10.04.2024.

Spirala mirena - upotreba, postupak i cijena

Mirena spirala, osim što je metoda kontracepcije, pomaže i kod prekomjernog menstrualnog krvarenja. Otkrijte kako se postavlja te prednosti i nedostatke.

Mirena spirala

Postoji više vrsta kontracepcijskih metoda, a jedna od učinkovitijih je Mirena unutarmaternični uložak (spirala, intrauterini uložak (IUU), intrauterine device (IUD)). Spirala Mirena se, osim u kontracepciji, koristi i u terapiji određenih patoloških stanja koja se javljaju tijekom generativne dobi žene. 

Ona spada u kontracepcijsku metodu koji ima mehanički, ali i kemijski učinak na nemogućnost začeća. Visoka učinkovitost, brza mogućnost zanošenja nakon odstranjivanja i izrazito smanjenje količine menstruacijske krvi učinili su je jednom od popularnijih metoda kontracepcije, ali i učinkovitih metoda liječenja anemije kod žena koja je nastala obilnim menstruacijskim gubitkom krvi. 

Upotreba mirena spirale

Sprječavanje neželjene trudnoće (kontracepcija)

Aktivna supstanca je levonorgestrel, ima vrlo malo mogućih nuspojava. Otpušta se 20 ugr dnevno u šupljini maternice, a djeluje prvenstveno na stanjivanje sluznice maternice (endometrija) te time umanjuje mogućnost kvalitetnog usađivanja oplođene jajne stanice u stijenku maternice (implantacija embrija).

Nema značajnije djelovanje na sprječavanje ovulacije (samo kod manjeg broja žena). Dovodi do pojačane gustoće cervikalne sluzi pa, osim što mehanički smeta prolazu spermija kroz šupljinu maternice prema jajovodima, ovim mehanizmom otežava i pokretnost spermija kroz sluz. Kontracepcijska učinkovitost iznosi 99%, a djelotvornost do osam godina.

Sprječavanje pretjeranog gubitka krvi tijekom menstruacije

Stanjivanje sluznice uzrokuje smanjenje količine menstruacijskog krvarenja u tolikoj mjeri da je menstruacije vrlo oskudna, a ponekad se u potpunosti izgubi ili svede na nekoliko kapi krvi. Učinkovitost se postiže u prva tri mjeseca korištenja spirale.

Endometralni polipi i miomi maternice uzrokuju obilnije menstrualno krvarenje, a mirena uvelike smanjuje količinu menstruacijske krvi u ovim stanjima. Djelotvornost joj je i do pet godina.

Sprječavanje i liječenje prekanceroznih promjena endometrija

Hiperplazija endometrija (pretjerano zadebljanje sluznice šupljine maternice) može biti osnova za razvoj prekanceroznih i kanceroznih promjena. Češće se pojavljuje kod žena u dobi između 40. i 50. godine života kada djelovanje estrogena (hormon prve faze ciklusa) nije kontrolirano dovoljnom razinom progesterona (hormon druge faze menstruacijskog ciklusa), što dovodi do čestog nekontroliranog bujanja sluznice endometrija. Levonorgestrel ima djelovanje poput progesterona, tj. štiti sluznicu od pretjeranog zadebljanja (hiperplazije).

Kod žena u menopauzi koje koriste estrogene u hormonskom nadomjesnom liječenju spirala Mirena sprječava njegov nepovoljni učinak na endometrij. Djelotvornost joj je i do pet godina.

Priprema za postavljanje mirena spirale

Mirena spirala umetanje

Prije postavljanja preporučljivo je učiniti cervikalne briseve na aerobe, mikoplazmu, ureaplazmu i klamidiju, čime se izbjegava nastanak infekcije šupljine maternice (endometritis), odnosno jajovoda (salpingitis, adnexitis) nakon postavljanja spirale.

Uputno je imati PAPA nalaz ne stariji od godine dana te, ukoliko su prisutne teže prekancerozne promjene vrata maternice (CIN III…), iste je potrebno riješiti prije postavljanja kako bi korištenje spirale bilo u okviru preporučenih pet godina.

Ultrazvučnim pregledom potrebno je ustanoviti stanje maternice i jajnika — npr. ukoliko su prisutne određene ciste na jajniku, iste se mogu povećati prilikom primjene Mirene, no nisu kontraindikacija za postavljanje spirale.

Prije postavljanja spirale, žene koje su osjetljivije ili su u strahu od bolnosti postupka mogu popiti Voltaren, Ketonal, Ibuprofen ili neki drugi lijek dva sata prije postavljanja. Poželjno je zatražiti sve potrebne informacije o Mireni od ginekologa koji će je postavljati.

