19.06.2024.

Mogući razlozi vaginalnog krvarenja mimo menstruacije

Saznajte nekoliko razloga zašto se javlja krvarenje mimo menstruacije (tzv. krvarenje usred ciklusa, prije i nakon menstruacije).

Vaginalna krvarenja

Upoznajte se s mogućim razlozima nepravilnih krvarenja između menstruacija. Menstruacijsko krvarenje (mjesečnica) je pravilno krvarenje uzrokovano hormonalnim promjenama maternice pod djelovanjem ženskih spolnih hormona. Svako drugo krvarenje smatra se nenormalnim i potrebno je učiniti pregled kako biste spoznali koji je razlog tomu. Razlozi mogu biti dobroćudne, ali i zloćudne promjene spolnih organa. 

Ovaj članak se ne odnosi na žene u postmenopuzi tj. na žene koje duže od godinu dana nemaju mjesečnicu, kao niti na stanja u kojima je sama mjesečnica produljena ili obilnija.

Vaginalno krvarenje usred ciklusa, prije i nakon menstruacije

Vaginalna krvarenja koja nisu mjesečnica kod žena generativne dobi smatraju se nenormalnim krvarenjima. Kako razlozi mogu biti dobroćudne ili zloćudne naravi, potrebno je na vrijeme reagirati i javiti se na ginekološki pregled. Neka su vezana uz trudnoću, neka uz hormonalne poremećaje, a veći je dio vezan uz organske promjene maternice. 

Mogući razlozi vaginalnog krvarenja mimo menstruacije

Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje se javlja 6 do 12 dana nakon ovulacije i često se krivo tumači kao znak početka menstruacije. Razlog krvarenja je usađivanje oplođene jajne stanice u sluznicu maternice.

Krvarenje je vrlo oskudno (rozikastocrvenkaste do smećkaste boje bez ugrušaka) i primijeti se kao trag krvi na donjem rublju ili prilikom brisanja nakon obavljanja nužde, a može trajati 2 do 3 dana

Implantacijsko krvarenje

Može biti prisutna vrlo blaga bolnost ili grčevi, no daleko manje nego kod početka menstruacije. Uputno je učiniti test na trudnoću. Implantacijsko krvarenje je normalna pojava u trudnoći.

Prisutni su i drugi simptomi rane trudnoće:

 • povećane i bolne grudi
 • jutarnje mučnine
 • osjećaj napuhnutosti
 • češće mokrenje
 • promjene raspoloženja.

Ako je test na trudnoću pozitivan, potrebno je javiti se ginekologu radi daljnje obrade.

Miomi na maternici

Miomi maternice su dobroćudne tvorbe nastale umnažanjem glatkih mišićnih stanica i veziva maternice. Ovisno o smještaju i veličini mioma mogu uzrokovati nepravilna vaginalna krvarenja između menstruacija. Miomi se najčešće javljaju u razdoblju između tridesete i četrdesete godine života.

Ultrazvučnim pregledom se mogu otkriti kada su veličine nekoliko milimetara, a mogu narasti i do veličine dječje glave pa se mogu otkriti prilikom ginekološkog pregleda rukama — bimanuelni pregled. 

Vrlo često su slučajan nalaz na ultrazvučnom pregledu jer su često bez značajnije simptomatologije. U samo 1% slučajeva mogu imati zloćudni (maligni) potencijal. Njihova pojava i rast najviše ovise o ženskim spolnim hormonima.

Prema lokalizaciji miome ugrubo dijelimo na:

 1. intramuralne miome — nalaze se u stijenci maternice. Veći miomi dovode do deformiteta maternice, što može uzrokovati pojavu nepravilnih vaginalnih krvarenja između dvije mjesečnice. Češće su uzrok obilnijih i produljenih mjesečnica
 2. submukozne miome — izbočuju se iz mišićne stijenke maternice prema šupljini maternice (endometriju). Rijetko su veći od 2 cm, no i manji submukozni miomi mogu dovesti do oskudnijih krvarenja između mjesečnica
 3. subserozne miome — rastu iz zida maternice prema njenoj površini i ne deformiraju šupljinu maternice, a ponekad izgledaju poput privjeska vezanog tankom peteljkom za površinu maternice. Vrlo rijetko uzrokuju nepravilna vaginalna krvarenje, a uglavnom su praćeni bolovima u zdjelici uzrokovanim pritiskom na okolne organe ili zbog prekida cirkulacije kroz peteljku mioma.

Miomi mogu biti uzrok češće oskudnih, ali i obilnih vaginalnih krvarenja, svježe crvene do tamne krvi sađ ugrušcima. Ako su krvarenja obilnija često su prisutni simptomi anemije, a u ako su krvarenja dugotrajna:

 • brzo lupanje srca
 • bljedoća kože i sluznica
 • vrtoglavica
 • umor.

Adenomioza maternice

Stanice sluznice maternice (endometrija) se nepravilno nalaze unutar mišićnih stanica maternice. Uz simptome koji prate endometriozu, može biti prisutno nepravilno vaginalno krvarenje između menstruacija oskudnije do srednje obilne količine krvi. Ono je dobroćundna promjena.

Polip vrata maternice

Uglavnom dobroćudna promjena, a samo u 0,4% slučajeva je prisutan adenokarcinom. Često su slučajan nalaz na redovitim ginekološkim pregledima ili se žene javljaju kada primijete oskudno vaginalno krvarenje najčešće nakon spolnog odnosa. 

Mogu biti veličine od nekoliko milimetara do par centimetara. Uzrokuju oskudnije vaginalno krvarenje rozkaste ili svježe crvenkaste boje.

