27.06.2019.

Test za trudnoću, simptomi i znakovi trudnoće

Zanima vas kako i kada napraviti test za trudnoću? Saznajte koji su prvi simptomi i znakovi trudnoće te kada najranije napraviti test na trudnoću.

Prvi znakovi trudnoće – jesam li trudna?

Većina žena posumnja na trudnoću na temelju subjektivnog doživljaja promjena u tijelu, zbog kojeg se javlja ideja da je možda u pitanju trudnoća. Neki od tih znakova su mučnina, pospanost, slabost, nagon za povraćanjem, umor, pojačana osjetljivost na mirise i osjetljivost dojki. Kako bi se dokazalo da su ovi subjektivni doživljaji stvarno simptomi trudnoće, osoba traži objektivnu potvrdu — liječničku potvrdu trudnoće na temelju ginekološkog, odnosno ultrazvučnog pregleda ili na temelju pozitivnog laboratorijskog testa hormona beta hCG-a, ili pak potvrdu putem kućnog testa za trudnoću. 

Vrlo osjetljive žene mogu vidjeti prve znakove trudnoće još prije izostanka menstruacije, dok većina to doživljava tek kada se dogodi izostanak očekivane menstruacije. Zbog brzog rasta razine hormona u krvi (progesterona, estrogena, beta hCG hormona) grudi postaju bujnije, napetije, bolnije i znatno osjetljivije. Osim toga, zbog ovih se hormona pojedine žene mogu osjećati pospanije i umornije. 

Kako i kad napraviti test za trudnoću

Zasigurno najjednostavniji način provjere trudnoće je takozvani kućni/urinski test za trudnoću, kojim se trudnoća može dokazati već u prvim danima izostanka menstruacije. Test zapravo detektira postoji li u tijelu žene beta hCG, hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće i koji se zbog toga naziva hormon trudnoće. Posteljica počinje oslobađati hormon odmah nakon što je embrio implantiran u endometrij maternice, zbog čega se može detektirati u krvi trudnice već nakon 6-12 dana po ostvarivanju trudnoće, a potrebno je minimum 25 IJ u ml krvi da se može detektirati u urinu. 

Kako biste bili što sigurniji da je test točan,  najbolje je napraviti ga nekoliko dana od vremena očekivane menstruacije (dva/tri dana). Nakon direktnog mokrenja na priloženi “štapić”, pričekajte par minuta, zatim pogledajte status znaka na testu.

Koliko je pouzdan test za trudnoću

Kako kućni test za trudnoću radi na principu provjere beta hCG-a u urinu, ne može dati lažne rezultate na temelju pojave drugih hormona (npr. viška progesterona). Zbog toga urinske testove možemo smatrati pouzdanima, osim u rijetkim slučajevima kada se radi o tumorima jajnika koji imaju potencijal lučenja bhCG hormona.

Druge vrste testa za trudnoću

Kućni testovi za trudnoću su svi više-manje jednaki i funkcioniraju na isti način. Ako vas muče sumnje u pozdanost testa za trudnoću i želite drugu vrstu testiranje, najbolje je otići po nalaz beta hCG iz krvi u laboratoriju.

To se smatra najtočnijim ranim pokazateljem trudnoće, jer provjerava postojanje hormona u krvi i moguće ga je napraviti neposredno u dan očekivane menstruacije te time potvrditi ili isključiti trudnoću. 

Test za trudnoću je pozitivan

Ako vidite da je vaš test za trudnoću pozitivan, trebate otići na ginekološki pregled.

Na ginekološkom pregledom potvrđujemo trudnoću opipom maternice, provjerom njezine konzistencije i veličine u odnosu na okolne organe, kao i u odnosu na veličinu maternice kada se ne radi o trudnoći. Dalje se može ultrazvučnim pregledom procijeniti lokalizacija, odnosno sjelo trudnoće, ali i njezino točno trajanje s odstupanjima od svega nekoliko dana. 

Ponekad se već ulaskom u 5. tjedan na ultrazvuku može razabrati malena gestacijska vrećica veličine svega 2 do 3 mm, ukopana u zadebljanu sluznicu maternice. Unutar gestacijske vrećice je pravilna žumanjčana vrećica veličine 2-4 mm (koja ima funkciju metaboličke zaštite ploda do razvoja posteljice), kao i embrionalni odjek veličine 3 do 7 mm, unutar kojeg se jasno razabire srčana akcija. Također, ultrazvukom se rano mogu isključiti poremećaji u razvoju trudnoće. 

Potvrđena trudnoća

Dakle, povišene razine hormona trudnoće i ultrazvučna slika malene gestacijske vrećice predstavljaju objektivne, odnosno sigurne potvrde trudnoće.

Trudnoća traje (većinom) 9 kalendarskih mjeseci, odnosno 10 lunarnih mjeseci, 40 tjedana ili 280 dana, a trajanje trudnoće se računa od dana posljednje menstruacije. Ulaskom u 6. tjedan trudnoće ćete vjerojatno odjednom primijetiti skok u izraženosti subjektivnih simptoma trudnoće (jutarnja mučnina, smetnje u apetitu uz gađenje prema pojedinoj hrani, kavi i cigaretama, povraćanje, opća slabost i pospanost) kao i promjene na tijelu (npr. promjena boje stidnice u tamniju boju, iz ružičaste u ljubičastu). Što trudnoća bude dalje odmicala, to će se tijelo sve više mijenjati, a promjene je bitno pratiti kako bi se znalo je li sve u redu s vama i bebom. Zbog toga ćete na ginekološkom pregledu (nakon potvrde trudnoće) s vašim liječnikom dogovoriti dinamiku vaših daljnjih kontrola. 

Dinamično vođenje trudnoće i njezina obrada uključuje kontrole jednom mjesečno te cijeli niz dijagnostičkih testova, ovisno o vašoj dobi, o ultrazvučnim pokazateljima, željama vas i vašeg partnera, te obiteljskoj, odnosno opstetričkoj anamnezi. S vremenom ćete morati i usvojiti cijeli niz nove terminologije s kojom ćete se susresti u trudničkoj i ultrazvučnoj knjižici:

  • ZM (datum zadnje menstruacije)
  • TP ( termin poroda) 
  • RR  (vrijednosti krvnog tlaka) 
  • TT (tjelesna težina) 
  • alb (prisustvo albumena – proteina u mokraći)
  • KG i Rh (krvna grupa i resus faktor)
  • UZV (ultrazvuk)
  • KDS/KČS (pozitivna srčana akcija) 
  • BPD (promjer glavice bebe), itd.

No prije toga svega, uživajte u trenutku sreće kada saznate da ćete za 9 mjeseci dočekati novog člana obitelji!

Članak napisala:

Prim. dr. sc. Ulla Marton

Prim. dr. sc. Ulla Marton diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine. Zatim je upisala poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu “Ultrazvuk u Kliničkoj medicini”. Magistrirala je 1996, a doktorat stječe 2005. godine. Tijekom izobrazbe u specijalistu ginekologa i porodničara boravi u inozemstvu u svrhu daljnjeg usavršavanja. Od 1999. član je tima u Poliklinici “Dr. Marton”, Zagreb. Stjecanjem naziva specijaliste iz ginekologije i opstetricije, nastavlja trajno usavršavanje boravkom na odjelu za reprodukcijsku medicinu i ginekološku endokrinologiju Splošne Bolnice Maribor, Slovenija. Autor je 23 znanstvene publikacije i 11 poglavlja u stručnim knjigama. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika stručne naobrazbe.

Ostali članci