Postupak postavljanja mirena spirale

Postavljanje Mirene obavlja se u ginekološkoj ambulanti u položaju za ginekološki pregled, na ginekološkom stolu. Prije postavljanja preporučljivo je učiniti cervikalne briseve na aerobe, mikoplazmu, ureaplazmu i klamidiju, čime se izbjegava nastanak infekcije šupljine maternice (endometritis) odnosno jajovoda (salpingitis, adnexitis) nakon postavljanja spirale.

Sam postupak postavljanja traje do desetak minuta.

 1. Postavljanje spirale obavlja se netom prije kraja menstruiranja (na 4. ili 5. dan ciklusa), dok je je kanal maternice još otvoren pa je sam postupak manje neugodan ili bolan.
 2. Ultrazvučnim pregledom dobije se uvid u stanje unutarnjih ženskih spolnih organa (maternice i jajnika).
 3. Zatim se učini toaleta vanjskog spolovila i rodnice.
 4. U spekulima se prikaže vrat maternice koji se prihvati posebnom hvatalicom.
 5. Sondom se izmjeri dužina šupljine maternice i cervikalnog kanala.
 6. Otpakira se spirala Mirena koja se nalazi u tvornički upakiranom aplikatoru kojim se ista uvede do određene dubine maternice.
 7. Nakon postavljanja Mirene, izvuče se aplikator, i to tako da spirala Mirena ostane na tipičnom mjestu u šupljini maternice.
 8. Nakon aplikacije, višak niti spirale koje vire iz cervikalnog kanala skrati se na dužinu koja omogućava olakšano odstranjivanje iste.
 9. Ako partner tijekom spolnog odnosa osjeća nelagodu radi bockanja niti, iste se dodatno mogu skratiti.
 10. Nakon postavljanja spirale rodnica se obriše i ultrazvukom se provjeri je li spirala postavljena pravilno, tj. nalazi li se cijelom dužinom u šupljini maternice.
 11. Nakon postavljanja spirale ginekolog vam preventivno može preporučiti jednokratnu dozu antibiotika.

Spirala ima kontracepcijski učinak odmah nakon postavljanja, i to ako je postavljena do sedmog dana menstruacijskog ciklusa. Ako je postavljena nakon tog vremena (od osmog dana ciklusa nadalje), potrebno je pričekati sedam dana za siguran kontracepcijski učinak Mirene.

Vađenje mirena spirale

Vađenje spirale Mirene obavlja se u ginekološkoj ambulanti tako da se prihvate niti spirale koje vire u rodnicu, ista se povuče i u cijelosti se odstrani. Odstranjivanje spirale je bezbolno i ne zahtjeva primjenu anestetika, a traje nekoliko sekundi.

Nakon uklanjanja spirale Mirene uzme se obrisak na stakalcu i šalje se na citološku analizu (PAPA bris). Nekoliko dana nakon uklanjanja prisutan je oskudan sukrvavi vaginalni iscjedak, a preporuka je da se zamjena ili vađenje spirale obavlja nakon svake pete do osme godine, ovisno zbog čega je umetnuta.

Ako je iz određenog razloga nemoguće odstraniti spiralu, ista se odstranjuje ambulantno, histeroskopski ili kiretažom, što zahtjeva kratkotrajnu opću anesteziju i obavlja se u bolnici.

Prednosti spirale mirena

 • višegodišnje djelovanje — od tri do osam godina, naime postoje spirale koje su manje i namijenjene su nerotkinjama, ali je vijek trajanja hormona tri godine
 • učinkovitost 99%
 • kod hormonalnih se spirala smanjuje količina menstrualne krvi, a nakon nekog vremena može i potpuno izostati (korisna u liječenju liječenje anemije uzrokovane pretjeranim gubitkom menstrualne krvi)
 • smanjuje troškove za menstrualne uloške i tampone
 • mogućnost korištenja tijekom dojenja jer se može postaviti već šest tjedana nakon poroda
 • nakon odstranjivanja, postotak zatrudnjivanja je visok već u prvom menstrualnom ciklusu 
 • može se odstraniti u bilo kojoj fazi menstruacijskog ciklusa
 • koristi se u liječenju prekanceroznih promjena endometrija, određena stanja u kojima sluznica maternice (endometrij) ima potencijal razviti se u rak naročito kod perimenopauzalnih žena
 • sprječava ponavljanje endometralnih polipa, izraslina poput bradavica u šupljini maternice koji dovode do nepravilnih intermenstrualnih krvarenja, obilnijih menstruacija, odnosno otežanog postizanja trudnoće
 • smanjuje obilnost menstrualne krvi kod miomatozno promijenjene maternice, a time se izbjegava operacijski postupak odstranjivanja maternice ili samih mioma.

Rizici spirale mirena

 • Mogućnost perforacije (oštećenje šupljeg organa, u ovom slučaju maternice) prilikom postavljanja (0,1%) — ako je došlo do perforacije maternice, potrebno je odstraniti spiralu, a najčešće je potrebna laparoskopska operacija kojom se odstrani spirala iz trbušne šupljine i, ako je potrebno, prešije područje oštećene stijenke maternice.
 • Nešto veći rizik za upalne bolesti maternice i jajovoda — prva tri tjedna od postavljanja je veći za 1-3%, nakon toga za 0,1%.
 • Mogućnost trudnoće uz Mirenu iznosi 0,2% — najčešće kao izvanmaternična trudnoća, a ako dođe do trudnoće u maternici uz Mirenu, istu je potrebno odstraniti uz veliki rizik pobačaja tijekom tog zahvata.
 • Mogućnost ispadanja spirale – nakon postavljanja potrebno je učiniti ultrazvučni pregled nakon sljedeće menstruacije kako bi se ustanovilo da li je spirala Mirena ostala na mjestu na kojem treba biti.
 • Može doći do pojave povećanih folikula jajnika koji se klinički ne mogurazlikovati od cista jajnika — zabilježeni su u približno 12% žena koje koriste Mirena spiralu, a većina je tih cista bez simptoma, no neke mogu biti praćene bolovima u zdjelici ili bolnim spolnim odnosima, dok u većini slučajeva povećani folikuli spontano nestanu tijekom dva do tri mjeseca korištenja spirale, što se prati ultrazvučnim pregledima kod ginekologa.

Postoje određena stanja kada se izbjegava postavljanje Mirene:

 • Kod žena koje su radi drugih bolesti na kortikosteroidnoj (imunosupresivnoj) terapiji — smanjena aktivnost imunološkog sustava, veća sklonost infekciji kod takvih žena uzrokuje izraženije upale nakon postavljanja spirale pa se ista često mora odmah odstraniti, a početna terapija se provodi u bolnici intravenskom primjenom antibiotika.
 • Kod žena koje imaju akutnu upalu organa zdjelice.
 • Kod žena koje su u zadnja tri mjeseca imale upalu endometrija ili jajovoda i jajnika.
 • Ukoliko je prisutan rak vrata maternice ili endometrija.
 • U sluča ju sumnje na unutarmaterničnu ili izvanmaterničnu trudnoću.
 • Rak dojke — iako su male razine hormona iz Mirene u krvi, kontraindicirano je postavljanje te spirale jer određeni tumori dojke imaju pozitivne progesteronske receptore pa hormon iz Mirene i u malim količinama može poticati rast takvog tumora.
 • Teže bolesti jetre su kontraindikacija za postavljanje Mirene.

Cijena — spirala mirena

Cijena spirale Mirena se u većini privatnih ginekoloških ordinacija kreće oko 200 EUR, što obuhvaća cijenu intrauterinog uloška (spirale) i njegovo postavljanje. 

Sama spirala Mirena u ljekarnama se može nabaviti za 100 do 110 EUR.

Spirala mirena preko HZZO

Nažalost, Mirena se u Republici Hrvatskoj preko HZZO-a može dobiti besplatno samo u slučaju kao terapija obilnijih menstruacija praćenih posljedičnom anemijom u više uzastopnih ciklusa u žena starijih od 35 godina. 

Odobrava se jedanput u pet godina, a doznake priprema nadležni ginekolog u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena. Nažalost, jer je Mirena vrlo učinkovita i kod hiperplazija i prekanceroznih promjena sluznice maternice, tj. endometrija.

 

Primjena hormonalnog intrauterinog uloška Mirene omogućila je smanjenje potrebe za operacijskim zahvatima kod žena koje imaju obilnije menstruacije ili miomatozno promijenjene maternice. Također se pokazala kao vrlo učinkovit kontracepcijski sustav s vrlo malo nuspojava. Dostupnost, jednostavnost i trajanje primjene učinili su je jednim od popularnijih sustava koji se danas koriste kao kontracepcijska metoda. Visoka učinkovitost u liječenju hiperplazija i sprječavanju razvoja raka endometrija maternice dodatne su vrijednosti kojima je spirala Mirena unaprijedila žensko zdravlje.

Članak napisao:

Duško Pall, dr. med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Od 2002-2006.g. je na specijalizaciji iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu. Tijekom specijalizacije polaže poslijediplomski tečaj endoskopske ginekološke kirurgije (laparoskopija, histeroskopija) Ian Donald, poslijediplomski tečaj ginekološko opstetričkog ultrazvuka u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu, te poslijediplomski tečaj kolposkopije u Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu. Od 2006. do 2015. godine radi u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac na Odjelu ginekologije i opstetricije kao specijalist. Od kraja 2015. god. zaposlenik je Doma zdravlja Zagreb Zapad u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena u ambulanti na Srednjacima. Početkom 2019. stiče naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije. Kao vanjski suradnik trenutno radi u Poliklinici Gemini Plus kao i Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu. Aktivno sudjeluje na međunarodnim i domaćim kongresima kao i na tečajevima trajnog usavršavanja liječnika.

Ostali članci