

Poželjno je odvojeno konzumirati prehrambene izvore željeza od čaja i kave jer sadržaj tvari tanina i oksalata umanjuju apsorpciju željeza.

U prehrani kod anemije željeza, naročito u obrocima bogatima željezom, valja znatno smanjiti namirnice bogate oksalatima: čokolada, kakao, indijski orasi, bademi, kelj, špinat, blitva, orašasti plodovi.

Mlijeko i mliječni proizvodi, sardine, sezam i bademi sadrže mineral kalcij koji smanjuje apsorpciju željeza. Stoga se ne preporuča njihova istovremena kombinacija. Iako same sardine mogu biti sjajan izvor željeza.

Mlijeko se ne preporuča uvoditi u prehranu djece ispod 1. godine života (prema preporukama Američkog Pedijatrijskog Udruženja), naročito ne kod djece izloženoj mogućoj anemiji željeza. Studijom Sveučilišta u Iowi je nađena poveznica krvi u stolici kod djece koje su pile mlijeko, i samim time anemija željeza.

Recepti

Goveđa jetrica sa salatom od mladog špinata

 • 150g goveđe jetre
 • 2 šalice mladog špinata
 • 2 mlada luka
 • 2 žlice bučinih sjemenki
 • 2 žlice maslinovog ulja
 • malo limunovog soka
 • 2dcL soka od kiselog kupusa

Goveđu jetru ispecite na maslinovom ulju, te poslužite uz salatu od mladog špinata, mladog luka i bučinih sjemenki, koju ste začinili maslinovim uljem i limunovim sokom. Popiti sok od kiselog kupusa za optimalnu apsorpciju željeza (vitamin C) i opskrbljivanje organizma probiotičkim bakterijama laktobacilima.

Dagnje na buzaru

 • 250g dagnja
 • 1 režanj češnjaka
 • 2 komada rajčica
 • 1dcL bijelog vina
 • 1 žlica maslinovog ulja
 • 1 vezica peršina
 • malo limunovog soka

Na maslinovom ulju kratko pržite češnjak, dodajte dvije sitno sjeckane svježe rajčice, te dagnje. Pirjajte dagnje desetak minuta u poklopljenoj posudi, zatim dodajte 1dcL bijelog vina te kuhajte dok alkohol ne ispari. Kada su dagnje gotove dodajte obilno sjeckanog svježeg peršina i nekoliko kapi limunovog soka.

Govedina s povrćem

 • 300 g svježe paprike
 • 1 velika glavica luka
 • 300 g mesnate rajčice
 • 250 g govedine, nemasne
 • 150 g brokule
 • 2 žlice maslinovog ulja
 • 1 žlica mljevenog peršina, svježeg
 • Sol, papar
 • Crveni papar
 • Kiseli kupus
 • 1 žlica bučinog ulja

Očistiti papriku, brokulu i rajčicu, potom nasjeckati rajčicu na komadiće, a papriku na trakice, brokulu na cvjetiće. Očistiti luk, nasjeckati ga na sitne komadiće. Staviti u posudu maslinovo ulje, potom nakratko popeći meso, dodati luk, papriku. Začiniti solju, paprom i pirjati oko 15minuta, dodati rajčicu i brokulu, i dodatno oko 10-15 minuta pirjati. Na kraju dodati mljeveni peršin. Servirati uz salatu bogatu vitaminom C: narezanim kiselim kupusom i dodatkom bučinog ulja.

Bratković

Članak napisao:

Nenad Bratković

mag. nutricionizma, univ. mag. fitofarmacije i dijetoterapije - Nakon završenog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, poslijediplomski specijalistički studij Fitofarmacije s dijetoterapijom je završio 2013. godine na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme fakultetskog obrazovanja još 2004. godine stječe prva iskustva u savjetovalištu za sportsku prehranu, a istovremeno od 2007. godine pokreće vlastito nutricionističko savjetovalište koje nosi naziv NutriKlinika. Organizator je 1.NutriKlinika simpozija na temu “Integrativan pristup zdravlju žene”. Član je znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače. Stručni je suradnik Udruge oboljelih od celijakije Celivita. u U posljednje je tri godine član medicinske službe i službeni nutricionist KK Cedevita Zagreb, u posljednjim godinama najuspješnijeg košarkaškog kluba u Hrvatskoj Voditelj je i vlasnik NutriKlinike, nutricionističke ordinacije za dijetoterapiju i sportsku prehranu, utemeljene 2007. godine te direktor tvrtke NutriConsult d.o.o. Pasionirani je zaljubljenik u sport, a naročito u trčanje i košarku. Trenira dugoprugaško trčanje – polumaraton i maraton. Otrčao je do sada 8 polumaratona

Ostali članci