Polip endometrija

Ono je polipozna tvorba u šupljini maternice (endometriju). Češće uzrokuje oskudnija nepravilna krvarenja tamno smećkaste do crvenkaste boje. Ono je najčešće dobroćudna tvorba, a samo u 0,5% slučajeva je maligna promjena.

Ovulacijsko krvarenje

Nastaje sredinom menstruacijskog ciklusa u vrijeme ovulacije. Ono je dobroćudno krvarenje nastalo nedostatkom estrogena tijekom ovulacije. Spotting krvarenje je vrlo oskudno krvarenje smećkaste do crvenkaste boje i traje jedan do dva dana.

Upala spolnih organa

Javlja se kod težih upala rodnice (vaginitis), vrata maternice (cervicitis) ili endometrija u šupljini maternice (endometritis). Obilježja:

 • prisutni su simptomi upale
 • obilan iscjedak žućkastozelenkasto do sukrvave boje i neugodnog mirisa
 • bolnost u donjem dijelu trbuha
 • povišena tjelesna temperatura
 • opća slabost.

Rijetko se javlja kao uzrok jer se žene jave liječniku već kod početnih i blažih simptoma.

Stanja vezana uz ranu trudnoću

Prijeteći pobačaj, pobačaj u tijeku

Količinski krvarenja mogu biti oskudna, smećkasta do obilnija krvava sa ugrušcima. U slučaju izostale menstruacije potrebno je odrediti bHCG iz krvi radi sigurnosti testa. Obično su praćena izraženijim bolovima i grčevima u donjem dijelu trbuha.

Krvarenja u trudnoći

Izvanmaternična trudnoća

Količina krvarenja može biti kao i kod prijetećeg pobačaja. Praćena je obično jednostranom bolnošću u donjem dijelu trbuha, a bolnost može biti različitog intenziteta. Jako oštra bol s razvojem simptoma pada tlaka radi gubitka krvi upozorava o hitnosti javljanja liječniku.

Krvarenja nakon spolnog odnosa

Oskudnija krvarenja u ranoj trudnoći nastaju radi osjetljivosti sluznice rodnice i vrata maternice u ranoj trudnoći uvjetovani hormonalnim promjenama.

Decidualni polip

Nastaje pod djelovanjem hormona trudnoće. Obično oskudnije krvarenje nakon pregleda ili spolnog odnosa. Ono je dobroćudna promjena.

Kod nepravilnih vaginalnih krvarenja vezanih uz ranu trudnoću potrebno je hitno se javiti na ginekološki pregled kako bi se dijagnosticirao problem i time će se, s na vrijeme započetim liječenjem, izbjeći teže komplikacije.

Poremećaji zgrušavanja krvi

Različite sistemske bolesti koje su praćene poremećajem zgrušavanja krvi mogu kao simptom imati nepravilno vaginalno krvarenje između menstruacija:

 • hemofilije (poremećaj zgrušavanja krvi)
 • trombicitopenije (smanjen broj trombocita)
 • nedostatak vitamina K
 • korištenje lijekova koji sprječavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi).

Korištenje kontraceptiva

U početnim mjesecima primjene oralne hormonske kontracepcije dolazi do oskudnijih smećkastih do sukrvavih krvarenja koji obično prestaju nakon 3 do 6 mjeseci upotrebe.

Nepravilna pozicija untarmaterničnog uloška (IUD ili “spirala”) može dovesti do pojava oskudnijih krvarenja nakon postavljanja i nakon spolnog odnosa.

Mirena spirala

Ozljede rodnice nakon spolnog odnosa

Osim prije navedenih razloga vezanih uz spolne odnose, i neprimjereno grub spolni odnos može dovesti do oštećenja rodnice koja su praćena oskudnijim, a ponekad i obilnijim vaginalnim krvarenjem. Često je potreban liječnički pregled, pogotovo u slučaju obilnijeg krvarenja kako bi se sanirala ozljeda.

Zloćudne promjene ženskih spolnih organa

Redovitim ginekološkim i ultrazvučnim pregledima i uzimanjem PAPA brisa često se može posumnjati na premaligne i maligne promjene ženskog spolnog sustava, a koje mogu biti razlog nepravilnih vaginalnih krvarenja između redovitih mjesečnica:

 • CIN promjene i rak vrata maternice
 • hiperplazije endometrija (sluznica šupljine maternice)
 • rak endometrija
 • rak jajnika.

PAPA test

Teže upale ili tumori mokraćnog trakta (makrohematurija)

Nakon mokrenja, dio se krvavog urina može nakupljati u rodnici pa se često žene javljaju ginekologu misleći da se radi o vaginalnom krvarenju. Potreban je pregled ginekologa kako bi se točno utvrdilo porijeklo krvarenja.

Poremećaji rada štitnjače

Nepravilne razine hormona štitnjače mogu dovesti do poremećaja rada jajnika i dovesti do (obično) oskudnijih vaginalnih, tzv. spotting krvarenja između dvije mjesečnice.

 

Postoji velik broj razloga za nenormalno vaginalno krvarenje. Većina njih je znak dobroćudnih promjena, ali radi onog malog postotka mogućih zloćudnih promjena potrebno je javiti se ginekologu radi utvrđivanja razloga. Redovitim ginekološkim pregledima prevenira se pojavnost takvih krvarenja, a i dobiva se odgovor o razlogu ako se pojavi.

U trudnoći je kod pojave bilo kojeg oblika krvarenja potrebno javiti se ginekologu radi sprječavanja mogućih komplikacija. Produljena oskudnija krvarenja žene katkad zanemare pa se nerijetko zbog toga razvije anemija, a ponekad se i propusti otkriti “teži” problem na vrijeme.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci